Tuesday, December 30, 2008

akhir..

salam..

hahaha..nih utk ana sbb asik suh aku hapdet..

skang da 30 disember, means da sebulan kot sejak aku stat berada kat s.alam..so far ok..umah dok ngan padi and baru aku tau ade ramai lagi umat dan budak2 parit kat sekeliling s.alam,klang area2 ttdi, jauh2 pon kinrara puchong pj..hurmm..maybe nnti bile time aku pinjam keta abg aku ke mak aku ke bleh ar aku jln ke tempat korang..kalo nk suh aku merempit agak payah..

time keje ok..datang pon dlm kul 8.30 or 845, kul 9 ar paling lewat aku gerak dari umah..dlm kul 9.15,9.30 aku sampai la kat opis kat sect 13 neh...tunggu boss2 dtg pi minum(opis tak masok lagik neh..hahahahaa)..

ape nk tulis..pasal raye aji?da lambat sgt tuh..tadek pe pon..aku baru stat praktikal da cuti raye aji..jumaat balek kampong (wahh..ayat..balek kampong..) pehtu isnin ptg aku da gerak lik s.alam sorang bwk kete yop..aku pinjam kete yop sampai ari jumaat, sempat ar aku jln2 pusing2 ari khamis sbb cuti soltan nyer birthday..hhuhuhuhu

then mggu lepas cuti krismas ari khamis...aku pon mintak la boss cuti ari jumaat, ok..mlm khamis yop dtg amik aku gerak lik parit tercinta..balek kampong melepak ngan geng2 bujang parit hahaha..sbb majoriti aweks2 skolah sumer da ade ikatan memasing..tunang kawen...aram tol melepas aku ar..:P

kerje..

takde la busan sgt tapi macam bro ayus cakap aritu bile aku cakap, aku cuma taktau bentok ape aku nk tarok kat design..means aku tau nk kene letak sumthin kat gambar or mase wat splash web tuh, cuma bentok design tuh mcm aura2 tuh bentok die mcm mane yg aku kene letak..bro ayus ckp ko bukan budak design..mmg le ko penin nk pk..hahahahha..betol gak..spanjang aku kat utem ape sangat design yg aku blaja..koding berlambak..multimedia kah itu?iskkk..aku nk kene repot kat dekan neh...so far boss pon walaupon sempoi, agak byk gak ilmu yg aku tatau diorang turunkan walopun ekceli aku segan gak sbb apsal aku tatau mende2 tuh sumer..malu jek utem beb..budush nyer subjek2 utem..aku rase diorang patot mansuhkan subjek geografi yg aku tatau ape aku dapat terjemahkan dlm kerje nih kecuali bentuk2 kontur muka bumi, subjek bengkel yg kitorang disuruh wat sistem pakai vb dimana if korang nk jadi multimedia punye budak nk lyn sistem byk2 pon tadek guna..itu patot time dip takpe kot..subjek2 design patot diperbanyakkan..peh mcm ar aku dekan nk renovate balek pentadbiran fakulti..

s.alam

ade ape ngan sah alam..sah alam..ade taman tasek sah alam yg ptg smlm ramai org..ade pas ngan pkns yg jugak asik ramai aweks2 bermaharajalela..ade mesjid beso tmpat aku semayang jumaat(saje mention nk gitau korang aku pegi semayang jumaat..)..ade kedai kopi..eh byk tmpt mkn aku rase sah alam nih..betol2..huhuhu..

boss aku dua2 tadek neh, so aku mls nk dok lame sini sbb bro issey suh aku tgk2 cari2 konsep web utk PROFEA..mm..nnti aku hapdet..



oh..maybe aku nk gi melake mggu nih..sape nk ikot?hhuhuhu...

Friday, December 05, 2008

jumaat : 5 disember 2008

salam..

first week prektikel aku kat ArtChannel..ekceli aku stat ari rabu huhuhuh..entah apsal boss dua org ade hal2 laen, maka aku dok umah je la 2 ari..

and since this is my awal2 week, so aku mls nk main blog sgt..

so..ape2 aku ade kat blog satu lagik..

http://meartworkwebsite.blogspot.com/


Sunday, November 30, 2008

cloud : rain

ps: gamba ni aku potong kerana kenape padi senyum gitu adalah sebab orang kat sebelahnye itu...

aku tlah dikejotkan ngan komeng si padi..

At 8:57 PM, Anonymous lu taw wa sapa.. cakap… kwn2 dip aje??kwn2 skola?kwn di kala kesedihan?kawan kasi tmpang umah?kawan cerita rahsia mcm2?kawan g tlg amek duit jual madebod??mane????

huhu..okeh gua citer pasal padi.. gua ngan padi satu skolah kat bainun dulu..aku masok bainun pon tgh2 form 1..aku rase aku stat kamcing ngan padi since aku join geng2 die..die,pidot,sahol dan beberape kerat lagik..ape aku nk citer pasal padi..kat skolah dulu kitorang minat mende same..mende hape tu takkan gua nak stori kot..tak mungkin la kan...tapi cukop ar sekadar berkongsi mende minat yg same termasok aweks2 bainun dan aweks2 ipoh parade..awek ipoh parade yg pertama yg berjaye kitorang takluki adalah budak 2 orang aku lupe name korang ar...bukan la maksodnye aweks2 tu bohsia..takk..cuma kaum wanita yg pertama kitorang ngorat adalah 2 org budak sekolah xxxxx, baju batik kaler biru..mase tuh..permulaan nyer, kitorang melepak outing kat parade..saje tadek keje, lepak2 jual muke kat tgh2 roundabout parade tuh..arakian ternampaklah 2 orang budak baju sehkolah batik kaler biru kat dpn tuh..test2 power, suittt suiittt skit...ehh tgk2..ade can..hahahha..aku rase la kan, aku tak berape igt peristiwa nih tapi lebih kurang gini ar..diorang blah tmpt lain, kitorang blah tmpt lain, pehtu terjumpe kat eskelator..mase nk turun eskelator nih ade la mamat2 mane tah 2 3 4 orang menyempit nk kaco aweks 2 orang nih..kitorang kat blakang..mamat tu kaco2, gua buat la muke paisehh..skali mamat tu tak pueh ati ngan kitorang, bising2 ajak gado..gua berani2 takot je..nasib baek member die tahan(ke buat2 tahan gua pon tatau)..lalu tercetus lah persahabatan antara kitorang 4 orang yang hingga kini gua pon tatau mane diorang berdua..if korang terbaca mende nih, thanks sbb berkawan ngan kitorang walopun sementara, and hope korang dapat la menghubungi padi di nombor tpon yang same..012-456758.. alkisahnya aku ngan padi tak terenti di situ..kitorang meneruskan aktiviti bersama2 termasok kem kat gpms..kem pmr..gua pegi ngan padi sbb padi ngade2 nak ikot gua bermotivasi diri..kitorang pon bergerakla seramai hanye 2 orang aje budak bainun..lain2 budak STAR ngan budak MGS..MGS????huhuhuhu...maka bermula lah era bermotivasi sambil2 skodeng awek2 mgs..maka gua ternampakla seorang awek..awek nih gua tgk agak kental gak ar org nye..main redah sesuke ati..present pon main blasah jek..nih mmg gua suke tgk nih..gua selidik2..gua tak ingat la camne gua dapat name die..nanti gua tanye padi..name ngan no tepon skali gua dapat...padi pong tak kurang hebat kegatalannye memancing undi dikalangan awek mgs, dengan bermodalkan misai kucing dan rambot keras nye itu, die mendapat sorang awek bername zam*************..bukan zamri..zamnorpanjang2 namenye...dirahasiekan utk mengelakkan awek itu tahu dan bakal awek padi tau..ape name awek yg aku kaco tu padi?ala...hanis..hanis solehah..ye kot?mm..rajin gak aku gayut2 ngan die pas kem tuh..budak zam tu plak, die tak igt ke, aku penah tuisyen same2 ngan die dulu ngan cekgu mesilamah kat gunung rapat..mase tu sekolah rendah..ohh no wonder die tak igt..huhu.. ape lagik..mase skolah..gua ngan padi slalu lepak bilik letrik d11, buat kad hahahahhahahaha..shhhhhh diam2 hahahhahaa..tapi mmg hasil kreativiti kitorang agak melampau mase tuh..asal ade kertas kaler,ade je bahan, kadang2 bahan sikit pon boleh diolah semula menjadi satu idea yg bernas..pekerjaan ini slalu dicemburui oleh pidot dan sahul dimana daya kreativiti mereka agak kurang pada mase itu berbanding skarang dimana pidot dan sahul sudah berjaya di dalam bidang masing2..

padi@penang

aku penah mengunjungi padi mase kat penang..mase tuh aku keseorangan kat melaka akibat aa..aa..aku keseorangan je la senang citer..dapat je pt gua nak jalan2 ar konon2 nye..padi pon msg gua, datang la penang, kite kuar2 lepak2 minum2..gua pon hape lagi..pagi2 btolak ke penang, ptg tu sampai..wahh da lame tak sampai penang..gua msg padi, oi mane lu?amik aku..skali gua dapat msg..

"aku ngah kuar ngan *ttuuuttt nih...ko dtg ar perangin.."

hoi!!aku pon takpe la member punye pasal gua pon jalan kaki la ke feri..mane tempat feri nih..ohh..jalan2 ohh jauh gak ehh naek feri..naek2 je feri gua doa2 mintak feri tak tenggelam..sbb tdek sape tau gua gi penang nih..gua pon tunggu la sambil2 tgk laut yg da semakin hilang kalernye..cintailah laut kite..gua pon roger padi.."oi..camne nk gi perangin?"..die pon reply, suhh gua naek bas ke hape ke..pehh..takpe..gua sabar..gua pon jln..jalan...jalan...ohh tu nampak da tuh..perangin tuh...gua jalan lagik..jalan...jalan...oh sampai jugak walopun berat bahu memandang..

"haa..ko tggu situ.."..

aku pon tunggu..tungguu....

skali nmpk la muke tersengih2 ngan awek kat sebelah...takpe,gua saba..saba..pehtu berangkat la pulang ke kampusnyer..

"oi..esok nk gerak kul bape?"
"ha?aa..aa aku da janji nkk kua ngan awek aku arr.."

ohh..ok...baeklah...

esok nye aku pon gerak la sorang, gi tmpt bas..naek bas gi matriks, jumpe pidot, pastu sempat la maen2 ngan diorang..bas gua balek melaka mlm nih, kul 9..kul 8 gua kat matrik lagi..sorang gua kuar dari pintu paga matriks..tggu la tah kalo2 ade bas ke hape ke..akhirnye ade la jugak bas...sempat la jugak gua balek melake..itulah kenangan paling indah dalam diri gu..ditinggalkan rakan semata2 kerana awek...hahahhahahahah...ko nak sangat aku cite ye padi..hambikk..

padi@shah.alam

selepas padi dibuang uitm penang kerana mencuri masok asrama wanita aka bilik warden pompuan, die diterima masok ke uitm shah alam dengan impian elyananye utk menjadi seseorang yang berjaya dalam bidang arkitek..sementelahan itu juge, aku bermember2 ngan member2 die..member2 die sumer ok ar..sopi,arep,show,adin,reza sumer2 ar..so skang pon aku tgh blogging dari umah diorang nih..aku menumpang sementara waktu aku prektikel kat worldwide sect 13..

ape lagik padio..

ooo..kitorang penah keje same2 ngan pak tam ngan cik mat..keje pasang kanopi khemah orang kawen berserta ropol2 tu sumer kitorang pasang gak..penat oo..tapi ok ar..dapat duit gaji..cuti2 keje..huhuhuhu

nanti ar aku updet pasal padi nih..maleh aku tulis..

cloud : sun rises








Wednesday, November 26, 2008

cloud : with smile






diploma

adha
niza
ajis
zaidi
bob
apit
mamat
mamu
hadi
ustaz
matle
mior
farid
amzah
ise
zack
sir
mat we
semi
joe

if korang ternampak posting neh..aku igt korang and kire halal ar mkn minom..huhhuu 0-0 walopun aku rase macam ade yg nak 2-0 ke 8-0 ke aku kire 0-0 jugak..mampoih lew..huhu

doa korang slamat dapat keje and kalo kawen gitau ar..kang aku terngorat bini korang kang masalah gak..

ladies..

hurmm..

wish korang epi always..

along
deqq
liza
pipah
balkis
nadia!!!

lain2 skali..

cloud : blue

to be honest, aku teringat angah and deqq.

and masa tu.

cloud




salam.. tgh penat2 kemas barang aku teringat my cutest chubbiest gilerst friend friend?mmm..., ana..huhuhu so aku gi blog dier and bace entry dier yg last b4 balek beruehhhh..huhuhu so this is my last entry dari melaka bandaraya bersejarah..last sebab aku akan ke s.alam utk prektikal kat ArtChannel di Worldwide Center kat sect 13..kalo ikotkan course aku, maybe aku kene wat keje2 multimedia and hopefully aku disuruh wat keje design sbb aku agak lemah dlm bende nih..mengapakah sudah lama aku tidak mengkreatifkan diri utk mendesign?pelik..

melaka bandaraya bersejarah

melaka ditubuhkan pada zaman pemerintahan raja temasek menggungguli seantero tanah melayu dimana anaknye tlah lari ke seberang pulau..sedang anaknye, pengikut anaknyer dan anjing peliharaan beliau yang bernama Patrick berehat kat bwh pokok melake, tetibe anjingnye itu disepak, ditampo,ditumbuk terajang hingga jatuh ke dalam sungai..parameswara mendapati bahawa pelanduk
pelanduk ke kijang? putih itu sangat perkasa dan membawa tuah atau ong dalam bahase hang li po, so parameswara yakin tempat yang beliau duduk itu turut membawa tuah..maka beliau mengajak pengikutnyer membukak pentadbiran sebuah kerajaan diberi nama Melaka.

itu peristiwa dulu.. aku datang ke melaka utk stat blaja since 2003 kalo tak salah utk diploma IT..mase tu sorang2 terperosok kat melaka nih, busan gak..nk cari kawan..nk cari org yang boleh buat gelak ketawa or nk jadik sumone?huhuhu..ekceli mase aku memule datang dlm seminggu, orientasi, aku perkenalkan diri hazimin, panggil min..huhuh seminggu pas tu masok niza pulak, abissss...tukau balek...sumer panggil aku majinn..cam siot..nasib baek aku tak tuka name laen ke hape ke.. it student, aku igtkan macam blaja literasi komputer kat skolah, tapi laen..sumer aku blaja mase diploma..networking, sempat la amik ccna 1 and 2..software engineering, database - aku tak ske..and mase degree pon blaja bende nih sbb aku tak leh carry lagik menambahkan aku tak ske database,multimedia,programming,php js java c++ sumer bagai...huhuhu...well, nk cite pasal stadi ke?takk kot.. mase diploma aku tak join bende2 alah yg ade kat kutkm..well mmg kat skolah aku gipang ke?or aku byk ckp ke?aku ckp ngan member2 umah, member2 laki jek..yg pompuan huh..mungkin balkis yg paling lame sampai masok degree still lehh masok kepale..lain2..hurmm.. mase dip tahun satu, aku agak skema sbb dok umah..kalo kuar pon ikot memember gi snook skali sekala..wayang tak penah, maybe sbb duit abis kat tepon kot..huhuhu and ptptn aku pon half jek..takdapat nk gi mane pon..aku mmg boros ke?maybe aku takleh ade duit dlm poket, sbb aku rase cam aku nk beli mcm2..isi minyak moto, topap,beli brg2 kat tesco,makan..and bile duit takde, takkan nk cite kat sumer org..senyap2 dok umah makan biskot dah la kan..mase dip tahun satu ape aku buat eh?hurmm.. dip tahun dua..aku agak lupa perjalanan diploma aku..mengapakah?maybe sbb entry blog aku pon stat mase da nk abes dip..december 2005 is tahun2 terakhir as a dip student..tahun dua gak aku pegi praktikal..memule aku dan mamu dapat prektikel kat alor gajah, buat prektikal kat kilang hape tah..korang tau die suh kitorang keje ape?..angkat kabel yg bergulung2 besau tuh, ukur satu2 bagai, tarik satu2..aku tak kisah, bukan tak penah wat keje berat ke hape..cuma aku masok prektikal situ as it student, bukan budak engin..boss tu plak ckp sini opis kecik, lu tarik2 kabel dulu..aku ngan mamu, punye le pakai kemeja kasot kulit bagai, igtkan nk suh jd technichian ke hape, skali die suh kitorang jd kuli jugak..buduhhh..pastu aku ngan mamu mintak tukar, kitorang pon join mior, matle ngan deqq kat maktab perguruan perempuan melayu melaka..perempuan sumerr...wahahaahhaha.. prektikel nih mase paling gembira wat aku..ntah..kalo aku ade nyawa extra and dapat buat permohonan utk dimasokkkan kembali kedalam jasad, maybe aku akan pilih mase aku berada di maktab tuh..and maybe aku akan mintak mase tu akan slalu berulang.. dip tahun 3..ade byk konflik..kehidupan..cerita tentang bende2 yang kite tatau..bende yang kadang2 kite tak terpikir..dip tahun 3 yang byk membawa aku pada hidup..tentang rasa sayang kpd kawan2 sekelas bukan sekelas, internet, forum.. tahun terakhir ini jugak yang sebenarnye menceritakan pada kita tentang aselama ini apakah kita btol dlm melangkah atau hanya menurut waktu..tahun terakhir gak ade suka ade duka ada yang tak terfikir tentang apa akan terjadik tahun depan..masih bersama atau...

ijazah sarjana muda sains komputer ( interaktif media )

start 2006, aku masok degree, pegi isi borang, tgk result yg mane bleh carry ruper2 nye ade 7 or 8 subjek je aku lepas..bleh lepas 1 sem jek..adeehhhh..org laen buat 2 tahun stgh, aku terpaksa buat 3 tahun..tambah la satu lagik sem..nk wat camne..mase mula2, aku rase frust gak..sbb bila aku kira balek, aku akan grad mase umo aku24 tahun..mcm agak lmbt..mm..tapi takpe..nk wat camne kan..
masok degree, suasana baru, budak2 kelas pon laen..aku mmg takleh blah..tahun 1 degree aku tak rase sgt..maybe sbb aku tak masok lagik kelas BITM, aku byk join BITC, amik subjek same2 ngan dak2 BITC..first kelas aku BITM kalo tak salah, Audio Video..ye ke?eh tak..aku masok time diorang buat bengkel 1, sbb bengkel 1 aku tak lepas selepas diorang combinekan bengkel 2 diploma aku(B) and pojek Diploma aku(D) aku tak lepas..huhuhu aku teringat sbb aku kenal fathiyah ngan syikin mase tuh..aku tatau kalo korang igt..hahaha... then lepas tuh aku join kelas BITM utk subjek tahun 3, audio video..mase mule2 masok kelas nih aku takleh blah..serius geng..maybe sbb mase dip dulu, budak2 nye bising giler..kitorang mmg terok mase dip..lecterer mane tak marah majok bagai..nk wat camne..ade ajis, yasser mane ko skang yasser,sumer kaki bising..mase degree nih aku mmg dok diam2 kat blkg, if sembang pon ngan ardi or juan..maybe sbb ardi satu dip ngan aku and juan sbb die pon budak DE..and ade sorang dua mamat yg agak poyo aku tgk..tapi lantak ah korang..utk pojek audio video, aku plak satu grup ngan balkis, and mase tuh aku stat baek ngan wawa..wawa glut!!!huhuhuh rindu nak menggluti..entah ar..maybe sbb wawa sgt slambe suke ati mak bapak die or maybe wawa sengal2 udang or maybe..wawa is wawa..kan?ko mmg glut ar wawa.. aku rase lepas present audio video, present filem, barulah aku rase kwn aku btambah..dari sorang2 and aku pon mmg nak bkawan ngan sumer org satu kelas..perlahan2 aku kenal budak2 laki yg sekelumit je ade, Fuad(tmpt loan aka ah long),Yai,Ropi(aku tatau ar tapi aku rase die pembersih aka suke ngepek..),Ed,Muiz,Jam,Halim,Zaki..Halim and Jam aku kenal agak awal..sbb aku kenal halim mase die tahun 1 mule2 masok utem die satu umah ngan aku..oh and mase tuh aku final yr diploma..yg pompuan aku tak ingat yang mane aku terjah dulu..aku igt syikin ngan ti mase bengkel, lain2..haslina..huhuh tu pon sbb satu u ngan Hakim, and Hakim plak satu umah ngan aku..mase tuh mmg die agak hot stuff la jugak di kalangan budak2 umah..sini ina sane ina masok kelas baru aku tau ini namenye haslina..aku rase aku pnah join la budak2 nih sms birthday kat ina..mase tuh die baru masok, tetibe hakim yang ntah camne leh rapat ngan kitorag ckp hari ni besday haslina, so ramai2 msg..hahahahha..pastu lwn2 sape dapat reply..mcm aram..hakim da takot,.."jgn ckp aku bagi mung nombor die.."...berehhhh bohhhh...lepas haslina, aku rase pastu baru stat masok ngan mia..haa mmg lepas audio vdeo aku baek ngan mia..aku ske tgk watak mia dlm cerita yg die blakon tuh..muke nerd takleh blahh..comey..and bile baek ngan mia, otomatik skali ngan geng2 dier, che'dah,xaem..ohh aku kenal nodi lambat aku rase..sbb aku jrg ckp ngan die..aku knal nodi mase diorang bengkel 2, sbb aku tlg muis utk pojek bengkel 2, die satu grup ngan nodi,farah and lain2..huhuhu..eh aku lupe letak name rufaidah..aku rase aku baru perasan rufaidah nih gilo mase last sem..aku igt skema..cettt..gilo jugak..

oh..psl kwn2 dip..mmm...nnti aku sambung..

Sunday, November 23, 2008

menang!!


aku lupe..hahahaha..da lame da dpt adiah nih..ade kat blog aku satu lagik..aku buat blog tuh utk hasil2 kerje..maybe kalo nk mintak keje nnti sng, aku tunjuk ke blog tuh..

kinda busy..ade byk hal nk pk..

mane gaji aku??!!!

Sunday, November 16, 2008

ahad, november 16

salam..

da lame gile tak update..ana pon ade testi kat fs huhu..sori la ana..bz banget..keje banyek..uhuhuhuhu slamat exam ana walopun da lmbt sgt neh..

ade byk bende kene pk...

1.exam
2.LI
3.camne aku nak angkut barang sumer nak LI kat s.alam?
4.pojek RA
5.gaji RA
6.duit..hahahaa

secara otomatiknye bile gaji tak masok2 maka aku pon tadek la duit..nk jln2 pon kering..mkn pon kalo kais pagi, makan le pagi..kalo tak mengais, minum air je la..(ye ke??)..

byk keje = byk mkn
byk keje = byk okok
byk keje = byk rambot aku ilang..

barua..

ade lagik satu paper, paper HCI ari rabu nih 19 nov..pastu baru aku pk camne aku nk gi s.alam..penin weh..nk rempit moto lagik..moto nk servis lagik..hajat di hati nk buh disk brake tapi apakan daya mahal la pulok..

byk gak brg2 aku neh..bantal ade 2, tilam nipis, meja, tmpt hanger baju, rak buku, gitar,beg ade 3,baju2,buku2 kertas2 yg aku rase cam nk buang..iskk..

nnti ar aku pk..ngantok ahh..

Sunday, November 02, 2008

date aku ngan exam bermula isnin nih..

isnin 3hb 11 2008 - BITM 3113 Pengurusan Projek Media Ineteraktif
rabu 5hb 11 2008 - BITS 1213 Sistem Pengoperasian
rabu 12hb 11 2008 - BITS 1313 Komunikasi Data dan Rangkaian
rabu 19hb 11 2008 - BITM 2313 Interaksi Komputer Manusia

and aku ade last presentation pasal projek aku ngan en Haziq+en (Tn Haji)Suhaizan+bini dier Pn Azlianor..aku kene tmbh function and edit..
+function search station
+edit name
+mintak gaji!!!aram tul ar mane gaji aku tamasok2 nih...

aku baru abes bace PM bab 5,6,7,8,11,12...lagi 2 bab aku tgh ngantok..

daaa..

Saturday, October 25, 2008

Masih belum sempurna

Gerakkan Hati
Hati gerakkan
Pandanglah aku
akulah dia

kulitku tebal ku kebal ingatku kebal
banyak berbual makan angin kembung perut mual
resah dan tidak senang
hidup tak pernah lenang
ku schizo paranoia
takut pecah tembelang

pecah tembelang
peta dah hilang
bangau dah pulang
suara sumbang

lidahku kaku tak selicin kuku
teman baikku buku
bini ku pena tak pernah lena
aku suka mengintai pantang ditenung
berakhir pertelingkahan dalaman pasti belum
ikut gerak hati pena melayang
dilihat dua layang pandang
tak lah sekarang takat meradang
tanya abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main macam belakang parang
kuhunuskan keris musuh ada pistol
tradisi kekalkan adaptasi harus betul
tujuh baris keramat
tujuh garis penamat
baik berpada
biar jahat asal selamat

ramai saudaraku yang baik telah dipijak

awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimah
semua janji yang terikat
lebur disisimu

yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
konflik motivasi cuba meditasi
positif dan benci jadi inspirasi pagi
peduli itu interpretasi basi
pekakkan sebelah halang biar keduanya
muka cantik soalan bodoh yang ditanya
jadi melodinya lebih hina dari zina
lu bikin dosa ku bikin prosa
testos terone testa rosa
citacita sosa
kl kl kosa nostra
jalan berliku ku harung roller coaster
gah sentosa tiada penyesalan
luas pandangan jauh dah berjalan
tak sempurna masih ada kejanggalan
gagal merancang, merancang kegagalan

kucing bawa tidur
rimau bawa igau
masuk tempat orang
bawa otak bukan pisau

naik bukit angkuh
cakap ayah jangan risau
turun bukit pucat dengar tiga miaw
kucing bawa tidur
rimau bawa igau
masuk tempat orang
bawa otak bukan pisau
tolak pintu gua tiga kerat tenaga
kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menang
menang dengan otak tak mesti dengan pedang
sebelum jadi bangkai ikan koi renang renang
pura pura salah jawapan untuk naik berang
panggil lima kawan atau biar pergi laju
risaukan pekara temeh kita tak akan maju
muka sama hijau hati siapa tahu
merah dah menyala pasti mati siapa mahu
gagap tiga kali bercakap benar saja
bulan terang ramai yang keluar buat kerja
panjat pokok buluh cari tukun air terjun
naik sampai nampak dah terpegun turun
tiga ular ikut lompat atau paut
kalau lari mati jika jerut maut

puisi hati mu
hati mu puisi
palu hatiku
palu hatiku

kulit tak besalin walau saling ganti baju
pandang sini pandang sini
ku berbahasa baku kata kata nahu
himpun jadi satu
mantera beradu dengan irama dan lagu

akhirnya sempurna

catatan kredits to KNB sbb aku amik dari dier..

1- Schizo - Versi ringkas schizophrenia, sejenis penyakit mental. Paranoia atau ketakutan melampau adalah salah satu simptom penyakit ini.

2- Testosteron - Hormon biologi dihasilkan manusia/haiwan. Biasanya dikaitkan sebagai penghasil ciri kelelakian/kejantanan.

3- Testarossa - Salah satu jenama kereta Ferrari

4- Sosa - Ini aku tak tahu. Tak pasti sangat bunyinya. Haha.

5- Cosa Nostra - Nama lain bagi Mafia, kumpulan penjenayah rahsia bermula di Pulau Sicily yang kini di seluruh dunia.

bila malique buat lagu, korang jgn terenjut2 kepale layan hikhok jek..bace balek lirik dier..and bile die menulis lagu same2 dan m.nasir join nyanyi..korang wajib bace lirik die..

tanya abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main macam belakang parang


badan je beso..tapi tak gune..

ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
konflik motivasi cuba meditasi
positif dan benci jadi inspirasi pagi


positif,negatif ape pon kite kene pk balik jadikan inspirasi bile awal2 nk wat keje..tak kisah ape jadik pon..yg positif kite kuatkan...yg negatif kite kene pk itu dugaan utk kite teros berjalan..and lirik tu disambung dengan

luas pandangan jauh dah berjalan
tak sempurna masih ada kejanggalan
gagal merancang, merancang kegagalan


betol kan?ikot omputeh, fail to plan, u plan to fail...

naik bukit angkuh
cakap ayah jangan risau
turun bukit pucat dengar tiga miaw
kucing bawa tidur
rimau bawa igau
masuk tempat orang
bawa otak bukan pisau


nih..mmg sesuai utk sape2 je la tak kire yg pendekar cari tok guru or student cari ilmu or pendatang cari keje..masok tempat org, kene gune otak..bukan lawan sape kuat..kuat tampo2 pon tak gune..

korang pk la sendiri..gua nk sambung koding..

Thursday, October 23, 2008

Cuba - Faizal Tahir

Cuba kau dengar
Cuba kau cuba
Diam bila ku cuba
Untuk berbicara dengan kamu

Pernahkah kau andai
Bila ku perlu
Tuk meluahkan rasa hati

Dan bila kau bersuara
Setia ku mendengar
Agar tenangkan merasa

Siapa sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku
Pada mu

Cuba kau lihat
Cuba kau cuba
Renung ke mata aku
Bila ku kaku melihat mu
Pernahkan kau ada
Bila ku perlu tuk menyatakan
Rasa sakit dalam diri

Dan bila kau perlu
Setia ku menunggu
Agar senang kau merasa

Siapa sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku

Maafkan kerana ku tak pernah
Terlintas tuk menulis padamu
Salahkan ku
Tak mungkin lagi aku meminta
Untuk kau mendengar..
Untuk kau melihat ke mata ku..

Siapa sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku
Padamu

raya lah pulok v

kampong kan??ape lagik yg korang harapkan kat kampong mak kalo mak korang yg sulung?

duit raye?anak sedara sepupu ramai laa..kecik2..
member nk kuar?sepupu kecik2 la..
isap okok?gilo...kecik la mungkirr...

selain beraye ngan budak2 kecik yg comey2 dengan harapan diorang akan membesar cun2, aku msg joe..

aku : aku kat besot nih..
joe : nk kuar bile?
aku : aku penat ar(sambil pegang perot sakit sbb mkn byk)..
joe : aku pon..esok ar..

hohoho..mlm tuh tido tadek la awal sgt tapi cukop la..

esok nye pepagi mak da kejot, ckp ari ni nk gi beraye umah sedare2 mak..dlm kul 9 camtu kot, gerak ar..jalan2 sumer2..sekali pegi umah sape name ek, mak sedare mak, mak cakap..tatau ar..Cik Jah..ye kot..kat situ boley pulak mak tanye pasal gamba2 lame..mak cakap Cik Jah nih rajin kumpul gambar..abis sumer gambar kuar..actlly die ade byk gamba ngan HotFM, ngan Fafau pon ade..die cakap mak angkat Fafau huhuhu..ye kot..apsal la die tak dtg sini beraye.leh gak aku amik2 gamba ngan die hahahaha..pas jalan2 sumer, mak tanye nak pegi ke Terengganu?

yop : kalo mak tanak pegi pon, yop kene ar pegi..

aku pon pikir2 nk gi terengganu, jauh gak, ade 2 jam, aku msg joe..

joe : wei..jom beraye..muis pon ade nih..

cantekk..aku malas nk gi tganu..bkn ape..nnti aku tak watpe pon..dokk je..malas plak..bia la yop pegi beraye patotnye..abah pon nk pegi gak, die cakap ade mende nk bincang2..cuma mak je aku tatau ar..mak ckp mak malas nk pegi, nk cerita pasal ape mak tatau..well, maybe mak mmg tatau nk sembang ape..kadang2 aku rase mak ni cam takot ade, excited ade, macam2 ade sejak yop nk kawen nih..mak tak suke ke die tatau ke die isau ke hape ke ntah ar..tapi ok jek bile yop ckp die nk kawen..maybe first time nk dapat menantu die isau kot..nk dapat besan..or die tak ske org tganu?jauh nk balek kampong?or die nk carikan menantu utk anak2 dier????hahhh??ini sudah masalah..apakah perlu aku pikir tentang itu??tidak..sume itu takkan terjadik sebab aku suke lawan cakap diorang..hahahahahha ehh..jahat nye aku..

aku pon suh abah turunkan aku kat kg raja..tggu muis amik..pastu gerak..

aku : mane nk pegi?
muis : gi umah ropi ar..nak?
joe : aku jalann..
aku : ok..

umah ropi kat kubang kerian..agak jauh gak ar..so kitorang sembang2 je on the way tuh..trafik jem tak ingat..baru aku sedar arini khamis..esok, yg dok luar kelate yg keje esok kompem nak balek espclly yg KL2 tuh..iskk..sesak gak ar..agak sesak..tapi tadek masalah..

sampai pekan Kubang Kerian dalam petang gak ar..ropi datang amik kat pekan..nk masok umah ropi best gak..tgk hijau2 hutan2 bukit2 hutan2 aweks2 kat bus stops..pehh..teringat awek baju kurung kuning kat bus stop tuh..:P sampai umah ropi memang best..mmg tak silap ar..mmg logik ar ropi kuat semayang..rumah tepi surau je..surau ngan umah die dipisahkan oleh lorong moto utk ke umah blkg umah ropi..dekat giler..tapi paling best, umah die..cari luar cam setinggan, masok dalam baru ko tau rumah budak Les Copaque..tu dia..bilik besau2..tgk gamba famili dier, mmg ramai adik badik die nih..and aku tak heran ar kenape die paling tak byk songeh bile ajak dok umah sewa 8 orang..die tak kisah berbanding ngan sorang mamat kampong yg tak abis2 bising pasal katil pon mau tanya ka???umah sewa la bai..ajak join umah kitorang pon da ok..mau tanya katil?lu punya ayah sendiri beli la...ok?umah ropi cantek gak ar..pas abis beraya umah ropi, kitorang gerak balek..dalam kul 6 lebih ar jugak..on the way aku tido..busan ar..panas sumer ade..

sampai besut da malam..pastu aku gi umah joe, beraye ngan famili dier..sampai umah joe mmg best..sbb ade aweks..baru aku tau joe ade adek pompuan..aram tul abg ipar aku nih..aku ngan muis sempat la jugak cuci skit2 mata niih yg agak busan dari tadi asik pandang sesame sendiri..pas lepak umah joe, aku ngan joe gerak gi umah member joe kat kg raja..aku lupe name die..tapi ade la 2 3 kali jupe kalo balek kampong..huhu member die nih org beso la jugak..ekceli member2 joe sumer orang2 beso..cam gile tol..anak sedare tu, anak sedare nih..pehh..cam gile..lepak2 da kat kul 12 aku gerak balek umah..balek2 da tercangak mak aku kat tangge hahhahahaa...kene la skit2 soal sebarang dua..nk wat camne anak die yg nih je yg slalu kene tanye lebih2..sape suh ko wat jahat mase skolah, kan da kene da majinn..huhuhuh masalah yg di create sendiri aku tanak bebel..nanti korang tiu balek kat aku..

ok..daa..

Thursday, October 16, 2008

raya lah pulok iv

tanggal tiga puloh satu...bulan lapan..lima puloh tujoh...

selamat ari raye aidilfitri..

ari raya sumer org tunggu..sbb da tak pose hahahhaa..my raya day begins with bangun pagi la kan..and as usual aku tido pon pas suboh(ade bola..england lawan ke man u lawan tak silap aku pagi raye kul 3..) so bangun lmbt agak2 dlm kul 8..mak da bebel2,abah da mandi and rupe2 nye aku sorg je tak siap..amik towel,mandi sunat hari raye..baju2 melayu aku da kutip dlm almari bilik wan, aku da siap gantung sumer..ade biru,biru,hijau,cokelat..mane satu nak amik..ala..baju itam aku tetinggal kat melake..cess..baju melayu tadek sape beli taun nih..ekceli malas nk beli..tggu ar taun depan kot..tak kisah pon..baju melayu sepasang byk sgt..abah punye pon ade..kot2 abah da tanak pakai leh aku pakai..hahahaha..aku amik baju biru, sampin songket putih,songkok,butang,okok sebatang, siap...hahahhahha..





sampai surau da tgh takbir...ala macam jauh sgt surau ngan umah aku..mmg dekat..abis smyg, time khutbah aku turun bwh,isap okok jap haha..ade la budak2 kecik yg naek turun tangge tapi takpe ar..aku tak kenal ko, ko tak kenal aku pong..isau gak ade anak sedara aku ke..mulot diorang kang tetibe repot mak bapak diorang abis riuh satu umah..terjejas imej aku yg suci neh..uhuk2..pas selesai khutbah semua, salam2, balik umah..

mak : siap2..nk balek kampong..
kitorang : ok..

da biase da balek kmpong pagi raye neh..

before gerak, kitorang gi umah mak uda(kakak abah, kat sebelah umah jek) salam2 beraye cepat2 and gi umah Ang(abang abah..ekceli sepatotnye Pak Lang tapi aku rase Yop ar yg stat panggil Ang, maybe malas nk sebot pjg2 so lekat ar sampai skang..), pastu teros gerak..balik Besut, Terengganu..so perjalanan ari raya pertama ini adalah Parit-Manong(tak masok ipoh..ikot jln Parit-Tnjg Belanja-Manong)-Kuala Kangsar-Grik-Jeli-Jertih-Besut..so kalo dulu2 dlm zaman aku skolah dulu, jalan sangat terok..bukan jalan terok tapi tak la cam skang..Kuala-Grik kejap je..sejam jek..kalo dulu lalu Kuak,Sauk,Tasik Raban lalu sebelah even kitorang penah singgah makan berkelah kat tepi tu and if kalo mak ajak balik kmpong kitorang da terbayang da duduk2 makan2 kat tepi tasik or mane2..huhuh..agaknye, itu negatif kalo buat hiway kan?takleh nk dok satu family...diorang tak nah pk ke mende tuh..hurmm..

jambatan pulau banding

as usual kalo dlm kete macam2 abah citer..kdg2 kitorang da dgr byk kali tapi still die akan bercerita..maybe ade yang terkesan dlm hati die kot..die suke cite, time raya dulu2, masa arwah tok ade, malam raya da ramai org datang umah beraya kat umah tok, majoriti ahli surau,org2 kampong..tok dulu mengajar ngaji, sok ramai gak ar tok2 kat parit tuh kenal tok aku..malam2 raye da beraye makan lemang kuih2..malam2 raya, pagi raye before gi semayang pon ramai yg dtg..teringat aku dimana aku malam raya tadi..kat umah tgk tv,tgk bola..another penciptaan negatif untuk masyarakat adalah TV?entah ar..belom citer pasal rancangan pagi2 raya lagik tuh..hurrmm..
abah sambung, dulu lemang kene masak byk, kueh2 pon byk, msk byk sumer mende but since tok da tadek, sumer tu ilang..kadang2 terpikir gak, mampu ke aku jadik cam tu, at least cam abah, ntah..aku bkn nk mintak dikenali ramai ke hape ke..kalo aku ske dikenali ramai baek aku jadik pengawas time skolah bodek HM ape jadah lagik masok persatuan bagai..apakahh aku Bawang Merah atau Bawang Putih..tapi aku tau ade mulot akan cakap Bawang Beso..siap mulot ko hahaha..
abah ske bercerita kalo drive..
aku bkn tak ske balik tganu..cuma aku tak tau camne aku nk mewarnai org ramai..sedara2 sepupu2 makcik2 yg best..sbb nye aku tak reti cakap kelate hahaha..kantoi beb..segan ar nk ckp kantoi ngan org kelate..bukan tapaham, tapi macam english ar..aku paham mepek2 korang lawak jenake bagai..tapi camno den nk reply korang..adehh..bahasa kelate kdg2 byk metafora diorg huhuhu..nk wat camne..nasib ade Wan..hasil didikan di MPKB menghasilkan bahasa kelate yg bermutu..ekceli korg suh die ckp bahase ape pon die cakap...

dan sampai..dalam 8 malam..stat kul 12.30 tghari kalo tak salah..

mak mmg suke sgt kalo balek kampong time raye..tambah2 skang nih,keadaan kat kampong tuh agak sukar sket..ayoh dah saket,kencing manis kene potong kaki so tak keje,dok umah,and emosional ade sedikit kaco..biase ar...org da biase keje nih tmbh2 kalo slalu ke laut,kalo bagi dok umah mesti bosan..mek plak da tua da..ayoh pon da berusia da..yg tggl kat kampong kat tganu, mek,ayoh ngan poksu..poksu ar yg byk tolong survive kat kampong..die kuat,tak kalah nyer org,maybe life die da ajar beri die kekuatan utk teros ke depan, even with kerusi roda..
aku ske ngan family Teh..Mak Teh or kitorang pggl Teh..mak aku diorg pggl Mak Long..mase ktorang sampai, diorang ramai2 ar kat atas umah..anak2 die ade kak Long,kak Ngah,pastu laki sorg(ape name die eh),pompuan,pastu pompuan lagik..and dlm perot lagi sorang kot..huhuhu...ape yg aku ske pasal family die..aku tatau samada mmg aweks2 kelate org nye baek2 or Teh yg didik diorang jadik cam tu..bile kitorang sampai je umah Teh suh anak2 die gi dapor, siapkan makan, teros anak2 pompuan dier sumer gerak tak bunyik pon..gerak,sorg amik pggan sorg amik lauk ape sumer..masing2 cam tau ape nk buat..Teh dok je ngan kitorang..waa..terkagum jap..huhuhu and ape2 pon dgr mak cakap pasal kak Long nk sambung wat Software..takpe la kak Long..just kalo ko ternampak blog aku neh, ade sikit nasehat..Software byk keje sket tapi hasil nye lumayan..kompem..cuma ko kene berani kuar dari tempat ko..KL byk keje utk Software and aku rase ko tau gak..kalo tatau nnti gitau aku eh kak Long..msg je..tapi aku tadek no ko plak..iskk..iskk..and aku ske bile dpt tau anak2 Teh sume still stadi..at least korg blaja ar sampai korg tanak blaja..best stadi neh..sng keje nnti huhu..

kat area besot ni smpai ke semerak (umah Teh) ade ramai gak sedare2.kat Gertak pon ade..so kat umah Mek mase kitorang smpai sumer ade..Mak Ngah Kiah usah cakap ar..umah je dekat..satu family pemalu..iskk and aku tak ske anak2 kecik dier..cam siot..ade Teh and Pak Teh(no 3),Ong and bini die aku lupe name(ekceli pak Long gak..nih aku kompem abg aku nye keje), ade SuJa(makcik rock) and family,ade Pali sekeluarga,Paksu..just Cik Nah je ade kat ipoh, takleh balek kampong tgh sarat gak..iskk..takpe rejeki..

mm..nnt ar aku sambung tulis pasal kat kampong..raye..dan raye..dan raye..

Wednesday, October 15, 2008

raya lah pulok iii

"wajik dan dodol...jange lupe ke..peninggale nenek..zame berzame.."

acara memasak pada hari memasak yakni akhir ramadhan, yang sungguh menguji tahap kewibawaan keimanan dan ketaqwaan adalah meLEMANG..meLEMANG bulu roma aku dengar abah ajak meLEMANG..uhuk2..apatah lagik semenjak dua menjak nih aku bertugas pada hari memasak selaku pembina api lemang dan kadang2 pengalih pengpusing2 lemang..

acara bermula seawal 10pagi(sebab kul 10 mak kejot suh buat api lemang) setelah matahari mule menampakkan cahayenye..kayu2 sudah tersedia tapi apakan daya embun malam sudah membasahi mereka..uhuk2..basah kot kayu2 tuh..terpaksa ar main api ngan daun kelape(nyiok/nyior/kelapak) kering..main bakar2 stended ar baru bgn tido tadek rase ape lagik..sambil2 bakar daun kelapa ngan tempurung, aku susun2 bagi ade stand skit..senang ar nanti bile da tinggal bara nk adjust2..sambil2 tu gak aku susun2 kayu lembap tuh kat tepi api..kasik kering...uhuhuhu...

sejam perjalanan tidak kusangka begitu lambat..angin kuat menderu2 di bawah pondok sementara yg abah buat pagi tadi..main2 api..main2 api..kuis sane sepak sini tiop sane..baju da bau asap, muke da penoh asap, mate da penoh abuk2 asap2 debu2..penah gak dulu abah cakap, jgn gune sgt daun nyior ke buluh2 kering ke..mmg ar api best tapi nnti angin kuat abis debu berabuk2 terbang..kotor ar lemang..korang igt lemang ade penutup ke..

dua jam perjalanan..ari semakin terik..jam menunjukkan tepat kul 12.30 tghari..lemang2 sudah siap diisi..maka bermula lah acara meletak lemang kat api..(macam pantun lak..)..letak2 pusing2 susun2 kayu, main2 ngan bara...gilo ar..tak larat weh..kejap je aku kat situ..abah cakap dah ar tu, pegi naek..sbb aku da kasi api awal2 tadi kaw2 beso..so bara dier da cam ok, stabil, steady..abah soh aku naek..aku naek, peloh2, teros baring kat dpn tv..tetibe ternampak iklan coke..aram tul..tetibe aku teringin coke..cam siot ar tv nehh..teringin giler wehh..agaknye kandungan air dan tenaga dalam badan aku da hilang dibakar api..apsal tak bakar lemak aku sekalik??iskk...coke..ohh coke..coca cola...uu...dan aku tidor sampai kul4 ptg bermimpikan air coca cola..



malam2..gi terawih, on the way balek aku singgah beli coke..uhuk2...

Tuesday, October 14, 2008

raya lah pulok ii

yaaa..tugasan pertama telah selesai sebelom aku cukop 24 jam berada dirumah..hahahaha..tugasan ke perlis indera kayangan masih terbayang dalam sanubari aku..(konon...)

tugasan kedua teros dilakukan iaitu perkhidmatan pembelian barang di ipoh..ia bermula tepat kul 2 ptg, bermula dengan pemanduan ke GM..eh eh..apo buek gi GM..

mak : mak nk tgk2 cari tudung adik kamu nih

macam la aku tatau die nk cari tudung2 barang2 dier..:P

barang2 dalam troli

inilah die hasil pembelian oleh 2 org wanita dalam family aku..nasib la dua, kalo 8?tak ke naye nk tolak mende alah nih..aku jugak yg tolak..huhuhuhu..walopun aku kurang pasti akan niat sebenar barang2 yg byk nih sbb aku kompem, 50% dari makanan2 yg dibeli ari nih akan masih wujud elok dalam bungkusan bila aku balik lagik sebulan..

Wah Seng Sdn Bhd ( Baru..kat depan Ocean)

lepas membeli-blah kat GM, mak ajak gi beli barang nk wat kueh raye..maka bergerakla kami ke Wah Seng Sdn Bhd..mmg tiap2 kali nk wat kuih mak dtg sini beli..macam2 ada..dari sekecik2 serbuk, sumer mende ade..perisa2 esen vanila stroberi cokelat serbuk kek tepong naek seniri sumer ar..macam2 kacang ade pelbagai..kire2 nk wat kek pon sonang..ape je ygg chef wan cakap kat tv die ade..betoll..pegi ar..kedai nih ade 2, yg lama kat baris kedai2 depan Mi Kari Jasak..tau tak?dari depan yikfoong, teros, amik kiri lalu depan Parkson terbakar, kat lua Super Kinta(ade lagik ke SuperKin nih) tu ade market, lepas market tuh ade kedai dier..Wah Seng...,satu lagi kedai yg baru kat depan kedai selepas Ocean lama(skang nih name die ape eh...New Market?New Mall?)..so..rajin2 la pegi kalo nk wat kek..

oh..sambung

raya lah pulok i

macam bese..perjalanan pulang ke kampong halaman utk beraye diadakan seminggu lebih awal..iaitu ari rabu bersamaan 24 ramadhan xxxx(berape eh) hijrah..perjalanan pulang ke kampong bermula dengan keberangkatan aku ke shah alam utk balek ngan padi..sampai2 je sahalam, padi ajak gi kg baru, bukak poser..tanpa usul periksa aku pon folo ar diorang

aku : apsal kg baru?
padi : diorg nk makan steak..
aku : (dalam hati : kat celah nih ade doploh inggit..celah depan ade 6 inggit..syiling2 jap kcingkcingkcing...ade2...cukop2..)

pas makan lalalalalal cam nk gile makan steak..makan kat HR Steak House(aku lupe amik gamba la..) otw nk gi kete, jupe brade jual mercun..

abg mercun : ketupat ade, mancis ade, pop2 ade..
padi : mercun budak2 nih bang..mercun dewasa ade?
abg mercun : cakap la nk mercun dewasa..(die punggah plastik itam kat blkg die teros kuar memacam bagai..yg beso gile rege jgn ckp ar..)

aku pon amik la roket sebungkus, ade 6 btg..pastu ade brader dtg naek hilux, sembang2 ngan abg mercun, sekali sekotak besar mercun roket die sapu..macam siot..kaye abg mercun..pas beli2 gerak ar balek sahalam..

kedai mercun d kg baru

perjalanan bermula pada tanggal 2.00 pagi, disusuli perbualan2 berbaur politik dalam kete (best gado ngan padi yg nak menangkan umno dier, tapi last2 aku macam terdengar die mengaku tak ske KJ)..sbb best, ape die cakap aku beta..die cakap aku beta ahhahahahaha..

macam beser..sampai umah tepat2 kul 6 pagi..pas subuh aku suh padi tido sbb aku nk tggu mak aku gi skolah dulu..kang takot pintu tak kunci ape bagai..dlm kul 8 aku tido dpn tv..alih2 dentang denting jam bunyi kul 10, abah panggil..bile plak abah balek nih..

abah : kamu larat tak nk drive gi perlis
aku : (gosok2 mate, angkat2 tangan, ngeliat2 bunyik2 skit..) ok
abah : kejot padi tuh, cakap mak ajak gi amik Ada
aku : padi, bangun, gi balek umah..aku halau ko neh..

adik aku yg pompuan nih, bas dier ari sabtu malam..tapi hari tu khamis, mak tepon die cakap kelas tadek dah..da stat cuti..ahahhaha mak aku punye ar kelam..teros ajak shoot kangar amik dier..huhuhu aku rase saje adek aku tanak gitau, sbb aku rase either niat die nk blaja kete (ari khamis ari die gi skolah mandu) or boipren die tak balek lagik(aku rase reason no 2 lagik tepat)..

tepat kul berape eh..ntah ar..stat je kete, abah drive, aku tido kat blkg..huhu..sampai2 sedar2 kat kuala dah..masok hiway aku tido balek, sampai la abah benti kat bukit merah..pastu turn aku pulak..


drive dari bukit merah menghala utara, panas weh..ekceli tahan ar..ntah ar nape bile drive tadek ngantok pon..biase jek..dalam 4 ptg, sampai kangar, pegi umah Acu dulu..sbb mak tepon Ada, die cakap die tgh dlm kete, blaja driving amik lesen..poyo tul adek aku sorg nh..sesampainyer setibanyer kat umah Acu, ade 2 orang je..Acu ngan anak nye(sepupu aku ar) Wanis..sembang ngan Wanis sakit ar..byk bende die cakap nye..and paling aku terpaksa mendiamkan diri adalah sebab Wanis stadi Pendidikan, jadik cikgu, Acu dah bersara cikgu dan parents aku dua2 cikgu maka semua gejala2 yg diorang sembang aku tak tau..maka aku mgambil inisiatif utk meletakkan kepala kat sofa dan zzz....

sedar2 mak kejot, jam da kul 5..hahahah suami Acu, cikgu Razali (cikgu jugak!) dan sorg lagik sepupu aku, Sopie ade dah kat depan ruang tamu tuh..segan plak tetido kat umah org hahaha..takpe2 kontrol rambot, sapu2 muke..hahaha..pas gi Asar, jam da dkt2 kul 6, mak ajak gerak gi uitm..maka drive la aku ke uitm lepas salam2 babai2 kat family Acu..

uitm kangar pon da lame aku tak dtg...last skali mase anta die ke amik die ade skali kot..dah lame ar tak gi..huhuu..sampai2 kat blok asrama die dah terpacak dah kat tepi dinding..

mak : pegi tolong angkat beg adik kamu
aku : hehehehehe

mmg aku tak pegi tlg..hahahaha..igt nih Wan ke hahahaha..mak ckp, kalo Ada naek bas balik ipoh, kalo Wan ade, Ada trn bas je die letak beg, Wan ambik beg dier..kalo gi uitm pon Wan tlg angkat..hahahah jahat gile aku..adik pompuan sorang, mak cakap..jage leklok..:p

aku meneruskan pendrivean pulang ke parit selepas sumer barang2 diangkat masok dalam keta dan selepas aku babai2 kat aweks2 yg ade kat tepi jln uitm tuh(aku babai je mak aku stat bebel..jgn kaco anak dare org..blablabla)..pemanduan diteroskan oleh aku sampai la ke Juru, lalu diambil alih oleh abah..kitorang bukak pose dlm kete jek tapi camno la eh..bukak pose bukannye aku makan byk pon..mak aku heran gak tapi ekceli mase nk balek umah Acu tadi, cikgu Razali ade kasi bahulu ikan beso giler kat kitorang..so mase buke 7.00 lebih tu aku makan bahulu 3 ketol, da penoh perot da..pastu mase benti makan nasik, aku gi lari pi toilet, isap okok sket..

sambong..

selamat hari raye aidilfitri 2008


selamat ari raye..

maaf zahir batin..

ps:lambat giler aku wish..

Wednesday, September 17, 2008

main2 kat lab











semalam..isnin..

aku ngan niza busan gile dlm lab..dok main pc imac kat lab..cam siol je..layann..

Thursday, September 04, 2008

s-a-h-u-r

anda sudah bersahor??jika tidak..tunggu..
tepat jam menunjukkan pukol 2 pagi @ 2 a.m, kedengaran ketukan2 halus dari celah dapor..sememang nya waktu itu telah tiba..waktu utk 'die' berada di kantor memasak (sbb die beso, kalo tmbh sorg lagik mmg takleh bergerak) sambil memegang pisau dan bebawang ramuan nyer..malam ni akan menyaksikan satu persitiwa yg bakal menentukan jatuh bangun karier nye as tukang masak sahor...uhuukk2..

ramuan2 sedang terbengkalai..ade bebawang..sesayur..bebihun..

memule masokkan minyak masak seri murni..


gorengkan bawang2..masokkan ape2 cam cili boh bagai..


masokkan daging2 yg tlah dibeli di mydin..murah weh..jam 12-3 pagi harge turun mendadak..kalo la jual petrol pon gitu kan best..hurrmm..tadek ke menteri nk amik idea aku nih?



hasil nyer....

dan jgn lupe akan chef2 yg terlibat..




layannn..makan2..uhuk2..