Saturday, October 25, 2008

Masih belum sempurna

Gerakkan Hati
Hati gerakkan
Pandanglah aku
akulah dia

kulitku tebal ku kebal ingatku kebal
banyak berbual makan angin kembung perut mual
resah dan tidak senang
hidup tak pernah lenang
ku schizo paranoia
takut pecah tembelang

pecah tembelang
peta dah hilang
bangau dah pulang
suara sumbang

lidahku kaku tak selicin kuku
teman baikku buku
bini ku pena tak pernah lena
aku suka mengintai pantang ditenung
berakhir pertelingkahan dalaman pasti belum
ikut gerak hati pena melayang
dilihat dua layang pandang
tak lah sekarang takat meradang
tanya abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main macam belakang parang
kuhunuskan keris musuh ada pistol
tradisi kekalkan adaptasi harus betul
tujuh baris keramat
tujuh garis penamat
baik berpada
biar jahat asal selamat

ramai saudaraku yang baik telah dipijak

awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimah
semua janji yang terikat
lebur disisimu

yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
konflik motivasi cuba meditasi
positif dan benci jadi inspirasi pagi
peduli itu interpretasi basi
pekakkan sebelah halang biar keduanya
muka cantik soalan bodoh yang ditanya
jadi melodinya lebih hina dari zina
lu bikin dosa ku bikin prosa
testos terone testa rosa
citacita sosa
kl kl kosa nostra
jalan berliku ku harung roller coaster
gah sentosa tiada penyesalan
luas pandangan jauh dah berjalan
tak sempurna masih ada kejanggalan
gagal merancang, merancang kegagalan

kucing bawa tidur
rimau bawa igau
masuk tempat orang
bawa otak bukan pisau

naik bukit angkuh
cakap ayah jangan risau
turun bukit pucat dengar tiga miaw
kucing bawa tidur
rimau bawa igau
masuk tempat orang
bawa otak bukan pisau
tolak pintu gua tiga kerat tenaga
kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menang
menang dengan otak tak mesti dengan pedang
sebelum jadi bangkai ikan koi renang renang
pura pura salah jawapan untuk naik berang
panggil lima kawan atau biar pergi laju
risaukan pekara temeh kita tak akan maju
muka sama hijau hati siapa tahu
merah dah menyala pasti mati siapa mahu
gagap tiga kali bercakap benar saja
bulan terang ramai yang keluar buat kerja
panjat pokok buluh cari tukun air terjun
naik sampai nampak dah terpegun turun
tiga ular ikut lompat atau paut
kalau lari mati jika jerut maut

puisi hati mu
hati mu puisi
palu hatiku
palu hatiku

kulit tak besalin walau saling ganti baju
pandang sini pandang sini
ku berbahasa baku kata kata nahu
himpun jadi satu
mantera beradu dengan irama dan lagu

akhirnya sempurna

catatan kredits to KNB sbb aku amik dari dier..

1- Schizo - Versi ringkas schizophrenia, sejenis penyakit mental. Paranoia atau ketakutan melampau adalah salah satu simptom penyakit ini.

2- Testosteron - Hormon biologi dihasilkan manusia/haiwan. Biasanya dikaitkan sebagai penghasil ciri kelelakian/kejantanan.

3- Testarossa - Salah satu jenama kereta Ferrari

4- Sosa - Ini aku tak tahu. Tak pasti sangat bunyinya. Haha.

5- Cosa Nostra - Nama lain bagi Mafia, kumpulan penjenayah rahsia bermula di Pulau Sicily yang kini di seluruh dunia.

bila malique buat lagu, korang jgn terenjut2 kepale layan hikhok jek..bace balek lirik dier..and bile die menulis lagu same2 dan m.nasir join nyanyi..korang wajib bace lirik die..

tanya abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main macam belakang parang


badan je beso..tapi tak gune..

ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
konflik motivasi cuba meditasi
positif dan benci jadi inspirasi pagi


positif,negatif ape pon kite kene pk balik jadikan inspirasi bile awal2 nk wat keje..tak kisah ape jadik pon..yg positif kite kuatkan...yg negatif kite kene pk itu dugaan utk kite teros berjalan..and lirik tu disambung dengan

luas pandangan jauh dah berjalan
tak sempurna masih ada kejanggalan
gagal merancang, merancang kegagalan


betol kan?ikot omputeh, fail to plan, u plan to fail...

naik bukit angkuh
cakap ayah jangan risau
turun bukit pucat dengar tiga miaw
kucing bawa tidur
rimau bawa igau
masuk tempat orang
bawa otak bukan pisau


nih..mmg sesuai utk sape2 je la tak kire yg pendekar cari tok guru or student cari ilmu or pendatang cari keje..masok tempat org, kene gune otak..bukan lawan sape kuat..kuat tampo2 pon tak gune..

korang pk la sendiri..gua nk sambung koding..

Thursday, October 23, 2008

Cuba - Faizal Tahir

Cuba kau dengar
Cuba kau cuba
Diam bila ku cuba
Untuk berbicara dengan kamu

Pernahkah kau andai
Bila ku perlu
Tuk meluahkan rasa hati

Dan bila kau bersuara
Setia ku mendengar
Agar tenangkan merasa

Siapa sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku
Pada mu

Cuba kau lihat
Cuba kau cuba
Renung ke mata aku
Bila ku kaku melihat mu
Pernahkan kau ada
Bila ku perlu tuk menyatakan
Rasa sakit dalam diri

Dan bila kau perlu
Setia ku menunggu
Agar senang kau merasa

Siapa sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku

Maafkan kerana ku tak pernah
Terlintas tuk menulis padamu
Salahkan ku
Tak mungkin lagi aku meminta
Untuk kau mendengar..
Untuk kau melihat ke mata ku..

Siapa sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku
Padamu

raya lah pulok v

kampong kan??ape lagik yg korang harapkan kat kampong mak kalo mak korang yg sulung?

duit raye?anak sedara sepupu ramai laa..kecik2..
member nk kuar?sepupu kecik2 la..
isap okok?gilo...kecik la mungkirr...

selain beraye ngan budak2 kecik yg comey2 dengan harapan diorang akan membesar cun2, aku msg joe..

aku : aku kat besot nih..
joe : nk kuar bile?
aku : aku penat ar(sambil pegang perot sakit sbb mkn byk)..
joe : aku pon..esok ar..

hohoho..mlm tuh tido tadek la awal sgt tapi cukop la..

esok nye pepagi mak da kejot, ckp ari ni nk gi beraye umah sedare2 mak..dlm kul 9 camtu kot, gerak ar..jalan2 sumer2..sekali pegi umah sape name ek, mak sedare mak, mak cakap..tatau ar..Cik Jah..ye kot..kat situ boley pulak mak tanye pasal gamba2 lame..mak cakap Cik Jah nih rajin kumpul gambar..abis sumer gambar kuar..actlly die ade byk gamba ngan HotFM, ngan Fafau pon ade..die cakap mak angkat Fafau huhuhu..ye kot..apsal la die tak dtg sini beraye.leh gak aku amik2 gamba ngan die hahahaha..pas jalan2 sumer, mak tanye nak pegi ke Terengganu?

yop : kalo mak tanak pegi pon, yop kene ar pegi..

aku pon pikir2 nk gi terengganu, jauh gak, ade 2 jam, aku msg joe..

joe : wei..jom beraye..muis pon ade nih..

cantekk..aku malas nk gi tganu..bkn ape..nnti aku tak watpe pon..dokk je..malas plak..bia la yop pegi beraye patotnye..abah pon nk pegi gak, die cakap ade mende nk bincang2..cuma mak je aku tatau ar..mak ckp mak malas nk pegi, nk cerita pasal ape mak tatau..well, maybe mak mmg tatau nk sembang ape..kadang2 aku rase mak ni cam takot ade, excited ade, macam2 ade sejak yop nk kawen nih..mak tak suke ke die tatau ke die isau ke hape ke ntah ar..tapi ok jek bile yop ckp die nk kawen..maybe first time nk dapat menantu die isau kot..nk dapat besan..or die tak ske org tganu?jauh nk balek kampong?or die nk carikan menantu utk anak2 dier????hahhh??ini sudah masalah..apakah perlu aku pikir tentang itu??tidak..sume itu takkan terjadik sebab aku suke lawan cakap diorang..hahahahahha ehh..jahat nye aku..

aku pon suh abah turunkan aku kat kg raja..tggu muis amik..pastu gerak..

aku : mane nk pegi?
muis : gi umah ropi ar..nak?
joe : aku jalann..
aku : ok..

umah ropi kat kubang kerian..agak jauh gak ar..so kitorang sembang2 je on the way tuh..trafik jem tak ingat..baru aku sedar arini khamis..esok, yg dok luar kelate yg keje esok kompem nak balek espclly yg KL2 tuh..iskk..sesak gak ar..agak sesak..tapi tadek masalah..

sampai pekan Kubang Kerian dalam petang gak ar..ropi datang amik kat pekan..nk masok umah ropi best gak..tgk hijau2 hutan2 bukit2 hutan2 aweks2 kat bus stops..pehh..teringat awek baju kurung kuning kat bus stop tuh..:P sampai umah ropi memang best..mmg tak silap ar..mmg logik ar ropi kuat semayang..rumah tepi surau je..surau ngan umah die dipisahkan oleh lorong moto utk ke umah blkg umah ropi..dekat giler..tapi paling best, umah die..cari luar cam setinggan, masok dalam baru ko tau rumah budak Les Copaque..tu dia..bilik besau2..tgk gamba famili dier, mmg ramai adik badik die nih..and aku tak heran ar kenape die paling tak byk songeh bile ajak dok umah sewa 8 orang..die tak kisah berbanding ngan sorang mamat kampong yg tak abis2 bising pasal katil pon mau tanya ka???umah sewa la bai..ajak join umah kitorang pon da ok..mau tanya katil?lu punya ayah sendiri beli la...ok?umah ropi cantek gak ar..pas abis beraya umah ropi, kitorang gerak balek..dalam kul 6 lebih ar jugak..on the way aku tido..busan ar..panas sumer ade..

sampai besut da malam..pastu aku gi umah joe, beraye ngan famili dier..sampai umah joe mmg best..sbb ade aweks..baru aku tau joe ade adek pompuan..aram tul abg ipar aku nih..aku ngan muis sempat la jugak cuci skit2 mata niih yg agak busan dari tadi asik pandang sesame sendiri..pas lepak umah joe, aku ngan joe gerak gi umah member joe kat kg raja..aku lupe name die..tapi ade la 2 3 kali jupe kalo balek kampong..huhu member die nih org beso la jugak..ekceli member2 joe sumer orang2 beso..cam gile tol..anak sedare tu, anak sedare nih..pehh..cam gile..lepak2 da kat kul 12 aku gerak balek umah..balek2 da tercangak mak aku kat tangge hahhahahaa...kene la skit2 soal sebarang dua..nk wat camne anak die yg nih je yg slalu kene tanye lebih2..sape suh ko wat jahat mase skolah, kan da kene da majinn..huhuhuh masalah yg di create sendiri aku tanak bebel..nanti korang tiu balek kat aku..

ok..daa..

Thursday, October 16, 2008

raya lah pulok iv

tanggal tiga puloh satu...bulan lapan..lima puloh tujoh...

selamat ari raye aidilfitri..

ari raya sumer org tunggu..sbb da tak pose hahahhaa..my raya day begins with bangun pagi la kan..and as usual aku tido pon pas suboh(ade bola..england lawan ke man u lawan tak silap aku pagi raye kul 3..) so bangun lmbt agak2 dlm kul 8..mak da bebel2,abah da mandi and rupe2 nye aku sorg je tak siap..amik towel,mandi sunat hari raye..baju2 melayu aku da kutip dlm almari bilik wan, aku da siap gantung sumer..ade biru,biru,hijau,cokelat..mane satu nak amik..ala..baju itam aku tetinggal kat melake..cess..baju melayu tadek sape beli taun nih..ekceli malas nk beli..tggu ar taun depan kot..tak kisah pon..baju melayu sepasang byk sgt..abah punye pon ade..kot2 abah da tanak pakai leh aku pakai..hahahaha..aku amik baju biru, sampin songket putih,songkok,butang,okok sebatang, siap...hahahhahha..





sampai surau da tgh takbir...ala macam jauh sgt surau ngan umah aku..mmg dekat..abis smyg, time khutbah aku turun bwh,isap okok jap haha..ade la budak2 kecik yg naek turun tangge tapi takpe ar..aku tak kenal ko, ko tak kenal aku pong..isau gak ade anak sedara aku ke..mulot diorang kang tetibe repot mak bapak diorang abis riuh satu umah..terjejas imej aku yg suci neh..uhuk2..pas selesai khutbah semua, salam2, balik umah..

mak : siap2..nk balek kampong..
kitorang : ok..

da biase da balek kmpong pagi raye neh..

before gerak, kitorang gi umah mak uda(kakak abah, kat sebelah umah jek) salam2 beraye cepat2 and gi umah Ang(abang abah..ekceli sepatotnye Pak Lang tapi aku rase Yop ar yg stat panggil Ang, maybe malas nk sebot pjg2 so lekat ar sampai skang..), pastu teros gerak..balik Besut, Terengganu..so perjalanan ari raya pertama ini adalah Parit-Manong(tak masok ipoh..ikot jln Parit-Tnjg Belanja-Manong)-Kuala Kangsar-Grik-Jeli-Jertih-Besut..so kalo dulu2 dlm zaman aku skolah dulu, jalan sangat terok..bukan jalan terok tapi tak la cam skang..Kuala-Grik kejap je..sejam jek..kalo dulu lalu Kuak,Sauk,Tasik Raban lalu sebelah even kitorang penah singgah makan berkelah kat tepi tu and if kalo mak ajak balik kmpong kitorang da terbayang da duduk2 makan2 kat tepi tasik or mane2..huhuh..agaknye, itu negatif kalo buat hiway kan?takleh nk dok satu family...diorang tak nah pk ke mende tuh..hurmm..

jambatan pulau banding

as usual kalo dlm kete macam2 abah citer..kdg2 kitorang da dgr byk kali tapi still die akan bercerita..maybe ade yang terkesan dlm hati die kot..die suke cite, time raya dulu2, masa arwah tok ade, malam raya da ramai org datang umah beraya kat umah tok, majoriti ahli surau,org2 kampong..tok dulu mengajar ngaji, sok ramai gak ar tok2 kat parit tuh kenal tok aku..malam2 raye da beraye makan lemang kuih2..malam2 raya, pagi raye before gi semayang pon ramai yg dtg..teringat aku dimana aku malam raya tadi..kat umah tgk tv,tgk bola..another penciptaan negatif untuk masyarakat adalah TV?entah ar..belom citer pasal rancangan pagi2 raya lagik tuh..hurrmm..
abah sambung, dulu lemang kene masak byk, kueh2 pon byk, msk byk sumer mende but since tok da tadek, sumer tu ilang..kadang2 terpikir gak, mampu ke aku jadik cam tu, at least cam abah, ntah..aku bkn nk mintak dikenali ramai ke hape ke..kalo aku ske dikenali ramai baek aku jadik pengawas time skolah bodek HM ape jadah lagik masok persatuan bagai..apakahh aku Bawang Merah atau Bawang Putih..tapi aku tau ade mulot akan cakap Bawang Beso..siap mulot ko hahaha..
abah ske bercerita kalo drive..
aku bkn tak ske balik tganu..cuma aku tak tau camne aku nk mewarnai org ramai..sedara2 sepupu2 makcik2 yg best..sbb nye aku tak reti cakap kelate hahaha..kantoi beb..segan ar nk ckp kantoi ngan org kelate..bukan tapaham, tapi macam english ar..aku paham mepek2 korang lawak jenake bagai..tapi camno den nk reply korang..adehh..bahasa kelate kdg2 byk metafora diorg huhuhu..nk wat camne..nasib ade Wan..hasil didikan di MPKB menghasilkan bahasa kelate yg bermutu..ekceli korg suh die ckp bahase ape pon die cakap...

dan sampai..dalam 8 malam..stat kul 12.30 tghari kalo tak salah..

mak mmg suke sgt kalo balek kampong time raye..tambah2 skang nih,keadaan kat kampong tuh agak sukar sket..ayoh dah saket,kencing manis kene potong kaki so tak keje,dok umah,and emosional ade sedikit kaco..biase ar...org da biase keje nih tmbh2 kalo slalu ke laut,kalo bagi dok umah mesti bosan..mek plak da tua da..ayoh pon da berusia da..yg tggl kat kampong kat tganu, mek,ayoh ngan poksu..poksu ar yg byk tolong survive kat kampong..die kuat,tak kalah nyer org,maybe life die da ajar beri die kekuatan utk teros ke depan, even with kerusi roda..
aku ske ngan family Teh..Mak Teh or kitorang pggl Teh..mak aku diorg pggl Mak Long..mase ktorang sampai, diorang ramai2 ar kat atas umah..anak2 die ade kak Long,kak Ngah,pastu laki sorg(ape name die eh),pompuan,pastu pompuan lagik..and dlm perot lagi sorang kot..huhuhu...ape yg aku ske pasal family die..aku tatau samada mmg aweks2 kelate org nye baek2 or Teh yg didik diorang jadik cam tu..bile kitorang sampai je umah Teh suh anak2 die gi dapor, siapkan makan, teros anak2 pompuan dier sumer gerak tak bunyik pon..gerak,sorg amik pggan sorg amik lauk ape sumer..masing2 cam tau ape nk buat..Teh dok je ngan kitorang..waa..terkagum jap..huhuhu and ape2 pon dgr mak cakap pasal kak Long nk sambung wat Software..takpe la kak Long..just kalo ko ternampak blog aku neh, ade sikit nasehat..Software byk keje sket tapi hasil nye lumayan..kompem..cuma ko kene berani kuar dari tempat ko..KL byk keje utk Software and aku rase ko tau gak..kalo tatau nnti gitau aku eh kak Long..msg je..tapi aku tadek no ko plak..iskk..iskk..and aku ske bile dpt tau anak2 Teh sume still stadi..at least korg blaja ar sampai korg tanak blaja..best stadi neh..sng keje nnti huhu..

kat area besot ni smpai ke semerak (umah Teh) ade ramai gak sedare2.kat Gertak pon ade..so kat umah Mek mase kitorang smpai sumer ade..Mak Ngah Kiah usah cakap ar..umah je dekat..satu family pemalu..iskk and aku tak ske anak2 kecik dier..cam siot..ade Teh and Pak Teh(no 3),Ong and bini die aku lupe name(ekceli pak Long gak..nih aku kompem abg aku nye keje), ade SuJa(makcik rock) and family,ade Pali sekeluarga,Paksu..just Cik Nah je ade kat ipoh, takleh balek kampong tgh sarat gak..iskk..takpe rejeki..

mm..nnt ar aku sambung tulis pasal kat kampong..raye..dan raye..dan raye..

Wednesday, October 15, 2008

raya lah pulok iii

"wajik dan dodol...jange lupe ke..peninggale nenek..zame berzame.."

acara memasak pada hari memasak yakni akhir ramadhan, yang sungguh menguji tahap kewibawaan keimanan dan ketaqwaan adalah meLEMANG..meLEMANG bulu roma aku dengar abah ajak meLEMANG..uhuk2..apatah lagik semenjak dua menjak nih aku bertugas pada hari memasak selaku pembina api lemang dan kadang2 pengalih pengpusing2 lemang..

acara bermula seawal 10pagi(sebab kul 10 mak kejot suh buat api lemang) setelah matahari mule menampakkan cahayenye..kayu2 sudah tersedia tapi apakan daya embun malam sudah membasahi mereka..uhuk2..basah kot kayu2 tuh..terpaksa ar main api ngan daun kelape(nyiok/nyior/kelapak) kering..main bakar2 stended ar baru bgn tido tadek rase ape lagik..sambil2 bakar daun kelapa ngan tempurung, aku susun2 bagi ade stand skit..senang ar nanti bile da tinggal bara nk adjust2..sambil2 tu gak aku susun2 kayu lembap tuh kat tepi api..kasik kering...uhuhuhu...

sejam perjalanan tidak kusangka begitu lambat..angin kuat menderu2 di bawah pondok sementara yg abah buat pagi tadi..main2 api..main2 api..kuis sane sepak sini tiop sane..baju da bau asap, muke da penoh asap, mate da penoh abuk2 asap2 debu2..penah gak dulu abah cakap, jgn gune sgt daun nyior ke buluh2 kering ke..mmg ar api best tapi nnti angin kuat abis debu berabuk2 terbang..kotor ar lemang..korang igt lemang ade penutup ke..

dua jam perjalanan..ari semakin terik..jam menunjukkan tepat kul 12.30 tghari..lemang2 sudah siap diisi..maka bermula lah acara meletak lemang kat api..(macam pantun lak..)..letak2 pusing2 susun2 kayu, main2 ngan bara...gilo ar..tak larat weh..kejap je aku kat situ..abah cakap dah ar tu, pegi naek..sbb aku da kasi api awal2 tadi kaw2 beso..so bara dier da cam ok, stabil, steady..abah soh aku naek..aku naek, peloh2, teros baring kat dpn tv..tetibe ternampak iklan coke..aram tul..tetibe aku teringin coke..cam siot ar tv nehh..teringin giler wehh..agaknye kandungan air dan tenaga dalam badan aku da hilang dibakar api..apsal tak bakar lemak aku sekalik??iskk...coke..ohh coke..coca cola...uu...dan aku tidor sampai kul4 ptg bermimpikan air coca cola..



malam2..gi terawih, on the way balek aku singgah beli coke..uhuk2...

Tuesday, October 14, 2008

raya lah pulok ii

yaaa..tugasan pertama telah selesai sebelom aku cukop 24 jam berada dirumah..hahahaha..tugasan ke perlis indera kayangan masih terbayang dalam sanubari aku..(konon...)

tugasan kedua teros dilakukan iaitu perkhidmatan pembelian barang di ipoh..ia bermula tepat kul 2 ptg, bermula dengan pemanduan ke GM..eh eh..apo buek gi GM..

mak : mak nk tgk2 cari tudung adik kamu nih

macam la aku tatau die nk cari tudung2 barang2 dier..:P

barang2 dalam troli

inilah die hasil pembelian oleh 2 org wanita dalam family aku..nasib la dua, kalo 8?tak ke naye nk tolak mende alah nih..aku jugak yg tolak..huhuhuhu..walopun aku kurang pasti akan niat sebenar barang2 yg byk nih sbb aku kompem, 50% dari makanan2 yg dibeli ari nih akan masih wujud elok dalam bungkusan bila aku balik lagik sebulan..

Wah Seng Sdn Bhd ( Baru..kat depan Ocean)

lepas membeli-blah kat GM, mak ajak gi beli barang nk wat kueh raye..maka bergerakla kami ke Wah Seng Sdn Bhd..mmg tiap2 kali nk wat kuih mak dtg sini beli..macam2 ada..dari sekecik2 serbuk, sumer mende ade..perisa2 esen vanila stroberi cokelat serbuk kek tepong naek seniri sumer ar..macam2 kacang ade pelbagai..kire2 nk wat kek pon sonang..ape je ygg chef wan cakap kat tv die ade..betoll..pegi ar..kedai nih ade 2, yg lama kat baris kedai2 depan Mi Kari Jasak..tau tak?dari depan yikfoong, teros, amik kiri lalu depan Parkson terbakar, kat lua Super Kinta(ade lagik ke SuperKin nih) tu ade market, lepas market tuh ade kedai dier..Wah Seng...,satu lagi kedai yg baru kat depan kedai selepas Ocean lama(skang nih name die ape eh...New Market?New Mall?)..so..rajin2 la pegi kalo nk wat kek..

oh..sambung

raya lah pulok i

macam bese..perjalanan pulang ke kampong halaman utk beraye diadakan seminggu lebih awal..iaitu ari rabu bersamaan 24 ramadhan xxxx(berape eh) hijrah..perjalanan pulang ke kampong bermula dengan keberangkatan aku ke shah alam utk balek ngan padi..sampai2 je sahalam, padi ajak gi kg baru, bukak poser..tanpa usul periksa aku pon folo ar diorang

aku : apsal kg baru?
padi : diorg nk makan steak..
aku : (dalam hati : kat celah nih ade doploh inggit..celah depan ade 6 inggit..syiling2 jap kcingkcingkcing...ade2...cukop2..)

pas makan lalalalalal cam nk gile makan steak..makan kat HR Steak House(aku lupe amik gamba la..) otw nk gi kete, jupe brade jual mercun..

abg mercun : ketupat ade, mancis ade, pop2 ade..
padi : mercun budak2 nih bang..mercun dewasa ade?
abg mercun : cakap la nk mercun dewasa..(die punggah plastik itam kat blkg die teros kuar memacam bagai..yg beso gile rege jgn ckp ar..)

aku pon amik la roket sebungkus, ade 6 btg..pastu ade brader dtg naek hilux, sembang2 ngan abg mercun, sekali sekotak besar mercun roket die sapu..macam siot..kaye abg mercun..pas beli2 gerak ar balek sahalam..

kedai mercun d kg baru

perjalanan bermula pada tanggal 2.00 pagi, disusuli perbualan2 berbaur politik dalam kete (best gado ngan padi yg nak menangkan umno dier, tapi last2 aku macam terdengar die mengaku tak ske KJ)..sbb best, ape die cakap aku beta..die cakap aku beta ahhahahahaha..

macam beser..sampai umah tepat2 kul 6 pagi..pas subuh aku suh padi tido sbb aku nk tggu mak aku gi skolah dulu..kang takot pintu tak kunci ape bagai..dlm kul 8 aku tido dpn tv..alih2 dentang denting jam bunyi kul 10, abah panggil..bile plak abah balek nih..

abah : kamu larat tak nk drive gi perlis
aku : (gosok2 mate, angkat2 tangan, ngeliat2 bunyik2 skit..) ok
abah : kejot padi tuh, cakap mak ajak gi amik Ada
aku : padi, bangun, gi balek umah..aku halau ko neh..

adik aku yg pompuan nih, bas dier ari sabtu malam..tapi hari tu khamis, mak tepon die cakap kelas tadek dah..da stat cuti..ahahhaha mak aku punye ar kelam..teros ajak shoot kangar amik dier..huhuhu aku rase saje adek aku tanak gitau, sbb aku rase either niat die nk blaja kete (ari khamis ari die gi skolah mandu) or boipren die tak balek lagik(aku rase reason no 2 lagik tepat)..

tepat kul berape eh..ntah ar..stat je kete, abah drive, aku tido kat blkg..huhu..sampai2 sedar2 kat kuala dah..masok hiway aku tido balek, sampai la abah benti kat bukit merah..pastu turn aku pulak..


drive dari bukit merah menghala utara, panas weh..ekceli tahan ar..ntah ar nape bile drive tadek ngantok pon..biase jek..dalam 4 ptg, sampai kangar, pegi umah Acu dulu..sbb mak tepon Ada, die cakap die tgh dlm kete, blaja driving amik lesen..poyo tul adek aku sorg nh..sesampainyer setibanyer kat umah Acu, ade 2 orang je..Acu ngan anak nye(sepupu aku ar) Wanis..sembang ngan Wanis sakit ar..byk bende die cakap nye..and paling aku terpaksa mendiamkan diri adalah sebab Wanis stadi Pendidikan, jadik cikgu, Acu dah bersara cikgu dan parents aku dua2 cikgu maka semua gejala2 yg diorang sembang aku tak tau..maka aku mgambil inisiatif utk meletakkan kepala kat sofa dan zzz....

sedar2 mak kejot, jam da kul 5..hahahah suami Acu, cikgu Razali (cikgu jugak!) dan sorg lagik sepupu aku, Sopie ade dah kat depan ruang tamu tuh..segan plak tetido kat umah org hahaha..takpe2 kontrol rambot, sapu2 muke..hahaha..pas gi Asar, jam da dkt2 kul 6, mak ajak gerak gi uitm..maka drive la aku ke uitm lepas salam2 babai2 kat family Acu..

uitm kangar pon da lame aku tak dtg...last skali mase anta die ke amik die ade skali kot..dah lame ar tak gi..huhuu..sampai2 kat blok asrama die dah terpacak dah kat tepi dinding..

mak : pegi tolong angkat beg adik kamu
aku : hehehehehe

mmg aku tak pegi tlg..hahahaha..igt nih Wan ke hahahaha..mak ckp, kalo Ada naek bas balik ipoh, kalo Wan ade, Ada trn bas je die letak beg, Wan ambik beg dier..kalo gi uitm pon Wan tlg angkat..hahahah jahat gile aku..adik pompuan sorang, mak cakap..jage leklok..:p

aku meneruskan pendrivean pulang ke parit selepas sumer barang2 diangkat masok dalam keta dan selepas aku babai2 kat aweks2 yg ade kat tepi jln uitm tuh(aku babai je mak aku stat bebel..jgn kaco anak dare org..blablabla)..pemanduan diteroskan oleh aku sampai la ke Juru, lalu diambil alih oleh abah..kitorang bukak pose dlm kete jek tapi camno la eh..bukak pose bukannye aku makan byk pon..mak aku heran gak tapi ekceli mase nk balek umah Acu tadi, cikgu Razali ade kasi bahulu ikan beso giler kat kitorang..so mase buke 7.00 lebih tu aku makan bahulu 3 ketol, da penoh perot da..pastu mase benti makan nasik, aku gi lari pi toilet, isap okok sket..

sambong..

selamat hari raye aidilfitri 2008


selamat ari raye..

maaf zahir batin..

ps:lambat giler aku wish..