Friday, May 29, 2009

jalan2 naek bas.

bile kali ke satu korang naek bas?mase jalan2 time raye darjah 3?mase time rombongan skolah rendah ke melake?korg ske naek bas?bawak beg besau bantal selimut cukop makanan ringan dan air coke?dan rokok?dan air mineral?byk bas aku penah naek...

1. bas yg memule aku naek, mase darjah2 lagik..saje2 tadek keje..blaja la kan bawak bas..mudah2 senang nk gi skolah ke ngaji petang ke..mmg best naek bas..udare nyaman disamping menyihatkan otot2 kaki yg slalu berlegar2 kelenguhan mcm skang nih...siot tak siot ar..penah skali bapak aku beli bas baru, sume sonok..bas lame sume tanak naek..ye ar kan..da ade mountain bike..mane nak naek yg besi berat nye 2 kali gande..eh itu basikal..silap...

2. bas mule2 aku naek, bas rombongan..eh cite pasal basikal pon best..dulu2 time skolah, naek basikal..ala darjah2 lagik..1992..abg aku beskal die power..bleh lipat dua..serius..kat tgh2 ade cam kunci..leh lipat dua..aku pakai basikal lame abah..abah ke opah aku tak igt..mmg lame..ade gear kat blah kiri..aku pon heran basikal tuh..tp mmg besi la..berat berbanding basikal baru yop..or mmg aku slalu dapat bende2 yg lame..ye la..die kan abang..moto pon same..bile yop pakai moto baru ex5, aku pakai moto abah..kap bulat kaler grey..berat gak..kap lame kan..buat pusing2 pekan parit..lame gak until aku masok diploma kat utem, 2nd yr kot baru dpt moto kriss sebijikk..tu pon mak tak berape bagi..die ade kes sket pasal motor2 nih..aku nk tukar 125 pon die bising..aku tunjuk tzm langsung tanak pandang...hahahha...

3. basikal adalah kegemaran budak2 skolah..dan kepentingan utk mereka yg bergelar org kampong..dulu2 naek basikal ngan adik2 aku..aku sebijik2, adik aku wan sebijik dan adik kecik aku ada tumpang basikal wan..gua biase la otai..mane main tumpang2 nih ahhaa..naek beskal pegi ngaji kat umah tok leman, and pegi ngaji kat abim..weh aku khatam quran 2 kali beb..dulu2 juz 30 tu aku hafal..dulu la..dulu2..iskk..nih namenye bukak pekung nih..

4. mase darjah , dah terer skit, lepas yop masok asrama, basikal mountain bike bertukar milik ke abang yg no 2 nih..time tu racing2..ala bawak basikal lepas tangan dua2 kire hebat la time tuh..gile ko..naik bukit pon gua lepas tangan...

5. selayaknye basikal dikomersialkan skang nih..mcm kat tmpt omputeh, ade bandar2 yg hanye basikal je bleh masok...kat msia nih ade ke tempat gitu?basikal bleh merapatkan jurang2..ye la..mane tau korg tgh sorong basikal kat tgh2 bandar, lalu awek sorong basikal jugak..ape lagik..mengantok di sorongkan bantal..

6. masok balek pasal bas..bas general omnibus dari ipoh ke parit amat selalu aku naiki mase blaja kat bainun..sekitar taun 1998 - 2002..dan kenape aku isap okok juge bermule di medan kidd..igt lagik harge tambang yg berubah2..memule aku naik dulu2 rm1.20 kot..pastu naek rm1.50, rm1.80,rm2.20..skang aku tatau..rm2.80 ke?da lame tak naek bas general balek parit..dulu ade gak kekadang, bile balek dari melake, turun kat medan gopeng, agak awal, aku ckp kat mak takyah ar dtg amik...

7. bas yg byk membantu aku adalah bas utem..hahahha bas utem mmg best..naik free..bayau kot mase yuran...bertolak2 nak balek mase tu duduk kat bachang mase sem 1 diploma..jgn main gile..bas tu kire perkhidmatan paling utama dari bachang ke ayer keroh...kelas kul 9, bas kul 8 kene naek..kdg2 kul7 lebih dah terpacak aku kat bwh tuh..bas utem juge menemukan aku dan rakan2..juge menemukan aku ngan makcik..mase tu aku tgh isap okok tggu bas, tetibe ade suare halus memanggil aku.."majinn!"...eh budak kecik mane lak tuh..nasib baek putih comey2..tp sekarang baru ku kenal keganasannye..hahhahaha..

8. bas ketige..bas bainun..aku gi kemah pengakap dari stat lencana maju sampai la pengakap raja menggunakan perkhidmatan bas bainun secukup rase..bygkan dalam bas tuh bleh masok segala buloh2 dan daun keladi nk wat kemah..tu tak kire 5 org ahli pengakap yg gemok spt sapik mail, bob, rical, nasrul dan syamim..aku sorg je kecik..

9. bas omnibus ipoh - silibin..hahah bas nih best..serius...slalu ramai awek2 convent..

10. bas ipoh-taiping kaler biru kat medan kidd.aku penah naik kot bas nih...mase bile ekk..tp serius aku penah naek..aku wat pe gi taiping?

11. bas ipoh sungai sipot...errr..nk cite ke?takyah..

12..bas ipoh-melake...tak byk bas ipoh ke melake..byk pon bas dari utara nk ke selatan, singgah masok ipoh..so kdg2 kalo nasib baek dpt la bas best..

penah time raye aku main gambel..tak bli tiket dari melake..takpe aku mmg ske gambel2..trip2 mencabar nih..raye lagik 2 3 hari..aku cari tiket nk gi ipoh, ade pagi kul 9..tapi aku ckp kat mak aku tiket abes..hahahha nk merase naik bas lompat time raye punye pasal..so aku beli tiket gi kl..sampai pudu, mule ar..tiket sumer abes, tpakse pegi kat brader ejen..

brader ejen : tiket2..ipoh penang butterworth!!
aku : kul bape bang?
brader ejen : kul 4..cepat..cepat..lagik satu...lagik satu jekk..

kul 6 baru bas sampai..mak aku da tepon 3 4 kali..abah je rilek..abah time2 bende2 camni, bende2 survival mmg die tak penah kesah..die lantakkan anak2 die espcially aku nih..mmg best..itu antara pendorong aku suke survival..aku da agak da bas lompat2 nih kompem bas persiaran..mmg bas pesiaran..bawak sebijik cam bas pesiaran..a-kon pon panas2..trip die adalah KL-Sabak Bernam-Ipoh..pastu ade pulak yg rajin melepas angin dlm bas..dengan berkuap nye korang bygkan la muke masing...berbuka dalam bas, minom air kotak ngan kuih..benti kat behrang kot..sbb tayar pecah..sembang2 ngan brader2 yg naek bas skali..terdengar cerita brader2 dok blkg aku pasal mak bapak diorg..perjalanan melake - ipoh sepatotnye 4 jam lebih or 5 jam, jadi 10 jam...cita2 aku nk naek ketapi balek raye tak kesampaian..cess..perlukah aku berpindah ke johor?atau segamat?atau kluang?

13. bas ape lagi aku penah naek?bas..

dah tadek..

*updated

aku lupe..no 14..ana ade komen..

14. aku pnah road trip ngan ana..hahaha dari butterworth ke kamunting, kamunting ke taiping, taiping ke beruas, lepas ana balek, aku amik bas beruas ke parit...mak aku heran apasal aku dtg dari pekan parit..umah aku tepi jalan, kalo menghadap jalan raye, kiri ke pekan parit, kanan jln ke pusing,ipoh,batu gajah blalblabla..cam bese la aku jawab, tertido..benti kat depan skolah..haishh skang da takbleh road trip ngan ana..bahaye..wahhaha

15. satu lagik..aku lupe..aku penah naek bas sorg2 kat penang..nih aku nk ungkit2 nih..mase tuh padi ajak aku gi penang, lepak ngan die, so dari melake aku gagah la pegi penang..aku sampai2 aku suh die amik aku..ye ar kan..tau la plak aku gi penang camne..tapi die suh aku dtg pulau..ape name tempat yg ade wayang kapel seat tuh..perangin mall..cess...gagah la aku naek feri, smpai kat pulau nk kene cari perangin mall yg aku tatau rupe bentok nye..gagah la jugak aku meredah pulau mutiara tuh sorg2 berbekalkan beg galas yg berat..tu satu hal..esoknye aku ajak la gi metrik, boleh la pulak ade hal lain yg tak perlu aku ceritekan mengape..maka gagahlah aku lagik sekali dari hostel uitm penang ke stesen bas ape name tah aku tak igt pastu ke matrik pas lepak2 nk kene balek melake malam tu jugak, menapak la aku sorg2 tunggu bas depan matrik, nasib baek aku tak miss..wahh..aku ungkit nih padi..blanje aku ultimate coffee bean satu..

5 comments:

Ryehanna said...

Bas dari Butterworth ke Kamunting. Pastu dr Kamunting ke Tepen. Pehtu dari Tepen ke Berueh. Lagi, dari Berueh ke Parit. HAHAHA..

byk gila naik bas aritu

semy said...

haha..pindah la ke kluang majujaya..
ade ketapi..ade teksi..bas station berbumbung penuh..gerenti x basah bukan cam gopeng yg kene benti tepi station..hahaha...

saya_busan said...

bas ipoh - sg sipot tu cam penah nek same2 jek..hahaha...mase tu ko skolah lg, tp aku ngn dia da abis skolah..

ViNN said...

hahha..lupe ar weh..roadtrip dari penang ke parit..haha

Ryehanna said...

Haaa... itu ler dia.. ko lupe eh..
aku jugak yg ingat...

yela kan, ada org tu takut xde bas ke parit dr beruas.. huhuhu. ingt berueh koman spanar sgt ke. cehh