Monday, May 04, 2009

mak..

entry aku kali ini agak kepompuanan aku rase..

berdasarkan wiki..

The modern Mother's Day holiday was created by Anna Jarvis as a day for each family to honor its mother and it's now celebrated on various days in many places around the world. It complements Father's Day, the celebration honoring fathers. This holiday is relatively modern, being created at the start of the 20th century, and should not be confused with the early pagan and Christian traditions honoring mothers, or with the 16th century celebration of Mothering Sunday, which is also known as Mother's Day in the UK. In most countries the Mother's Day celebration is a recent holiday derived from the original US celebration. Exceptions are, for example, the Mothering Sunday holiday in the UK.

aku baru tahu sebenarnye ade macam2 tarikh diraikan mothers day neh..malaysia digolongkan - aku tatau camne malaysia mengolongi diri sendiri, ade meeting ke..persatuan ke yg tetapkan aku tatau.. - pada tarikh hari ahad ke-2 bulan mei..iaitu bulan nih arr..bersamaan ahad depan la gile..apakah perlu yg dilakukan...
aku slalu cerita pasal bapak padi or pacik ipin or kicap nipi..mak padi or makcik apenametahakutakingat..kakak padi la..sumer padi..tp nape cam jarang ade cite pasal abg aku,adek2 aku yg ku sayang...uhhh...aku abg yang baek..aku beli modem broadband nk kasik adik2 aku pakai tp ada dah amik ar wan...takkan min nak beli 2 kot..so korang share2 ar...aku abg yang baek..berwawasan..dok sorg2 tanpa bantuan..berdikari sambil kdg2 menumpang kasih syg rakan2..aku lah abg yg mampu menggalas cabaran itu..so this entry is a tribute to Puan Che Zauyah bte Ali.

dilahirkan pade errr..aa...8 julai..kot..haa 8 julai 1957..merdeka!!! di besut, terengganu..Puan Che Zauyah atau lebih dikenali dgn name Naterah@Natrah@Terah(dengan sebutan huruf R tu cam ade Idgham sket..) bersekolah di s.k.kuala besut, besut, terengganu dan smk aa..aa...aku rase kelantan kot..err..ahhh..
kemudian setelah tamat spm, beliau memasuki maktab perguruan mohd khalid, johor (aku rase da tadek dah..)..disitulah beliau aktif dalam permainan bola jaring..(sebab kitorang pernah selongkar album2 gambar lame..ade gambo die pakai skirt pendek main bola jaring terlompat2..) dan disitulah beliau bertemu ayahanda Hamdan bin Hj Mohd Noh atau singkatan nyer Hamdan HMN...pepandai jek aku..kemudian setelah tamat pengajian di maktab, mereka berkahwin dan menjadi cikgu sekolah..cikgu skolah adalah cita-cita beliau sejak kecil, mahu mendidik anak2 bangsa dan kerana mahu membantu anak2 kampong beliau dan menunjukkan bahawa anak2 kampung seperti beliau juge mampu berjaya..setelah berkahwin, beliau bertukar ke sk (1) tapah, tapah, perak..dan selang beberapa ketika mereka dikurniakan cahaya mata pertama, Hafidzi yang pernah menerima jolokan anak jepon kerane matenye sepet dan berkulit putih mase kecik..2 tahun kemudian, lahirlah cahaya mata mereka yang kedua, yang sangat ditunggu2, mmg ditunggu2 bagai menatang minyak yg penoh,ensem bergaye,tampan lagaknye..itulah anaknye yg kedua, Hazimin..setahun kemudian lahirlah anak ketige Hazwan dan kemudian anak ke empat dilahirkan di hospital besar ipoh (ngade2 nk kuar kat ipoh...aku lahir kat spital daerah tapah jek..) iaitu Nur Syuhaida (booo0000ooo00oooo...hahahhaha)...

berpindah ke parit setelah ditukarkan ke sk pasir gajah, dan kemudian berkhidmat di sk parit selama lama jugak ar..sebelas tahun kot..kemudian menjadi cikgu di sk tanjung blanja, parit, sk chopin, parit dan kini di sk padang tenggala, parit...oh kome deghoyan dah berbunge..cepat2 pinang anok dare..anok dare, anok dare bote..teman jumpe, di padang tenggale...itulah rangkap lagu mr os yg menjadi siulan beliau ketika bertugas di sk padang tenggala..lirik itulah yang dijadikan azimat utk terus meneruskan bakti beliau di sk padang tenggala, perak sehingge sekarang...


ade byk bende aku mcm agak salute ngan mak..aku rase mcm mak sorg yg sgt suke membantu lebih2 lagi kalo balek kg kat tganu..aku rase mcm2 mak tolong wat mende tu ini beli itu ini..maybe sbb mak dah rase dulu idop die camne kat kg and die tanak mende tuh berulang balek..
cuma ade satu cerita yg slalu aku teringat tentang mak..ade satu ketika, aku da lupe serius mase tu aku ade kat umah so maybe dalam skolah rendah..mak pernah sakit..and sampai skang aku cam tak tanye pon sakit pe sebenarnye..aku cuma terngiang2 bila abah bawak mak balek, abah ckp mak tak larat, baru kuar hospital kot ade pembedahan kecik kot aku tak berape ingat ar, tgk2 kan ar mak..mmg smpai skang aku rase cam terbayang2 mak baring kat ruang tamu..sedih..takot..

aku pernah buat mak nages..mase sekolah..aku jahat..huhu..kene tangkap warden, warden suh buat surat pengakuan, aku tipu2 byk pasal family,then esoknye mak dah ade kat skolah, mak nages sbb die bace bende aku tulis tuh...bodo nye westen..seriusshit..bodo..huh...
mak byk bersabar..tambah2 aku rase cam aku mmg agak terliar jugak dulu2 huhu..ye ar..masok plak bainun, member2 parit dah berkurang, member2 aku byk kat ipoh..padi kat ipoh..so penah satu ketika aku tergado ngan mak, sbb aku nak kuar, mak aku tak kasik..

byk bende..kdg2 betol jugak kat iklan telekom tuh..bila jauh, baru teringat nk tepon mak..sbb bile aku masok utem, jauh kat melake ngan perak..aku rase cam aku jd lebih baik ngan mak aku..maybe sbb aku dah puas lawan ckp mak kot..jadik anak mak la pulak..hhhuhuu..mak penah sapot aku nk beli motor, walopun aku tau die mmg histeria ngan motor2 nih..tambah2 bile aku ckp aku nk angkat 125 dulu die mcm ok jek tp tanak ar..baek aku mintak mak aku bayaukan downpayment kete..v6 sebijik ke..td kat bawah ade audi a4, cun jugak..hahahhaha jahat2..mak penah sapot aku beli pc, sbb loan aku separuh, mak tambahkan duit die..hhuhuhuh aku mmg tak bg mak dtg melake sbb jauh, tp kdg2 mak nak gak dtg melawat so aku ok kan jekk..


ade satu perkare ttg mak yg aku paham..die sgt nak kan satu family same2 time makan, dinner, or jalan2 or watever, tapi die tau die pon tiap2 ari sekolah, bz, anak2 pon stadi merata2 keje..sbb tu kdg2 bile abg aku balek kg or adek2 aku balek kg, paling kurang die akan tepon 2 kali tanye tanak balek kampong ke..aku dah paham da perangai die..kalo aku bz aku ckp tak..tp if bz pon, kalo die tepon kali ke-3 kompem aku balek..huhuhu..die sgt nakkan family tgether tp masing2 bz so masing2 kene pandai pikir ape korang nk buat..


hurmm...


aku penah suprise kan mak..mase tuh, mak ngan abah gi mesorat, aku cuti ade kat umah sorg2..aku curik kete abah, gi ipoh, cari kek..siap2 bikin suprise..walopun da kul 2.30ptg, tp mak best sbb di tiop gak lilin..tp itu..2006..aku rase aku pernah tulis kot..pastu 2007 aku baru masok degree..taun lepas aku rase aku tak balek sbb final year project..hope tahun ni dapat balek..tp aku rase cam nak ajak abg aku balek ahad nih..



mak.

hepi mothers day..just takot terlupe nk wish..:P

4 comments:

hOneY said...

alahai...sweet nyer entry ni..
ko nakal gk ek ms skolah..
mak ko bace mesti terharu ni.

Ryehanna said...

sweetnyer mahin...

aaa.. aku gak jahat. xnah pun seprais mak aku ke hape... huhu

Ryehanna said...

by the way, aku pun dah buat entry ttg mak jugak... heeeee

semy said...

gile majin sweet...sweet you...auw mak x kuasa u..