Monday, May 04, 2009

cerita sebulan ii.

heh..

dimana ada kemahuan disitu ade jalan.jauh berjalan luas pandangan.di mane bumi dipijak disitu langit dijunjung..aku kembali ke tanah air ku, melake minggu lepas..setelah 6 bulan bertapa di shah alam yang mahal makanan dan sewa rumah disamping panas dan berpeloh2 dlm bilik, even tido mlm2 pon mampu membasahi bantal..cam nak gile..kepergian aku adalah utk meneruskan sisa2 prektikel, dimana presentation akan dilakukan..dan kemudian, kini dan selamenye bermula lah era kerjaya..cam biase pemergianku ditemani oleh padi, pembantu pemandu yang akan membantu aku memandu tak kire dijalan raye atau jalan kehidupan.

present..present..present..aku xnk cite pasal present..citer pasal ape aku buek pas present..

aku : "mano nak poie nih padi?"
padi : "makan..."
aku : "apo nak makan?piza?"
padi : "takmo"
aku : "a&w?"
padi : "best gak tuh"
aku : "mcd?"
padi : "hisshh"
aku : "abes?"
padi : "nasik ayam bulat2 kat melaka sentral pon best.."

aram...sejak bile plak die tau ade nasik ayam bulat2 kat melake..tadek pon kat google..time die dtg melake dulu tadek lagi kedai nih..cess...

aku : "jap.."
padi : "apo"
aku : "ajak husna ar"
padi : "go..go.."

err..dialog die lebih kurang camtu ar..

pas makan2 sembang2 buat gile main alat timbang berbunyik kat melake sentral dimana aku telah dituduh very fat oleh alat timbang itu, aku anta husna balek..

padi : "jom.."
aku : " mano?"
padi : "jika itu hakikatnyaaa...aku serahhh kan jiwaaa dan raga kuuuu..."

siot..berangan dah 2 3 ari nak gi gunung ledang...so aku meneruskan pembawaan kereta menuju ke...

"kite kene jumpe hang tuah dulu, baru leh jupe puteri.."
"jauh ke kubor die"
"entah..aku tak ingat...semabok ke duyung ke krubung ke..tak ingat aku..belah2 sane ar menghale ke muor kot.."
"ahh..takyah..bukak gps..search2..."

berpandukan handset padi yang mempunyai gps dan berbateri separuh, kitorang meneruskan misi bermandi di gunung ledang..sambil aku igt2 lupe jalan ke gunung ledang, aku mengsms semi sebagai pembawa arah alam maya untuk memandu perjalanan..seperti dalam rally dhaka, aku membawa kereta ala2 fernando alonso, terus menuruti arah yang diberikan dalam gps..kejap2 turn left, kejap2 turn right..bingit terlinge aku..akan tetapi..akhirnye..kitorang tibe juge di sempadan..



selepas melepasi sempadan johor-melake, kami dengan rase bangge meneroskan perjalanan..

"tu..ko ikot sainbod tuh..asahan"
"tapi mok..gps tu suh masok kanan dulu.."
"takpo..masok kiri...aku kompiden.."
"ek?"
"dio ado tigo namo..asahan,sagil,gunung ledang..den kompiden"
"betoi ko majinn"
"betoll.."

gua melafazkan kate2 terakhir dengan yakin dan padat..padi memandang gua sinis tanda2 ketidakpuasan hati yang sebenarnye akan dilepaskan sebentar lagi...

"tuh..masok tuh...gunung ledang..asahan.."
"mok..kalo jalan mano nih mok.."
"err...teros2..."
"nih da masok kem tentera nih.."

aku pon pasan gak..dulu2 mase pegi tadek pon camnih...siot..apakah akan terjadi selepas nih..kitorang teros jek pemanduan dan last sekali sampai ke jalan tanah merah, selorong jek plak tuh, pastu benti kat tepi, ade semacam sebuah bangunan makmal...ditengah hutan?err..pondok guard ade tp aku kalo dibayau sejuta pon pikir 2 3 kali..

padi membukak gps..aku mengsms semy..

semy mengreply "asahan tuh sebelah sane gunung ledang..sagil yang best.."

err...aaa...dan aku mendengar bebelan padi tentang betapa pentingnye penggunaan teknologi gps dan pemanduan berhemah sementara kitorang kene memusing satu gunung..on the way nak ke sane, singgah beli makan..lapo..gile ko..sampai jek sagil, org tak ramai..ye ar..sape nak pegi petang2 selasa..gile..tp ade la jugak 2 3 awek dan pakwe berjalan2..cess..awek berbaju kurung bertudung litup..kemana kau mahu pergi di hutan2 ini...



lame gak tak layan air terjun nih sebenarnye..last mase balek kampong sem lepas, aku ngan padi singgah kat lata kinjang..kitorang mmg ske road trip camgini..hahaha layan kepale gak ar...pas penat mandi2 kat gunung ledang neh, dalam 6.30 ptg kitorang gerak2 pulang..dan aku ternampak awek baju kurung tadi jugak pulang..dimanakah tudungnya?cess...terlepass..nak skodeng...hahahha

"mok..ikot jln biase ar..aku dari dulu nk try jln biase dari melake.."
"ko tau ke nk ikot mane"
"kite lyn air panas dulu..gadek..wahahahhahah...pastu gadek,tampin,bongek.." saje aku sebot bongek sbb padi mmg teringin nak tgk sendiri sainbod BONGEK..
"ok..no problem..."

aku tadek amik gamba kat gadek..kul 8.30 camtu agak ramai jugak la makcik2 cina yang berendam, akak2 amoi yang bermandi manda...pas mandi kejap dlm kul 10 kitorang gerak balek..ikot tampin..

"kito dah sampai nogori dah nih"
"masok nogori kono cokap nogori nih.."
"iyoo..mano jalan nyo"
"kek bulatan tuh haa..ekau seterettt jo.."

tapi kitorang salah jalan jugak..dah nak samapi kuala pilah..ade sainbod ke karak..nih kang ade yang tersampai sempadan pahang nih..buek nayo nih..kitorang patah balek, cari jalan2..nak sgt merase jln lame..jumpe ar jln lame..menghala ke seremban..on the way tercapai la hasrat padi..




bergambar dengan bongek...

aku da talarat sgt pon..sampai nilai jek aku bawak jln lame..pastu da kul 11 lebey, aku ajak padi masok hiway je ar...

aku ske road trip..jln2..maybe mase je la kot..road trip hujung minggu tak best..ramai sgt..sesak..so sape2 ade beran nk ajak aku road trip or berkenan nak meneroadtipkan diri bersama2 aku, silekan...wahhh..pompuan only hahahahha...

end.



7 comments:

angah_best said...

wahh..pg bongek..bagus la..si bongek mencari bongek..hahaha..

ViNN said...

siot bongek...

semy said...

ko suh buang jela gps padi tuh..ade tanak ikot...kang sesat..hahaha.

BalkisMR said...

Bongek?? apsal ko tak spray E tu jd O? ha.......

Ryehanna said...

kehkehkeh...
bergambo ngan signbod pn jadi..

weh.. ape kome x ajak aku?

huhuhu

saHOLE said...

pempuan jer bole ikut??
next roadtrip nak ikut....

ViNN said...

hahaha..

next roadtrip..kite tak main road2..kite main fly2..terbang2..

sabah..

ade bran?