Wednesday, October 28, 2009

racist.sexist.

dunia ini kadang2 tidak berapa adil..realiti atau alam maya still ade ketidaksamrataan..jika kamu berkira-kira untuk menulis blog..jika kamu berkira-kira utk mempunyai sebuah blog..


pastikan kamu adalah perempuan.


kerana apa saja perempuan menulis..apa sahaja perempuan bercerita..gambar dan semuanya..

harus dan konfem..tak dapat dinafikan ia lebih menarik minat..terutama lelaki..macam aku dan lain-lain..


dan jika kamu lelaki..
pastikan kamu adalah someone..
bukan orang-orang biasa menulis tentang pekerjaan mereka sebagai cikgu,ahli musik atau pegawai tanah..


ini bukan tentang jeles..


cuma menulis tentang realiti..


berapa ramai blog lelaki yg korang follow?

Tuesday, October 27, 2009

asal kami marikh.

begini..cerita ari ni simple jek..


i.pencerita masalah
ii.lelaki
iii.perempuan


pencerita masalah akan bercerita masalahnye pade perempuan..perempuan akan mendengar..mendengar..mendengar..dan akhirnya..


"kesian u kan jadi camtu..takpe.."


pencerita masalah akan bercerita masalahnye pada lelaki..lelaki akan mendengar..mendengar..mendengar..dan akhirnya..


"ko takleh camtu..ko kene camni..kalo camni..baru betol..kalo tak blablabla.."


kami adalah logikal..tapi kami tetap perlukan kamu..

Wednesday, October 21, 2009

aku rase..

semahu-mahu nye aku nak kuar dari dunia nih..aku rase cam aku rindukan air terjun..air sungai..bunyi hutan..gile..cam da lame tak masok semak2 jln2 pnjt bukit jumpe air terjun tinggi berderum2 dan terjun dalam air..terjun kah?atau duduk2 diatas batu sambil kaku kaki kuis air sejuk..sejukkk..


aku rase seeloknye aku lari dari sini..lari ke genting yg sejuk..gile..sejuk wehh..perlu ke aku sejuk2 kan otak dari panas2 perkara..


minggu nih sangat sengkek..minggu nih pon tak abis lagi tapi still aku sengkek..sengkek..bengkek..coklet kek..


aku sengkek sbb byk jalan..balek umah..gi intebiu..ilang duit..isi minyak..makan..agak2 kalo aku kawen je senang sket..tadek duit mintak bini..ahahhaha..yang..ko tanak bagi aku duit ke..ahahha..sape ade adik ke nk kasi gua?atau akak pon takpe..gua universal..tak kisah umo pon..korg igt umo dah 28 29 tuh tua la sgt..perangai still budak2 pon ade..badan cam tingkatan 5 pon ade walopun umo dah 25 tahun..ye..aku tujukan ini kat ko..ahahhaha..


aku da gile.


aku mahu pergi.

Tuesday, October 20, 2009

gile!

semalam adalah kali ke-3 aku intebiu..ehh 2 la..tapi memule ade kompeni kat PJ call suh dtg intebiu, aku tak gi..pastu aku gi intebiu kat Jopami Sdn Bhd as IT assistant..kali nih pegi intebiu kat Karyawan Bestari as web designer..



intebiu aku stat kul 2..kul1.30 aku da smpai..tgk2 opis die..boley tahan ar gak..kat Jalan Teknologi 3/9, Bistari de'Kota, Kota Damansara..ekceli, segala nama2 damansara,pj,aku malas nk gi intebiu..sbb jam..aku malas la jam..gile malas..malas gile jem..apasal kilang kat ipoh tu tak accept2 aku nye resume..cam aram..kalo dapat, mmg aku lik ipoh..tenang jiwa..tapi..antara salah satu sbb aku gi intebiu ini adalah..


padi : damansara kan jem..
aku : takpe..
padi : apsal..
aku : awek call tadi..suh dtg intebiu..comey je sore die..
padi : ala..kat jopami aritu pon ko kate sore comey..tapi..
aku : aa..betol jugakk..


so aku gerak..menggunekan kuasa kancil 660ex ke arah kota damansara..kota damansara..aku rase aku agak jakun damansara..bleh tak yang?ko jakun lemang..aku jakun damansara?sbb aku rase cam damansara adalah tempat kaye2..so kalo keje situ kene feeling org kaye..ahahhaha..damansara..mungkin sbb aku takde kwn kat damansara yg low profile rileks2..gerak je ikot google map yg aku igt2 lupe, aku rase kawasan opis Karyawan Bestari nih dah blah2 blkg damansara nih..pusing2 area bistari de kota, nampak la signboard kat atas tulis Karyawan Bestari..dah mcm production dah nih..cantekk gak ar..mane tau kan..kalo2 dapat ke, leh aku tumpang2 blaja production2..


aku menaiki dan mendaki tangge2 ke pintu opis itu..dengan harapan aweks bersuara cun itu betol2 wujud..ternyata, sebaek aku menekan loceng2 di pintu, ade beberape aweks sedang di meja mengadap pc..ah..mungkin mereka2 itu sedang bermain farmville..atau mengutuk2 di gambar2 fb..


awek Karyawan : ye
aku : sy datang nk intebiu
awek Karyawan : masok2..bukak kasot..



rase cam 1/10 syurge..dikelilingi bidadari2..dan seorang tua penjaga pintu syurge..cess..masok2 bilik jek, diorg kasi borang, isi..isi..isi..ape aku nk letak salary nih..hurmm aritu kat Jopami aku kene gelakk ngan boss diorg..sbb aku letak 2.3k..deyy..lu letak position IT Assistant, lu nk gaji org murah2, lu jgn la letak qualification tuh degree..letak dip sudah..kurang2 budak dip, 1k dah cukop..korg untung..tak pon cari budak intern..lagi murah korg bayau..gua degree kot..ade dip lagi..gua blaja 6 tahun..


berbalik pada borang itu..


bidadari1 : dah siap?
aku : dah..
bidadari1 : gamba takde ke?
aku : tak..(sempat lg nih..jom la amik same2..gune anset i je la..meh sini mehh..)
bidadari1 : oh..takpe..


kendian..seketika kemudian..sorang laki masok..


laki : awak bleh buat web x?
aku : bleh..
laki : biase x wat web baru2 nih..?
aku : baru tu camne?
laki : ala..web..joomla..
aku : ohh...boleh sangat tuh..
laki : kitorang ekceli blablabla...
aku : ooohh..boley2..insyaAllah bleh buat..


kejap je pon..aku gi intebiu pon, pakai kemeja itam, suar khakis dah koyak2 kat kaki sbb asik sapu lantai zaman dulu2,kasut everlast coklat..kalo dapat, cantek sgt la..mmg berbaloi-baloi..


ohh..ade dapat emel dari company graphic kat KL..tak reply lgpon..advertising company..hurmm..









ini adalah gitar rosak
rosak talinya
rosak bunyinya
peneman dalam waktu-waktu kejam datang
tolong aku

semalam masih cerita

jumaat
16 oktober
pulang rumah


sabtu
17 oktober
mak ajak teman ke taiping
tapi aku tunggu..
"ade ape?"
"skolah sane ade open school"
"malas ar..yop ade.."
duduk rumah
depan tv
lihat tangan
lihat hanset.
lihat waktu.
senyap.
rasa bodoh.


ahad
18 oktober
bersama kawan lama
walimatul urus hamizawati.
ramai gak berkumpul
dengar cerita
melihat mereka yang dulu
dan mereka yang kini
tlah mula melangkah tapak
satu ke atas


perempuan
yang dulu sama hingusan menangis
lelaki
yang dulu sama berpeluh bermain
sekarang semua hanya tunggu waktu
tunggu giliran
siapa selepas ini.


satu demi satu
mula berani hadapi kehidupan

sila henti.


jangan selalu ulang perkara sama
seperti pernah diulang
seperti pernah berulang


aku benci
membuat acara serupa setiap kali
seperti mengulang cerita-cerita kosong janji
tidak pernah berubah


sila henti
semua sakit
semua semakin menjadi benci.




Tuesday, October 13, 2009

maaf.zahir.batin. episod 2

1 syawal
parit, perak


bgn2 pagi, mandi sunat raye,pastu siap2 lantas aku mengambil mase 15 minit memikirkan baju mane nk pakai..aku ade kaler peach,kaler biru,kaler biru jugak,kaler gold yg dipakai mase yop kawin,kaler itam..takkan pagi raye kaler itam..iskk..peach ni jambu gile..ensem sgt nehh..lalu aku memputuskan utk menyarungkan baju kaler biru jugak..setelah siap berbaju melayu bersongkok baldu bersampin, aku ke dapor dan melihat sumer mknn sudah terhidang..nasib baek ade akak yg turut memenuhi ruang dapor membantu menyediakan breakfast sunat aidilfitri..bukankah berpahala sunat sekirenye menjamah seketol dua sebelom ke semayang raye?anda tidak tahu?ya..itu adalah sunat..tetapi sunatnye hanyelah menjamah sedikit makanan..bukan memakan ketupat,lemang dan redang secara berleluasa..aku,abah,yop dan wan bergerak ke semejid..mesjid kat pekan kerana tiade semayang raya aidilfitri seperti slalu di surau merah depan umah..kami bergerak setelah mendengar takbir di tv..kenape ayat aku cam skema..


pas smyg, cam bese la sessi bersalaman dan bertakbir beramai2 di rumah..ecececehhh tadekk..itu tadek..salam2 jekk..memasing bersalaman dengan cara tersendiri..aku cam bese la..aku budak baek..mane de salah bebanyakk..lepas sume salam2, pelanggan pertama ke rumah kami adalah 7 orang budak2 skolah abah..budak skolah abah?ye..secara kali pertama anak murid abah dtg umah utk beraye..abah pon tatau nk lyn camne sbb budak2..selame nih kalo yg dtg pon yg da beso panjang, ade la bende nk sembang2..ahahha..aku rase aku kuar kot..amik moto, cabut jap gi pekan, pusing2 tgk keadaan raya di parit..


lepas anak murid abah balek, anak2 sedare aku plak masok umah..nak raye la..Aiman si penglipurlara, si kurus Husna, dan adiknye Irfan the hyper..ye..budak tu mmg hyper sket..tp bukan la sakit hyperaktif tu..radioaktif pon bukan..stended la anak bongsu, die lain sket melayann nye..ahahaha..pastu aku tak igt, aku rase ade lg yg datang2..lupe ar..



tgahari sket, baru ke darat gi umah Ang..pastu gi umah mak Uda, pastu malam gerak ke Setiawan, umah mak Iti..

maaf.zahir.batin.2009 episod 1




selamat hari raya.still boleh wish ke?or da lambat sgt?aku terlupe nk tulis pasal raya kat sini..tapi camne pon raye still raye kan?


24 jam sebelom raye.


aku bgn lmbt sket..tido pas sahur..bila bangun dlm kul 10, kat lua umah, abah,yop ngan wan tgh angkat2 tiang..nk wat pondok2 utk masak lemang..cam bese ar aku amik napas dulu..amik angin byk2 sbb aku tau last skali nanti tang nak jage api mesti gua jugakk..
kat dapor plak, mak, kak fatin tgh isi lemang..lemang raye kitorang kali ni adalah made in terengganu..org perak tlg bakar jek..membakar lemang ke term die?or memasak lemang?or mengapi2kan lemang?entah..cam bese jugak lemang yg disediakan adalah lemang biase dan lemang jagung..
siap pondok dlm tgahari, teros amik kayu2 daun2 ape2 yg patot nk pasang api..cam bese ar, api awal2 mmg kene kuat2..yg penting nk kene menggelegak first tuh..biar kat dalam buluh tu masak same rate same rase..cuaca cam ok jek tp angin kuat..terok skit nk jage api nih..and api pon tak semerbak dulu2..maybe kayu2 basah..trivia memasak lemang no 1, jgn g bakar daun kelape kering  or surat khabar byk sgt, sbb kalo angin kuat, die melayang2 masok dlm lemang..no 2, api first kene kuat, tp tak bermakne korg kene gune getah tayar dsb sbb bende2 gitu kalo dibakar, asap itam gile dan busuk dan memberi masalah kat alam..
tibe2 dlm kul 2 lebih, ujan renyai2..tpakse aku cari zink2 lain nk tambah atap sbb bocor..huhu pondok nk masak lemang, takkan korg nk gune zink baru..gegas2 la jugak aku cari nk tutop2 air ujan..abah plak dah tersengguk2 kat sblah..penat kot main api tgahari petang panas pastu ujan..huhu last2 aku pon gagal menahan panas..lepas da reda ujan, aku masok umah, tido jap..tggl abah sorg2 tgk api..kejap2 aku bgn, kuar balek tgh lemang, abah pon terlelap2 gak..
dalam hal yg berkaitan, kat dapur yg kecik cenonit itu ade 3 pihak perempuan sedang bermaharajalela..mak, kak fatin ngan arrda..diorg masak ape ek..masak ketupat segere nona,kuah kacang,rendang ayam dan daging, daging masak kicap,apetah lagi aku lupe..
dlm kul 6 lebih, aku meneruskan acara memasang panjut..gi kedai Abi, beli minyak gas..gile..korg penah bace entri aku mase 2nd pose aku kat umah, aku psg panjut gak..pastu tak pasang2 panjut..mak cakap, sape nk gi pasang mlm2?takott..so aku pon ready2kan la..ujan petang tadi memudahkan kerje aku menanam batang panjut..gile ayat..cam tak berape best..menanam kayu pemanjut..menanam..ahh ape2 jek..abis keliling umah kitorang beradik pasang..isi2 minyak gas yg semakin mahal..then membetul2kan sumbu yg semakin pendek dan dimakan usia..jam dah pukul dekat nk waktu berbuka..
lemang sempat gak masak time berbuke..tertunai jugak utk mkn lemang mase berbuke..
pas mkn buka. aku gi psg panjut..pastu dtg plak anak2 sedare aku yg cam hape mulot masing2 menjerit2 nk main mercun..layannkan diorg main mercun..cantekk..pastu aku teringat lampu ketupat aku beli kat giant..ahahha aku pasang kat depan umah..gile smgat raye taun nih..tetibe aku lupe yg aku blom bayar fitrah..


aku : abah..sape amil?fitrah tak bayo lagi nih.
abah : ade..kat batu 7..kang kite gi..abah pon tak bayo lagi..


aku ngan abah, lepas isya teros shoot ke surau kat seri ara..kalo dulu, kat surau merah dpn umah aku nih pon ade..terawih,moreh,zakat,semayang raye, tapi kali ni semenjak surau itu diambil alih orang2 sekolah agama kat sebelah surau tuh, takde dah smyg2 nih..iskk..name je asrama skolah agame..pompuan lak tuh..perangai sume tak semenggah..bertenggek jugak kat pagar2 tepi jalan..konon2 aku nk ngorat korang la..iskkk..baek aku cari kat parade ke yik foong ke, jusco ke, bertenggek jugak,budak skolah jugak..same je ayat nye nk pakai..err...abaikan..


pakcik amil (bukan name die amil..amil tu tukang kutip zakat) : ye berape ramai nih..
aku : sorg je pakcik amil..
pakcik amil : okeh..bace ape yg tulis kat resit tuh, letak name sendiri..
aku : aku terime nikahnye anak pakcik..

Sunday, October 11, 2009

dalam bilik tukaran.




salam


main gile jugak da 11 hari selepas oktober baru aku rase cam nk tulis kat sini..


ini pic utk ana..gamba2 konvo aku ade kat FB ar..kalo rajin gi ar tgk ahaha..takpon nnti2 aar aku uplod..ini gamba mase aku test baju ape nk pakai ngan tie..aku abiskan mase dekat 2 jam nk cari baju ngan tie nih..ni pon aku mtk tolong akak jage baju tu tgk2 kan..ekceli aku nk cari kaler ijau..tak kisah la ijau ape..sbb tetibe rase tadek baju ijau..konon2 tie pon ijau gak..tp last skali aku angkat ungu..tp pakai kot kan..sape nmpk sgt baju kat dlm tuh..tp ape ade hal..nk gak konon2 ensem di hari konvokasi..penat la aku blajau 3 tahun kalo setakat nk naek pentas pakai baju kemeja putih sekolah ngan tie bainun..saket la itu mcm..sila abaikan gamba baju kemeja kat pintu tuh..gamba nih aku kat MP..ye, melaka...akhirnye di melake jugak aku cari baju..da puas cari serata sunway bagai..shopping sorg2 best..jalan2 ske ati takyah nk pk2 ape..takde pk sape2 nk tggu aku kat parking ke..takyah pk org laen lapa tak larat jalan ke..tapi lepas tu aku masok reject shop, aku lalu2, nmpk baju teros amik,bayau tak sampai 15 minit pon..kenape susah sgt aku memilih kemeja?kenape tshirt2 senang plak aku beli?


cess..

Sunday, September 27, 2009

Weblog Popular 1Malaysia.


Denaihati ingin mencari Weblog Popular 1Malaysia dalam jutaan weblog di Malaysia. Hadiah yang ditawarkan adalah lumayan! Kontes hebat ini disponsor oleh sponsor2 yang hebat juga: SAUDACARE, ANISHA ONLINE MALL dan One Malaysia Blogshops (Directory Blogshop Malaysia)

Pilih satu blog yang paling ANDA sukai dan tuliskan apa bestnya weblog tersebut.
Saya suka http://puisitepijalan.blogspot.com/ kerana unik, bahasa, cerita yg cukop sifat dan dekat..cara penulisan fynn membuatkan rasa menjadi lebih dekat dgn jalan hidup beliau..fynn jugak merupakan penulis yg rilek2 sempoi2 takde nk kaver2 lagik..ape die rase, ko rase la..kalo agak2 die terlebih jiwang mase menulis, korang rase la jiwang2 die..

saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog ...

Saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog http://lili-precious.blogspot.com/


Contest ini tamat jam 12.00 am pada 30/9/2009.

Thursday, September 17, 2009

maaf.


kita sudah hampir di hujung.

dah hampir untuk meraikan syawal..selepas sebulan same2 menahan diri dari lapar dan dahage pd waktu siang, dan kembali ke arah syaitan pd waktu mlm..membazir sane sini membeli makan2..tapi bak kate pepatah..puasa setahun skali kan?cuma pepandai la korg balancekan kurang dan lebih didunia..semoga di sana esok korang akan still ade something utk memudahkan perjalanan..

kerjaya aku di bulan pose lebih kepade aktiviti sihat..tidor..mengulau..men game..ending2 je ade keje sket..web pinewater..tp sejak smlm bos aku cam majok plak..iskk..bulan pose kot..otak jd slow..biase ar..aku pon tak brani nk janji2 bile keje nih siap..dah ar tadek sape aku nk tanye kat opis..buat pon cam hape jek..

smlm mase kuar ngan bos issey, tepon aku berbunyik..

henpon : helo..hazimin?
aku : yek..
henpon : nih..akak tuuttt dari pr resources(btol ke tak aku tatau..)..
aku : ooo..akak..
henpon : skang keje katne?camne?gaji bape?nih..akak ade job kat damansara kalo minat..blahblahblah...
aku : aa..akak..sy tgh drive nih..nnti call balek..
henpon : ok..


aku da usya2 bos issey..abes aku..ekceli akak nih da 3 kali tepon..ni kali ke 3 aku rase..aku pon tatau mane dpt no aku, name aku..die kate kwn aku, mohd faiz abu bakar..penin aku pk sape..die kate kwn aku ni kasi no..aku pon ye kan je ar..first time tepon, aku kt opis sorg2..so tadek mslh ar..akak nih kate job kat mane tah aku tak igt..kl kot..kat dpn klcc ade job..ape tah name opis tuh..IT Exec..aku pon bagi je ar resume..kalo lekat, lekat ar...walopon dlm jiwe aku, aku tanak keje yg memakai kemeje dan slack..pls ar..punch kad tu kire ok lagi ar..

boss : patot bz..keje x siap..ade inteview..
aku : iskk..takde la bos..
boss : kalo dpt ape slhnye..blahblahblah...

aku mendapat nasihat pasal pekerjaan dari boss..cam bese, aku mmg ske mndengar..yg baek kite amik jd perhatian kan..

oh..da ari khamis..mm..mlm khamis insyaAllah aku dan padi akan gerak ke perak..ipoh lebih spesifik dan parit lebih tepat utk aku..

abah.
mak.
yop.
kak fatin.
aku.
wan.
arda.

sempatkah?
lemang?
kuih raye?
langsir?
shopping baju last minute?
rendang?
ketupat segera nona?
kuah kacang?
panjut?
mercun?
pelita?
lampu kelip2 berbentuk ketupat?

selamat hari raya.

maaf zahir batin.

hazimin hamdan.
012-4144321.
no 28 jalan siputeh, parit, perak.
sape nk duit raye, dtg umah, salam, mintak maap..tadek online transfer..

sebelom raye.

korang da shopping raye?

smlm aku ikot si padi gi sunway..gile ngajuk dah cam pompuan msg2 aku time keje ajak gi sunway..rempit..aku da la penat2 sket sbb tak tido kat opis..kalo la gaji aku 2rib, loan kete aku buat, aku da angkat sebijik..tp skang aku tgh cari 2nd GTI..sape2 ade kaki, gitau aku..ahhaha...aku balek opis awal sket, tido jap..6.30 gerak gi sunway..smpai dlm kul 7, minom pokka nescafe dan mule menggerak dlm pyramid berkepala singa firaun..aku musykil nape tadek sape nk bising psl singa tuh..kan ke mnyerupai berhala zaman lampau?kenape org bising psl tugu negara diraikan di hari pahlawan?kenape bising kuil batu caves ade patong emas?kenape bising time gamba najib besau2?atau permainan politik ini terlalu dewasa utk aku menidakkan yg betol atau salah..ah kalo diajak padi berdebat,pasti aura pemuda umno dlm diri die menebal, menjatuhkan sinopsis2 cerita bangkang dari aku..aku mmg ske bangkang die hahaha..name pon debat kan?takkan ade satu pihak?kan?

aku tatau apsal baju2 kat sini cam agak tak masok ngan jiwa naluri aku..apakah kerane aku tak muat lalu aku membenci baju2 yg berkeliaran di pyramid ini?atau kerane baju itu kecik?atau kerane baju itu...(sume ini slh baju..bukan slh aku...)..pastuh..gerak lak mkn mlm..tak mkn kot..sempat la beli kebab kat atas tuh..kebab kan asal dr tanah arab ke?tp kenape bangla yg buat?sbb gaji bangla murah?so kenape still cari amah indon?sbb indon serumpun?tp indon mintak bagai2..msia penakot..slalu takot tekanan org2 luar..atau melayu yg diatas?takot atau masyuk?politik lagi..

gerak ke makan nasik lemak di sebelah SSF, seksyen 13..bertentangan ngan komuter shah alam..rajin korg pegi ar..ade kedai nasik lemak ayam goreng madu..issey yg gitau port nih..aku kenal pon beberapa minggu sblom pose..tgh2 mkn bersembang2, padi ajak gi uptown plak..gile jalan aku..pas mkn kitorang gerak ar..agak ramai gak uptown..sgt ramai..aku gi usya2 tshirt2 yg cun2..ternyata tshirt2 disitu juge bermasalah..kecik plak..iskkk..tp aku pikir2 balek, kewangan aku terhad raye nih..cam ade mcm2 nk beli..so aku dok diam dan beranggapan positif, baju2 kat umah byk lagikk...uhhuhu..

aku tak kisah sgt shopping raye nih..sbb kdg2 tak raye pon, aku pantang sket tgk sale..tmbh2 kalo die tulis besau2 70%..lantak la tak raye pon..kalo da less melampau, barang cantek, aku beli gak..da lame gak tak cari t shirt..tp biase aku cari bundle..ntah..tshirt purple aku bundle, itam tu pon bundle, pastu tshirt itam Melaka, tshirt putih langkawi,tshirt ijau bundle siam..sbb tu tak kisah sgt..lgipon aku pikir cam mlm jumaat pon aku leh runner gi ipoh lg kot..tgk ar camne..port biase aku shopping raye adalah the store..kalo tak kat ipoh, aku gi jln kampar..best ape rebut2 mlm raye hahaha..abah aku penah ajak shopping malam raye, tp dulu2 ar tuh..aku rase die mude2 pon dulu berebut2 gak ngan org ramai..amik kesempatan less mlm last..lagik satu dulu abah slalu bwk kitorang kuar mlm kalo ade raye2 nih..even krismes pon dulu2..bwk kitorang ramai2 tgk lampu kat ipoh..wahhahhaah..aku rase budak2 ipoh sure bosan dah lyn lampu jalan..biase ar..budak kampong sesekali tgk lampu meriah2 mesti jakun...

ade beberape bende aku nk beli b4 balek raye nih..tgk ar kalo berkesempatan esok..dan berduitan esok..dan sebelom raye ini..

Wednesday, September 09, 2009

menjadi kanak-kanak.


ini tag dari semy..semy dapat dari ana..ana dapat dari awin..semy..aku takde byk rahasia..haha..

Nama penuh:-Hazimin bin Hamdan
Tarikh Lahir:- 25 Mei
Tempat Lahir:-Hospital Daerah Tapah..masih wujud dan semakin membesar.
Tempat dibesarkan:- Tapah untuk setahun dua.Parit untuk selepas itu.Ipoh untuk bersekolah.Melaka selama 6 tahun.skang Shah Alam mencari jodoh rezeki.


1. Siapakah nama kawan rapat anda sewaktu kecil?
oh.
am..
aa..
mungkin Raja, Zamani, budak2 pdg bola.
cuma lepas aku masok sekolah ipoh, aku tertinggal.
maaf kawan.

2. Apakah permainan masa kecil yang anda ingat?
aku ada kwn utk bermain bola di padang.
aku ada kwn utk berkubang di bendang.
aku ada kwn lain jika diajak bermain pingpong di perpustakaan skolah.
aku ada kwn lain utk menyambut batu seremban, guli, layang2 dan tutop botol.
masih ada kwn lain utk bermain basikal mendaki bukit kecil di blakang skolah.
aku ada kwn perempuan.saksi permainan tali getah.
segala aci2 nyorok duduk, dan eh aku da pernah tulis tentang ini.

3. Kalau anda gaduh dengan kawan anda, apakah yang akan anda cakap kpd mereka?
aku ketua pengawas yg berbadan besar.
apa korang nk cakap td?

4. Di kawasan manakah tempat feveret anda bermain?
sekolah.
padang bola.ban.sawah.Kg Padang Bola.bukit kecil blkg skolah, memandang bandar pekan parit dari atas.ada rumah Amiruddin kat situ.ada mcm2 tempat.

5. Apakah cita-cita anda semasa kecil?
ape eh.
bukan cikgu.bukan pensyarah.bukan pengajar.
oh..pelukis.arkitek.penulis.
warisan bakat seni abah dan mak.

6. Apakah rancangan katun yg anda gemari dan masih ingat sampai skrg?
haha..kartun eh..Kelab Kanak-Kanak Angkasapuri diterima tak?arwah pengacara tuh cun time tuh..budak2 laki..salah ke aku minat..:P
kartun2 kat Kelab Disney Malaysia.
masa kecik, abah selalu tape kan kartun2 Tom & Jerry, Mickey Mouse, aku rase cam still ade VHS tape tuh..kdg2 bertindan2 dgn cerita2 lama.
kartun2 kat tv..mighty mouse..skubidubidu..si jepun doraemon,gaban, suria baja hitam, maskman, flashman..si itik duck tales..kucing sylvester dan tweety..

7. Makanan ringan apakah yg anda akan borong di kedai?
haha..tikam..tikam..dapat hadiah kot..

8. Nyatakan seorang rakan zaman kanak-kanak anda yg anda teringin jumpa skrg?
hanis solehah..budak MGS ipoh..aku jumpe mase form 3 mase kursus kat GPMS..ehh kanak2 ke?
laki2 sume masih aku nampak kat parit.
perempuan2..raya nnti ade kot..

9. Apakah gelaran anda semasa kecik?
Hazimin.cikgu2 akan memanggil.ye cikgu besar.
Min.hanya family dan mereka yg merasakan penting utk aku.
Abg Ngah.sape pggl aku camtu?adik2 aku kah?

10. Siapa yg mahu ditag?
seberapa rakan2 yang pernah singgah.
- Syahza atau cttoin2..
- pu3balqiss
- hanim..kwn BITM..awek sarawak..
- miszsensei
- liyaanaaa..
- dilla burn..kwn BITM..budak campo2..
- yuyeen..yuzreen..wishing star..konon aku tak mengenali topeng itu..

Monday, September 07, 2009

selepas 17 hari.



dah 17 hari..kan?ke aku salah kire..datang pegi setiap ari cam takde ape if korg asik membute time cuti..or kat opis..atau mengulau..still mcm ramadan itu tak penah ada makna..diam tak diam malam-malam terakhir ramadan dah dtg..atau kalian menghitung waktu utk syawal?

selepas lebih 2 minggu..dah masok mggu ke 3..mggu lepas aku lik kampong..parit..cam bese ar kalo lik kg, mcm2 dimasak..at least mak abah sonok sket time buke..idok le asik bdua lebih baek..aku+yop+arrda balek umah..gerak jumaat ptg, minom2 kat elmina teros aku shoot tepat2 2 jam steng sampai toll gopeng..kalo ikot kiraan aku, tepat2 3 jam kitorang sampai umah dlm kul 10..mak aku da pesan2 die kate die da msk2 sbb tu kitorg shoot teros..abg aku plak kasik aku can drive, silap ar..kancil 660 stended pon aku rempit, inikan pula myvi SE..lebih tenang dan yakin menekan minyak tanpa usul periksa..

keseronokan berpose di uma kali ni ade byk cerite..salah satu sbb first time aku berpose di zaman aku bkerje..so rase cam mcm2 nk wat pon ade..cam nk contribute2 jugak la berbanding sblom2 nih asik mak abah ngan yop aku kuar duit..lagipon yop da kawen so takkan die nk kuar lebih2 kot..die pon nk pakai duit, rumah die, kak fatin lagi tgh sarat,then nk lik kg kak fatin..turun la segala jawatan2 kat aku, dan adek2 yg laen..

mak : zakat perak taun nih rm7.00 kot..
aku : ye ke..mahal tuh naek..
mak : min kene byr zakat sendiri..
aku : err..

slame nih aku slalu gi surau perati abah yg salam2 tok kadi berzakat..taun nih aku kene menzakati diri sendiri..terase bangge pon ade ahahha...

Zakat bagi negeri-negeri di Malaysia bagi tahun 2009:

Selangor, Wilayah Persekutuan, Pahang, Perak, Kedah dan Pulau Pinang – RM7
Terengganu – RM5, RM7 dan RM8
Johor – RM5 dan RM7.50
Sabah – RM6.60
Negeri Sembilan – RM6.50
Melaka – RM6.30
Sarawak dan Perlis – RM6

so korg2 member2 aku yg da keje tuh..jgn la mintak mak plak duit nk byr zakat..korg da beso..gaji beribu2 beli memacam korg reti..byr zakat malehh...ahahaha..

balek mggu lepas gak aku terajin nak pasang panjut..sbb aku pk2 kan..aku cuti maybe jumaat raye..adek aku si wan pon kamis or jumaat..arrda je balek ari rabu..tu pon sbb ade apoinment gigi/braces/mulot..so sape nk pasang panjut mggu depan?larat la plak abah nak ketok2 tiang panjut sorg2?cam tak best plak..so aku pon kumpol la tiang2 dan pelita2 yg bertebaran kat luar umah..tgk2 minyak gas tadek..aku pon bersama2 suar trek aku yg berlubang di celah2 sensed, tanpa usul periksa merempit moto buruk ex5 ke kg tengah..gi beli minyak gas..cam dem sbb minyak gas pon naek harge..sekilo rm5 abah cakap..gile naek..aku gi kat kedai si Abi..

aku : boss..ada sehat?
Abi : biasa maa..
aku : boss..minyak gas berapa?
Abi : rm5 sekilo..
aku : uishh..apasal harga suda naek?
Abi : naek loo..minyak gas bukan subsidi maa..
aku : iskk..mau main panjut apa macam minyak mahal..
Abi : berapa mau?
aku : 2 kilo..cantekkk...

tp aku tgk2 si Abi tu timbang2 cam 2 kilo steng..aku pon gelak2 tepok2 blkg die..aahhaha..lantas aku menunggang kembali moto burok pulang ke umah bersama sebotol minyak gas..selepas melakukan upacara membersih sumbu2 panjut, aku ramas2 sket kepala panjut bagi liang udara pernafasan api tidak tersumbat..pasang2 tiang..tepat 7.30 mlm, lepas mkn sket buke, aku smgt gile kuar umah, pasang sumer api..pastu aku sambung2 plug lampu liplapliplap..wahhh semangat gile raye..aku rase umah aku paling best kat kampong neh..gile bangge..hasil anak tempatan..malam pukol9, kitorang gerak pulang berbekalkan macam2 hasil masakan berbuka..ade mi goreng, roti jale, nasik putih + ayam goreng rempah daun pandan, lepat + tepek pisang..mknn sumer buat sendiri..gile sahur..sumer masak sendiri..tak kire lagik air kelapa hasil pokok kelapa depan umah..cekodok sumer pisang2 tu amik kat pokok pisang blkg umah..betik tu aku kurang yakin..ade ke pokok betik kt blkg umah aku?ade doyan,kelape,pisang,manggis,ciku cam da tebang..pokok kari..serai..daun pandan dpn umah..nnti ar aku cek..


bangge gak aku dpt balek bukak pose kat umah..selepas 2 minggu..pasni aku balek raye je kot..

ps : kpd adek aku kalo bace entri aku neh..balek umah awal..tadek sape nk psg panjot..ahahhahaha..jgn lupe beli mercun..
ps2 : kpd akak ipar..jage perot anda..
ps3 : kpd cekgu2 skolah mak abah aku..sile tolong tgk2 kan umah aku tuh..mane tau mak aku lupe psg lampu kelip2..ahaha..
ps 4 : selamat pose..

tempat aku tuju.

ada sebilangan tempat utk aku tuju..bila bosan utk menulis atau melukis atau bermain dengan idea yg selalu tiada..utk tenangkan otak..utk memahami pemikiran semua pihak..melompat dari satu blog ke satu blog ke satu blog..membuka tab demi tab..selain membaca blog ryehanna, ade juga beberapa tmpt lain yg slalu aku tuju..

1.zalehakhairanie - Confessions of a serial job hopper
awek ni adalah salah sorg journalist/pembaca berita/wargakerja tv3..atau akak?makcik?muda lagi kot kan..berdasarkan pmbacaan aku, die sgt simple...nama unik..ekceli aku pon baru2 je jumpe blog die nih tapi da cam best je aku bace tiap2 ari...org kate, bahasa omputeh die sgt bagus kat berita..tp aku tggu gak bile die nk kuar tv..cam tak jumpe jek..layannn..

2.busan - hyperbosan
aku tak pasti kalo korg dpt bukak..aku rase tak..tp aku listkan jugak sbb aku pelanggan tetap blog nih..walopun jrg edit dan hanye byk berym je ngan aku, tapi still aku tgk gak ari2 mane tau ade citer baru yg best..die ske mepek..aku mmg ske tgk org mepek..

3.wana - wanasweet
ryehanna yg pomot blog nih kat aku..dan sebenarnye awek nih sgt gile2..suke wat mende tak betol dan mengikut otak die sendiri..dulu die pasan cam nora danish tapi skang aku rase die da gemok, so maybe die akan menjadikan adibah noor as idola..

4.fynnjamal - ini fynnjamal cakap
tgk link die..puisitepijalan..dan mmg aku ske cara die menulis..cara die berpuisi..ttg diri die..even puitis tp still aku paham ape yg die sampaikan..dan maksud2 yg sampai ke otak aku..

5.semy - semyotai
ini blog mmber aku..semenjak beli d70s, die da mule mengepos gamba2 cun dan pelik seperti gamba makan nasik sambil memakai helmet, gamba awek berspek itam, dan lain2..sape2 berminat nk menjadikan die fotografer kawen secara bajet, leh calling2 die..

6.balkis - virtualbalkis
balkis?tak kenal?tak kenal sudeyy...kwn aku dari dip..

ade jugak blog2 lain..ladynoe - jomblo..aa..angah yg pomot blog nih..aku pon layann kan..pastu blog si haniszalika..awek nih cun..angah ckp la..mane la aku tau..aku bace je..apsal sumer pompuan nehh..aram..jap aku cari blog laki2 yg aku gi terjah..

zahiriladzim..kalo korg pasan, mamat nih pelakon ar..die jadi pusher kat kami the movie..tp aku ske blog die same reason aku ske blog fynnjamal..puitis..lagipon mamat nih budak teater..tak heran bahasa die cantek..lame dah jugak aku tak menulis puitis2 neh..ahaahhaha...ohh blog yuna
pon aku singgah gak..betol ke ko tulis yuna..nak je aku tampo2 kalo bukan ko tulis..
ade lagik, kdg2 si padi ajak bace blog kahuna..mamat nih stadi kat luar..so mcm2 cite die ade..dan bahase die agak slambe..layann..ataupon pegi la blog lawak nih..lawak2 biase jek..cam penah bace pon ade..

mane lagi aku slalu pegi?

Wednesday, September 02, 2009

sebelom tido.


are you want durian???

yeahhhh!!

tapi aku tetap musykil kenape orang utare panggil hammer tu martunn..serius aku musykil cam tadek kene mgene..

Saturday, August 29, 2009

sembang-sembang dengan bos gemok.

pulang dari mesjid.

bg : ko tak balek kg?
aku : tak..mggu lepas da balek..
bg : sementara bleh balek tu balek la..

aku : (mmg ar nk balek..kalo ade kete da lame suke2 ati nk balek bile..meh la bg pinjam kete tuh) tgk ar dulu bang..mggu dpn kot.tumpang member..

bg : nih sewa ar kete aku..

aku : (mcm tau2 lak..) hahaha..raye cuti berape ari bang?

bg : seminggu kot..tp ko rabu kene masok opis..
aku : ehh..ape plak..

bg : abes keje byk..

aku : ahahah sy cuti tanpe gaji ar..
bg : ok..lagi bagus..ko cuti la 2 bulan teros..

aku : bos tak balek kg ke?
bg : den dokat jo..tiap2 minggu balek..
aku : sy pon nk cari pompuan tadek kg la sng..raye balek kg sendiri..
bg : ade..
aku : sape?
bg : anak yatim piatu..

rumah terbakar semua orang nampak.

laptop aku mengalami sindrom blu-skrin sejak mggu lepas..dan baru smlm aku gi anta kedai..ekceli aku mls sbb biase aku pakai laptop si padi main game ke lyn muvi ke..tapi disebabkan padi balek kampong berjumpe awek (ckp kat aku konon2 ade mkn ramai2 ngan famili tp mcm die tak cakap kat aku die nk jupe mak awek die..konon2 mesra..) lalu aku terpakse membetolkan laptop utk mengelakkan aku kesunyian di pagi petang siang dan malam hari..inilah wajah laptop yg aku bukak..koman punye ar..hp compact..aku nk format tp die ckp hd tak detect..setelah buntu bertanyakan pada si semy yg merupakan tokoh komputer semasa aku blajar dulu, aku membuat keputusan drastik meredah hujan renyai2 ke alam sentral..ia tlah mgorbankan 30 hengget yg sebenarnye aku bleh format sendiri...dan nyaris2 melayangkan aku lagi 180 hengget, aku teruja nk tukar dvd-ram..lalu bln dpan ar kot tukau2 lain..pantang gaji masyukk mule ar meragam satu2..




brader pc : da keje ke student bro?
gua : keje bang..
brader pc : oo..tak sambung blaja ke?
gua : rilek2 dulu bang..kumpol duit dulu..
brade pc : da ade degree?
gua : dah..
brader pc : abes nk sambung ape?
gua : tgk ar dulu bang..mane rezeki ditolak..
brader pc : isyy..lu mude lagi kan?

tua sgt ke wajah gua?

selepas7 hari.


dah seminggu berpuase..first time pose+keje..dan seperti yg tlah diberitahu oleh bos2 aku, time pose opis nih jadi slow..mmg sgt slow..hahahha..

ari isnin aku tido sejam, selase aku dtg kul 10.30, rabu aku tak tido,khamis aku tido sejam juge stat kul 1, dan tadi aku tido dari kul 3.00 smpai 4.30..agak2 la wehh aahahha..seminggu nih jugak sangat sejuk jika dibandingkan hari2 tak ramadhan..pagi2 dah ujan..nak tanak main ujan la seminggu nih..kalo tak pagi2, ptg2 time aku nk beli makan pulakk ujan..

selepas 7 hari, aku rase cam lg byk duit terbang beli mkn bukak pose dari mkn time tak pose..ari isnin, aku lyn nasi kerabu..selase aku lyn mi rebus..rabu aku mkn ape tah..khamis aku terjumpe plak ikan terubuk bakar..lantas ari ni juge aku tlah mengabiskan rm7 utk terubuk..tu tak kire nasik lagik..huishh..agak tercabar gak duit aku bulan nih..even gaji da masok smlm, tapi still ade byk bende nk pakai duit kan..sewa umah..bil umah aku kompem 2 bulan..hahah saje gatei kumpul 2 bulan punye bil, skang rase la byr byk..just sewa umah je aku mls nk postpon berbulan2...sbb ade owner kan..lagipon die pon nk raye..anak2 lagik..gile prihatin..kalo takat bil api, air tuh..lantak la 2 3 bulan postpon..paling2 kejam die tutup api pon still kite tak kaco kebajikan umah tangge org..mane la tau satu ari bila duit da ade, ade umah sewa sndiri, org mls bayau sewa, kene jugak kat kite balek kot..

selepas 7 hari..pose actually tak heran sgt..sahor pon mkn roti sudeyy..itu pon jam aku alarm kul 4.45, si padi bgn, ready2 kan sahur, da siap baru aku bgn ahahahhaa..gile kejam aku..ah dulik hape aku..weh padi..mggu dpn bwk duit sewa umah..hah ko kire la duit api tu aku da gitau..ckp la kat diorg, 2 bulan punye..baek punyee...

selepas 7 hari..maybe mggu depan baru lik parit..2 mggu skali kire ok kot balek kg..lgpon ade jugak kawan budak parit yg berkenderaan untuk ditumpangi pulang ke tanah air...okeh pit?mggu depan kompemm..tp jgn la akak ko nk ikot..aku segan gak ngn akak ang..kalo adik ang takpe la jugak..hahahah

perkara2 yang tlah aku lakukan berkenaan ramadan sepanjang 7 hari di shah alam..

1.bazar kat stadium(13)
ape aku beli..pk2..nk bli ayam golek tak kesampaian..aku beli..ahh lupe..mungkin kerana daya ingatan aku terpahat wajah2 dan bentuk kaki aweks2 yg berkeliaran di bulan ramadan..juge aweks2 kelemahan aku..berbaju kurung..hisshhh waktu mencari jodoh..sila dtg berseorangan atau bersama rakan lelaki saje jika ingin mencuba nasib..gerai byk2..aku bli beriyani ke?ehh tu si padi belik...
2. bazar kat ss18
aku tgk pakcik mee rebus buat live dpn mate, so aku beli..ngan karipap panas..pastu angin kuat, terbang sebijik payung nasib baek tak terbang teros..jumpe si opo meniage..
3. bazar kat ss7
aritu aku beli nasik kerabu..aku da aga addicted ngan nasik kerabu die..smlm ngan tadi aku beli terubuk bakar+nasik..dan roti john brader pakai baju ala2 chef ckp loghat utara..
4. bazar blkg unisel
smlm..eh rabu..gi ngan si padi ngan si nori..usya air buah naga cam best kaler pepel..tapi melekit2 aku minom sket jek..ade dlm peti ais tuh..suke la pulak aku kat buah nage..bertuahh..gerai x byk..aweks bleh dikatakan sgt blah..
5. bazar kat pkns
aku chatting2 ngan opi, tanye mane bazar nk gi..opi listkan dan lantas aku bersetuju utk ke pkns..gerai sket2 jek..aweks juge sikit tapi marbeles...aku ok lagik usya aweks pakai tshirt2 jeans2 tapi aweks yg berbelah di belakang tu aku tatau motif die berdressup begitu di ptg syawal..cuba mencari pahala free kah?
6. tido di opis
aku tlah bjaya melaksanakan list "ape perlu di buat jika dah bekerja" iaitu tido di opis secara live di depan bos..ekceli td cam terdengar2 bos aku pggl tp aku lelapp balekk..sedar2 bos sudah bertukar ganti..hahahah
7. semayang terawih
ok..hal ko ngan tuhan..nak citer2 apasal kan?

so..hari ke 8 9 10 dan seterus nya bagaimana?

Tuesday, August 25, 2009

salam.

berkawan biar seribu. bersahabat biar seribu. berteman biar seribu. kalau ada seribu lagi seribu pon tak mengapa. asalkan kita tahu siapa kawan. siapa sahabat. siapa teman.

skarang tak susah. bila mana ada lebih byk komunikasi maya. internet. handset. facebook?

tapi seberapa ramai yg kite msg. seramai mane kite call. seramai mane kite add friends dlm facebook.

berapa ramaikah yang membalas.

terpulang pada siapa yang dicari. apa yang dicari.

Monday, August 24, 2009

salam ramadhan.


selamat berposer.

permulaan pose taun ni amat mengasyikkan..sbb aku tlah pon pulang ke kg halaman, parit, perak utk memastikan hari ketama pose ini diraikan dgn mak abah aku di kg..lgpon bkn jauh sgt nk balek..alang2 kan..lgpon takde sape kat umah..so baek aku balek..then mak ckp adik sorg lg pon balek gak..cekgu, cuti seminggu..hissh..nasib baek ade sorg kat umah bln2 pose ni..ade la mak aku teman nyembang2..teman gi bazar...teman gi bli brg2 masak..


Friday, August 14, 2009

p.u.k.*.m.a.k!

ini...memang lawak..series..serius..dan aku tak berniat nak menonjolkan "ko parti nih..ko pembela bangsa" ape2 sumer..just..nak share lawak yg buat aku tergelak..




kepade pakcik2 yg ade muke kat gamba nih..kalo anak korang tanye..

anak : abah..pukimak tuh hape?

1 word.

bodoh.

kredit utk forum cari..

Wednesday, August 12, 2009

the happening.

salam.

mcm film the happening kan?m night shaymalan..night..malam..cett..bila virus datang menyerang ramai orang..

ade jugak ideologi2 palsu (atau mungkin benar..aku pon tatau)..bila manusia sudah menjadi terlalu ramai di muka bumi, sistem ekologi dan sistem vice versa manusia tak lagi stabil..satu virus akan disebarkan oleh pihak2 yang masih tak diketahui untuk membunuh manusia2 yang dianggap sampah..yang dianggap hanya menyebabkan ketidakseimbangan bumi..betol atau tidak?ade juge rumours pasal askar2 US yang dihantar ke medan perang yg besau mcm iraq,aghanistan dan sebagainye sebenarnye adalah antara rakyat2 US yang tidak memberi sebarang kepentingan pada mereka..hidop atau mati mereka tidak penting..so hantar ke perang, kalo hidop, hidop ar.kalo mati, diorng suke..ade juge rumours anasir2 barat yg cipta virus nih..huh..

kalo diikotkan ape yg aku bace..kite agak lambat bertindak.sedangkan sejarah kan dah tertulis yang influenza nih penah menyerang dunia pada 1918..heran gak kenape selepas90 tahun, still dunia masih takde penawar..ade yg cakap virus nih baru..aku pon tatau..aku bukan doktor..tapi aku berhajat utk mencari menantu nurse kat mak aku..hahahha..cun kot tambah2 kawan2 si ana di sini dan di sini..hahhaha..ade juge di lain2 tapi terase cam biar ar korg carik..jgn lupe tekan nuffnang die..mokk..aku pomot blog ko nih..hahahha..

sayugia diingatkan kepada mereka2 yang mempunyai simptom2 itu, supaye korang lepak je dlm bilik..lantak la skolah korg cuti ke, u korang tutup ke..korg jgn ar kemane2..sebab simptom2 yg korang ade tu, bile korang balek kampong,journey nk balik ke kampong korang akan bertembung ramai manusia..dan secara tak langsung korang2 yg ade simptom dan pulang ke kampung konon2 kuarantin bagai adalah penyumbang kepade kematian2 yg baru skang nih..korang sedar tak..tak kan..sbb menteri bagi cuti, pengarah u bagi cuti korang pon cuti..balek kampong..jumpe mak,abah,atok,sedare2..pastu sedara2 yg besau2 boleh la tahan lagik..sedare2 pass plak kat anak2..tapi entah..mungkin korang tatau..aku pelikk..apsal bila ade student yg kene simptom, u suh balek kampong?nape tak tutup pagar, jgn bg org masok..sah2 virus tu berlegar2 dlm kawasan tertutop..panggil doktor satu batalion, serang la kampus yg dah ade simptom..cucuk2..seminggu dua virus pon mati..takde la terdedah kat pakcik bas,makcik jual air,anne jual kacang putih mahupon mapley2..tak ke senang?atau cakap je sng?tak gak..releven gak idea hasil perdebatan aku dan boss2..

kematian makin meningkat..sampaikan mak abah aku isau kat kampong..atau aku harus pindah ke kampong halaman..nescaya padi akan menyepak aku bila membaca stetmen yang aku nak balek ipoh..hahahhaha..

Monday, August 10, 2009

bila aku miskin.

okeh.

ini adalah perkataan bila mana aku ym ngan angah..ayat aku ubah2 sbb aku tak igt..

angah : aku busan.
aku : tulis ar blog.
angah : aku ade idea tapi tatau nk tulis camne.
aku : aku byk cite tapi kalo tulis gak cam poyo plak..

korang layan so7?sebuah kisah klasik adalah lagu yg terpaling aku layan..biase ar time skolah2..byk kisah klasik..kisah klasik aku arini adalah..aku telah pon menghabiskan wang ringgit ngan jayenye kebelakangan ini..kadang2 terpikir gak time nk beli barang2, mule otak pusing2..beli ke tak..maklum ar..nk beli baju selai pon ade sampai 20 ragok..kasut cantek2 baek tahan lame pon ade cecah serat..tak ke gile..apsal kasot2 pompuan slalu ade sales?apsal hargenye 15 inggit?apsal seorang wanita berupaya mempunyai 8 pasang kasot, tidak termasok selipar , sandal dan selipe jamban?mengapakah ini berlaku dalam masyarakat masa kini?apakah kaum lelaki lebih kaye?atau apakah kerane kaki pompuan kecik2 belake?mungkin mereka tidak tahu, inilah penyebab runtuhnye moral2 manusia khususnye lelaki..sebab inilah kaum lelaki lebih cenderung menjadi pompuan..sebab2 inilah bapok2 semakin ramai berkeliaran..kerana adenye stok2 dan bahan2 yg baek utk menukar rupa diri..perlukah aku repot pada persatuan laki2 malaysia dan membuat demonstrasi jalanan menentang permasalahan ini?

kisah klasik aku bermula pada 25 julai 2009..huhu aku tlah menjoin team ACFutsal utk kejohanan futsal antara advertising company anjuran corbis..ye..aku bermain selaku penjage gol kerane keeper yg diajak oleh issey tidak dapat bermain..dan sebab aku melobi2 issey yg aku terer hahahha...so..kitorang kalah semi final dengan Adoi Magazine yg rata2 dianggotai rakan2 seperjuangan kaum india..dan mmg diorang laju2..cam gile..dan mmg diorg terer dan patot menang..walopun team kitorang yg hadir cuma 6 orang saje, tapi secara tibe2 semase semi final ngan Adoi Magazine, ahmoi2 chantek sumer menyokong aku..ehh..kami..itulah penyebab utama kegusaran diri melanda kerana rata2 peminat yg hadir adalah ahli2 cheerleader yg turut ade pertandingan cheerleader sebelom tuh..cheerleader beb..gile..so kalah and dapat no 3..dapat la baucer adidas rm200..aku da riki2..maybe jaket adidas vespa akan menjadik pilihan hahahha...

kisah klasik kedua adalah 2 ogos 2009..minggu berikutnye dimane aku tlah pulang ke kampung halaman..ye aku masih igt akan kampung dan kepade padi...aku mmg suke perakk..hahahaha...nnti kite pindah meru sesame..kat ipoh ade reunion bainun..biase la..reunion yg ade kompem2 diketuai oleh det..dan aku still tatau kenape budak2 bainun lain cam sial perangai..reunion kot.jgn la poyo sgt bai..kalo dah bainun tu bainun gak..ye..

kisah sedih bermula pada ari sabtu..dimana aku tlah bertekad utk mencari kasut..ye..dan akhirnye, bersame2 si urie, padi dan rahmah(bukan name sebenar) kami ke sunway utk menjejak kasih kasut2 disane..dan aku tlah meminta pandangan dari sekretari aku, padi utk memilih kasut yg cun..dan akhirnye sebuah kasut everlast berwarne cokelat air laut menjadi pilihan..cam siot..tapi takpe..setahun sekali beli kot..bukan tiap2 bulan..dan pade hari ahadnye pule..aku diajak oleh syira utk ke mid..memandangkan die akan membelanjekan aku makanan, maka aku memandukan die ke mid secara rawak bersama2 si kecik..kecik skang dah cam ampes..da pandai melawan..hahha..kisah sedih aku tidak berhenti disitu..kerana ari ni boss aku ajak gi ikea..dan akhirnye..aku tlah membeli meje dan kusi..

secara langsung ingin aku menyatakan bahawa aku tlah miskin.dan kepada sesiapa yg berhajat nk menaburkan wang saku kepade aku, sile sms gua..gua teringin pizzahat..

Wednesday, July 22, 2009

ape korang main?

tadi..before issey dtg amik aku kat umah sbb nk gi sunway..aku turun bwh umah dlm kul 6.30 petang..lepak2 kat bwh flat, budak2 tengah berjemaah bermain gasing..kenapakah?sejak bila gasing kembali menjadi idola kanak2?bukankah mereka sepatotnye bergelumang dengan digimon,tetris,anset atau psp?atau bermain skate mahupon kasut bertayar?apakah mak bapak mereka cuba mewujudkan kembali suasana kampong?atau mak bapak diorg teringat mase kecik2 dulu diorg main gasing dan cuba memperkenalkan permainan tradisi itu kepade generasi muda?

bila budak2 dulu, mase time skolah rendah la kan..kalo time rehat,ramai2 akan berada di court badminton bermain sepak2..ya..itu adalah permainan bola sepak tahap kanak2..level groundfloor..mase time darjah 2 ke 3, main bola tenis sepak kat court badminton..berebut la budak2 pasal bola tenis sebijik..sepak sane sepak sini..yg baju putih,kelabu,baju biru bertali leher juge turut serta merasai kemeriahan nye..seperti pesta anak2 semut yg memburu seketul gula pasir..yg pompuan2 pulak, main tali getah..eh bai..gua pon penah main lompat2 tali getah tu..1 point,2 point,ape2 tah point..aku penah sampai tahap pinggang jek..dan aku rase cam tak caye camne ade yg bleh lepas takat kepale..tp bila time sukan,sekor2 tanak masok acara lompat tinggi..eh byk lagik game2 mase rehat..main tutop botol?hebat..batu semban?hebat jugak..hahahah..congkak?layang2?iskk..buat sendiri bai...main guli?da lame tak main..

korang penah main polis sentri?

polis sentri..one two jaga..polis mati pencuri jaga..fuhhh...kejar2..kejar2..aci nyorok?aci duduk?sume game ade nyanyian kiraan masing2 kan..

a ci calewa duku daka..apolo polo apa..aci nya ke dok..ko geng sini..ko geng sane..ko lari dulu..ko nyorok dulu..atau...oooooo som!!!one two jus!!!ehh..aku lupe lagu nak kire sape jadi tu..letak kaki,ade lagu die..kire2 die keluar..cam siot lupe..aram..

nenek nenek si bongkok tige..siang mengantok malam berjage..mencari cucu dimane ade..nenek ku kawen dgn anak raje?cucu cucu tadapat lari..nenek tua byk sakti..skrg nenek nk cari ganti..sape yg kene die yg jadik...uhuk2..uhuk..lari2..chopp...chopp..tak aci..

oh..korg igt lagu assalamualaikom?kom ape..kom bet..bet ape bet men..sampai gile tak abes2..

ade lagi..

jan jan jale jale itik jale ayam..berape lubang kancil?seratus lime puloh..blablabla aku lupe lirik...hahahah..

budak2..

Wednesday, July 15, 2009

bile bersembang.

tengah2 tunggu nasik goreng aku sampai tgahari semalam..

boss 1 : aku nk ajar khalish berenang ar..aku da lame tak mandi air terjun nih..air terjun bleh lompat2 pusing2..
aku : uish..berani plak lompat2..
boss 1 : aku dulu kecik2 ramai2 mandi lombong..mandi lombong syarat nye takleh jejak tanah..sbb kalo jejak, air keroh, kene halau balek umah..
aku : mmg la..sungai pon kdg2 gitu gak..
boss 1 : ko reti berenang tak?

serius aku tak reti..aku da try..ade byk sebab apasal aku tak terdedah sgt akan aktiviti merenang..sebab ke satu, aku kecik2 dulu mane main sungai..mase bile aku nak main sungai pon ntah..aku main sawah..tali air..terlepas la jugak dari kandang mak bapak aku..tapi balek2 mmg kene rotan la..sbb pagi2 skolah, kul 2 ptg da gi ngaji,petang2 b4 balik ade geng ajak terjun ban, terjun je la..ala setakat ban tu tak la besar sgt..dah la aku pon time kecik2 besau, nk berenang pon tak lepas..balek umah, matahari terik, baju basah..dan kene rotan..

sebab ke dua..ok..kecik2 dulu aku lagi besa dari skang nih..aku hampir2 menjadi bob ku2..bila badan ko besa, dan ko masih kecik..mase tuh pemikiran aku hanya taksub pada peribahasa untung sabut timbul, untung batu tenggelam sbb batu berat..aku berat..dan bersandarkan fahaman fizik aku tuh, aku mensasarkan aku akan teross tengelam jika bermain sungai atau menyelam..berenang?mampu ke?

sebab ke 3..bila ko da besa pjg camni, kaki otot2 da keras..nak ke blaja berenang?walopun sebenarnye spt kate si boss 1 itu, terjun pusing2 dari atas batu air terjun adalah mengujakan, tapi apakan daya..itu juge termasok dalam fahaman fizik aku dari kecik..ko tu besar..nak pusing hape nye..

eh..mase kat skolah pernah gak mandi kolah blok a..ade skali aku try pusing2 kepale, skali terhentak kat dasar kolah, pening gak..nasib baek aku cepat naekkan kepale..gigi aku sompih..sompih tau tak?sompih..ala..google arr..

tapi aku penah mandi2 sungai perak..mase camping pengakap..itu je pon peluang aku ade nak mandi sungai dan tak kene rotan..sungai kat besut pon penah mandi..laut?mmm...aku ske main air terjun..lata kinjang dah 2 kali pegi..lata iskandar pegi..lata kekabu..

laut2 kat sabah cantekk..sape nak sapot gua?

Thursday, July 02, 2009

jumpe bob dan mamat.

ari selasa..mase aku tgh pusing2 giant ss13..tetibe aku ternampak si mamat tgh beli ape tah kat gerai2 kat medan selera..pastu sorg lagik..

"oi gemok!!"

ces..mentang2 ko da kurus bob..secara first time aku menyaksikan secara live akan kekurangan berat badan si bob..hampir2 nak jadi cam si aizat..kalo jd cam si aizat af tu kompem aku bunuh diri tadapat menerimanye apatah lagik si semi pon da mengemok, niza pon mengemok so tak heran la aku juge meningkatkan berat badan..tapi si bob?camne ko kurus aku mls nk tanye2..mesti ko minom jusmate5 kan?

pastu kitorang lepak2 minom kat medan selera..aku baru beli popiah, igt nk lyn tv sambil mkn popia giant..tapi takpe la..member lame..si mamat pon tengkok da berisi tapi dua2 pakai smart la..lepak2 sembang2 sambil mamat makan sizzling..si bob pon terikot la..ala diorg kayo..budak2 netwek mmg kayo..lupo la den kek sini hah..takpo la..

Saturday, June 27, 2009

kawen ramai2 kat kosmo.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm


LAPAN pasangan pengantin ceria selepas Majlis Perkahwinan Beramai-ramai yang berlangsung di Masjid Sultan Ahmad, Chukai, Kemaman semalam.


KEMAMAN – Tidak perlu duit hantaran dan belanja kenduri, cuma sediakan RM250.

Itulah jumlah yang perlu dibelanjakan oleh lapan pasangan muda untuk mendirikan rumah tangga melalui Program Perkahwinan Beramai-ramai Daerah Kemaman di Chukai di sini semalam.

Jumlah tersebut meliputi RM100 untuk kursus kahwin, RM113 upah jurunikah, RM5 untuk borang perkahwinan dan RM32 mas kahwin.

Kesemua pengantin yang berumur 14 hingga 35 tahun itu dinikahkan secara serentak oleh lapan jurunikah di Masjid Sultan Ahmad kira-kira pukul 12 tengah hari.

Sementara bagi majlis kenduri ditaja sepenuhnya oleh Pejabat Agama Daerah, Pejabat Daerah dan badan bukan kerajaan (NGO) yang dihadiri kira-kira 700 jemputan di pekarangan masjid berkenaan.



kenape ngan cite nih..cite nih tadek masalah pape pon..diorg nk kawen ramai2, murah2, ape salah nye..duit dikumpol tak cukop2, ade peluang leh dpt murah..lagipon nak kawen tu kan ke bende baek..watpe nk susah2 kan?

tapi masalahnye kenape pengantin umo 14 tahun?awal tol kawen..

Friday, June 26, 2009

yang pergi pasti teros dikenang..secara kasarnye pemergian sahabat mohd afzal aku rase paling terkesan dalam hidup semua budak2 kelas beliau, kawan2 rapat beliau dan yang mengenali beliau secara langsung mahupon tidak..sangat byk entri berkata tentang pemergian arwah dan aku rasekan bagai satu tamparan kerana die pergi tak disangka..setelah aku bace pelbagai entri2 dari rakan2 arwah, terbayang betapa arwah amat disenangi sumer orang..aku bukanlah teman rapat, tapi aku juge mengenali arwah..seorg yg happening,gile2,sempoi dan mudah berkawan..dan bagi mereka yang pernah bersama2 arwah sepanjang arwah masih hidop, selalulah berdoa semoga arwah aman di sana..

pernah aku terfikir..bila sampai waktu aku pergi pula nanti..bagaimanakah?

hari ni..

situasi 1 : dalam kete dgn bos menuju ke subang..

bos 1 : aku nk gi bcuti la..nk gi cameron..sejok sket..
aku : bukit tinggi kan dekat..
bos 1 : ko penah pegi ke?aku nk makan sayur fresh2..
aku : esok pagi2 pegi la pintu blkg tesco..
bos 1 : apasal?
aku : tunggu lori sayur sampai..kutip la makan..
bos 1 : buduh!

situasi 2 : dlm opis..tgh men fesbuk..

bos 2 : majinn!(masok bilik aku sambil membawe cekedis)
aku : apo?
bos 2 : majinn..buat nih..edit file2 flash ngan captivate nih..ade 4, illustrator,photoshop,flash,dreamweaver..(dan sambung bebel selama 10 minit..)
aku : okeh..(teros wat2 rajin..)

bos 2 pegi ke bilik die dan bersembang2 ngan bos 1..tibe2..

bilik sebelah : zzzZZZzzzZZZ...krooohhh...krohhh...

cess..aku sorg je bekerje di opis baru ini..

situasi 3 : kat kedai mkn bawah opis..

awek indon : minom apa bang..(dgn pelat2 indon)
aku : neskepe o ais..
awek indon : makan nya?
aku : nasik putih..ko buat la ayam masak halia..

selang 3 minit..

awek indon : bang..daging ayam sudah habiss..
aku : iya..apa yang belom habiss...
awek indon : daging sapi ada...buleh?
aku : sapi??apo tuh?

nasib baek aku teringat lembu punye susu,sapi dapat name..lalu aku meneke sapi itu sejenis haiwan yg buleh dimakan..

Wednesday, June 24, 2009

aku kat opis baru.




baru la sangat..opis nih pon turun setingkat dari opis lame..still kat worldwide gak..layann..

mlm tadi anset aku main gile..teros aku off..then on balek dpt msg..sori angah tadapat teman ko mlm tadi..nnti aku ganti malam laen..aku tau aku lagik best dari sirasie..wahahahhaa...

and sejak smlm aku sibok main ngan wordpress..wah main gile tgk wordpress..makin gugur rambut gua..ahh..lapau..makan..

Monday, June 22, 2009

Al-Fatihah


aku dapat sms kul 7.30mlm tadi...

sms dari 0125905162
(FW: ) Ayam@Afdzal baru meninggal ptg td accdent..al-Fatihah..

kalo tak salah aku..ini la gamba Ayam@Afdzal if ade sape2 tak igt..

aku kenal die sbb die budak BITS 2006/2007..diorg masok same2 ngan aku mase aku masok diploma kat KUTKM (skrg nih UTeM)..slalu gak nmpk die kat umah aku, mase tuh kat bachang..geng2 die Lan,Shahrehan,Buyong,Adib..aku rase die ade skali mase aku join Konvoi Merdeka KUTKM..pusing satu semenanjung..aku rase ar sbb die yg tlg aku time aku isi minyak, minyak melimpah kat moto aku..

Al-Fatihah..

Monday, June 15, 2009

matahari PD.





lokasi : Port Dickson

saje aku tetibe obses pada matahari..kepade aweks yg secara tak langsung menjadi model matari aku semalam..time kaseh je la..huhuhu..

ini adalah pasal blog ini.

salam..mak aku tepon tadi..

mak : ape kamu buat?
aku : tadek ape..kelas abes kul 5 tadi..
mak : ade cekgu skolah mak cakap, die dah tau name dulu2 manje2 mak..die kate die bace blog hazimin..
aku : errr..

aku ade terbace pasal si eye-ryehanna..die kate cekgu BI die penah bace blog die..aku?mak aku?pehh..aku rase cam aku tadek mencarut2 kat sini..so biar ar..tak kisah pon..huhu maybe cekgu2 die ade bace pasal aku tulis pasal mak aku..heh cekgu2 pon..jgn la bising2 sgt..sian mak aku tuh..ekceli name tuh name org2 kat terengganu sedare mare blah sane panggil die..jgn pggl die gitu..kalo tak free2 mak aku suh korg kutip sampah keliling skolah..

eh..aku tak kisah pon sape2 bace..ikot suke la kan..name pon blog..sape rajin gune blog utk bisnes oline, rajinla dpt duit..cuma setakat arini blog aku tertumpu pada ape yg berlaku selain sekolah, kelas dan kelas dan kelas..semoga mak aku tak selak belakang2..post2 lame yg agak memalukan..ahaha..biase la entri zaman budak2 zaman berchenta dulu2..eh aku tadek post gamba2 lucah kot..haihhh..kepade cekgu2 yg kenal mak aku sila senyap kalo ade posting2 mengghairahkan..

habes gua..