Friday, August 22, 2008

anda bujang?

salam..

minggu nih..minggu cuti..cuti2 mesia, tapi aku maseh berada kat melake..menghabiskan sisa2 pengajian dengan berkesan. ade 2 web kene buat, 1 utk pojek PM(project management..bkn pojek utk PM) and satu lagik pojek Haziq(bukan seorang PM)..so memandangkan aku jugak ade 2 midtem mggu depan, OS ngan PM, tapi sebarang habok pon tak bace..

memandangkan kehidupan warga negara yang bujang adalah sesuatu yg best agaknye, aku memperkenalkan antara makanan2 yg aku buat utk perot aku..



1. Roti Bakar + Telor Separoh Masak
huhuhu..nih utk breakfast la..agak2 dlm kul 11 tu ke(baru bangun), pekena ngah teh 0, layan ar..peringatan utk fan2 air nescafe, nescafe skang nih da tak sedap eh..aku tatau ar apsal..sebab rase cam nescafe tu da lame..ntah ar..makanan ni juge adalah antara pemberi khasiat(khasiat la sangat)..tgh2 mkn sambil lyn muvi..layann
cara2 membuatnye :
Sebijik or Dua bijik telo (ikot korang ar)
Dua or Tige keping roti high 5 atau gardenia bonanza(murah sket..hahaha)
i-buat air panas atau panaskan air dlm periok kat atas dapo..agak2 korang takleh celup jari kat dlm air tuh, korang masokkan telor2 itu kedalamnyer..
ii-kire sampai 30000 dalam bermula ngan 10 dalam gandaan 10..pastu amik telors itu cecepat..kalo lelambat make jadikla telors rebush..
iii-sapu le mentega ke planta ke kat atas roti, bakar secukop rase.
iv-letak roti kat atas pinggan dan pecahkan telors itu kat atas rotis..


2.Maggi Goreng
Ini adalah 2nd masakan yg agak menyelerakan tekak aku..busan gak asik tiap2 ari ngadap nasik..and biase nye aku tak kisah nk mkn ape cuma yg aku kisah kalo tiap2 ari ngadap mende same..busan weh..tu yg kdg2 tghari tu makan bende lain skit..cume antara pastu lapa balik or tak je..makanan nih sesuai dimakan tgh panas, tak kire samada maggi nih tgh panas atau korang dok kat tgh2 panas..kecuali kalo korang tgh panas berbula ngan org laen ke awek ke, jgn mkn megi..nnti rambut gugur..
cara2 pembuatannyer..
2 papan fish cake
megi berperisa ape2 je korang nk
cili boh
bebawang(putih,beso,kecik,sumer2)
i-tumis sumer skali..masok la cili awal2 skit bg die masak bebetol
ii-sementelahan itu, panaskan air dlm periuk sebelah, dan lakukan proses penceluran maggi. agak2 tak keras tak lembut korang leh ar angkat..
iii-campor sumer2 ape korang nk dlm tumisan kat kuali tadik..pecahkan teloer,kacau kasi cantek..aku masok fish cake je..
iv-masok megi tadi, bukan megi yg korang tak celur tuh..
vi-makan..

3.cucur perasa ikan bilis adabi
nih lagik senang..beli tepong kat kedai, masokk air, masok kuali..hahahaha
cuma kkdg aku ngan muis ske edit2..tmbh itu ini..bawang ar sbb aku ske mkn bawang beso tu kot..cam best jer..kkdg tmbh kentang, ikan bilis..sesuke ati je nk masok ape..korang gak ngadap nanti..

so..adakah anda bujang?

1 comments:

Ryehanna said...

ermmm...menu bujang yang tak same satu pon ngan aku!

err kecuali kalo kira roti bakar tu.
dey tambi,ape la cucur pon nk kena beli bancuhan tepung kat kedai...watla sendirik! ekeke..

menu bujangku:
- roti celup telur dan digoreng [simple dan sodap] cicah sos

- cekodok goreng [beli pisang kat kedai atau sape2 blk kampung, suruh bwk blk pisang...hehe]

- roti berinti telur goreng hancur yang diletak mayonis,pepper dan sos...[yummy!]

- Meggi letak telur.

- Beli Sup cendawan jenama Vono, bakar roti dan sapu marjerin. cicah roti bermarjerin itu dgn sup cendawan. sungguh sdp!

hah ambik...
pnjg wo komen nih...

hehe

serangan balas cos dikau telah mengomen dgn byk ketika daku cuti. :p