Wednesday, October 28, 2009

racist.sexist.

dunia ini kadang2 tidak berapa adil..realiti atau alam maya still ade ketidaksamrataan..jika kamu berkira-kira untuk menulis blog..jika kamu berkira-kira utk mempunyai sebuah blog..


pastikan kamu adalah perempuan.


kerana apa saja perempuan menulis..apa sahaja perempuan bercerita..gambar dan semuanya..

harus dan konfem..tak dapat dinafikan ia lebih menarik minat..terutama lelaki..macam aku dan lain-lain..


dan jika kamu lelaki..
pastikan kamu adalah someone..
bukan orang-orang biasa menulis tentang pekerjaan mereka sebagai cikgu,ahli musik atau pegawai tanah..


ini bukan tentang jeles..


cuma menulis tentang realiti..


berapa ramai blog lelaki yg korang follow?

Tuesday, October 27, 2009

asal kami marikh.

begini..cerita ari ni simple jek..


i.pencerita masalah
ii.lelaki
iii.perempuan


pencerita masalah akan bercerita masalahnye pade perempuan..perempuan akan mendengar..mendengar..mendengar..dan akhirnya..


"kesian u kan jadi camtu..takpe.."


pencerita masalah akan bercerita masalahnye pada lelaki..lelaki akan mendengar..mendengar..mendengar..dan akhirnya..


"ko takleh camtu..ko kene camni..kalo camni..baru betol..kalo tak blablabla.."


kami adalah logikal..tapi kami tetap perlukan kamu..

Wednesday, October 21, 2009

aku rase..

semahu-mahu nye aku nak kuar dari dunia nih..aku rase cam aku rindukan air terjun..air sungai..bunyi hutan..gile..cam da lame tak masok semak2 jln2 pnjt bukit jumpe air terjun tinggi berderum2 dan terjun dalam air..terjun kah?atau duduk2 diatas batu sambil kaku kaki kuis air sejuk..sejukkk..


aku rase seeloknye aku lari dari sini..lari ke genting yg sejuk..gile..sejuk wehh..perlu ke aku sejuk2 kan otak dari panas2 perkara..


minggu nih sangat sengkek..minggu nih pon tak abis lagi tapi still aku sengkek..sengkek..bengkek..coklet kek..


aku sengkek sbb byk jalan..balek umah..gi intebiu..ilang duit..isi minyak..makan..agak2 kalo aku kawen je senang sket..tadek duit mintak bini..ahahhaha..yang..ko tanak bagi aku duit ke..ahahha..sape ade adik ke nk kasi gua?atau akak pon takpe..gua universal..tak kisah umo pon..korg igt umo dah 28 29 tuh tua la sgt..perangai still budak2 pon ade..badan cam tingkatan 5 pon ade walopun umo dah 25 tahun..ye..aku tujukan ini kat ko..ahahhaha..


aku da gile.


aku mahu pergi.

Tuesday, October 20, 2009

gile!

semalam adalah kali ke-3 aku intebiu..ehh 2 la..tapi memule ade kompeni kat PJ call suh dtg intebiu, aku tak gi..pastu aku gi intebiu kat Jopami Sdn Bhd as IT assistant..kali nih pegi intebiu kat Karyawan Bestari as web designer..



intebiu aku stat kul 2..kul1.30 aku da smpai..tgk2 opis die..boley tahan ar gak..kat Jalan Teknologi 3/9, Bistari de'Kota, Kota Damansara..ekceli, segala nama2 damansara,pj,aku malas nk gi intebiu..sbb jam..aku malas la jam..gile malas..malas gile jem..apasal kilang kat ipoh tu tak accept2 aku nye resume..cam aram..kalo dapat, mmg aku lik ipoh..tenang jiwa..tapi..antara salah satu sbb aku gi intebiu ini adalah..


padi : damansara kan jem..
aku : takpe..
padi : apsal..
aku : awek call tadi..suh dtg intebiu..comey je sore die..
padi : ala..kat jopami aritu pon ko kate sore comey..tapi..
aku : aa..betol jugakk..


so aku gerak..menggunekan kuasa kancil 660ex ke arah kota damansara..kota damansara..aku rase aku agak jakun damansara..bleh tak yang?ko jakun lemang..aku jakun damansara?sbb aku rase cam damansara adalah tempat kaye2..so kalo keje situ kene feeling org kaye..ahahhaha..damansara..mungkin sbb aku takde kwn kat damansara yg low profile rileks2..gerak je ikot google map yg aku igt2 lupe, aku rase kawasan opis Karyawan Bestari nih dah blah2 blkg damansara nih..pusing2 area bistari de kota, nampak la signboard kat atas tulis Karyawan Bestari..dah mcm production dah nih..cantekk gak ar..mane tau kan..kalo2 dapat ke, leh aku tumpang2 blaja production2..


aku menaiki dan mendaki tangge2 ke pintu opis itu..dengan harapan aweks bersuara cun itu betol2 wujud..ternyata, sebaek aku menekan loceng2 di pintu, ade beberape aweks sedang di meja mengadap pc..ah..mungkin mereka2 itu sedang bermain farmville..atau mengutuk2 di gambar2 fb..


awek Karyawan : ye
aku : sy datang nk intebiu
awek Karyawan : masok2..bukak kasot..



rase cam 1/10 syurge..dikelilingi bidadari2..dan seorang tua penjaga pintu syurge..cess..masok2 bilik jek, diorg kasi borang, isi..isi..isi..ape aku nk letak salary nih..hurmm aritu kat Jopami aku kene gelakk ngan boss diorg..sbb aku letak 2.3k..deyy..lu letak position IT Assistant, lu nk gaji org murah2, lu jgn la letak qualification tuh degree..letak dip sudah..kurang2 budak dip, 1k dah cukop..korg untung..tak pon cari budak intern..lagi murah korg bayau..gua degree kot..ade dip lagi..gua blaja 6 tahun..


berbalik pada borang itu..


bidadari1 : dah siap?
aku : dah..
bidadari1 : gamba takde ke?
aku : tak..(sempat lg nih..jom la amik same2..gune anset i je la..meh sini mehh..)
bidadari1 : oh..takpe..


kendian..seketika kemudian..sorang laki masok..


laki : awak bleh buat web x?
aku : bleh..
laki : biase x wat web baru2 nih..?
aku : baru tu camne?
laki : ala..web..joomla..
aku : ohh...boleh sangat tuh..
laki : kitorang ekceli blablabla...
aku : ooohh..boley2..insyaAllah bleh buat..


kejap je pon..aku gi intebiu pon, pakai kemeja itam, suar khakis dah koyak2 kat kaki sbb asik sapu lantai zaman dulu2,kasut everlast coklat..kalo dapat, cantek sgt la..mmg berbaloi-baloi..


ohh..ade dapat emel dari company graphic kat KL..tak reply lgpon..advertising company..hurmm..









ini adalah gitar rosak
rosak talinya
rosak bunyinya
peneman dalam waktu-waktu kejam datang
tolong aku

semalam masih cerita

jumaat
16 oktober
pulang rumah


sabtu
17 oktober
mak ajak teman ke taiping
tapi aku tunggu..
"ade ape?"
"skolah sane ade open school"
"malas ar..yop ade.."
duduk rumah
depan tv
lihat tangan
lihat hanset.
lihat waktu.
senyap.
rasa bodoh.


ahad
18 oktober
bersama kawan lama
walimatul urus hamizawati.
ramai gak berkumpul
dengar cerita
melihat mereka yang dulu
dan mereka yang kini
tlah mula melangkah tapak
satu ke atas


perempuan
yang dulu sama hingusan menangis
lelaki
yang dulu sama berpeluh bermain
sekarang semua hanya tunggu waktu
tunggu giliran
siapa selepas ini.


satu demi satu
mula berani hadapi kehidupan

sila henti.


jangan selalu ulang perkara sama
seperti pernah diulang
seperti pernah berulang


aku benci
membuat acara serupa setiap kali
seperti mengulang cerita-cerita kosong janji
tidak pernah berubah


sila henti
semua sakit
semua semakin menjadi benci.




Tuesday, October 13, 2009

maaf.zahir.batin. episod 2

1 syawal
parit, perak


bgn2 pagi, mandi sunat raye,pastu siap2 lantas aku mengambil mase 15 minit memikirkan baju mane nk pakai..aku ade kaler peach,kaler biru,kaler biru jugak,kaler gold yg dipakai mase yop kawin,kaler itam..takkan pagi raye kaler itam..iskk..peach ni jambu gile..ensem sgt nehh..lalu aku memputuskan utk menyarungkan baju kaler biru jugak..setelah siap berbaju melayu bersongkok baldu bersampin, aku ke dapor dan melihat sumer mknn sudah terhidang..nasib baek ade akak yg turut memenuhi ruang dapor membantu menyediakan breakfast sunat aidilfitri..bukankah berpahala sunat sekirenye menjamah seketol dua sebelom ke semayang raye?anda tidak tahu?ya..itu adalah sunat..tetapi sunatnye hanyelah menjamah sedikit makanan..bukan memakan ketupat,lemang dan redang secara berleluasa..aku,abah,yop dan wan bergerak ke semejid..mesjid kat pekan kerana tiade semayang raya aidilfitri seperti slalu di surau merah depan umah..kami bergerak setelah mendengar takbir di tv..kenape ayat aku cam skema..


pas smyg, cam bese la sessi bersalaman dan bertakbir beramai2 di rumah..ecececehhh tadekk..itu tadek..salam2 jekk..memasing bersalaman dengan cara tersendiri..aku cam bese la..aku budak baek..mane de salah bebanyakk..lepas sume salam2, pelanggan pertama ke rumah kami adalah 7 orang budak2 skolah abah..budak skolah abah?ye..secara kali pertama anak murid abah dtg umah utk beraye..abah pon tatau nk lyn camne sbb budak2..selame nih kalo yg dtg pon yg da beso panjang, ade la bende nk sembang2..ahahha..aku rase aku kuar kot..amik moto, cabut jap gi pekan, pusing2 tgk keadaan raya di parit..


lepas anak murid abah balek, anak2 sedare aku plak masok umah..nak raye la..Aiman si penglipurlara, si kurus Husna, dan adiknye Irfan the hyper..ye..budak tu mmg hyper sket..tp bukan la sakit hyperaktif tu..radioaktif pon bukan..stended la anak bongsu, die lain sket melayann nye..ahahaha..pastu aku tak igt, aku rase ade lg yg datang2..lupe ar..



tgahari sket, baru ke darat gi umah Ang..pastu gi umah mak Uda, pastu malam gerak ke Setiawan, umah mak Iti..

maaf.zahir.batin.2009 episod 1




selamat hari raya.still boleh wish ke?or da lambat sgt?aku terlupe nk tulis pasal raya kat sini..tapi camne pon raye still raye kan?


24 jam sebelom raye.


aku bgn lmbt sket..tido pas sahur..bila bangun dlm kul 10, kat lua umah, abah,yop ngan wan tgh angkat2 tiang..nk wat pondok2 utk masak lemang..cam bese ar aku amik napas dulu..amik angin byk2 sbb aku tau last skali nanti tang nak jage api mesti gua jugakk..
kat dapor plak, mak, kak fatin tgh isi lemang..lemang raye kitorang kali ni adalah made in terengganu..org perak tlg bakar jek..membakar lemang ke term die?or memasak lemang?or mengapi2kan lemang?entah..cam bese jugak lemang yg disediakan adalah lemang biase dan lemang jagung..
siap pondok dlm tgahari, teros amik kayu2 daun2 ape2 yg patot nk pasang api..cam bese ar, api awal2 mmg kene kuat2..yg penting nk kene menggelegak first tuh..biar kat dalam buluh tu masak same rate same rase..cuaca cam ok jek tp angin kuat..terok skit nk jage api nih..and api pon tak semerbak dulu2..maybe kayu2 basah..trivia memasak lemang no 1, jgn g bakar daun kelape kering  or surat khabar byk sgt, sbb kalo angin kuat, die melayang2 masok dlm lemang..no 2, api first kene kuat, tp tak bermakne korg kene gune getah tayar dsb sbb bende2 gitu kalo dibakar, asap itam gile dan busuk dan memberi masalah kat alam..
tibe2 dlm kul 2 lebih, ujan renyai2..tpakse aku cari zink2 lain nk tambah atap sbb bocor..huhu pondok nk masak lemang, takkan korg nk gune zink baru..gegas2 la jugak aku cari nk tutop2 air ujan..abah plak dah tersengguk2 kat sblah..penat kot main api tgahari petang panas pastu ujan..huhu last2 aku pon gagal menahan panas..lepas da reda ujan, aku masok umah, tido jap..tggl abah sorg2 tgk api..kejap2 aku bgn, kuar balek tgh lemang, abah pon terlelap2 gak..
dalam hal yg berkaitan, kat dapur yg kecik cenonit itu ade 3 pihak perempuan sedang bermaharajalela..mak, kak fatin ngan arrda..diorg masak ape ek..masak ketupat segere nona,kuah kacang,rendang ayam dan daging, daging masak kicap,apetah lagi aku lupe..
dlm kul 6 lebih, aku meneruskan acara memasang panjut..gi kedai Abi, beli minyak gas..gile..korg penah bace entri aku mase 2nd pose aku kat umah, aku psg panjut gak..pastu tak pasang2 panjut..mak cakap, sape nk gi pasang mlm2?takott..so aku pon ready2kan la..ujan petang tadi memudahkan kerje aku menanam batang panjut..gile ayat..cam tak berape best..menanam kayu pemanjut..menanam..ahh ape2 jek..abis keliling umah kitorang beradik pasang..isi2 minyak gas yg semakin mahal..then membetul2kan sumbu yg semakin pendek dan dimakan usia..jam dah pukul dekat nk waktu berbuka..
lemang sempat gak masak time berbuke..tertunai jugak utk mkn lemang mase berbuke..
pas mkn buka. aku gi psg panjut..pastu dtg plak anak2 sedare aku yg cam hape mulot masing2 menjerit2 nk main mercun..layannkan diorg main mercun..cantekk..pastu aku teringat lampu ketupat aku beli kat giant..ahahha aku pasang kat depan umah..gile smgat raye taun nih..tetibe aku lupe yg aku blom bayar fitrah..


aku : abah..sape amil?fitrah tak bayo lagi nih.
abah : ade..kat batu 7..kang kite gi..abah pon tak bayo lagi..


aku ngan abah, lepas isya teros shoot ke surau kat seri ara..kalo dulu, kat surau merah dpn umah aku nih pon ade..terawih,moreh,zakat,semayang raye, tapi kali ni semenjak surau itu diambil alih orang2 sekolah agama kat sebelah surau tuh, takde dah smyg2 nih..iskk..name je asrama skolah agame..pompuan lak tuh..perangai sume tak semenggah..bertenggek jugak kat pagar2 tepi jalan..konon2 aku nk ngorat korang la..iskkk..baek aku cari kat parade ke yik foong ke, jusco ke, bertenggek jugak,budak skolah jugak..same je ayat nye nk pakai..err...abaikan..


pakcik amil (bukan name die amil..amil tu tukang kutip zakat) : ye berape ramai nih..
aku : sorg je pakcik amil..
pakcik amil : okeh..bace ape yg tulis kat resit tuh, letak name sendiri..
aku : aku terime nikahnye anak pakcik..

Sunday, October 11, 2009

dalam bilik tukaran.




salam


main gile jugak da 11 hari selepas oktober baru aku rase cam nk tulis kat sini..


ini pic utk ana..gamba2 konvo aku ade kat FB ar..kalo rajin gi ar tgk ahaha..takpon nnti2 aar aku uplod..ini gamba mase aku test baju ape nk pakai ngan tie..aku abiskan mase dekat 2 jam nk cari baju ngan tie nih..ni pon aku mtk tolong akak jage baju tu tgk2 kan..ekceli aku nk cari kaler ijau..tak kisah la ijau ape..sbb tetibe rase tadek baju ijau..konon2 tie pon ijau gak..tp last skali aku angkat ungu..tp pakai kot kan..sape nmpk sgt baju kat dlm tuh..tp ape ade hal..nk gak konon2 ensem di hari konvokasi..penat la aku blajau 3 tahun kalo setakat nk naek pentas pakai baju kemeja putih sekolah ngan tie bainun..saket la itu mcm..sila abaikan gamba baju kemeja kat pintu tuh..gamba nih aku kat MP..ye, melaka...akhirnye di melake jugak aku cari baju..da puas cari serata sunway bagai..shopping sorg2 best..jalan2 ske ati takyah nk pk2 ape..takde pk sape2 nk tggu aku kat parking ke..takyah pk org laen lapa tak larat jalan ke..tapi lepas tu aku masok reject shop, aku lalu2, nmpk baju teros amik,bayau tak sampai 15 minit pon..kenape susah sgt aku memilih kemeja?kenape tshirt2 senang plak aku beli?


cess..

Sunday, September 27, 2009

Weblog Popular 1Malaysia.


Denaihati ingin mencari Weblog Popular 1Malaysia dalam jutaan weblog di Malaysia. Hadiah yang ditawarkan adalah lumayan! Kontes hebat ini disponsor oleh sponsor2 yang hebat juga: SAUDACARE, ANISHA ONLINE MALL dan One Malaysia Blogshops (Directory Blogshop Malaysia)

Pilih satu blog yang paling ANDA sukai dan tuliskan apa bestnya weblog tersebut.
Saya suka http://puisitepijalan.blogspot.com/ kerana unik, bahasa, cerita yg cukop sifat dan dekat..cara penulisan fynn membuatkan rasa menjadi lebih dekat dgn jalan hidup beliau..fynn jugak merupakan penulis yg rilek2 sempoi2 takde nk kaver2 lagik..ape die rase, ko rase la..kalo agak2 die terlebih jiwang mase menulis, korang rase la jiwang2 die..

saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog ...

Saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog http://lili-precious.blogspot.com/


Contest ini tamat jam 12.00 am pada 30/9/2009.