Thursday, January 29, 2009

politik?

salam..

cerita adun bota melompat parti agak menarik dalam sehari dua nih..aku dapat tau sbb tgk buletin utama, masa tu kat tganu sbb tunggu abah tak sampai2 and kitorang tgh ready2 nk bawak yop nikah..apa2 pon ramai mempersoalkan kemana sebenarnye hala tuju adun..membantu rakyat atau personal issue..

bagi aku cerita nih picisan kot..maybe sbb aku tak amik kisah sgt senario politik msia..konsepnya pemikiran aku ttg politik msia adalah ada 2 parti jek..BN dan PR..so?kenape perlu pilih?

cerita nih dari pru 1999 lagik..konsepnya pengundi skang nih dah tak lagi melihat parti mana yang memerintah..tapi pengundi tu sendiri tau siapa yang sanggup membantu diorang..aku rase kisah adun bota, dato nasaruddin hashim 'melompat' parti, bukanlah niat asal die membantu pihak pr menjadi kerajaan..masalahnye kat msia nih, ade 2 pilihan..BN and PR..if kite ade parti buruh ke demokrat ke byk parti2 lain, kite pon tatau mane satu die akan masok..if die masok parti felcra maybe berita nih tak sehebat mane..bila die as adun Bn, tak mendapat apa2 menjadi anak tiri, ape lagik pilihan yg ade?jadik calon BEBAS?hurm..ntah ar..

teringat mase PRU ari tuh, kuar satu jurnal tulisan wartawan bebas menyatakan, kenapa rakyat malaysia tidak perlu keluar mengundi..aku agak setuju..

ade orang berniat 'aku tanak malaysia jatuh ke tangan bukan melayu'..ade pulak yg ' tadi die bagi aku rm50..kene undi'..ade jugak yang 'ehh..sape calon kerajaan kawasan aku nih..tak kenal pon..bleh ke tolong?'..

isu pemilihan ketua bahagian umno perak, setakat yg aku bace online paper,blog2 kerajaan dan pembangkang, ade 3 lagik mp yang tak puas ati sbb diarahkan supaya tidak bertanding..mm..aku taktau mmg wujud cara begitu dalam memilih ketua..ketua yg akan membantu kerajaan..ketua yang mewakili rakyat yang mengundi, yang menjadi ahli umno..ahmad fakeh-sg sipot turut menyatakan tak puas ati sbb diarahkan tidak bertanding..macam mane ar org mcm nasaruddin tu tak dibenarkan bertanding ek..aku rase profail die agak menarik dan paling tinggi setahu aku ar, as pengerusi felcra(skang dah bekas dah..)..entah ar..tapi ramai jugak org2 parit terutama kawasan adun bota dan adun tanjung blanja yang mempertikaikan kenape nasaruddin nih dilucutkan jawatan dari menjadi ahli parlimen kepada adun?sekiranya die menjadi ahli parlimen, die bleh menjaga 2 kawasan adun tapi kini terhad..and aku rase sepanjang die jadi ahli parlimen, semuanya berjalan lancar..and yang betol2 aku tak pueh ati apasal ustaz tu jadik ahli parlimen parit???apakah sbb die ustaz??adehh..orang perak..

ikot korang ar..nih personal punye pemikiran..maybe tak cukop lagik ilmu aku kene tambahkan lagik sblum buat cerita pasal politik malaysia..

hurmm..