Tuesday, May 26, 2009

selsema la bab*!

pernah beberapa bulan or tahun lepas aku lupe, bila masa ade pihak2 cuba melaga2kan rakyat msia yg berbilang kaum ini..hinggakan pada satu masa, rakyat2 msia yg berketurunan india mahu dihapuskan perkataan keling dari kamus kehidupan..sebab nye adalah dalam kamus dewan, ade disenaraikan perkataan keling dan diikuti perkataan2 lain spt keling kapal karam dan keling mabuk todi..bukan gua nk racist, tapi itu mmg tepat..keling kapal karam, maksodnye riuh rendah..keling mabok todi aku tak kompem ape maksodnye..tapi baru2 ini mahkamah membenarkan penggunaan perkataan keling dalam kamus dewan..

itu cerita pasal keling..

tapi..dulu pernah wujud satu rase tak nak sebot perkataan babi di mata msyarakat umum..tapi kenape bile pasal semeseme babi nih mcm tadek ape jek..atau tak sedap name semeseme khinzir..atau mmg nk salahkan babi?atau memudahkan dokter memaki pesakit yg ade flu?

dokter : (dengan muke malas nk check pesakit sbb penat bjalan atau kene dump ngan awek or lain2 lagi..emosi terganggu) : ye..saket ape encik..
pesakit : saye semeseme dokter..
dokter : ini semeseme, babi..

menurut wiki..semeseme babi atau h1n1 termasok dalam kategori inflluenza A..ade 3 kategori influenza yg menyebabkan human flu, 2 iaitu influenza A dan influenza C being common in pigs tapi influenza B tadek..mule dikesan pada 1918 iaitu ade Flu Pandemic, dimana ramai2 org menghidap flu, dan babi2 juge turut dikesan mengidap flu yg same..ye ar kan..sbb babi kan slalunye dokter2 kalo ade nk wat ape2 kajian pasal manusia mst die kaji babi nih...aku penah tgk House, ade sorg patient, darah die tercemar, diorg operate babi tuh, pastu salurkan darah manusia nih melalui babi supaye darah pesakit tu dibersihkan..lebih kurg gitu kot..term2 dokter nih aku tapaham..

tapi...kalo dah name pon babi...

0 comments: