Saturday, May 30, 2009

secawan lagik nescafe..

untuk peminat2 musik malaysia..aku baru jumpe, tapi kalo korang da penah tau aku tak kisah..

aku tak kenal minah nih..aku tak tau sape..asal mane..aku tadapat ape2 upah ke komisen ke..tapi aku terjumpe...

sorang lagik aku rase musisi dan penyanyi msia..

semoge ko pegi jauh lagik..teroskan berjalan..

http://waniardy.com/blog/

err..korang try ar dengar..aku ade gak ltk kat sidebar aku..layann..



Wani%20ArdyQuantcast

Friday, May 29, 2009

jalan2 naek bas.

bile kali ke satu korang naek bas?mase jalan2 time raye darjah 3?mase time rombongan skolah rendah ke melake?korg ske naek bas?bawak beg besau bantal selimut cukop makanan ringan dan air coke?dan rokok?dan air mineral?byk bas aku penah naek...

1. bas yg memule aku naek, mase darjah2 lagik..saje2 tadek keje..blaja la kan bawak bas..mudah2 senang nk gi skolah ke ngaji petang ke..mmg best naek bas..udare nyaman disamping menyihatkan otot2 kaki yg slalu berlegar2 kelenguhan mcm skang nih...siot tak siot ar..penah skali bapak aku beli bas baru, sume sonok..bas lame sume tanak naek..ye ar kan..da ade mountain bike..mane nak naek yg besi berat nye 2 kali gande..eh itu basikal..silap...

2. bas mule2 aku naek, bas rombongan..eh cite pasal basikal pon best..dulu2 time skolah, naek basikal..ala darjah2 lagik..1992..abg aku beskal die power..bleh lipat dua..serius..kat tgh2 ade cam kunci..leh lipat dua..aku pakai basikal lame abah..abah ke opah aku tak igt..mmg lame..ade gear kat blah kiri..aku pon heran basikal tuh..tp mmg besi la..berat berbanding basikal baru yop..or mmg aku slalu dapat bende2 yg lame..ye la..die kan abang..moto pon same..bile yop pakai moto baru ex5, aku pakai moto abah..kap bulat kaler grey..berat gak..kap lame kan..buat pusing2 pekan parit..lame gak until aku masok diploma kat utem, 2nd yr kot baru dpt moto kriss sebijikk..tu pon mak tak berape bagi..die ade kes sket pasal motor2 nih..aku nk tukar 125 pon die bising..aku tunjuk tzm langsung tanak pandang...hahahha...

3. basikal adalah kegemaran budak2 skolah..dan kepentingan utk mereka yg bergelar org kampong..dulu2 naek basikal ngan adik2 aku..aku sebijik2, adik aku wan sebijik dan adik kecik aku ada tumpang basikal wan..gua biase la otai..mane main tumpang2 nih ahhaa..naek beskal pegi ngaji kat umah tok leman, and pegi ngaji kat abim..weh aku khatam quran 2 kali beb..dulu2 juz 30 tu aku hafal..dulu la..dulu2..iskk..nih namenye bukak pekung nih..

4. mase darjah , dah terer skit, lepas yop masok asrama, basikal mountain bike bertukar milik ke abang yg no 2 nih..time tu racing2..ala bawak basikal lepas tangan dua2 kire hebat la time tuh..gile ko..naik bukit pon gua lepas tangan...

5. selayaknye basikal dikomersialkan skang nih..mcm kat tmpt omputeh, ade bandar2 yg hanye basikal je bleh masok...kat msia nih ade ke tempat gitu?basikal bleh merapatkan jurang2..ye la..mane tau korg tgh sorong basikal kat tgh2 bandar, lalu awek sorong basikal jugak..ape lagik..mengantok di sorongkan bantal..

6. masok balek pasal bas..bas general omnibus dari ipoh ke parit amat selalu aku naiki mase blaja kat bainun..sekitar taun 1998 - 2002..dan kenape aku isap okok juge bermule di medan kidd..igt lagik harge tambang yg berubah2..memule aku naik dulu2 rm1.20 kot..pastu naek rm1.50, rm1.80,rm2.20..skang aku tatau..rm2.80 ke?da lame tak naek bas general balek parit..dulu ade gak kekadang, bile balek dari melake, turun kat medan gopeng, agak awal, aku ckp kat mak takyah ar dtg amik...

7. bas yg byk membantu aku adalah bas utem..hahahha bas utem mmg best..naik free..bayau kot mase yuran...bertolak2 nak balek mase tu duduk kat bachang mase sem 1 diploma..jgn main gile..bas tu kire perkhidmatan paling utama dari bachang ke ayer keroh...kelas kul 9, bas kul 8 kene naek..kdg2 kul7 lebih dah terpacak aku kat bwh tuh..bas utem juge menemukan aku dan rakan2..juge menemukan aku ngan makcik..mase tu aku tgh isap okok tggu bas, tetibe ade suare halus memanggil aku.."majinn!"...eh budak kecik mane lak tuh..nasib baek putih comey2..tp sekarang baru ku kenal keganasannye..hahhahaha..

8. bas ketige..bas bainun..aku gi kemah pengakap dari stat lencana maju sampai la pengakap raja menggunakan perkhidmatan bas bainun secukup rase..bygkan dalam bas tuh bleh masok segala buloh2 dan daun keladi nk wat kemah..tu tak kire 5 org ahli pengakap yg gemok spt sapik mail, bob, rical, nasrul dan syamim..aku sorg je kecik..

9. bas omnibus ipoh - silibin..hahah bas nih best..serius...slalu ramai awek2 convent..

10. bas ipoh-taiping kaler biru kat medan kidd.aku penah naik kot bas nih...mase bile ekk..tp serius aku penah naek..aku wat pe gi taiping?

11. bas ipoh sungai sipot...errr..nk cite ke?takyah..

12..bas ipoh-melake...tak byk bas ipoh ke melake..byk pon bas dari utara nk ke selatan, singgah masok ipoh..so kdg2 kalo nasib baek dpt la bas best..

penah time raye aku main gambel..tak bli tiket dari melake..takpe aku mmg ske gambel2..trip2 mencabar nih..raye lagik 2 3 hari..aku cari tiket nk gi ipoh, ade pagi kul 9..tapi aku ckp kat mak aku tiket abes..hahahha nk merase naik bas lompat time raye punye pasal..so aku beli tiket gi kl..sampai pudu, mule ar..tiket sumer abes, tpakse pegi kat brader ejen..

brader ejen : tiket2..ipoh penang butterworth!!
aku : kul bape bang?
brader ejen : kul 4..cepat..cepat..lagik satu...lagik satu jekk..

kul 6 baru bas sampai..mak aku da tepon 3 4 kali..abah je rilek..abah time2 bende2 camni, bende2 survival mmg die tak penah kesah..die lantakkan anak2 die espcially aku nih..mmg best..itu antara pendorong aku suke survival..aku da agak da bas lompat2 nih kompem bas persiaran..mmg bas pesiaran..bawak sebijik cam bas pesiaran..a-kon pon panas2..trip die adalah KL-Sabak Bernam-Ipoh..pastu ade pulak yg rajin melepas angin dlm bas..dengan berkuap nye korang bygkan la muke masing...berbuka dalam bas, minom air kotak ngan kuih..benti kat behrang kot..sbb tayar pecah..sembang2 ngan brader2 yg naek bas skali..terdengar cerita brader2 dok blkg aku pasal mak bapak diorg..perjalanan melake - ipoh sepatotnye 4 jam lebih or 5 jam, jadi 10 jam...cita2 aku nk naek ketapi balek raye tak kesampaian..cess..perlukah aku berpindah ke johor?atau segamat?atau kluang?

13. bas ape lagi aku penah naek?bas..

dah tadek..

*updated

aku lupe..no 14..ana ade komen..

14. aku pnah road trip ngan ana..hahaha dari butterworth ke kamunting, kamunting ke taiping, taiping ke beruas, lepas ana balek, aku amik bas beruas ke parit...mak aku heran apasal aku dtg dari pekan parit..umah aku tepi jalan, kalo menghadap jalan raye, kiri ke pekan parit, kanan jln ke pusing,ipoh,batu gajah blalblabla..cam bese la aku jawab, tertido..benti kat depan skolah..haishh skang da takbleh road trip ngan ana..bahaye..wahhaha

15. satu lagik..aku lupe..aku penah naek bas sorg2 kat penang..nih aku nk ungkit2 nih..mase tuh padi ajak aku gi penang, lepak ngan die, so dari melake aku gagah la pegi penang..aku sampai2 aku suh die amik aku..ye ar kan..tau la plak aku gi penang camne..tapi die suh aku dtg pulau..ape name tempat yg ade wayang kapel seat tuh..perangin mall..cess...gagah la aku naek feri, smpai kat pulau nk kene cari perangin mall yg aku tatau rupe bentok nye..gagah la jugak aku meredah pulau mutiara tuh sorg2 berbekalkan beg galas yg berat..tu satu hal..esoknye aku ajak la gi metrik, boleh la pulak ade hal lain yg tak perlu aku ceritekan mengape..maka gagahlah aku lagik sekali dari hostel uitm penang ke stesen bas ape name tah aku tak igt pastu ke matrik pas lepak2 nk kene balek melake malam tu jugak, menapak la aku sorg2 tunggu bas depan matrik, nasib baek aku tak miss..wahh..aku ungkit nih padi..blanje aku ultimate coffee bean satu..

diklcc


gamba nih da lame..gamba bertajuk 240420091821.jpg ini adalah hasil capture-an aku semase gi klcc bulan lepas..ade miting ngan petronas carigali pasal projek ngan diorg..tp ni da sebulan, quotation sume da anta apsal tadek pape berite nih..aram tul..

kenape ade gamba petronas di sini?

1. awek kaunter register

sebelom aku bleh naek lift, aku ngan bos kene register name kat kaunter, amik kad, pastu baru leh naik lift..dan awek yg jage kaunter tuh cun..tapi kenape niza tak penah cite kat aku pasal mende nih?bengom niza...

2. keje petronas

niza citer kat aku, keje kat petronas nih lagik kaye kalo korg dapat keje kontrak..bukan kontrak buat klcc nih..ko nk tolong jadik buruh buat tower ketige ke?pegi la..keje secara kontrak, maksodnye if ade projek, korg involved, abes pojek abes la korang..cari la keje lain..if diorg ske keje korang, baru la ade can nak stay utk pojek seterosnye..kan mok?gitu kan?aku rase cam nk tggu je bile ade kosong..masyukk beb..

3. minyak petronas

aku cube utk tidak mengisi petronas sbb niza ckp die kene amik jadi iklan kat petronas..so utk menghukum petronas kerane mengambil pelakon iklan spt ini, aku akan cube utk mengisi shell dan mobil dan esso dan bhp sehinggalah aku mendapat tawaran keje petronas..waahhahahahha...

4. petronas

aku penah try mintak keje kat petronas seri iskandar..dekat je ngan umah aku..aku penah mintak time cuti sem..aku tgk ade tampal iklan keje kosong part/full time..tapi kenape aku takdapat??sedey tol..igt aku tak layak ke..cett..gua bekas calon pengawas pusat sumber skolah..gua bekas calon pengawas skolah menengah mase form 6..gua bekas calon pengerusi kelab catur bainun yg di amik alih oleh syamim..cett..

5. petronas - minyak

aku dah tadek duit nk isi minyak..aram tul..

pandangan ke bawah klcc..biru2 tu air..ijau2 tu tmpt jogging..ye ke?


pandangan ke horizontal klcc..


pandangan dari blakang boss aku..aku tatau apsal die posing camni..perhatikan rambutnye yg juge sudah gugur..wahahahha

gamba myspace?


kenape aku letak lagik sekali gamba yg mungkin menjuruskan aku ke kancah gay..sepertimane semalam aku berlari2 anak, aku diperhatikan secara jurus dan teros oleh sorg laki bermekap berambut blonde..siot la bapokk..gua normal kot..kenape aku letak balek gambaq nih..chek bukan apa..cheq kena tegoq ngan tuan gambaq..

ekceli aku taktau serius kenape gamba nih ade kat laptop aku..aku tgh tadek mende nk uplod so aku uplod je la...rerupenye beberape hari kemudian, maka tuan punye gamba spt yg dijeritkan di shout aku, tlah membebel..ini kerane myspacenye yg selame ini tidak diketahui umum telah terbongkar..almaklum ar..ketike manusia membujang, mule la buat frenster cun2 myspace lawa2 konon..dan sekali lagik terbongkar akan gejala kurang sehat tuan punye myspace kerana tercatat akan tarikh perhubungan beliau dgn awek barunye..aku tak reti wat ayat..aram..

tuanpunyamyspace atau tpm vs aweklametuanpunyemyspace atau altpm

eh..tpm..ko tak gitau die ke ko da ade awek lain lepas korg clash?mane la aku tau dol..ko igt aku tau ke sume cite pasal altpm..aku bukannye sahol..aku bukannye pelajar archi..aku juge baru saje bermastautin bersama2 ko kat s.alam..ko pon tak nah cite pape pong..ko tak gitau eh..apsal?ko nk jage ati die ke?ko je la yg jenoh jage ati die..aku ade gak singgah kat blog die...mmg abis kuar sumpah seranah..padan muke ko tpm..wahahhahah...eh korg dah clash kan..apsal ek?ko marah2 die ke ko kene marah2 cam awek sebelom nih?eh awek ko sebelom ni tau tak blog aku?mintak2 tatau..hahaha..ko pon taknah stori ngan gua beb..penat gua psg telinge dan mate bile ko berbual2 ngan sahol gemok..eh awek sahol ok ke tak?same jawatan kan ngan altpm?bengong la ko mok..aku baru berhajat nk cari jodoh kat bidang perubatan..mane lah tau..leh aku suh curi ubat lebatkan rambut utk gua..eh tpm..

camni la tpm..sori je la..gua bkn sengaje nk uplod itu gamba..ala myspace je..ape mau kecoh la..myspace,frenster sumer2 nih..main2 jek..main2 pon, aku suh letak gamba aku ko takmo, pas clash gambo org lain ko letak..ehh silap..itu kes lain..wahhahahaha..blah2..

ps:kim salam kat awek opis lu bai..bawak2 la cepat membesar..

aku copy dari balkis..

aku copy..ye ar tak sume dpt tgk blog die..pdn muke korang..hahahaha...dari blog balkis..

♣Pagi tadi dia msg aku. kate smlm dia branak kol 12thari.. ehh baby tu sm time plak dgn time aku lahir dlu heheh.. Name anak = Nur Umairah Safiyyah bt Mohd khairul Izwan. haa ni mesti la ikot name mak ayah dia ade 3 perkataan. mak dia bukan ke Siti Nadiah Halimah? Anak aku esok mane senang2 je 1 perkataan mcm name aku hehe. Sedap2 name family ko ye nadia.

Contoh name senang : Ainon, Aziz.. boleh panggil enon dan ajis. hahhaha.. name oldskul2 yg jarang ditemui.. Nanti lah aku n future laki aku carik. name mcm osman, yaacob (ejaan glemer sket).nnti boleh panggil seman dan akob.

Ehh nadia. anak ko lahir between MakDay dan BapakDay la.. besnye..Tahniah..
Hadiah baby ko nnti aku siap kan.surprise ler tak nak tunjuk kat blog lagi nih..

main point..nadia da beranak..kesian..ehh sekian..lain2 abaikan..bia la die melalut..korg kisah ape..

tahniah kat nadia..

Wednesday, May 27, 2009

hukum hakam hakim

eh..ramai nk kawen kan..agak2 korang betol ke korg nk kawen..atau just sekadar nk menyedapkan diri duduk berdua kat umah?

jgn pernah ckp kat aku, kalo aku tanye pasal ape nk kawen, korg jawab "mengelakkan maksiat.."..serius..jawapan paling hipokrit..jwpn yg sekadar lepaskan batok kat tepi lift, nk telan saket tekak..ade byk lg cara nk elak maksiat..even kalo korg kuar berdua2 pon still maksiat kecik..niat konon2 abis islamik, nk elak maksiat..tapi pas kawen same jugak..jalan hidop tak islamik pon..

Hukum Kahwin:

1. Sunat, bagi orang yang ingin kahwin dan cukup keperluannya.
2. Wajib bagi orang yang sudah mempunyai pekerjaan tetap atau bergaji yang cukup dan kuat nafsunya. Kalau tidak kahwin, mereka dikhuatiri akan membuat seks rambang.
3. Makruh bagi orang yang ada keinginan tetapi tidak sanggup atau tidak mampu memberi nafkah atau belanja baik zahir mahupun batin.
4. Haram bagi orang yang hanya bermaksud akan menyakiti perempuan yang dikahwini atau hanya ingin memperalatkan wanita untuk niat jahat.

sunat - aku belom lg teringin dan tak cukop lagik keperluan..so bukan..
wajib - aku tadek keje dan gaji tak cukop..kuat nafsu?err..so bukan..
makruh - tak mampu..tak teringin lagik kot..bukan la jugak agaknye..
haram - huishhh...bukan..bukan...

kepade sesiape yg nk kawen tp mendapat halangan ibu bape, pergi la kawen lari kat siam..rita rudaini pon kawen kat siam beb..setakat korg yg bukan artis ape ade hal..lagipon..

Kahwin lari Di Selatan Thailand
Soalan : Apakah hukum ‘kahwin lari’ di Selatan Thailand?
Jawapan : Hukum pernikahan di luar negara adalah sah dengan
syarat :
a) Pernikahan itu mengikut rukun nikah
b Pernikahan itu melebihi dua marhalah
c) Tiada keputusan mahkamah yang menghalang perempuan itu berkahwin atas alasan syarak di tempat dia bermastautin
d) Pernikahan itu dilakukan oleh wali hakim yang diiktiraf oleh wilayah negara berkenaan dan diakad nikahkan di wilayah berkenaan di mana dia ditauliahkan sebagai wali hakim.
RUJUKAN : Keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Kali Ke 52 Bertarikh 1 Julai 2002.

kene lebih 2 marhalah..utk budak2 yg dok kat sempadan, korg takleh kawen kat sempadan..kene jauh sket..ape2 pon nasehat aku yg tak seberape nih..penting ke nasehat aku..ah lantak arh..pastikan korang stabil dulu sbelom bina empayar..capai segala mungkin ape korg nak..nnti da kawen rase menyusahkan pulak..

kenape entri aku pasal kawen nih..

membebel oh membebel..

ape aku nk tulis..amm..oh semalam besdey aku..thanks pade yg masih igt..even birthday aku pon, harian aku maseh same..mlm2 birthday aku ade kat mapley tgk bola sorg2..ye ar kan..musim budak2 cuti sem..sorg2 ar aku tgk bola..lagipon tgk sorg lagik best..agaknye kalo aku ade astro lagik best..tgk kat umah je baring2 smbil mkn cekedis dan minom kopi..lepas tgk bola, naik je bilik ade msg..ade jugak yg kul 1 pagi msg..dan ade jugak kat fesbuk..tadek hal..maxis baek ati kasik call free..abis aku kol sape2 tgh2 mlm..nasib baek ko tido makcik..kalo tak kompem ko tak keje..dan telepon free itu menyebabkan aku mggunakannye ke jalan benar..spt menelefon akak ejen rumah dan tuan2 rumah sewa yg mggunekan maxis..dan aku rase budak2 laki tadek ape efek khas pon pasal birthday..or maybe tadek sape kat sekeliling aku menyebabkan aku tadek feel pape pasal birthday..kecuali terase diri makin tua..umo da 24..baru nk stat keje..haiishhh...uitm ade pesta konvo ke skang nih..pelik gak aku...ramai2 budak2..ade byk sainbod2..merata2 jual bunge..konvo ape tgh2 cuti gini?tadek sape nk kasi aku bunge ke?adiah besdey ke..blanje aku dominos ke..ade nih voucher hahhaha..eh aku pon nk grad gak..bile agaknye utem nyer konvo..nk tggu dewan siap celah mane nk siap..kasik la aku adiah nnti..aku nak wallet..sbb wallet aku dah tak best..eh wallet aku skang hadiah dari axerinx..aritu baru ym2 ngan axerinx..amm ape lagik aku nak..aku nak rumah sewa murah+best+tak jauh sgt dari tmpt keje..aku nak cawan/mug sbb td da pecah sebijik..weh semi, mug yg retak td aku wat air panas teros pecah..siot tol..ape lagik aku nak..beskal bmx sbb aku taknah ade BMX dan tak mampu nk beli BLM..laptop pon ok gak..takpon helmet ARC sebijik..ipod?iphone?htc?kasot?huishhh...

ape yg korang pikir bile umor dah 24 tahun?ke aku 25?24..mude lagik..ko 25 makcik..hahha..setelah 24 tahun ape yg akan menjadikan aku sebagai salah seorg khalifah terbaik kat atas bumi nih?

yop dulu, mase umo 24 tahun, lepas abis kat UM, teros masok skim graduan anggur..pegi la latihan2 ape tah..pastu aku rase die amik parttime jadi surveyer kot kat kompeni ape tah..tanye2 soalan, buat survey rumah ke rumah..heran gak aku apsal abg aku nak pulak keje mende tuh..rajin plak die nk angkat2 tepon tanye2 org..rajin plak die cakap byk2..haishh..pastu die mintak keje kat SIRIM, pegi inteview dan dapat ar keje SIRIM smpai skang..income cantek..gile asik outstation..keje tadek ape pon..tggu org2 bwh die ukur2, die sain pengesahan jek..tapi still SIRIM kan paling berkuasa dalam mengesahkan barang2 ke ape2 ke sumer2 kan..pas 2 taun kumpol duit, tup2 tunang, dah kawen dah..

aku?baru nk keje nih beb..jgn main gile tanye2 aku psl kawen walopun ade kwn2 da kawen..atau ade kawan2 yg teringin sgt obvious gile pasal kawen..atau ade yg tanak kawen2..atau ade yg nk kawen senyap2 tak gitau aku..aram..jgn arap aku nk kasi korg adiah..tggu la lagik 4 5 tahun keje..or maybe pas aku dapat ape aku nk..byk lagik nih..cukop ke saving aku?eh aku ade saving ke?

keje oh keje..mggu dpn stat keje kat tmpt same aku prektikel..kat art channel..rumah?aku masih berfikir2 mane aku nk dok..ekceli yg aku pikir2 adalah berape byk duit akan kuar bile stat keje..dan berape byk la sgt simpanan aku?saving itu penting..rumah aku dok skang rm130 sumthing2 la kot..aku tak sure..tp apasal aku tak ske?environment?or aku nk cari umah best nk dok bilik sorg2?or umah murah2 kat puchong?selepas 6 taun belaja, stat dari diploma kat utem 2002 smpai abis prektikel 2009, di campor dok kat asrama bainun time skolah 1998 - 2002.. taun aku berasrama..beramai2..bile da nk keje, terpikir jugak nk bersorg2..atau berkecil-kecilan..rumah bujang bukannye ostel bujang..apekah aku perlu lari ke puchong dimana sewa nye agak berpatutan?atau lari dari tmpt keje skang supaye saving aku bertambah?atau teros mcm biase?bukan nk poyo dgn frasa "aku da keje.." tapi aku balek umah bukan nye nak buat assaimen..umah skang pon bahang tak ingt..apakah sbb indon2 kat sbelah ni buat construction tiap2 ari?terlupe aku nk amik gamba..agaknye kompem aku dapat wat bulu log pasal step2 building tu dari tanah lapang smpai siap..eh sape ade sedare2 nk sewakan umah kat shah alam kasik tau aku..

falsafah pemikiran aku..bile dah keje, saving utk 5 bulan ke hadapan apakah cukop?atau cukop2 mkn?atau masih nk mintak duit kat kg?

Tuesday, May 26, 2009

selsema la bab*!

pernah beberapa bulan or tahun lepas aku lupe, bila masa ade pihak2 cuba melaga2kan rakyat msia yg berbilang kaum ini..hinggakan pada satu masa, rakyat2 msia yg berketurunan india mahu dihapuskan perkataan keling dari kamus kehidupan..sebab nye adalah dalam kamus dewan, ade disenaraikan perkataan keling dan diikuti perkataan2 lain spt keling kapal karam dan keling mabuk todi..bukan gua nk racist, tapi itu mmg tepat..keling kapal karam, maksodnye riuh rendah..keling mabok todi aku tak kompem ape maksodnye..tapi baru2 ini mahkamah membenarkan penggunaan perkataan keling dalam kamus dewan..

itu cerita pasal keling..

tapi..dulu pernah wujud satu rase tak nak sebot perkataan babi di mata msyarakat umum..tapi kenape bile pasal semeseme babi nih mcm tadek ape jek..atau tak sedap name semeseme khinzir..atau mmg nk salahkan babi?atau memudahkan dokter memaki pesakit yg ade flu?

dokter : (dengan muke malas nk check pesakit sbb penat bjalan atau kene dump ngan awek or lain2 lagi..emosi terganggu) : ye..saket ape encik..
pesakit : saye semeseme dokter..
dokter : ini semeseme, babi..

menurut wiki..semeseme babi atau h1n1 termasok dalam kategori inflluenza A..ade 3 kategori influenza yg menyebabkan human flu, 2 iaitu influenza A dan influenza C being common in pigs tapi influenza B tadek..mule dikesan pada 1918 iaitu ade Flu Pandemic, dimana ramai2 org menghidap flu, dan babi2 juge turut dikesan mengidap flu yg same..ye ar kan..sbb babi kan slalunye dokter2 kalo ade nk wat ape2 kajian pasal manusia mst die kaji babi nih...aku penah tgk House, ade sorg patient, darah die tercemar, diorg operate babi tuh, pastu salurkan darah manusia nih melalui babi supaye darah pesakit tu dibersihkan..lebih kurg gitu kot..term2 dokter nih aku tapaham..

tapi...kalo dah name pon babi...

atasbawah


ade ape ngan gamba pusing atas bawah bertajok Yin Yang ini?apakah kerane itu name ayam peliharaan aku?atau hamster?atau rabbit yg skandel ceritekan?atau hamster yg dibela oleh balkis?mahupon name moto semi?

yin yang adalah konsep atau falsafah Cina yang membawa kepada pengertian tentang perbezaan secara langsung antara 2 belah pihak tak kire ape pon sebenarnye adalah saling memenuhi ruang perbezaan yg ditinggalkan oleh salah sebuah pihak..errr..apakah kalian ngerti nggak?ala..korang blaja time skolah dulu kan..pikir ar sendirik..gamba nih pon aku dapat hasil googling aku..setiap org ade masing2 punye otak tak kire besar atau kecik saiznye, punye perangai tak kire buruk siku atau kuat nages, pemikiran samada bijak pandai atau cetek..masing2 secara semulajadinya adalah saling berkaitan utk memenuhkan ruang yg ditinggalkan masing2..ade org bijak pandai, mmg kalo bab exam paling hebat, takyah stadi pon takpe, result gempak, dean list tiap2 sem..tapi bijakkah die dalam mengatur kehidupan?ade org suh stadi paling malas, blaja cam hape, gi kelas pon tak tapi dianugerah otak paling pickup...ade org pemalu tak reti beramah mesra ngan org ramai tapi dikurnia bakat menulis dan kehebatan berchatting...nampak tak keyinyangannye?

pernah tak korg wat list diri pasal diri sendiri..kat mane agaknye keyinyangan aku...

Sunday, May 24, 2009

awek kawan baek aku?

aku taknah wat review movie..sbb aku malas nk gitau korang aku ske tgk movie ape..genre ape..hahahha agak sesuatu bak kate mak_enon2210..tapi..akan aku tulis pasal movie My Best Friend's Girl..err aku layan je cite nih...dah ade dlm hatdisk..tgk je la..jgn byk bunyik...cerita pasal Tank (Dane Cook) yg jadik pemusnah wanita..hahahha die slalu diupah org2 kawan2 dan rakan2 utk pergi date ngan ex diorang..pastu die akan hancuskan date dan ex tu akan balek ke kawan2 die..tapi last2 die sangkut kat pompuan yg kwn die ske, Alexis (Kate Hudson)..cerite ringan2..byk istilah seks secara bebas..aweks2 cun..ade scene dlm sstripping club..dan aku tanak tulis byk2 psl review..cume aku heran..sebab..cume..scene kat time lepas die nk mkn kat Cheese Crust tuh iaitu timeline die 1:07:55 ade mamat2 omputeh brass band main lagu "pakai baju kancing la suasa...pakai mari baba laa melaka.."...

apakah itu asalnye lagu omputeh?apakah lagu Memikat Hati nyanyian R.Azmi itu adalah lagu saduran?atau mereka menyaduri lagu Malaysia..

jgn tgk bersame2 mak bapak or abg akak adik yg kuat semayang..sbb byk adegan lucah dan ayat bersadurkan seks..

apakah aku keterlaluan dlm entri ini?tidak kan...ahhahahha

Saturday, May 23, 2009

mari merokok!


aku tatau kenape diorng letak gamba2 nih..

ade ke org isap okok tekak terkeluar gitu hah..ade ke sampai kaki kene potong..bukan ke kencing manis ke?haishh kalo betol la bahayenye boleh mencapai tahap begini, apasal bagi jugak rokok2 diterbitkan?kenape maseh ade pengeluar kat msia?or dunia?nape tak off teros perkhidmatan rokok seluruh negare?or..nape masih 50% jename rokok,50% je gamba?nape tak letak gamba kat seluruh kotak?nape mcm nk tanak jek?apakah yg berlaku?kenape maseh ade byk tembakau di tanam?kenape alamat rokok marlboro maseh di oakland industrial park, seremban?kenape rokok saat maseh ade?

aku terpikir gak..kandungan2 dlm mende yg aku isap nih..byk tulis ade tar la acetone, racun itu ini..tapi aku tak jumpe lagik gamba yg menunjukkan berape peratus tar,berape peratus racun tikos..just bagitau bende nih digune dalam racun tikus..ayat nk gempak..

dan terpikir gak ape bende gangren?

Ada kalanya, usus yang tersumbat di dalam rongga boleh mengalami gangren apabila bekalan darah berkurangan dan tiada bekalan oksigen.

Ia boleh berlaku hanya dalam masa beberapa jam. Apabila usus mengalami gangren, ia boleh reput dan boleh membahayakan pesakit.

Pesakit biasanya datang dengan gejala perut buncit dan kembung, bengkak pada celah paha yang tidak berkurangan, kulit bahagian terbabit juga kemerah-merahan dan sakit, selain muntah-muntah.

Dalam keadaan ini, pembedahan kecemasan diperlukan untuk mengeluarkan usus yang mengalami gangren. Usus yang tertinggal akan disambung semula.

Jika pesakit datang ke hospital pada masa yang awal, besar kemungkinan usus tersekat boleh dipulangkan ke tempat asal dalam perut tanpa mengeluarkannya.

huishh...ketidaksampaian oksigen dlm darah...ooOOoo..hurmm...
setelah di google dan didapati bahawa gangren terbahagi kepade 3 jenis..dry gangren, wet gangren dan gas gangren..

tapi...KLIK SINI...aku da macam tolong iklan plak neh..hahhahah ade penyembohnye..jadi isap okok maseh boleh diteroskan...hahhaahha...

kanser mulot leh ubat pakai avokado or lidah boyer..

kanser tengkok tuh aku masih gagal pikir...atau itu gamba ade pesakit takleh nk bernafas dan terpakse tebok leher mcm dalam house tuh..

dan sebenarnye kalo dah pengisap okok tuh..letak la gamba camano pon..tetap isap gak...

bile aku nk benti nih..

lagenda agung


aku terjumpe gamba nih kat my document aku..apasal?perlu ke ade dlm laptop aku?gile gay...

ya...aku menulis entri nih pade pukol 4.40am..mengapekah aku masih tak tido?

1.sbb td aku tgk berita aku tetido dpn tv smpai kul 10..pastu stat ar mate aku tak mudah menutup..sampai menutup mate?tutupkah mate?

2.ya..sbb kalo korg bermukim di bilik aku nih pasti korang akan tertanye2..apakah kaedahnye lori berbunyi2 bagaikan mengorek pasir liang lahad kat parking kete tuh?motif?apakah driver die pegi minum2 kat bidayah?atau ade awek dlm lori tgh tido?atau mat2 indon pembuat bangunan kat sblh nih sdg main poker kat ostel diorg?

3.ya..sbb td aku lyn csi ny ep 24 dan 25..mengapakah csi dimatikan watak angell si polis cun berbibir seksi dan berwajah latin itu?kenape tak matikan watak si donbrook ke sheldon ke..haishhh..dan mengapakah house juge dah masok ospital psikatrik?mengapakah micheal scolfield mati pade episod 22 tetapi kat opensubtitles.org ade tulis subtitle smpai episod 24 bertajok Free?kenape sumer mati?apakah?

bile watak2 mati mesti jadi legend..penah korg pk..apakah korg akan mati as somebody or nobody?mampukah korg capai ape yg membuatkann korg somebody atau korang akan kene langgar lori dan jadi nobody serte dilupekan setelah cukop 100hari dan hanye akan dikenang tiap2 pagi aidilfitri?

oh..tadi berita..aku smpt jugak tgk pasal perak yg sekali lagi bertukar MB...wahhh main tukau2..aku rase cam either BN or BA..dah2 la..mahkahmah dah ckp tu dah la..takyah la rayu2..nk watpe pon..just title "aku menang" jek..natijahnye korang jage ke tak keamanan kebajikan penduduk..muak dah aku tgk masing2 bertelagah ttg kuasa..pastu bile bersidang adun2 saling mengaibkan lawan..dah2 la tuh...kalo org kate ko camtu2 camni2 gile kuase ke hape masing2 senyap je la..kasik je la kat diorng..sape2 je la..aku tak rujuk mane2..

pastu aku tgk kat ym@pidgin aku..status kak des "takziah pade kwn yg kene rompak kat ipoh"..smlm pasal bunuh+rompak kat ipoh..kat pinji..isau gak aku..korang gado2 kat atas, kes bunuh samun rompak pendatang makin byk...isau gak aku sbb kat umah aku, parit pon boleh tahan..kampong2 cerok2 jauh dari pekan sememangnye adalah tempat buangan daerah pesalah2 polis..serius..dan maybe sbb penah dulu umah aku kene kopak mase aku tido dann sekali lagi pagi esoknye ade budak nk kopak tingkap umah aku pagi2 depan mate aku..bodo tul perompak tuh..mst die igt mak bapak aku gi skolah, umah tadek org..haisshh..nasib baek wan + ada ade kat umah..tadek ar isau sgt pasal kat umah..

umah oh umah..mengapakah ko mahal kat s.alam nehh..cam siot..umah 2storey kat ipoh leh dpt 3 4rat je wehh..mintak2 aku akan dapat berjumpe tuan umah yg baek ati..mane tau die leh kasi aku 700..and aku penin si padi sengal nih..baru ko tau penin time2 keje gini..dulu aku keje, balik umah lepak2, ko ajak memane aku tanak ko majok..nih ko stat prektikel baru ko tau dok opis melukis bangunan...ye ke ko lukis bangunan...ko nk dok ngan sape nih gemok?ko nk dok ngan aku ke tanak..kang aku tampo kang..ke ko nak ajak sumer geng2 ko skali?tak dapek la bang..gua da cakap awal2 gua tanak ramai2..gua bajet sorg kuar max 150..sbb tu gua cari rate 5 6 ratos..and sbb tu gua ckp maybe jauh dari uitm nih...suke ati ko la mok..lu pikirla sendiri..gua mls da nih nk gerak byk2 gi survey...ko cari umah, aku cari umah,org laen sng2 berehat, lagi ko nak ajak budak2 tu gerak same2..haishh..dann setelah surveyer yg aku jalani selama 3 hari nih..ss4 sgt best dan aman..gile ko..tenang je rase..umah kosong byk tp tadek no..and aku bajet rate die tinggi gak..

kawan2 yg disanjungi..

kepade semi sekirenye ko bace blog aku, esok teman aku gi cari umah..kalo tak aku geget enjin moto ko..

aku igt nk lepak puchong ar..busann gak shah alam nih...hahahha

Wednesday, May 20, 2009

selamat pagi cekgu!

masih tak lambat..masih sempat..masih ade mase..

sesungguhnye bulan mei nih ade byk hari2 bersejarah..aku rase mak aku sleberet hari ibu + hari guru..huh..ade satu sebab apasal aku jrg lik umah..sbb umah aku ade 3 cekgu..mak, abah, ngan wan..haisshhh..tu nasib baek yop ngan akak tak balek..tmbh lagik sorg cekgu..wan?awek die?tah..cekgu kot...apakah itu menandekan aku perlu mencari seorang cekgu utk dijadikan aweks dan meniti mase depan bersama2?wahhh...perlu ke?

aku stat skolah taski abim bile aku umo 5 tahun..tapi apakan daye usia mude menghalang perjalanan aku utk memulakan persekolahan yg ramai disamping rakan2..so aku benti sekolah (kecik2 da pandai benti skolah..) aku masok tadika KEMAS mase 6 tahun..

mak mengajar kat sek keb parit time tuh..tahun 1992 and abah mengajar kat smk iskandar shah, parit..akan tetapi, mak tak kasik masok skolah die..sbb mak tanak ade kejadian pem'bias'an kot..so aku masok srk iskandar shah, parit mulai 1992 sampai la UPSR 1997..dapat la result 4a jek..kantoi Sains dapat B padahal mase hari penyampaian hadiah, aku dapat title Tokoh Sains Skolah..ironi sungguh...

then aku menyambung sebentar kat smk iskandar shah..time nih abah da pindah dah..die gi sk bota kanan..mak still kat skp, so same je la..walopun ade sedikit terase aku ni sengal berbanding yop..yop dapat masok STAR ipoh, dapat jd Tunas Negeri Perak tahun berape ek..pastu aku masok skolah kebanggaan warga negeri perak dan manjoi..smk raja permaisuri bainun..ekceli skolah nih byk memori sbb aku jumpe kwn2 yg dulu clash mase skolah rendah sbb ikot famili masing2 pindah..dan lain2 lagik yg mcm tak perlu diceritakan..waktu2 diusya warden, waktu2 naik tank air blakang blok D, waktu2 fly panjat paip or rentas anak sungai, lari dari skolah, kantoi itu ini blahblabla...

ramai cekgu2 yg terlibat sepanjang zaman perskolahan aku..tak lupe juge ade sebilangan guru yg tak abis2 mengutuk memerli dan menggelakkan aku..mengelak pon ade..memandang serong juge ade..ahh...

selamat hari guru utk :

pn che nah..guru kelas aku mase darjah 1-3..
pn zakiah
ustzah fatimah
pn norkaspawati dan cekgu jai yg ajar aku tusyen..
pn sharifah dan cekgu fuad
cekgu tajol amar bin nazri (guru besau)
cekgu ros
ust fadzil
cekgu rosli bin maun
pn meenachi
cekgu kamaruzzaman yg aku tak ske..
cekgu jama'din yg juge aku tak berape ske sbb ske smbg lucah..beb lu cekgu gua..takkan gua nk lyn lu punye sembang lucah kot..
cekgu latipah passola..
cekgu2 sekolah kebangsaan iskandar shah, parit, perak tahun 1992 hingga 1997..dan pakcik megat, pakcik ramli dan pakcik jamal yg turut berbakti pade skolah..

cekgu normah..yg sambut aku mase mule2 sampai bainun..
cekgu tauhid..
cekgu garang hussin kamdi..
cekgu rojita aka rozita masri dan kakaknye cekgu norhayati masri..
cekgu nihayatun..
cekgu alfred wong yg ajak aku main base drum pancaragam skolah..gile tul..
cekgu corrine mah yook yin yang mengajar aku geografi dan menjadikan aku ahli orkestra nusantara..
ustaz che yg slalu hon2 pagi2 time subuh..
ustaz yg gemok tu sape name die ehh..yg slalu suh aku jln itik kat blkg kelas sbb failed agama time form 5 tapi aku dapat 3 time SPM..
ustazah bahase arab yg aku blaja skit je sbb tak amik arab dlm PMR..
cekgu razak..kite lihattt...
cekgu tersayang..cekgu che arainie..
cekgu tersempoi..cekgu syuk..
cekgu best sebenarnye..samsudin aka western..
cekgu pengampu HM yg skang da keje kat jabatan dan mak aku bleh plak tegor2 die..Arjimi..
cekgu pakcik det..cekgu hasni..
cekgu lim swee choon yg cun..
cekgu BI aku lupe name die..die penah masok paper..cekgu..
cekgu zalilah dan suami cekgu ramli abu itam..
cekgu PSS yg tak best..cekgu zaharah..aku apply jd pss pon rejek..
cekgu faridah kurus keding..
cekgu akma..
cekgu ustaz warden blok D..ujung minggu balek la kg ekk..aku masok bilik snook..
cekgu ali..
cekgu majid wook ghazali..udah2 le isap okok..mike saket jantong..
cekgu odin dan isteri cekgu salina..
cekgu2 warden aspuri sbb tido lena dan memudahkan aku masok dlm..
cekgu2 warden blok a yg slalu ade melepak kat bilik warden tuh..
cekgu2 warden blok d..
kicap kelam..kicap lulu..
dan kepade cekgu2 smk raja permaisuri bainun ipoh perak tahun 1998 - 2002..

cekgu2 skolah menengah kebangsaan iskandar shah parit..

cekgu2 kat umah..cekgu hamdan hj mohd noh dan cekgu che zauyah bte ali..
adik aku bakal cekgu hazwan bin hamdan..
pakcik aku bekas cekgu..cekgu abd halim bin hj mohd noh..
makcik2 aku bekas cekgu..cekgu norsiah bte hj mohd noh..cekgu aaa..aa..mak mah ngan cekgu acu...
cekgu2 yg pnah bersekolah same2 mengajar ngan mak n abah di srk satu, tapah..sk parit, parit..sk tanjung belanje..sk bota kanan..sk pasir gajah..dan skolah2 di negeri kelantan darul naim yg penah bapak aku mengajar..
cekgu2 di sekolah kebangsaan padang tenggala..currently mak aku di sane...
cekgu2 di sekolah kebangsaan iskandar shah parit..abah ade kat sane..

dan pade sume mereka yg pernah bersama2 aku dlm zaman skolah..

selamat hari guru 2009!


beli dan blah?

bile kali terakhir korang gi shopping ngan parents korang?sebelom raye haji?beberapa hari sebelom raye pose?seminggu sebelom bukak skolah?sehari selepas korg pulang ke kampong halaman?ape perasaan jike mak or abah korang cakap " amik la ape2 korg nak bwk balik.." or "amik la..korg yg nk mkn2 kat umah nnti.."..mesti korg akan memenuhkan troli korg dengan pelbagai jenama cadbury,ayamas,buah epal + sunkist, kordial sunquick, nescafe gold, body shampoo size besau, deo body spray adidas, brut original, gel rambut loreal studio invisi FX, beberape botol coke dan pepsi serta makanan2 sejok beku spt piza karipap dan pau yg hanye perlu dipanaskan didalam mcrowave tanpa usul periksa sbb bukan korg yg bayar..

bile kali terakhir korang gi shopping sorang2?ape ade dlm troli?sebatang pen kilometrico, megi sos sadin dan cola2 cap tesco, sekotak air buah cap fresh&fresh, syampu saiz kecik jename pantene, sebuku sabun basuh fab berharge 80sen, berus gigi tiada jename, ubat gigi sparkle, sos cap jalen, kicap tesco yg korg tuang sebotol penuh dlm pinggan pon tadek rase..

diskriminasi..

dan ending nye korang hanye beli sebotol peel fresh dan yogurt..konon2 diet..konon2 tanak makan...blah ar..

ape ko buat ketuat?

carnation footcare adalah salah satu jename corncaps yg terdapat di pasaran malaysia..setiap pek carnation footcare ini ade 6 orncaps plaster yg digunekan utk diletakkan di tengah2 bijik ketuat sama ade kat kaki korang, kepale ke, even kalo rajin korang letak la kat setiap bijik jerawat yg berada di muke korang..insyaAllah dengan berkat asid sylicylic, oil peanut dan vegetable triglyceride (apasal sumer name rumput2 neh..) nescaya ia akan memberi efek selain dari menggunakan pencuci muke loreal atau biore..ia berharge rm5.90 kat guardian.

kenape aku memberitahu perihal bende nih?

sbb kat kaki aku skang tertampal satu sticker corncaps nih..tersemat di atas bulu2 kaki aku yg tak selebat bulu kaki hakim atau niza..setelah lame aku berfikir ape bende yg menyerang kaki aku.rupe2 nye setelah di persetujui padi maka tadi aku gi beli ar corncaps nih..corncaps dan corntoz adalah perkara yg berbeza..juge berbeza adalahh aku beli di guardian..guardian bukannye watsons..dan kenape ade 2 mende nih jek..mcm tak byk kedai2 yg ala2 guardian dan watsons..

ape perbezaan guardian ngan watsons selain name die berlainan, kaler tema juge lain, malah harga juga berbeza..tak kire lagik layanan yg kite dapat dan barang2 yg terdapat dlm kedai tuh..menurut kata salah sorg awek yg merupakan pekerja terbaik guardian di penang yg aku tlah aku chatting tadi, selain brg2 guardian yg lagik byk dari watsons, guardian juge dipenuhi aweks2 samada dari segi cashier mahupon tukang angkat kotak pengorek telinge dari stor..malah kalo dikire aweks guardian yg bekerje di jusco2 juge byk..korang leh kire kat jusco melake tuh, ade ke aweks keje kat watsons?aku rase ade 2 laki2 yg dok melangut konon2 ade aweks2 hot akan mengunjungi kedai mereka dan boleh ar bertukar2 no tepon..

selain aweks2 guardian..pesanan aku kepada pengguna2 hiway guthrie..sila lalu pada petang2 hari bukan minggu sbb biasenye aweks2 hot lepasan skolah yg jage..walopun mereka agak materialistik kerana kalo korg lalu naek kancil nescaya tadek sape akan senyum..aweks2 7e pon bleh tahan..cari ar 7e berdekatan ngan kolej2 atau uni2..kompem awek hot beb jage kaunter..maybe korang leh sampai tahap hafal jadual bertugas aweks 7e mcm penah dibuat mase kat melake dulu..haisshhh..last2 aku apply situ aram tak dapat..siot tul 7e nih..

perlu ke sebab?

korang ske makan ikan bilis?nasik lemak tanpa sambal ikan bilis mmg tak lengkap..tak kisah nasik lemak 50sen ke singgit ke singgit setengah ke..kenape aku jrg mkn nasik lemak?sbb kalo mkn nasik lemak kene ade ikan bilis smbl pedas baru sodap..ape kene mengene?

sbb aku tak suke makan ikan bilis.

apsal aku tak mkn ikan bilis?ikan bilis tu susah sgt ke nk kunyah?melekat kat celah gigi?menjadi faktor keguguran rambut?atau ikan bilis mahal?bukan ko yg kene gi market beli..tukang jual nasik lemak yg gi beli..

sbb aku tak makan.

perlu ke ade sebab utk aku tak suke mkn ikan bilis?perlu ke ade sebab utk menidakkan sesuatu?takleh ke kalo just taknak?atau sumer bende kene ade sebab?kalo tadek sebab?takleh kire sebagai satu pengakuan atau stetmen ke?

aku tak ske mkn ikan bilis.aku tak ske minom teh tarik kat kedai.

kenape aku tak ske minum teh tarik?

sbb tak nak kot.

just tak nak.takleh ke?

huh.


Monday, May 11, 2009

bila ada kamera.

setelah didesak beberape kali (ekceli diajak tapi aku asik gagal memenuhi permintaan si gemok odah) akhirnye aku menjoining budak2 utem yg berade di sekitar shah alam..secara tepatnye budak2 bitm..wakil2 kompeni tlah turun padang utk menyertai perjalanan ke putrajaya demi mengisi mase terluang selain mengabiskan duit2 gaji (aku ade elaun je..tu pon da nak abes..) masing2..

antara kompeni2 yg terlibat adelah :

les copaque - ropi (ketua),ed,zaki,kawan ropi 1, kawan ropi 2 , kawan ropi 3.
art channel - majinn
bso - ayu(ketua), semi
wakil tampin - odah
wakil perlis - ardi
wakil tganu - furaidah
wakil tganu+perlis+serawak+kelantan+melake+kl - burn

sememangnye da lame gak aku tak tgk muke dak2 nih kecuali budak2 LCP, maybe sbb aku ade dtg2 umah diorg..or semi dimana opis beliau disebelah building opis aku..atau si furaidah..atau si burn..atau si odah..

cakap byk tara guna..kasi letak gamba..




















shah alam?

saje..aku tadek keje..aku tgk2 name2 jalan kat shah alam..dan mari kite tgk dimanekah anda jika berada kat shah alam..

* Seksyen 1 (Universiti Teknologi Mara) - pendidikan
* Seksyen 2 - jenis bunga
* Seksyen 3 - jenis pokok
* Seksyen 4 - jenis buah-buahan
* Seksyen 5 (Pusat pentadbiran) - pentadbiran
* Seksyen 6 - jenis burung
* Seksyen 7 - jenis permata dan galian
* Seksyen 8 - bentuk muka bumi
* Seksyen 9 - Kesultanan Melayu Selangor
* Seksyen 10 - jenis pakaian
* Seksyen 11 - kebudayaan dan kesenian
* Seksyen 12 - salasiah pentadbiran kerajaan Melayu dahulu
* Seksyen 13 - (Stadium Shah Alam) sukan
* Seksyen 14 (Pusat Bandaraya) bertemakan bidang-bidang korporat
* Seksyen 15 - alatan tangan
* Seksyen 16 - perlombongan bijih timah
* Seksyen 17 - jenis ikan
* Seksyen 18 - tumbuhan di kawasan pantai
* Seksyen 19 - jenis pekerjaan di kawasan pantai
* Seksyen 20 - jenis haiwan
* Seksyen 21 (Tanah Perkuburan) - perkuburan
* Seksyen 23 - perusahaan
* Seksyen 24 - jenis sayur-sayuran
* Seksyen 25 (Taman Sri Muda) - nilai-nilai murni
* Seksyen 26 - daerah dan nama tempat di Selangor
* Seksyen 27 dan 28 (Taman Alam Megah) - nama tempat-tempat di sekitar Banting dan Gombak
* Seksyen 31 (Kota Kemuning) - bunga anggerik sebagai Bunga Rasmi Shah Alam
* Seksyen 32 (Bukit Rimau) - sungai-sungai yang terdapat di Selangor
* Seksyen 33 - jenis alatan muzik
* Seksyen 34 - jenis bahagian dalam kereta
* Seksyen U1 (Glenmarie) -kerjaya
* Seksyen U2 - (Taman TTDI Jaya) kesussasteraan
* Seksyen U5 - dan alam semesta
* Seksyen U8 (Bukit Jelutong) - bahagian-bahagian dalam rumah
* Seksyen U10 - pulau-pulau yang terdapat di negeri Selangor
* Seksyen U11 (Bukit Bandaraya) - gunung-gunung yang terdapat di Selangor

Semua jalan di bandar raya ini mempunyai papan tanda dengan nama jalan terpapar dalam Bahasa Melayu dengan kedua-dua aksara tulisan Rumi dan Jawi.

Wednesday, May 06, 2009

cuti?


da lame macam tak memasuki era alam semulajadi dan penuh natureilistik..ade bran?

ps : untuk toin2..aku dapat kat http://www.cuti.com.my/..

the all-american rejects - womanizer

secara tiba2 aku ske lagu nih..maybe sbb aku ske dgr lagu2 cover version..atau sbb AAR..atau sbb britney?huh..




Superstar,
Where you from? How's it going?
I know you,
gotta clue what you're doing
You can play brand new to all the other chicks out there
But I know who you are, yeah who you are baby

Look at you,
Gettin' more than just a re-up
K-Fed you,
Yeah you shouldn't sign a pre-nob
Fakin' like a good one, but I call 'em like I see 'em
I know what you are, yeah what you are baby

Womanizer, woman-womanizer
You're a womanizer
Womanizer, womanizer,
Oh you're a woman-baby
You, you, you are
You, you, you are
Womanizer, womanizer, womanizer (Womanizer)

Boy don't try to front,
That I know just, Just what you are
Boy don't try to front,
That I know just, just what you are

(Woo) You got me goin',
(Woo) You're oh so charming
You Nothin' but a-
a-womanizer

Daddy-O,
You got the swagger of a champion
Too bad for you,
You just can't find the right companion
I guess when you have one too many,
Makes it hard, it could be easy
Who you are, that's just who you are baby

Lollipop,
Yes in me, you're a sucker
To think that I,
Would be a victim, not another
Say it, play it how you wanna
But no way, I'm never gonna fall for you, never you baby

Womanizer, woman-womanizer
You're a womanizer
Oh womanizer,
Oh you're a womanizer baby
You, you, you are
You, you, you are
Womanizer, womanizer, womanizer (Womanizer)

Boy don't try to front,
Yeah I know just, just what you are
Boy don't try to front,
I-I know just, just what you are

(Woo) You got me goin',
(Woo) You're oh so charming
You're nothing but a-
A womanizer

Boy don't try to front,
I-I know just, just what you are
Boy don't try to front,
Yeah I know just, just what you are

(Woo) You got me crazy,
(Woo) I got you crazy
You're nothing but a womanizer

Maybe if we both lived in a different world, ohhh
It would be all good,
And maybe I could be your girl
But I guess i can't, 'cause we don't...

Me and you, and you for me
No matter how we fuss the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

Boy don't try to front,
A-I know just, just what you are
Boy don't try to front,
That I know just, just what you are

(Woo) You got me goin',
(Woo) You're oh so charming (Woo)
You nothin' but a-
A-womanizer

Boy don't try to front,
A-I know just, just what you are
Boy don't try to front,
That I know just, just what you are

(Woo) You got me crazy, (Woo)
I got you crazy , (Woo)
You're nothing but a
A womanizer

Womanizer, woman-womanizer
You're a womanizer
Oh womanizer,
Oh you're a womanizer baby

Tuesday, May 05, 2009

cerita sebulan iii.


gambar diatas di ambil dari google..

hahaha..

cerita sebulan serterusnye bertajok mandi air panas di selayang...

serius aku busan..dan atas sebab2 lain yang tadapat aku nyatakan dan memaksa aku utk berjalan2 dalam minggu2 terakhir april nih..aku lupe plak tarikh die bile..lantas aku menyatakan keinginan bermandi air panas utk menghilangkan kerunsgingan dan bakteria2 yang mula menyerang jari jemari dan badan aku secara rawak hampir tiap2 malam..padi pon on..mule2 beliau mencadangkan layan air panas kat pedas..wahh sajakk..pastu sg klah..gile ar nak masok hiway..rugi ar duit..duit pon tak berape ade bulan nih sbb aku agak termakan makanan2 eksotik dalam 2 3 minggu nih..nih sumer boss2 aku nye pasal..diorg ajak aku on jek...lunch ari ni kat burger king,esok giant,luse 1901,tulat ayam kampong,jumaat je aku tak join..errr..lagipon aku tgh saving duit nak gi melake..kan nak present LI...lantas aku mencadangkan agar ke air panas selayang..aku nak tau gak air panas nye setanding gadek ke tak...

padi menelepon rakan seangkatan kitorang..sahrul jaedan, bekas pelajar bainun, utp dan peminat fanatik cerita2 jepon,korea,maria ozawa dan akademi fantasia..malah beliau juge mengaku bahawa beliau mengundi tomok untuk oiam baru2 ini..cess tomok menang..bengong ar..tomok??new boyz??sejarah mungkin berulang....

sahrul @ sahul menyatekan persetujuan nye utk menuruti kehendak kitorang utk ke selayang..

sahul : bukak ke malam2?
aku : sape nak mandi siang2?
sahul : mane la tau tutop..
aku : iskk..kat melake aku mandi kul 2 3 pagi..biase ar tuh...
sahul : ok..

setelah mengambil sahul kat sunway, kitorang bermulakan perjalanan dengan membaca bismillah dan membukak gps..

aku : sahol..kitorang tatau jalan nih..gamble jek nih..
sahul : oo...
aku : ok ke..
sahul : ok...

perjalanan dimulakan dan dihiasi dengan perbualan2 hangat kami bertige seperti rakan2 kongis yang cube memikirkan bagaimana nak menjana pendapatan dengan lebih berkesan..padi dengan perbualan2 harian tentang pelajaran arkiteksi nye..aku dengan cerita2 tentang boss2 aku yang sempoi berkaliber dan botak..dan sahul tentang dunia2 hiburan dan gosip2 hangat tak ubah seperti azwan ali mengacarakan amboi..amboi..amboi...

tapi mmg sumpah aku tak perasan pon kolam tuh..sbb kolam tu pintu masok die b4 susur ke kiri dan penuh ngan lori2..dan seperti yang aku jangkakan amat meleset..kolam yg kecik dan tak best..malah aku terpakse pergi menyewa baldi dan besen berharge 2 ringgit..

aku : berape bayar nih kak..
akak besen : 2 ringgit saja..(bunyi ala2 indon)
aku : sampai kul bape nih kak..
akak besen : mandi sampai pagi pon tak pa..(juge masih berbunyi indon)
aku : akak indon eh?

port dipilih..di satu kawasan kecil yg agak gelap, hanye ade seorng apek tua sedang membasuh baju dengan air panas?hurmm..tetibe mcm teringat ade sainbod tak kasik basuh baju..aku pon tanpa usul perikse..selepas kembali ke port padi dan sahul bertenggek, aku membuke baju dan seluar jeans..hanye berseluar pendek..tibe2 aku terase macam...errr..aaa...ramai nye aweks kat sini..malu betol ar..terase macam nakk jek aku serkup kepale aku dlm air panas menggelegak...ahhh pedulikan..lantas perbualan2 dan gosip2 liar tentang bainun, ipoh, air panas, westen, prosues dan jiwa murni terus bersambung sambil2 kaki dan kepale kitorang sesekali dibasuh air panas..

tetibe aku teringin nak merendamkan diri dalam bantal tido padi yang besar..padi ade byk bantal tido..ade byk saiz..cam pompuan..err..terlepas cakapkah aku?lantas aku memasokkan air panas dalam besen dan merendamkan bontot aku sahaje..kerane itu je muat..tak feel lgsung..kolam tapi takleh berendam..maybe sbb kolam asal kot..sbb kolam depan tu diorang main redah je rendam2..lgpon segan ar dengan keadaan separuh bogel mahu berendam ngan aweks yang tak dikenali..tetibe tgh best2 mandi, dtg akak besen..

akak besen : masa da tamat..
aku : aa..errr..(tgk2 jam..baru kul 12)

akak besen tu muke ketat gile..mintak balek besen kat aku..tadi ko ckp mandi smpai pagi pon boley..nih baru kul 12 da mintak2 apasal..cess..ko igt ko indon aku takot ke..ke die nmpk aku berendam dlm besen die?kitorang pon kemas2 pastu gerak..mandi2 dulu kat toilet, kasi sejok..pastu lepak jap kat kedai depan tuh layan yong tau foo..

selang beberapa hari kemudian, padi cerite kat aku..

padi : sahul balek umah..
aku : apsal?
padi : demam..
aku : aik..selame nih tak penah kuar malam ke..hahahahahha (aku gelak cam setan)
padi : die kate die kene tegor mase kat air panas
aku : err...(tengok2 keliling..)

ps: sahul telah selamat setelah berubat dengan tok nye di kampung nye di perak..sahul juge mnceritakan kehebatan tok nye dalam bidang perubatan maya dan alam ghaib nih..aku mengesyaki sahul mempunyai kredibiliti dan ability dalam melihat makhluk2 lain..

takot..

korang penah tak rase semacam..

korang penah tak kene ikot..tak kisah ar kene ikot mase nak naek bas kat medan kidd ke, kene ikot mase nak gi toilet kat bainun ke, kene ikot mase korang sorg2 nak gi kelas malam ke hape ke..takot woo..mesti rase seram2 sejuk kuku kaki korang kan..sekali die buat2 ade bunyik plak..haisshhh...

hobi or fav movies aku mmg genre2 seram misteri pakcik nih..saje..tp kdg2 terkejut2 gak tgk citer2 seram..heh tp lately mcm ade satu dua movies aku nk tgk..the uninvited,the unborn..cam ala2 seram je aku tgk trailer..lame gak tak tgk wayang..ade sape2 beran nak ajak aku tgk wyg weekend nih..kamon la...mothers day..takkan tadek sape nak ajak aku..

siot..

berbalik pada rase di ikot...

aku rase cam aku kene ikot..sejak mule2 aku blaja kat melake, aku tgk ade jek bende nih ikot aku..kdg2 seram2 jugak, takot aku tah2 ape dibuat nye kat aku..bantai di rogolnye aku..huissshhh simpang simpang...kat mane aku ade, slalu aku nampak bende nih...hisshh..dah ar kaler biru..

td aku dtg keje aku tgk bende ni ade kat depan aku..sempat aku amik gambar curi2 ar jugak...



err...

okeh..kojo..kojo...

Monday, May 04, 2009

mak..

entry aku kali ini agak kepompuanan aku rase..

berdasarkan wiki..

The modern Mother's Day holiday was created by Anna Jarvis as a day for each family to honor its mother and it's now celebrated on various days in many places around the world. It complements Father's Day, the celebration honoring fathers. This holiday is relatively modern, being created at the start of the 20th century, and should not be confused with the early pagan and Christian traditions honoring mothers, or with the 16th century celebration of Mothering Sunday, which is also known as Mother's Day in the UK. In most countries the Mother's Day celebration is a recent holiday derived from the original US celebration. Exceptions are, for example, the Mothering Sunday holiday in the UK.

aku baru tahu sebenarnye ade macam2 tarikh diraikan mothers day neh..malaysia digolongkan - aku tatau camne malaysia mengolongi diri sendiri, ade meeting ke..persatuan ke yg tetapkan aku tatau.. - pada tarikh hari ahad ke-2 bulan mei..iaitu bulan nih arr..bersamaan ahad depan la gile..apakah perlu yg dilakukan...
aku slalu cerita pasal bapak padi or pacik ipin or kicap nipi..mak padi or makcik apenametahakutakingat..kakak padi la..sumer padi..tp nape cam jarang ade cite pasal abg aku,adek2 aku yg ku sayang...uhhh...aku abg yang baek..aku beli modem broadband nk kasik adik2 aku pakai tp ada dah amik ar wan...takkan min nak beli 2 kot..so korang share2 ar...aku abg yang baek..berwawasan..dok sorg2 tanpa bantuan..berdikari sambil kdg2 menumpang kasih syg rakan2..aku lah abg yg mampu menggalas cabaran itu..so this entry is a tribute to Puan Che Zauyah bte Ali.

dilahirkan pade errr..aa...8 julai..kot..haa 8 julai 1957..merdeka!!! di besut, terengganu..Puan Che Zauyah atau lebih dikenali dgn name Naterah@Natrah@Terah(dengan sebutan huruf R tu cam ade Idgham sket..) bersekolah di s.k.kuala besut, besut, terengganu dan smk aa..aa...aku rase kelantan kot..err..ahhh..
kemudian setelah tamat spm, beliau memasuki maktab perguruan mohd khalid, johor (aku rase da tadek dah..)..disitulah beliau aktif dalam permainan bola jaring..(sebab kitorang pernah selongkar album2 gambar lame..ade gambo die pakai skirt pendek main bola jaring terlompat2..) dan disitulah beliau bertemu ayahanda Hamdan bin Hj Mohd Noh atau singkatan nyer Hamdan HMN...pepandai jek aku..kemudian setelah tamat pengajian di maktab, mereka berkahwin dan menjadi cikgu sekolah..cikgu skolah adalah cita-cita beliau sejak kecil, mahu mendidik anak2 bangsa dan kerana mahu membantu anak2 kampong beliau dan menunjukkan bahawa anak2 kampung seperti beliau juge mampu berjaya..setelah berkahwin, beliau bertukar ke sk (1) tapah, tapah, perak..dan selang beberapa ketika mereka dikurniakan cahaya mata pertama, Hafidzi yang pernah menerima jolokan anak jepon kerane matenye sepet dan berkulit putih mase kecik..2 tahun kemudian, lahirlah cahaya mata mereka yang kedua, yang sangat ditunggu2, mmg ditunggu2 bagai menatang minyak yg penoh,ensem bergaye,tampan lagaknye..itulah anaknye yg kedua, Hazimin..setahun kemudian lahirlah anak ketige Hazwan dan kemudian anak ke empat dilahirkan di hospital besar ipoh (ngade2 nk kuar kat ipoh...aku lahir kat spital daerah tapah jek..) iaitu Nur Syuhaida (booo0000ooo00oooo...hahahhaha)...

berpindah ke parit setelah ditukarkan ke sk pasir gajah, dan kemudian berkhidmat di sk parit selama lama jugak ar..sebelas tahun kot..kemudian menjadi cikgu di sk tanjung blanja, parit, sk chopin, parit dan kini di sk padang tenggala, parit...oh kome deghoyan dah berbunge..cepat2 pinang anok dare..anok dare, anok dare bote..teman jumpe, di padang tenggale...itulah rangkap lagu mr os yg menjadi siulan beliau ketika bertugas di sk padang tenggala..lirik itulah yang dijadikan azimat utk terus meneruskan bakti beliau di sk padang tenggala, perak sehingge sekarang...


ade byk bende aku mcm agak salute ngan mak..aku rase mcm mak sorg yg sgt suke membantu lebih2 lagi kalo balek kg kat tganu..aku rase mcm2 mak tolong wat mende tu ini beli itu ini..maybe sbb mak dah rase dulu idop die camne kat kg and die tanak mende tuh berulang balek..
cuma ade satu cerita yg slalu aku teringat tentang mak..ade satu ketika, aku da lupe serius mase tu aku ade kat umah so maybe dalam skolah rendah..mak pernah sakit..and sampai skang aku cam tak tanye pon sakit pe sebenarnye..aku cuma terngiang2 bila abah bawak mak balek, abah ckp mak tak larat, baru kuar hospital kot ade pembedahan kecik kot aku tak berape ingat ar, tgk2 kan ar mak..mmg smpai skang aku rase cam terbayang2 mak baring kat ruang tamu..sedih..takot..

aku pernah buat mak nages..mase sekolah..aku jahat..huhu..kene tangkap warden, warden suh buat surat pengakuan, aku tipu2 byk pasal family,then esoknye mak dah ade kat skolah, mak nages sbb die bace bende aku tulis tuh...bodo nye westen..seriusshit..bodo..huh...
mak byk bersabar..tambah2 aku rase cam aku mmg agak terliar jugak dulu2 huhu..ye ar..masok plak bainun, member2 parit dah berkurang, member2 aku byk kat ipoh..padi kat ipoh..so penah satu ketika aku tergado ngan mak, sbb aku nak kuar, mak aku tak kasik..

byk bende..kdg2 betol jugak kat iklan telekom tuh..bila jauh, baru teringat nk tepon mak..sbb bile aku masok utem, jauh kat melake ngan perak..aku rase cam aku jd lebih baik ngan mak aku..maybe sbb aku dah puas lawan ckp mak kot..jadik anak mak la pulak..hhhuhuu..mak penah sapot aku nk beli motor, walopun aku tau die mmg histeria ngan motor2 nih..tambah2 bile aku ckp aku nk angkat 125 dulu die mcm ok jek tp tanak ar..baek aku mintak mak aku bayaukan downpayment kete..v6 sebijik ke..td kat bawah ade audi a4, cun jugak..hahahhaha jahat2..mak penah sapot aku beli pc, sbb loan aku separuh, mak tambahkan duit die..hhuhuhuh aku mmg tak bg mak dtg melake sbb jauh, tp kdg2 mak nak gak dtg melawat so aku ok kan jekk..


ade satu perkare ttg mak yg aku paham..die sgt nak kan satu family same2 time makan, dinner, or jalan2 or watever, tapi die tau die pon tiap2 ari sekolah, bz, anak2 pon stadi merata2 keje..sbb tu kdg2 bile abg aku balek kg or adek2 aku balek kg, paling kurang die akan tepon 2 kali tanye tanak balek kampong ke..aku dah paham da perangai die..kalo aku bz aku ckp tak..tp if bz pon, kalo die tepon kali ke-3 kompem aku balek..huhuhu..die sgt nakkan family tgether tp masing2 bz so masing2 kene pandai pikir ape korang nk buat..


hurmm...


aku penah suprise kan mak..mase tuh, mak ngan abah gi mesorat, aku cuti ade kat umah sorg2..aku curik kete abah, gi ipoh, cari kek..siap2 bikin suprise..walopun da kul 2.30ptg, tp mak best sbb di tiop gak lilin..tp itu..2006..aku rase aku pernah tulis kot..pastu 2007 aku baru masok degree..taun lepas aku rase aku tak balek sbb final year project..hope tahun ni dapat balek..tp aku rase cam nak ajak abg aku balek ahad nih..



mak.

hepi mothers day..just takot terlupe nk wish..:P

cerita sebulan ii.

heh..

dimana ada kemahuan disitu ade jalan.jauh berjalan luas pandangan.di mane bumi dipijak disitu langit dijunjung..aku kembali ke tanah air ku, melake minggu lepas..setelah 6 bulan bertapa di shah alam yang mahal makanan dan sewa rumah disamping panas dan berpeloh2 dlm bilik, even tido mlm2 pon mampu membasahi bantal..cam nak gile..kepergian aku adalah utk meneruskan sisa2 prektikel, dimana presentation akan dilakukan..dan kemudian, kini dan selamenye bermula lah era kerjaya..cam biase pemergianku ditemani oleh padi, pembantu pemandu yang akan membantu aku memandu tak kire dijalan raye atau jalan kehidupan.

present..present..present..aku xnk cite pasal present..citer pasal ape aku buek pas present..

aku : "mano nak poie nih padi?"
padi : "makan..."
aku : "apo nak makan?piza?"
padi : "takmo"
aku : "a&w?"
padi : "best gak tuh"
aku : "mcd?"
padi : "hisshh"
aku : "abes?"
padi : "nasik ayam bulat2 kat melaka sentral pon best.."

aram...sejak bile plak die tau ade nasik ayam bulat2 kat melake..tadek pon kat google..time die dtg melake dulu tadek lagi kedai nih..cess...

aku : "jap.."
padi : "apo"
aku : "ajak husna ar"
padi : "go..go.."

err..dialog die lebih kurang camtu ar..

pas makan2 sembang2 buat gile main alat timbang berbunyik kat melake sentral dimana aku telah dituduh very fat oleh alat timbang itu, aku anta husna balek..

padi : "jom.."
aku : " mano?"
padi : "jika itu hakikatnyaaa...aku serahhh kan jiwaaa dan raga kuuuu..."

siot..berangan dah 2 3 ari nak gi gunung ledang...so aku meneruskan pembawaan kereta menuju ke...

"kite kene jumpe hang tuah dulu, baru leh jupe puteri.."
"jauh ke kubor die"
"entah..aku tak ingat...semabok ke duyung ke krubung ke..tak ingat aku..belah2 sane ar menghale ke muor kot.."
"ahh..takyah..bukak gps..search2..."

berpandukan handset padi yang mempunyai gps dan berbateri separuh, kitorang meneruskan misi bermandi di gunung ledang..sambil aku igt2 lupe jalan ke gunung ledang, aku mengsms semi sebagai pembawa arah alam maya untuk memandu perjalanan..seperti dalam rally dhaka, aku membawa kereta ala2 fernando alonso, terus menuruti arah yang diberikan dalam gps..kejap2 turn left, kejap2 turn right..bingit terlinge aku..akan tetapi..akhirnye..kitorang tibe juge di sempadan..



selepas melepasi sempadan johor-melake, kami dengan rase bangge meneroskan perjalanan..

"tu..ko ikot sainbod tuh..asahan"
"tapi mok..gps tu suh masok kanan dulu.."
"takpo..masok kiri...aku kompiden.."
"ek?"
"dio ado tigo namo..asahan,sagil,gunung ledang..den kompiden"
"betoi ko majinn"
"betoll.."

gua melafazkan kate2 terakhir dengan yakin dan padat..padi memandang gua sinis tanda2 ketidakpuasan hati yang sebenarnye akan dilepaskan sebentar lagi...

"tuh..masok tuh...gunung ledang..asahan.."
"mok..kalo jalan mano nih mok.."
"err...teros2..."
"nih da masok kem tentera nih.."

aku pon pasan gak..dulu2 mase pegi tadek pon camnih...siot..apakah akan terjadi selepas nih..kitorang teros jek pemanduan dan last sekali sampai ke jalan tanah merah, selorong jek plak tuh, pastu benti kat tepi, ade semacam sebuah bangunan makmal...ditengah hutan?err..pondok guard ade tp aku kalo dibayau sejuta pon pikir 2 3 kali..

padi membukak gps..aku mengsms semy..

semy mengreply "asahan tuh sebelah sane gunung ledang..sagil yang best.."

err...aaa...dan aku mendengar bebelan padi tentang betapa pentingnye penggunaan teknologi gps dan pemanduan berhemah sementara kitorang kene memusing satu gunung..on the way nak ke sane, singgah beli makan..lapo..gile ko..sampai jek sagil, org tak ramai..ye ar..sape nak pegi petang2 selasa..gile..tp ade la jugak 2 3 awek dan pakwe berjalan2..cess..awek berbaju kurung bertudung litup..kemana kau mahu pergi di hutan2 ini...



lame gak tak layan air terjun nih sebenarnye..last mase balek kampong sem lepas, aku ngan padi singgah kat lata kinjang..kitorang mmg ske road trip camgini..hahaha layan kepale gak ar...pas penat mandi2 kat gunung ledang neh, dalam 6.30 ptg kitorang gerak2 pulang..dan aku ternampak awek baju kurung tadi jugak pulang..dimanakah tudungnya?cess...terlepass..nak skodeng...hahahha

"mok..ikot jln biase ar..aku dari dulu nk try jln biase dari melake.."
"ko tau ke nk ikot mane"
"kite lyn air panas dulu..gadek..wahahahhahah...pastu gadek,tampin,bongek.." saje aku sebot bongek sbb padi mmg teringin nak tgk sendiri sainbod BONGEK..
"ok..no problem..."

aku tadek amik gamba kat gadek..kul 8.30 camtu agak ramai jugak la makcik2 cina yang berendam, akak2 amoi yang bermandi manda...pas mandi kejap dlm kul 10 kitorang gerak balek..ikot tampin..

"kito dah sampai nogori dah nih"
"masok nogori kono cokap nogori nih.."
"iyoo..mano jalan nyo"
"kek bulatan tuh haa..ekau seterettt jo.."

tapi kitorang salah jalan jugak..dah nak samapi kuala pilah..ade sainbod ke karak..nih kang ade yang tersampai sempadan pahang nih..buek nayo nih..kitorang patah balek, cari jalan2..nak sgt merase jln lame..jumpe ar jln lame..menghala ke seremban..on the way tercapai la hasrat padi..




bergambar dengan bongek...

aku da talarat sgt pon..sampai nilai jek aku bawak jln lame..pastu da kul 11 lebey, aku ajak padi masok hiway je ar...

aku ske road trip..jln2..maybe mase je la kot..road trip hujung minggu tak best..ramai sgt..sesak..so sape2 ade beran nk ajak aku road trip or berkenan nak meneroadtipkan diri bersama2 aku, silekan...wahhh..pompuan only hahahahha...

end.



cerita sebulan.

salam.

byk dol sebulan aku bertapa tak tulis pape kat sini..hambik kau aku post mende kat bawah nih..hahahah just for fun..tadek pape maknenye..cume maknenye aku bergelumang ngan rakan2 yang bercerita pasal nak kawen,dah kawen,dah beranak,nak ngorat dan tak laku...huishhh..

aku nak stat dari cerita akak padi bersalin..sempat gak aku melawat akak padi..bersalin..ekceli segan gak aku sbb akak die..even aku kalo g umah padi pon aku segan nak masok..pompuan ramai, akak2..bapak si padi pon kdg2 ade bertenggek depan umah sapu2 sampah ke main2 ikan ke..nampak sgt pakcik ipin nih seorang mengamalkan cara hidop sehat, tak macam anaknye..maklom ar..kuah mmg tumpah ke nasik,iman tadapat diwarisi...walopun umah padi penoh kakak2,anak2 sedare, dan kakak laloq kat sblh umah padi, nasib baek padi tak jadik auww...kalo tak jenoh gak nak mnjage nye..bantai plak tetibe bertukar jantina, naye aku...

akak padi bersalin kat pusrawi, kl..so aku bertolak ngan padi dlm kul 1.00tghari..jalan2 tgk gps, sampai la jugak...ade pakcik ipin, makcik apenametahakutakingat, ngan abg sani..akak padi nih kire akak paling digemari oleh aku selain adik padi yang makcik apetahnameakutakingat nak kenenkan ngan aku..bertuah ar dapat jd kuarge pakcik ipin...untung2 set senaman lari2 dan honda city dapat ke tangan aku..lantas aku berlagak seperti sang suami menunggu isteri bersalin masok kedalam bilik menunggu..

"weh..kalo mak aku tanye da smyg blom, cakap dah"..
"err..."

"da semayang blom adi?"
"dahh"
"hai..smyang kat mane?baru masok neh.."
"err...ye ke"

buduh padi kantoi..nasib baek aku berlagak sopan berdiam diri..lantas kitorang bergerak menuju tmpt makan dan surau kat bwh sementara menunggu akak padi..akak padi tak dapek nak bersalin normal, so melalui caesaran (btol ke eje die?)..lepas makan, doa2 sket, pastu naek atas balek..

akhirnye, saat yang ditunggu2 tlah tibe..seorang awek membawa troli baby kearah kitorang..cun nih awek nih..aku takleh btol tgk nurse2 nih..kang berkenan plak kang..bolehhh jage mak bapak aku sehat2..boleh tolong curi ubat kat mak aku kalo mak aku penin2..boleh curi ubat pelebat rambut kat farmasi..ohh nurse..err...baby laki pon kuar..duduk dlm tong pernafasan tuh..kuat gak nages2 nye..aku ekceli excited gak tgk baby baru lahir nih..korang mesti bygkan..ditengah2 kesesakan org ramai di hospital, ditengah2 bau2 ubat dan pencuci lantai..disamping kesejukan aircond..lahir seorang baby yang membuka mata didunia, tanpa beliau sedari dunia semakin panas, lapisan ozon semakin nipis,udara tercemar dan selsema babi melanda, beliau tidak gentar..baby itu ingin juga keluar dari kepompong lama dan terbang di langit biru...

wahh..err..bile aku nk ade anak sedare sendirik?apakah yang akan aku ajarinye nanti?apakah?bilekah?


20 sebab pasal pe aku tanak kawen lagik..

1.”Duit lum cukup lagi”.
Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. Cam nak jual anak jer. Kita makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau. Megi pun dah nak naik harga!

2. “Nak beli kereta dulu baru nak kahwin”.
Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer . Pompuan karang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu..

3. “Susah la nak cari yang berkenan dihati”.
Memang susah pun. Pompuan sekarang ini ?da duit abangku saying, takde pitis sayangpun abis!

4.”Tak datang seru lagi kot”.
Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin.

5.”Banyak sangat halangan”.
Banyak sangatla procedure karang ni. Nak kena masuk kursus le. Ujian HIV le. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak!

6.”Belum bersedia la”.
Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana.

7. “Ilmu tak cukup la”.
Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat ?impi basah? yang pertama tu kita dah expert. Tapi ilmu rumahtangga?oal-soal pompuan belum khatam lagi. Kang rumahtangga huru-hara.. orang salahkan kita gak!

8.”Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi, Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je.Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri, dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri”.
Berat tanggungjawab ni. Bukan senang yang pikul dosa orang. Dosa sendiri pun tak terpikul. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak.

9.”Dah mencubalah tapi telah dikecewakan”.
Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Pantang nampak laki kaya jer? tak kira ler laki orang ker?.duda orang ker? terus tinggalkan kita.

10.”Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la”.
Memang banyak .. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. Pompuan semua laki yang tanggung. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. Dah kawin, suami lak tanggung.

11.”Jodoh tak sampai lagi kot”.
Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Tah apa yang pompuan dok cari tu !!

12.”Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat” .
Pompuan ini sikit-sikit majuk. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah , bawa jejalan, makan-makan?.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin!

13. “Dah bagitau dah, nie kita suka dan nie kita tak suka, tapi masih dia buat juga yang kita tak suka”.
Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!!

14.”Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la”.
Sebenarnya dah memang terluka. Cuma pompuan jer buat tak tau!!

15.”Dia nie suka pasang ramai org sangat”.
Haah? dia banyak kekawan lelaki. Kita ni duk lam waiting list dia jer.

16. “Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak”.
Pompuan memang camtu..

17. “Nak carik yang solehah lah”.
Dah jumpa tapi dah berpunya?.Takkan nak rampas orang punya kot.

18. “Masalah la”.
Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar.

19. “Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la”.
Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject.

20. “Saya suka sangat kat dia, tapi dia tak suka kat saya”.
Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia.