Monday, March 30, 2009


earth hour yang dilangsungkan sabtu lepas diperkenenkan oleh Worl Wide Fund for Nature atau WWF. WWF nh pertubuhan bukan kerajaan yang mengambil berat tentang persekitaran, secara mudah nye adalah memastikan segala makhluk bumi neh, berada dalam keadaan selamat sampai bile2..manusia,haiwan2,pokok2,buah2,air2..bumi pon diorng sangat prihatin..sbb tu diorg cadangkan satu kempen menyelamatkan bumi..cuma..

acara tutop lampu dan barang2 letrik selama sejam nih cuma simbolik pada kempen nih..tak mengundang pape pong pade bumi gua rase..simbolik tu cthnye macam kalo sukan olimpik,bawak obor, simbolik menandakan sukan akan bermula..kalo tgk2 balek, tutop lampu bermaksod kite vote utk Earth, on lampu maknenye vote utk Global Warming..just a vote kan?berape ramai setuju earth hour, sile tutop lampu...berape ramai setuju pemanasan global, bukakkkk..afundi??vote yes??

kalo dah agak2 panas melampau, apsal tak suh kempen tanam pokok selama sejam?or tutop jalan2 highway2 selama sejam?or jalan raye takleh ade kete selame sejam, kalo ade saman berjuta2..atau tutop kilang2 kuari2 segala bagai kat tepi2 gunung2..ahh agaknye mmg sampai bile2 pon panas..cuma setakat lampu yang dibukak dengan kuantiti haba yg dikeluarkan oleh air-cond2 kat opis aku nih, gua rase air-cond nih lagik memanaskan diri..tak kire lagik kuantiti asap2 ekzos..asap okok ok ar lagik..tadek masalah...

pemanasan global ade byk sebab...paling mudah nk dikatakan pasal karbon dioksida..budak2 skolah pon belajar sains, co2 ngan o2 nih kene saling seimbang..kalo pokok2 tadek nk menyerap, maybe ade buleh buat alat serap co2 jadik o2?atau buat alat oksigen, kasi lepas ramai2 kat luar?mari menyejukkan bumi bukanlah bermaksud mari menyejukkan diri dengan aircond..

yang penting sape2 pon kene beringat..even umor manusia mmg tak ramai lepas 80 tahun, mmg last skali hidop kite kiamat,mmg kite taktau kat mana ending hidop kite, tapi terpulang pada tggngjawab memasing..paling2 tidak pon tggjawab kat umah..paling2 malas pon kat diri sendiri..

earth hour tahun depan agaknye ape ek?buat hujan ramai2?

Wednesday, March 25, 2009

hujung esok.

salam..

da masok minggu terakhir utk bulan mac, means aku akan semakin dekat ngan tarikh abis prektikel kat opis nih..ade jugak aku bertanya2 kat member2 ade lubang ke tak pasal keje..sebut lubang2 kerje nih aku slalu igt kat angah..sbb die pnh ckp kat aku, opis die ade sorg web designer, tp kontrak..and slalu kene sambung2 kontrak sbb die sorg keje tuh..angah ckp kalo tak salah aku, kene pndai design web, gune css blablabla...

"berape gaji angah?"
"rm****"

dan aku sgt tertarik..hahahah..maybe aku leh lepak2 keje 5 6 bulan or maybe setahun, depends pada semua bende..web designer..huhu..or maybe aku perlu jumpe alip..alip, sedara aku kat parit..dan relate nye aku ngan alip nih adalah, abg die, berkahwin ngan sepupu aku, yong yg juge tinggal di sblh umah aku, iaitu yong anak mak uda..dapat?..and kitorang same2 org parit,menyembang menjerit2 tadek kire sape lalu lalang,rilek2 isap okok ptg2 kat depan umah die sambil disaksikan anak yong, aiman yg bersekolah di srkis dimana bapak aku adalah guru besarnye..huh..aneh sungguh pekan ini..oh aku ngan alip gak same2 berjaya capai tahap king scout 2002..well..majinn..king scout..wahahahahha...
alip penah bercerita pasal abg ipar die keje ngan pesona pictures...huh satu pekerjaan yg agak mendukacitakan kalo mak aku tau..aku penah ckp kat mak mase mule2 nk carik company, aku nk try company tv or film..tapi mak mbebel agak lama dan ayat yg sama menyebabkan aku mintak company2 multimedia..or mungkin sbb itu jugak aku gagal menceburi bidang perfileman tempatan..

tapi aritu mase dok sembang2 ngan bull, bull ade citer sumthin pasal hatta..hatta adalah kawan..iskk yang dikenali melalui kawan yg lain yang paling tepat bagi aku..sbb, aku kawan ngan padi, padi kawan ngan bull and bull kawan ngan hatta..or hata..or akhta..camano ejanye..the point is abg hatta ade company dlm bidang penerbitan2 nih..so maybe aku patot try..

so far, kat sini, ayus ngan issey ade gak ckp2 pasal "kalo kitorg amik ko keje nanti..."..cuma aku ade satu pandangan aku sendiri pasal company nih..

company aku sgt rileks, kalo tak aku takleh nk posting2 blog or download csi's,house dan lain2..freelance kan..so pada pndgn aku adalah, mungkin aku bleh try mengumpul sebyk mungkin harta dan kekayaan terlebih dahulu sebelum memasuki era freelance sepenuh masa..maybe diorg dah sgt stabil..married,anak sorg,kete moto umah sumer da komplit..maybe ayus yg masih belom komplit sbb tak abis2 ckp nk bli triton dan ipone..so diorg tak heran sgt if wat freelance untung rm100 seminggu rite?wife pon keje..but utk aku, apakah aku rase aku perlu menjadi mata duitan?sbb kalo tak camne aku nk bli umah or tanah or kete or kawen..kawen?hurmm..maybe after aku dpt master?maybe pas aku jadik jutawan?or lepas anak pak tam besar?

hidop, jika masih berlajar..korg kene tau 2 perkara..benda yg korg belajar, dan bende yg korg minat..if korg dapat belajar bende yg korg minat, that's anugerah utk korang mencari rezeki nanti..but, as a contoh, if korang belajar akaun but minat grafik, maybe korang leh carik keje as kerani kat gov yg rileks and buat freelance as grafik..point is, if korg tau ape korg minat, dalami mende tuh..sbb maybe daripada minat pon bleh mendatangkan jika tak byk pon sedikit rezeki utk kite..and korg juga kene tau ape korg blaja sbb korg kene keje ape yg korg blaja..belajar ar mende yg korg tgh blaja sbb jika tak esok, maybe luse korg akan pakai jugak..

hurm..

rabu..tamat.

Tuesday, March 24, 2009

kawan melalui kawan ?

salam..

Remember When adalah salah satu aktiviti harian aku..bace blog ana..dan entri terbaru tentang kawan adalah satu cerita yang agak memberansangkan, penuh cerita dan aku rase macam nak tumbok padi and ana, awek die takkan pukol2 aku sbb aku lagik ganas..wahhaahhaha..actually im not really into this story tentang camne aku jumpe ana blablabla..cuma secara jujur die adalah antara insan yg aku rase boleh berdiskusi tentang apa saja..bercerita ttg hidop, bercerita ttg manusia, bercerita ttg dalam hati..and if korg pernah berkawan dengan die, hope so jgn putuskan tali itu sbb even die masih kantoi masak, masih main anak patong, masih cuba berdiet, dan masih errr...ok2..die mudah dirapati,korg takkan busan kecuali korg buat die busan..hahahhaha..

mcm yg ana cerita, kawan yg dikenal melalui kawan yg lain adalah istimewa tambah2 jika kite lebih rapat dengan kawan yg lain itu..aku?hurrmm...padi..ko leh dikire gitu ke?aku stat kenal mujai, pastu mujai satu dom ngan shemi, shemi baek ngan pidot and ko satu dom ngan pidot and last2 aku slalu lepak level atas...bleh ke?hahaha..

well..there is a girl..haida..aku kenal melalui doy..doy adalah aweks padi pada era 2003 sampai 2006 if tak salah..eh..2007..aku kenal mase aku kat melake, kat bunge raye..mm..starting with miskol2,msg2,tepon2 blablabla..and aku rase sekali kot aku gi kajang..jupe,lepak2 dgr cerita dan berjalan kat pekan indon tuh..minom2 kat futkot dan ini part aku ske sbb..aku ajak minom, and suh die order..die order aku ribena!huhu..sampai skang aku kalo tertengok ribena ade la jugak teringat2..err..aku rase cam tak ramai je tau citer nih...

fast forward...

ade sorg lagik budak..it was adik kpd roxi..aku kenal roxi ikot webkl, and secara otomatrik aku kenal adik die mase kitorg jupe kat ipoh..kitorang disini adalah aku,padi,akak,adik ngan kawan akak..heh..cam nk gile..ape name ko adik..serius..kenape aku leh lupe nih..iskk..dosa aku ar nih slalu pggl die itam ar black ar rentung,fair and lovely, sumer2..iskk..aku lupe..nnti aku igt aku updet..

ade jugak sesetengah kawan aku kenal melalui forum2..mase dulu, forum aku slalu join adalah rojak.org dan aku rase dah hilang..kat rojak aku kenal bo0t,ima,mush,unkel dll..tapi aku rase cam ade lebih byk cerita2 belakang tabir yg agak terok so lepas rojak.org bungkus, diorg bukak teruja.com kot..aku tak join..maybe sbb bo0t...sbb aku kenal rojakians pon memalui bo0t..huhu thanks bro..also ima, sbb ade la jugak aku agak rapat ngan ima, then pas die kawen aku agak malas nk msg or anything..isteri org beb..jgn main gile!penah gak jadi mod kat situ..kenal kak shai,boss dll..

2nd forum aku aktif adalah webkl.net..dan kebetolan kak shai adalah salah sorg org besar kat webkl.net time tu..and aku rase aku kenal virginhoney or kitorang pggl danie..time tu die ade kat uk, and ade satu fasa smpai kitorg agak rapat sembang2, and die penah beberapa kali call aku time tu..huhu danie, kalo ko tersinggah sini, maybe ko teringat time ko call aku, ko mamai2 hahahhahah....so kt ne ko skang kan danie..also aku kenal rakan sepengacau aku kat webkl, Kal-El or kaleel..heh..mane skang bro?

dan..sumer..

aku cuma mahu mengucapkan terima kasih sbb aku masih ada dlm list "untuk dihubungi jika perlu"...

Friday, March 20, 2009

semalam di JKNS

salam.

18 dan 19 mac 2009, aku kat jkns..ade kursus MindJet Manager, anjuran company aku and JKNS untuk staf2 yang rata2 maseh muda cuma sekelumit sahaja warga yg agak berusia kat situ..so semalam, aku tgk ade akak nih, bwk anak die skali time kursus..ayuss ok,gua ok tadek masalah and that lil girl pon aku tgk da besa..so mmg port aku dari smlm kat situ, and akak tu duduk sebelah aku..

stat je kuliah(kuliah ar sangat..) aku tgk budak tu sgt aktif..

"bukan yg tu mak..yg tgh2 tu..tekan.."
"mak..kat atas tu ade colour2.."
"camni mak buat mende tu.."

that girl sgt menarik perhatian aku sbb, even smlm die x join tapi nampak sgt camne satu kain putih kite create satu garis, dan die sgt cerdik..sgt menghafal ape yg ayus ajar kat depan..well even kalo mak aku pon tergagap2 menulis emel, terkial2 nk tekan sms, dan budak2 zaman skarang mmg sgt laju dalam teknologi..die bleh mengajar balek kat mak die camne nk gune software nih, sejurus selepas ayuss ajar kat depan..

then, akak tu tanye2, and maybe die pon agak baru dlm dunia internet,wireless dan sebagainya dan aku tak heran sgt pon..

my first pc adalah mase sem 2 diploma, 2004 kalo tak salah..dengan duit ptptn aku yg half dan ditambah parents, dapat la aku sejibik pc depan mata dengan harga yg agak menggerunkan waktu itu..dan skarang aku rase kalo aku masih ade sebyk itu duit, maybe aku akan dapat satu laptop berkapasiti tinggi, power,hi-performance,sgt menyeronokkan..dan sgt sedih bila aku tolak satu2 brg pc aku, processor time tu aku bli around rm300, dpt aku jual dgn rm50,motherboard aku yg aku dapat dari warranty pon rm50..tak beragak kan?
my first hp, nokia 3310 mase dip..no aku celcom, aku tak igt tapi bob ckp die still simpan no aku..

akak tu tanye pasal internet, die kate kat umah tadek intenet so takleh nk wat keje..ayuss pon suh ar pakai wireless, and akak tu tak tau yg laptop die ade wireless, and die tatau wireless itu internet kot..so tak kisah pon kak..tadek masalah...kitorg mintak ar tolong brader JKNS tu sorg setupkan akak nih punyer wireless..

"nih laptop anak akak nih..sbb tu akak pon tatau.."

aku just mampu iya kan..budak2 dan laptop?handset?maybe ipod?

aku pon sempat ajar sikit2 kat akak tu..ajar akak tu bukak portal utusan,portal exam2..wahh sgt ilmiah..

"yang..tgk uncle tu ajar gune internet.."

oh.

aku dah tua.

Wednesday, March 11, 2009

seminggu di INSTUN

salam..

mula dari 2 mac 2009 sampai 5 mac 2009, aku tlah berkampong di Institut Tanah dan Ukur Negara, INSTUN, tg malim, perak..even aku org perak tapi aku taknah sampai tg malim hahaha..aku,ayus ngan issey serta kitorang je bergerak pade pagi isnin memandangkan tg malim pon terjelepok kat sempadan selangor jek..

sampai2 jek, teros masok lab, sbb sesi briefing tgh berlangsung..kali nih, kitorang mengendalikan kursus photoshop, dimana peserta2 adalah terdiri dari pegawai2 dari pelbagai jabatan kerajaan..


inilah antara wajah2 yg bakal kitorang ajar..err..ayuss yg kasik penerangan kat depan..aku ngan issey dok blkg kaver2 mane yg patot..memandangkan ayus agak berwawasan dlm bidang photoshop, tapi tak bermakne kitorang tak reti..hahahahha walopun aku pon agak tergagap jugak mase nk tolong2 tuh..

so..ade jugak beberape aweks yg menjadi perhatian issey walopun die sudah berkawen dan mempunyai seorang anak, tetapi apakan daye..awek tudung pink dok depan tuh boleh tahan..agak meleleh jugak ar tgk..awek tudung kuning blkg tuh, aku sempat gak meramas mesra ngan die mase hari last, sbb tangan berpeloh2 nk pegang mouse..nak je aku tlg pggkan tangan die tapi disebabkan aku terpaksa membataskan pergaulan antara cekgu dan anak murid maka aku batalkan hasrat murni itu..ooh..awek baju biru tudung biru tuh agak sempoi, terutama ari last jugak ar sbb die wat super impose yg agak menghairahkan dan perbualan nye bersama akak yg dok sebelah die pon agak terbuka..hahahha..ade jugak akak2 SUK perak yg aku tolong2 tgk kat blkg tuh sempat aku tanye diorng, keje SUK best tak..ramai ke unit it..sumer2 macam aku teringin nk keje SUK..sorg lg awek S/U jupem kot issey ckp..kelam kabot sket..tgk org depan lukis cantek die da gelabah..tapi berkat sentuhan hati issey, berjaye juge die melakukan gambar2 yg cantek..ade cerita psl brader2 kat sini..brader2 kat sini aku rase rata2 agak pernah bermain ngan photoshop..so, tak byk, and diorg sng paham..

aweks2 yg keje kerajaan nih sng, kompem2 ade keje..sng sket kalo da kawen nanti ahaha..tak kawen pon, mase bcinte pon sng sket.ujung minggu ade je kat umah..leh kuar2 kan?hahhahaa..errrr..tapi..apsal aku lupe nk berduet ngan aweks2 neh..iskk..