Monday, March 30, 2009


earth hour yang dilangsungkan sabtu lepas diperkenenkan oleh Worl Wide Fund for Nature atau WWF. WWF nh pertubuhan bukan kerajaan yang mengambil berat tentang persekitaran, secara mudah nye adalah memastikan segala makhluk bumi neh, berada dalam keadaan selamat sampai bile2..manusia,haiwan2,pokok2,buah2,air2..bumi pon diorng sangat prihatin..sbb tu diorg cadangkan satu kempen menyelamatkan bumi..cuma..

acara tutop lampu dan barang2 letrik selama sejam nih cuma simbolik pada kempen nih..tak mengundang pape pong pade bumi gua rase..simbolik tu cthnye macam kalo sukan olimpik,bawak obor, simbolik menandakan sukan akan bermula..kalo tgk2 balek, tutop lampu bermaksod kite vote utk Earth, on lampu maknenye vote utk Global Warming..just a vote kan?berape ramai setuju earth hour, sile tutop lampu...berape ramai setuju pemanasan global, bukakkkk..afundi??vote yes??

kalo dah agak2 panas melampau, apsal tak suh kempen tanam pokok selama sejam?or tutop jalan2 highway2 selama sejam?or jalan raye takleh ade kete selame sejam, kalo ade saman berjuta2..atau tutop kilang2 kuari2 segala bagai kat tepi2 gunung2..ahh agaknye mmg sampai bile2 pon panas..cuma setakat lampu yang dibukak dengan kuantiti haba yg dikeluarkan oleh air-cond2 kat opis aku nih, gua rase air-cond nih lagik memanaskan diri..tak kire lagik kuantiti asap2 ekzos..asap okok ok ar lagik..tadek masalah...

pemanasan global ade byk sebab...paling mudah nk dikatakan pasal karbon dioksida..budak2 skolah pon belajar sains, co2 ngan o2 nih kene saling seimbang..kalo pokok2 tadek nk menyerap, maybe ade buleh buat alat serap co2 jadik o2?atau buat alat oksigen, kasi lepas ramai2 kat luar?mari menyejukkan bumi bukanlah bermaksud mari menyejukkan diri dengan aircond..

yang penting sape2 pon kene beringat..even umor manusia mmg tak ramai lepas 80 tahun, mmg last skali hidop kite kiamat,mmg kite taktau kat mana ending hidop kite, tapi terpulang pada tggngjawab memasing..paling2 tidak pon tggjawab kat umah..paling2 malas pon kat diri sendiri..

earth hour tahun depan agaknye ape ek?buat hujan ramai2?

3 comments:

semy said...

templete barua...hahaha.

wana said...

erkkk.. kita top lampu tp kejap je.. 5 minit bukak balik sebab kita ni super duper luper zuper penakot...

Rasanya 5 minit ble slamat kott bumi... ihik

Anonymous said...

Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes