Monday, May 04, 2009

cerita sebulan.

salam.

byk dol sebulan aku bertapa tak tulis pape kat sini..hambik kau aku post mende kat bawah nih..hahahah just for fun..tadek pape maknenye..cume maknenye aku bergelumang ngan rakan2 yang bercerita pasal nak kawen,dah kawen,dah beranak,nak ngorat dan tak laku...huishhh..

aku nak stat dari cerita akak padi bersalin..sempat gak aku melawat akak padi..bersalin..ekceli segan gak aku sbb akak die..even aku kalo g umah padi pon aku segan nak masok..pompuan ramai, akak2..bapak si padi pon kdg2 ade bertenggek depan umah sapu2 sampah ke main2 ikan ke..nampak sgt pakcik ipin nih seorang mengamalkan cara hidop sehat, tak macam anaknye..maklom ar..kuah mmg tumpah ke nasik,iman tadapat diwarisi...walopun umah padi penoh kakak2,anak2 sedare, dan kakak laloq kat sblh umah padi, nasib baek padi tak jadik auww...kalo tak jenoh gak nak mnjage nye..bantai plak tetibe bertukar jantina, naye aku...

akak padi bersalin kat pusrawi, kl..so aku bertolak ngan padi dlm kul 1.00tghari..jalan2 tgk gps, sampai la jugak...ade pakcik ipin, makcik apenametahakutakingat, ngan abg sani..akak padi nih kire akak paling digemari oleh aku selain adik padi yang makcik apetahnameakutakingat nak kenenkan ngan aku..bertuah ar dapat jd kuarge pakcik ipin...untung2 set senaman lari2 dan honda city dapat ke tangan aku..lantas aku berlagak seperti sang suami menunggu isteri bersalin masok kedalam bilik menunggu..

"weh..kalo mak aku tanye da smyg blom, cakap dah"..
"err..."

"da semayang blom adi?"
"dahh"
"hai..smyang kat mane?baru masok neh.."
"err...ye ke"

buduh padi kantoi..nasib baek aku berlagak sopan berdiam diri..lantas kitorang bergerak menuju tmpt makan dan surau kat bwh sementara menunggu akak padi..akak padi tak dapek nak bersalin normal, so melalui caesaran (btol ke eje die?)..lepas makan, doa2 sket, pastu naek atas balek..

akhirnye, saat yang ditunggu2 tlah tibe..seorang awek membawa troli baby kearah kitorang..cun nih awek nih..aku takleh btol tgk nurse2 nih..kang berkenan plak kang..bolehhh jage mak bapak aku sehat2..boleh tolong curi ubat kat mak aku kalo mak aku penin2..boleh curi ubat pelebat rambut kat farmasi..ohh nurse..err...baby laki pon kuar..duduk dlm tong pernafasan tuh..kuat gak nages2 nye..aku ekceli excited gak tgk baby baru lahir nih..korang mesti bygkan..ditengah2 kesesakan org ramai di hospital, ditengah2 bau2 ubat dan pencuci lantai..disamping kesejukan aircond..lahir seorang baby yang membuka mata didunia, tanpa beliau sedari dunia semakin panas, lapisan ozon semakin nipis,udara tercemar dan selsema babi melanda, beliau tidak gentar..baby itu ingin juga keluar dari kepompong lama dan terbang di langit biru...

wahh..err..bile aku nk ade anak sedare sendirik?apakah yang akan aku ajarinye nanti?apakah?bilekah?


1 comments:

Ryehanna said...

"wahh..err..bile aku nk ade anak sedare sendirik?apakah yang akan aku ajarinye nanti?apakah?bilekah?"

Anak sendiri lagi afdal.
ekekeke..