Wednesday, August 27, 2008

mari memeriksa

salam..

ekceli aku tgh ade lagik satu paper midterm..korang bygkan...ari isnin malam ade paper OS, selasa pagi ade labtest OS, selasa malam paper HCI(ptg selasa baru tau ade exam and aku tak stadi ape and aku ngantok sbb smlm tido lmbt) and pagi rabu paper PM..oi!gilo..gilo..saba majinn..saba..aku nk balek cuti berehat kat umah ar esok..talarat aku da otak penat..aa..aa..aku perlukan kegembiraan ahahahahaha...

eh..okeh..sambung2 stadik..

Friday, August 22, 2008

bilik?


ni secebis gamba bilik aku..gantung2..


nih pulak..

pelik kan?

huhh..apsal bilik aku tak kemas neh..kemas kemas..cepat cepat..moh moh..

anda bujang?

salam..

minggu nih..minggu cuti..cuti2 mesia, tapi aku maseh berada kat melake..menghabiskan sisa2 pengajian dengan berkesan. ade 2 web kene buat, 1 utk pojek PM(project management..bkn pojek utk PM) and satu lagik pojek Haziq(bukan seorang PM)..so memandangkan aku jugak ade 2 midtem mggu depan, OS ngan PM, tapi sebarang habok pon tak bace..

memandangkan kehidupan warga negara yang bujang adalah sesuatu yg best agaknye, aku memperkenalkan antara makanan2 yg aku buat utk perot aku..



1. Roti Bakar + Telor Separoh Masak
huhuhu..nih utk breakfast la..agak2 dlm kul 11 tu ke(baru bangun), pekena ngah teh 0, layan ar..peringatan utk fan2 air nescafe, nescafe skang nih da tak sedap eh..aku tatau ar apsal..sebab rase cam nescafe tu da lame..ntah ar..makanan ni juge adalah antara pemberi khasiat(khasiat la sangat)..tgh2 mkn sambil lyn muvi..layann
cara2 membuatnye :
Sebijik or Dua bijik telo (ikot korang ar)
Dua or Tige keping roti high 5 atau gardenia bonanza(murah sket..hahaha)
i-buat air panas atau panaskan air dlm periok kat atas dapo..agak2 korang takleh celup jari kat dlm air tuh, korang masokkan telor2 itu kedalamnyer..
ii-kire sampai 30000 dalam bermula ngan 10 dalam gandaan 10..pastu amik telors itu cecepat..kalo lelambat make jadikla telors rebush..
iii-sapu le mentega ke planta ke kat atas roti, bakar secukop rase.
iv-letak roti kat atas pinggan dan pecahkan telors itu kat atas rotis..


2.Maggi Goreng
Ini adalah 2nd masakan yg agak menyelerakan tekak aku..busan gak asik tiap2 ari ngadap nasik..and biase nye aku tak kisah nk mkn ape cuma yg aku kisah kalo tiap2 ari ngadap mende same..busan weh..tu yg kdg2 tghari tu makan bende lain skit..cume antara pastu lapa balik or tak je..makanan nih sesuai dimakan tgh panas, tak kire samada maggi nih tgh panas atau korang dok kat tgh2 panas..kecuali kalo korang tgh panas berbula ngan org laen ke awek ke, jgn mkn megi..nnti rambut gugur..
cara2 pembuatannyer..
2 papan fish cake
megi berperisa ape2 je korang nk
cili boh
bebawang(putih,beso,kecik,sumer2)
i-tumis sumer skali..masok la cili awal2 skit bg die masak bebetol
ii-sementelahan itu, panaskan air dlm periuk sebelah, dan lakukan proses penceluran maggi. agak2 tak keras tak lembut korang leh ar angkat..
iii-campor sumer2 ape korang nk dlm tumisan kat kuali tadik..pecahkan teloer,kacau kasi cantek..aku masok fish cake je..
iv-masok megi tadi, bukan megi yg korang tak celur tuh..
vi-makan..

3.cucur perasa ikan bilis adabi
nih lagik senang..beli tepong kat kedai, masokk air, masok kuali..hahahaha
cuma kkdg aku ngan muis ske edit2..tmbh itu ini..bawang ar sbb aku ske mkn bawang beso tu kot..cam best jer..kkdg tmbh kentang, ikan bilis..sesuke ati je nk masok ape..korang gak ngadap nanti..

so..adakah anda bujang?

c.h.a.n.t.e.k

hey wanita
gembira dapat berjumpa
teringat kembali kali pertama kita bersua
ingat bila kita bersepatu serupa
tak lama dahulu jangan kau kata kau dah lupa
kau bersama kawan-kawan muda yang nyata
kau paling menyerlah di antara mereka
rambut hitam warna cokelat anak mata
membuat aku kurang fasih bila bicara
apakata kita ambil sedikit masa
untuk mengenali sesama kita dengan lanjutnya
dan jika kau rasa apa yang ku rasa
ayuh kita ke bab kedua dan seterusnya

chantek..
dirimu buat ku tertarik
menghilang segala prasangka
di jiwa
ohh chantek...
sungguh aku cinta kamu

dia..
pandai menjaga hati ayah dan ibunya
kelakuannya sama dengan orang tuaku juga
dia..
bisa cipta yg gula dari yang cuka
pandai menukar yg duka kepada suka
dia..
bijak mengatur acara dan juga masa
cekap memasak garam gula secukup rasa
dia..
pandai menjaga harta dan juga duitnya
tetap anggun tanpa mendedahkan kulitnya
dia..
setia pada Yang Esa satu-satunya
memenuhi tanggungjawab 5 waktunya
dia..
punya tempat dalam rancangan yg ku rangka
tak usah lengah
ayuh kita berumah tangga
chantek..
sechantek suria menyinar
seindah bunga yang di taman..mekar...
chantek...
dirimu buat ku tertarik..
menghilang segala prasangka
di jiwa...
oohhh chantekk..
sungguh aku cinta kamu

aku..
melihat kita bersama di hari tua
dia..
masih satu tiada empat tiga atau dua
dan walaupun kau sudah kepudaran rupa
kau tetap cantik padaku aku tak lupa
kita bersama di anjung luangkan masa
kewangan kita merdeka mampu bersara
hasil usaha kita dari masa dahulu
cukup untuk mengisi perut anak dan cucu
hidup santai tak perlu terburu-buru
punya masa kerja ibadah dan juga ilmu
anak kita dan ayahya semua sebulu
aku bilang kau chantek dan mereka setuju

chantek..
sechantek suria menyinar
seindah bunga yang di taman..mekar...
chantek...
dirimu buat ku tertarik..
menghilang segala prasangka di jiwa...
ohh chantek...
sungguh aku cinta kamu...

Tuesday, August 19, 2008

Boss Jujur

Seorang boss mempunyai hubungan sulit dengan
setiausahanya. Suatu hari, selesai waktu pejabat,
mereka terus ke rumah setiausaha tersebut. Mereka
bergurau senda, bermesra, dan
ber... um,ah'e'um'... (faham2 aje lah) sampai akhirnya
mereka tertidur.

Boss tersebut tersedar jam 8 malam. kelam kabut
menyarung kembali pakaiannya. pasti isterinya akan
bertanya ke mana dia pergi.. Dia lantas menyuruh
setiausahanya membawa kasutnya keluar, mengotorkan
kasut itu dengan rumput dan lumpur.

Selepas menyarung kasutnya yang kotor itu, boss itu
segera pulang ke rumah.

Di rumah, isterinya sedang menunggu di muka pintu
dengan muka yang marah...

"ke mana abang pergi hah?..malam baru ingat nak
balik?.

"Abang tak mahu berbohong... sebenarnya abang ada
hubungan sulit dengan setiausaha abang. Abang ke
rumahnya tadi. Kami tertidur sehingga malam" jelas
boss itu, menceritakan hal yang sebenarnya.

Si isteri memandang dari atas ke bawah..terpandang
kasut suaminya yang kotor.

"Bohonggg... .ni mesti abang pergi main golf lagi
kan?... ..

eeee...

nih baek nyer kaver.. .


Petua 3B

Seorang pemuda datang berjumpa seorang Ustaz untuk meminta nasihat..

Pemuda : "Ustaz.. kenapa susah sangat saya hendak bertemu jodoh saya?
Sampai
sekarang saya belum pernah ada kekasih..."

Ustaz : "Perempuan yang macammana menjadi idaman kamu?"
Pemuda : "Saya mahukan seorang gadis yang putih, cantik, tinggi, pintar,
penyayang dan menyintai saya sepenuh hati..."

Ustaz : "Ohhh ... kalau begitu kamu harus melaksanakan petua '3B. 'B' yang
pertama adalah 'BERUSAHA'... apakah kamu sudah banyak berusaha?"
Pemuda : "Susah terlalu banyak Ustaz... sudah merata tempat saya pergi
untuk
mendapat seorang gadis.."

Ustaz : "Kalau begitu kamu kena laksanakan 'B' yang kedua, iaitu 'BERDOA'
dan juga 'BERPUASA'
Pemuda : "Sudah setiap kali saya berdoa selepas selesai sembahyang... saya
juga akan berpuasa setiap hari isnin dan Khamis ...."

Ustaz : "Nampaknya kamu sangat perlu melaksanakan "B" yg ketiga."
Pemuda : "Apa itu Ustaz! ?"
Ustaz : "BERCERMIN!"

Monday, August 18, 2008

matahari

petang tadi..tgh2 dok bukak forum tetibe rase kuning jer bilik aku..


semi sedang meneliti posisi terbaek utk amik gamba ngan n73 nyer..


gambar dari anset aku..

da lame tak wat keje..amik gamba gini2..dulu rajin ar kejar matari..mase kamera semi ade lagik..pastu skang kamera die osak katenye..ate..nk tunggu aku beli kamera sakit le gamaknye..tunggu ar da prektikel nnti..cari tempat ade elaun beribu..setel..sebijik dslr aku amik..takpon video cam..layan gak..aku ske gak travel2 nih..hoohohohohoh...

teringin gak nk gi travel2..jalan2..teringat plan aku nk gerak dari johor lik perak nek ketapi..aku citer kat asmah, beria2 plak nk join..aku cadang2 je..nk buat kene duit byk ar..tgk ar amoi camne asik bjalan2 je kejenye..menci aku..aku nk gak gi jln2 sabah serawak malah panjat gunung2..waa best gak tuh..main panjat2 gunung..aa..aa..kinabalu ar..bile eh...hurmm...aa..aa...

oh tidak..

cantek weh..

ko tgk..pehh...

bile la agaknye..aku dapat naek gunung neh..

dah..nk samung wat web...iskk..web lagik..

aku dan rambut ( dan bowling )

salam..



ari tu gi men boling ngan husna..kerek giler..saje aku kasik menang sbb men 2 game..1st game aku saje2 men nk try spin..da lame tak men boling nih..MP pon jarang pegi, nk watpe pegi jauh2..awek aku nih jek ske sgt men boling..saje2 je aku kasik can..ala 131..skit jer...:P

rambut aku da potong pendek..konon2 b4 this nk bia pjg..tapi agaknye kepale aku cepat beno bepeloh2..pastu lagik mau pakai helmet..abes helmet aku bau ashem..isk2..


end.

Sunday, August 17, 2008

EPL vs LCW



salam..
malam nih ade 2 mende aku nk pi tgk.. 1. lee chong wei vs lin dan

2. manchester united vs newcastle..




uhuk2..
so..mana mau pigi..infasha kot..game chong wei kul 8.45mlm..game man u kul 11..means sempat kot abis time chong wei mng tuh..cuma takot kat infasha bukak game chelsea..hurmm..

Lee Chong Wei vs Lin Dan

ape da jadi ngan LCW pon aku tatau..bila die asik ulang kesilapan same, LD asak bg LCW bola backhand depan jaring teros LD smash..byk kali beb bola tanggung..walopun org cakap "ko try ar dok kat tempat die wakil mesia" tapi bila LCW da masok final olimpik means die sepatotnye bagos lar..semangat die ade nampak kat set pertama, awal2 tuh, dapat first point tuh..tapi tak cukop lame semangat bila LD teros agresif main..2nd set terosssss 8-0...setel..

rm300000 ngan sejuta tu jauh bezanye..

Manchester United vs Newcastle United

oi..bila man u main dengan rooney and campbell kat depan, aku tgk campbell nih bole tahan ar..tapi bile aku tgk kat subs, ade possebon, gibson, rafael, aku rase cam SAF nk try testing player ar..hurmm..not bad arr tiga2 tuh, bila campbell ade 2 chances heading, possebon po ok lar and cara rafael main running tuh aku rase tak lame lagik abis la brown...cuma gibson tuh berbekalkan satu goal mase friendly vs peterbrough aku rase tak cukop bagus ar..mane nani??mane tevez??injed ke..pasnih bila ronaldo da ok, ilang ar tiga2 nih masok reserve balek..

newcastle pon not bad..beye pon da bagus main blah kanan tuh..dengan given pon agak perform..ntah ar..camon la man u..iskk..

end

Tuesday, August 05, 2008

sebelom balek..







pagi2 da ajak pi market..nk masak kate nye..cantek ah..mkn best la aku tghari nih..haahhahaha

balek lagik..

salam..

huhu mggu lepas balek lagik..hahahah balek sbb saje2 tadek keje ngade2 nk balek..and lagipon aku merancang utk tanak balek cuti seminggu nih..stat 15hb da cuti tapi aku igt mls nk balek..byk keje..balek2 pon mkn je keje nyer..susah ar camni..hahahahhah





jarang gak aku tgk malam bile balek..slalu aku tido jer..tapi kekadang terase cam best lak tgk lampu2 kat hiway yg memenuhi setiap laluan..cuma sepanjang jalan aku melayan lagu2 bangla kat blkg aku..agak2 ar korang bangla2 kat mesia nih..bukan takat bangla jer yg aku nk saun nih..yg ade anset best2 leh dgr mp3 pon same gak..

first skali apsal korang bli anset gitu?sbb nk lyn lagu kan?ko nk lyn lagu tu, mmber ko tu ko igt die layan sgt ke lagu2 yg ko layan...kedepang kedepung dam dam dam bunyi gendang..weh macha kat dpn aku pon tapaham..bodo..org lain nk anset ade mp3, korang pon nk pakai..tapi minded cam budak bodo..beli la earphone..ko layan ar sorg2.nih siap ajak aku dgr wat pe..makcik dok sblh aku rilek je pegang anset die..lg power dari korang la bangla2 weh..bengong..

balik2 umah jer, tugasan pertama aku bermula pade ari jumaat iaitu membawa kereta mak ke car wash..gile ar ramai..ari jumaat pon ramai org meng'car wash'..heran aku ar org parit nih..kete masing2 tanak kalah..masing2 bawak kete beso..menci aku..



kejap jek dok umah..on the way nk balik aku tak snap byk gamba..tapi ade satu gamba pelik nih..signboard nih..


diorang ade pertandingan sambung ayat kat signboard kot..

1.taman rimba rekreasi
2.taman permainan kanak2
3.(1+2)
4.taman tasik + 2

oit..satu arah jer tuh..at least korang buh la name taman2 tuh..taman permainan seremban ke, taman rimba hutan seremban ke..adehh..mengong..

end