Thursday, July 24, 2008

salam..

sebenarnye..sepatotnye dan sebetol2 nyer minggu ni aku bz..walopun sem nih last, tapi sem nih aku cam ade byk keje la plak..

aku patotnye da setel hal ngan en.haziq, bagi die borang sumer2..tapi 2 ari aku gi kelas die tadek..mm..malas tul ar..tapi kalo nk ikotkan kira2 aku, sem ni ade 2 web nk kene wat..aku rase, pojek web untuk subjek PM tu kene cari template ar kat intenet..tak ke mau nye aku mati nk ngadap koding2 pelik manusia..iskk..e-commerce lak tuh..ekceli kalo pikir logik, koding dier main2 kat session id, masok temporary..tapi mcm mls lak nk wat koding sendiri..koding lagik!!hurm...

skang kul 11.10am, sambil mkn roti bakar sambil minum neskepe o panas aku memulakan pagi yg indah dengan mmbuat asaimen data-kom..ulang!!!aku membuat asaimen!!asaimen aku membuat!!aku menulis asaimen!!!hahahaha..joe masok2 bilik aku terkejut tgk aku pegang pen sambil baring2 atas tilam minum neskepe mengadap laptop dan buku..hahahha(saje cite pjg2, detail,bende tadek pe pon)..tapi..kalo sape2 minum neskepe, aku rase neskepe skang nih da lain da rase nyer..tatau ar kalo2 stok kat tesco tu sumer tak sedap atau stok2 kat melake nih sumer tak sedap..cuma aku rase sgt lain kat neskepe tu..cam tak sedap..tapi dah beli se..se..sebalang.setangkai..se..se..sebotol da..sebotol da beli..so hadap je la..jimat sket dari nk beli neskepe o panas ari2 kat IBM(resotren ikan bakar malim) tuh..mak suke la mkn kat ibm..die kate roti canai die sedap..huhu..ari tu mak ngan abh dtg melake, ade anak murid abah masok pertandingan ape tah..abah ske la mende2 gini..pegi le mane2 pon mesti abah aku pegi tgk budak2 sekolah die..die mmg kire cekgu yg rajin la..tapi ekceli aku yg tak ske die gi sane gi sini..bukan ape..umo da 53, bwk kete 2 jam da penat, nk kene tido 2 jam..ate camne gaye nyer...penat le keje nye..ala..kalo pagi gi skolah pon, balik skolah da tetido dpn tv, tak tukar baju ape lagi..iskk..lagi mau jalan2 jauh2..sbb tu kalo aku balek umah, die la sonok..mak kalo nk gi ipoh ke ajak je aku..kalo ajak abah, abah mesti ckp penat ar...huhuhuhu..

huuhuh..aku ade kenangan tragedi yg menarik..ikuti perbualan telepon antara mak ngan aku hari ahad lepas..

mak : min, mak tepon ada, die kate die ilang anset..
aku : camne leh ilang lak mak..(nada biase)
mak : die kate die gi amik lesen kete..jatuh dlm kete agaknye.
aku : oo..amik lesen..
mak : tu ar..nnti sem dpn nk praktikal dah..
aku : oo..prektikel.(aku pon prektikel gak)
mak : anset ada hilang.susah mak nk tepon.
aku : tu ar..camne leh ilang blablabla...
mak : tu ar..anset ada da ilang.
aku : mm...
mak : ada nk beli keta.
aku : mmmmmmm.....(anset ke kete yg ilang nih)
mak : ok la min..blablabla..
aku : ok..semekum..

nasib baek adik aku tu pompuan..kalo laki da lame aku majok, tak lik umah..mau nye tak..aku mintak pinjam kete nk lik melake, mak tak kasik..nih adik aku nk prektikel, da nk bli kete..pehh..

tapi..nk wat camne kan..ekceli mak aku ade fobia ngan moto..since pakcik aku(adik mak) kat tganu tu eksiden moto..sbb tu mak aku pon mane kasi bwk moto..tapi abah suh gak..sng..papehal..tapi aku rase aku yg lg terer nek moto..dulu gi ipoh nek moto jer, yop ngan wan taknahh lagi aku rase..diorg nek moto gi ipoh??yop??hurm...and since adik aku sorang tu je la pompuan(mcm2 die mintak sumer dapat..iskk..nages2..:P) takpe la..takkan la aku nk suh die nek moto kot..takdenye mak nk suh die gitu..takdenye mak nk kasik..adik aku ni, dlm byk2 brg die slalu beli, satu je aku tak pueh ati..

LAPTOP!!

die bli laptop mase mule2 masok dip, hp compact widescreen..pastu masok sem 3, die ngadu kat mak, laptop nih berat la..ohh, ok2..takpe2..aku dgr jer la..pastu mak pon bwk die pi kedai pc, cari lptop lain, and kebetulan pc aku kondem, so leh ar aku amik laptop dier wat keje aku..dan masalahnyer timbul apabile die beli laptop baru..korang igt tak alasan first adik aku, laptop berat..laptop tu 2.5 kg, die beli baru acer, aku tgk2 beratnyer 2.3kg...oi!!200 gram jer oi!!...iskk..rupenye ekceli ramai geng die pakai acer..pehh..aku penin tul ar..adik aku sorang nih..nasib baek la adek pompuan sorang..iskk..siap ko..yop nk kawen nnti kamu la jadi pengemas umah..hahahahahhaha aku jahat..aku jahat...

eh..ok2..nk sambung kerje..


Tuesday, July 22, 2008

salam..

mm..aku da tulis pasal aku balik parit ari tuh..so skang aku nk tulis psl aku nk lik melake balek..tiket aku kul 6.00ptg dari medan gopeng..tp ntah nape tah..kul 7 baru ade bas..cam mengong jer..sian mak abah..kene tggu smpai kul 7..naik2 bas jek, pas aku tgk mak abah da tadek teros aku tutop mate..tdo..huhuu..bangun2 jer da ade msg miskol bagai..

"ye syg..sy tatau katne nih..nnti sy msg balek eh.."..

aku kat hentian tepi jalan..ala kat hiway blah2 felda ape tuh..ala..umah intan tuh..isskk..ntah..biase bas2 cam gini mmg benti tepi nih..diorg best ar mkn free, kitorang passenger mkn nk2 mahal, ayor pon mahal..mase nih la pk2 balik, rokok itu menguntungkan..hahaha...

tapi gua mmg panas..sepanas2 api..panas lagik dalam gua..bas nih da la lambat smpai tadi, buleh plak masok kl..iskk..apsal la ko masok kl nih bas..

masok plak area pudu..smpt la aku snap..aku pon jarang ade kat kl waktu mlm..nk watpe pon mlm2 dok kat kl..tadek keje..nih pudu pon ramai org tepi jalan..tu sah2 org2 yg bli tiket kat ejen2 tggu bas..nnt dapat la bas persiaran..saket woo..aku penah balek raye naek bas persiaran..cam nk gile..dari kl,masok sabak bernam,masok telok intan, siap benti kat tapah,isi minyak lame gile..bus tu dah la tadek e-kon..macam siol jer rasenye..igt kitorg nk cuti2 msia ke..nk lik raye nih oit..iskk...


tapi ade sumthin yg wat aku saspek skit..bile tgk ade se-grup org tgh berlatih..main kompang..and ade budak kecik n pompuan yg main tuh..

last aku main kompang, mase darjah 6..mase tuh main kompang, sambut cekgu2 utk hari ucapan..stended la tuh..time skolah rendah nih memacam aku sapu..sumer mende aku nk join..men kompang la salah satu nyer..kompang nih kalo tak salah ade tukang 'nyilang' ngan 'ningkah'..aku rase tukang silang dan tingkah..ye ke??ntah..and ramai2 main..2 org tu yg kasi irama, lain2 macam bekap singer la..mase skolah bainun pon nyaris2 aku nk gi main kompang..tapi aku pilih main gendang..mase tuh, ade orkestra nusantara name dier..mm..mase skolah mngh, aku masok lambat, bukan 1st intake, bukan 2nd intake..lmbt gile aku masok cam bulan 5 6 camtu la..masok2 org lain da ade member2 klik masing2 la..aku masok2 aku lepak ngan burn..mase tuh ktorang lain2 ar kelas..tapi aku lepak2 ngan die ar sbb satu dorm..diorang join team 'orkestra nusantara', main kompang..aku pon folo la..join team tuh..tapi aku main gendang..team tu ade caklempong, angklung,gendang,kompang and ape lagi eh..aku lupe ar..takkan la cekgu nk kasi aku main angklung..mmg kantoi..tak reti note ape segala bagai..aku pon main la gendang..huhu best gak ar sbb gendang tuh salah satu alat permainan caklempong..so, time form 2, team caklempong yg selalu dijemput utk memeriahkan majlis2 cam dinner dsb..paling best bile gi penang, main kat sane..and paling selambe kat teluk intan kalo tak salah..sbb kitorang bertolak pagi, sampai2 teros letak alat2 teros main jerk..huhhuhu.selamber gile..

kadang2 teringin gak nk kembali ke main kompang..bila time2 kenduri, bila mana org2 lagi suke pasang mp3 kompang, aku rase dah tak byk team kompang kat kampong2..tapi kat kl plak ade aku jpe..org parit pon aku taknah nampak main kompang nih memalam..marhaban pon makcik2 tua mane tah...

Tuesday, July 15, 2008

wayang kita






tajok : hancock
mase : 10 malam
tempat : mbo melaka
deskripsi : sejok weh..cite nih pasal superhero hancock(will smith) yang tetibe je dah ade lepak kat atas bangku..dah siap sedia hebat giler..leh terbang sumer bagai tapi gile skit sbb tido kat tepi jalan, mabok2..pastu die diajak sorang mamat(aku rase pelakon the office) utk jadi ikon terbaik..camano eh??korang pikirrr la sendiri..carik duit beli tiket or donlod toren..uhuhuhuhu





apakah yang akan berlaku jika anda da lame tak balek kampong and melawat negeri sendiri??

jawapannyer..anda akan terkejut bile nampak ade muzium kat telok batik...huhuhuhu

last friday, gi teman mak n abah gi telok batik sbb budak2 skolah abah ade kem upsr apetah..so secara otomatik nyer aku laaa yg jadik drebar..hurmm..

pehh..ensem giler drebar nih...wakakakkakakakaa...

gmbar2 kat atas tu aku amik kat telok batik resort, lebih kurang 500 meter dari pantai kot..macam la aku reti nk agak2 nih..huhuhu


Monday, July 14, 2008

aku dan moto


salam..

uhuhuhu..korang da amik da duit rebat moto yg kerajaan kasik tuh?aku da amik minggu lepas..dapat la rm150..boley arr..wat adjas2 moto..tuka ape yg patot..aku tuka aku nyer brek, kasi tuka minyak itam, tuka situ sini, beli goreng pisang, and belen lagik buat beli tiket lik parit..huhuhuh..

ade macam2 yang terjadi..dan berlajar..untuk esok..



Friday, July 04, 2008




huhuh

smlm aku smpt usya dak2 ostel nk pegi mhs..huuhuhu naek bas leklok eh dik..wakakakka

dak2 kelas aku sumer da tadek..sumer prektikel..aku jek yg dok masok kelas lagik..iskk..


oh..and smlm ujan lebat giler..nih time kul 5 camtu la..aku igt sbb time ni aku baru lik cari cekodok..teringin cekodok..uhuhuhu..

Tuesday, July 01, 2008

psm - end


salam..

akhirnya..tamat sudah riwayat psm aku..setelah menghempaspulaskan diri sendiri..menolak kesibukan demi mu psm..wakakakakka

mengong..

psm aku..

KUALA LUMPUR RAIL NETWORK INTEGRATION: INTERACTIVE WEB BASED SYSTEM USING TREEMAP INFORMATION VISUALIZATION REPRESENTATION ( KLRAIL MOBILE SYSTEM)

amik korang..tajok pjg giler..wat web jek..tp elemen multimedia yg aku kaji mende treemap tu la..kene wat web mobile..mmg aku tak pueh ati byk ar psm aku..antaranyer..

1.web mobile..kecik..tak puas nk design..
2.psm = repot lebih penting..mengong ker..
3.presentation..nih paling gua hangin..repot gua kene bantai..pojek gua tgk nye skit jek..mmg saje je cari bende2 yg gua tak reti, pastu tanye byk2..sah2 repot tu aku main belasah n tak paham..kalo aku paham repot aku, tadek la aku wat 80 muke surat je..sah2 aku leh elebret kasi pjg2 lagik..
4.haziq - aku tatau la..ntah..rata2 sumer studnt bwh die agak panas ngan dier..tak bekap pon bile kene ngan puan lin, malah makin tambah2..n kdg2 puan lin snyap, die plak bunyik...hurmm..

presentation psm aritu agak panas gak ar..sbb nyer kene present repot..mane la aku tau nk present camne..ntah..tp mmg gua rase psm nih medan menulis repot untk student, bukan medan utk hasilkan produk..depends pada ape yg korang dapat..ape yg korang rase..itu aku, ropi, jam rase..korang?

skit la tnjk psm aku yg tak berape nih..







result dier akan kuar bentuk gitu..well ekceli it supposed to be like this :

tapi koding js die aku tak berape paham..memeningkan aku..so aku wat keputusan drastik..gune table jerk..hahahaha..lgipo lecturer2 bukan tgk produk kan?diorang pentingkan repot kan?last2 anta la gi LI mane2 suh wat pojek repot je ek...

mengong..ohh bak kate syazni..bongek..

huhuhu

end :