Saturday, June 27, 2009

kawen ramai2 kat kosmo.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm


LAPAN pasangan pengantin ceria selepas Majlis Perkahwinan Beramai-ramai yang berlangsung di Masjid Sultan Ahmad, Chukai, Kemaman semalam.


KEMAMAN – Tidak perlu duit hantaran dan belanja kenduri, cuma sediakan RM250.

Itulah jumlah yang perlu dibelanjakan oleh lapan pasangan muda untuk mendirikan rumah tangga melalui Program Perkahwinan Beramai-ramai Daerah Kemaman di Chukai di sini semalam.

Jumlah tersebut meliputi RM100 untuk kursus kahwin, RM113 upah jurunikah, RM5 untuk borang perkahwinan dan RM32 mas kahwin.

Kesemua pengantin yang berumur 14 hingga 35 tahun itu dinikahkan secara serentak oleh lapan jurunikah di Masjid Sultan Ahmad kira-kira pukul 12 tengah hari.

Sementara bagi majlis kenduri ditaja sepenuhnya oleh Pejabat Agama Daerah, Pejabat Daerah dan badan bukan kerajaan (NGO) yang dihadiri kira-kira 700 jemputan di pekarangan masjid berkenaan.



kenape ngan cite nih..cite nih tadek masalah pape pon..diorg nk kawen ramai2, murah2, ape salah nye..duit dikumpol tak cukop2, ade peluang leh dpt murah..lagipon nak kawen tu kan ke bende baek..watpe nk susah2 kan?

tapi masalahnye kenape pengantin umo 14 tahun?awal tol kawen..

Friday, June 26, 2009

yang pergi pasti teros dikenang..secara kasarnye pemergian sahabat mohd afzal aku rase paling terkesan dalam hidup semua budak2 kelas beliau, kawan2 rapat beliau dan yang mengenali beliau secara langsung mahupon tidak..sangat byk entri berkata tentang pemergian arwah dan aku rasekan bagai satu tamparan kerana die pergi tak disangka..setelah aku bace pelbagai entri2 dari rakan2 arwah, terbayang betapa arwah amat disenangi sumer orang..aku bukanlah teman rapat, tapi aku juge mengenali arwah..seorg yg happening,gile2,sempoi dan mudah berkawan..dan bagi mereka yang pernah bersama2 arwah sepanjang arwah masih hidop, selalulah berdoa semoga arwah aman di sana..

pernah aku terfikir..bila sampai waktu aku pergi pula nanti..bagaimanakah?

hari ni..

situasi 1 : dalam kete dgn bos menuju ke subang..

bos 1 : aku nk gi bcuti la..nk gi cameron..sejok sket..
aku : bukit tinggi kan dekat..
bos 1 : ko penah pegi ke?aku nk makan sayur fresh2..
aku : esok pagi2 pegi la pintu blkg tesco..
bos 1 : apasal?
aku : tunggu lori sayur sampai..kutip la makan..
bos 1 : buduh!

situasi 2 : dlm opis..tgh men fesbuk..

bos 2 : majinn!(masok bilik aku sambil membawe cekedis)
aku : apo?
bos 2 : majinn..buat nih..edit file2 flash ngan captivate nih..ade 4, illustrator,photoshop,flash,dreamweaver..(dan sambung bebel selama 10 minit..)
aku : okeh..(teros wat2 rajin..)

bos 2 pegi ke bilik die dan bersembang2 ngan bos 1..tibe2..

bilik sebelah : zzzZZZzzzZZZ...krooohhh...krohhh...

cess..aku sorg je bekerje di opis baru ini..

situasi 3 : kat kedai mkn bawah opis..

awek indon : minom apa bang..(dgn pelat2 indon)
aku : neskepe o ais..
awek indon : makan nya?
aku : nasik putih..ko buat la ayam masak halia..

selang 3 minit..

awek indon : bang..daging ayam sudah habiss..
aku : iya..apa yang belom habiss...
awek indon : daging sapi ada...buleh?
aku : sapi??apo tuh?

nasib baek aku teringat lembu punye susu,sapi dapat name..lalu aku meneke sapi itu sejenis haiwan yg buleh dimakan..

Wednesday, June 24, 2009

aku kat opis baru.




baru la sangat..opis nih pon turun setingkat dari opis lame..still kat worldwide gak..layann..

mlm tadi anset aku main gile..teros aku off..then on balek dpt msg..sori angah tadapat teman ko mlm tadi..nnti aku ganti malam laen..aku tau aku lagik best dari sirasie..wahahahhaa...

and sejak smlm aku sibok main ngan wordpress..wah main gile tgk wordpress..makin gugur rambut gua..ahh..lapau..makan..

Monday, June 22, 2009

Al-Fatihah


aku dapat sms kul 7.30mlm tadi...

sms dari 0125905162
(FW: ) Ayam@Afdzal baru meninggal ptg td accdent..al-Fatihah..

kalo tak salah aku..ini la gamba Ayam@Afdzal if ade sape2 tak igt..

aku kenal die sbb die budak BITS 2006/2007..diorg masok same2 ngan aku mase aku masok diploma kat KUTKM (skrg nih UTeM)..slalu gak nmpk die kat umah aku, mase tuh kat bachang..geng2 die Lan,Shahrehan,Buyong,Adib..aku rase die ade skali mase aku join Konvoi Merdeka KUTKM..pusing satu semenanjung..aku rase ar sbb die yg tlg aku time aku isi minyak, minyak melimpah kat moto aku..

Al-Fatihah..

Monday, June 15, 2009

matahari PD.





lokasi : Port Dickson

saje aku tetibe obses pada matahari..kepade aweks yg secara tak langsung menjadi model matari aku semalam..time kaseh je la..huhuhu..

ini adalah pasal blog ini.

salam..mak aku tepon tadi..

mak : ape kamu buat?
aku : tadek ape..kelas abes kul 5 tadi..
mak : ade cekgu skolah mak cakap, die dah tau name dulu2 manje2 mak..die kate die bace blog hazimin..
aku : errr..

aku ade terbace pasal si eye-ryehanna..die kate cekgu BI die penah bace blog die..aku?mak aku?pehh..aku rase cam aku tadek mencarut2 kat sini..so biar ar..tak kisah pon..huhu maybe cekgu2 die ade bace pasal aku tulis pasal mak aku..heh cekgu2 pon..jgn la bising2 sgt..sian mak aku tuh..ekceli name tuh name org2 kat terengganu sedare mare blah sane panggil die..jgn pggl die gitu..kalo tak free2 mak aku suh korg kutip sampah keliling skolah..

eh..aku tak kisah pon sape2 bace..ikot suke la kan..name pon blog..sape rajin gune blog utk bisnes oline, rajinla dpt duit..cuma setakat arini blog aku tertumpu pada ape yg berlaku selain sekolah, kelas dan kelas dan kelas..semoga mak aku tak selak belakang2..post2 lame yg agak memalukan..ahaha..biase la entri zaman budak2 zaman berchenta dulu2..eh aku tadek post gamba2 lucah kot..haihhh..kepade cekgu2 yg kenal mak aku sila senyap kalo ade posting2 mengghairahkan..

habes gua..

Friday, June 12, 2009

pantai tanjung biru, port dickson






ape yg best sangat kat port dickson nih?air yg jernih?udara yg nyaman?ipu pon da naek..jerebu makin tebal..tapi sempat aku jalan2 mencari tempat2 arah tuju sekitar PD..

kat atas gamba kat pantai tanjung biru or blue lagoon..kot name omputeh die..yg best berada di kawasan pantai barat adalah sunset..ingat padi?sunset..bukan sunrise..sunlight..sunprotectionsystem..the sun..

setelah aku jalan2, mmg pantai teluk kemang paling happening..tapi aku nk cite psal pantai cermin..pantai die da kotor..mmg itam pasir..dan tadek org mandi..bila ada pantai takde org mandi, adalah sbb air kotor..kalo da tau air kotor, agaknye ape tindakan korang sebagai pengguna pantai?kepade sesiape peminat air laut, sunset, sunrise, pantai2..tolong jage pantai di malaysia..

aku bkn photographer..tapi layann..

Thursday, June 11, 2009

port dickson 1

pantai.pasir.portdickson.

ps:markmiez..sila diam..hahhahah

Monday, June 08, 2009

sepuloh hari lagi.


ye..aku berade di sini..di port dickson golf and country club dan akan teros berade di sini sampai rabu depan..nasib baek dengan adenye broadband yg cantek ini memudahkan aku berhubung dengan dunia luar..eh gambar nih dari googling tapi view same cam dari bilik aku nih hah..kepada sape2 yg sanggop dtg PD dan menemani aku, sesungguhnye aku akan belanje die makan selama seminggu..kering otak gua dok sini sorg2..keutamaan kepade aweks dan rakan2 wanitas..gile ko bosan aku nak melayari pantai sorg2..tak ke gile...sape syg aku angkat tangan!!cepat!!aram...

abg dan akak ipar tersayang.

korang penah tak terpikir yg korang baru berumo 24 tahun?korang penah tak tau yg 24 tahun sebenarnye terlalu tua utk berhibur..bai..gua rase gua da lame terperosok dlm minda bos2 gua yg sudah kawen dan beranak 1, ade duit dan bleh bayau duit intenet serta berumah sendiri..gua rase gua terlalu terkeliling dengan tindakan refleksi dan reaksi bos2 gua..terima kaseh pade padi kerana tlah menyedarkan gua dari lamunan terhenti..supaye tidak mensia2kan mase mude ini utk berseronok2..

aku baru balek dari parit tercinta..eh aku harap akak ipa aku tak bace blog aku..or abg aku..or adek2 aku..sbb aritu, aku ikot abg and akak ipa aku gi ss32, cari umah kawan die nk kawen, diorg tadapat dtg so pegi umah nk bagi adiah..adiah si baang pon aku tak cari lagik..mase smpai umah kwn die, sibok la sane sini..pastu jupe la mak si kawan die..akak aku pggl mak kwn die 'mak' jugak...aku layann kan la akak ipa sorg nye pasal kan..tggu la tercanguk dlm setengah jam sbb akak ipa aku nak meneutralkan keadaan dlm bilik persalinan sbb kwn die dah bekeng2..before balek mak die suh tapau lauk..

mak tunang : fatin nk balek doh?(bunyi pelat2 tganu..)
akak ipa : ye la mak..nok balek perak..(juge berpelat2 tganu..)
mak tunang : gi tapau lauk2 tuh..
akak ipa : iskk tak mau la..malu ke orang lain..
mak tunang : ape nak malu..mak bagi..(sambil mghulur polisterin suh akak ipa aku tapau lauk..)
akak ipa : iskk..takpo lahh..malu nak amik..(sambil mengambil 5 ketol ayam goreng..)

byk gak tuh malu2 pon..akak aku nih ngidam kuat nih..

mak tunang : drive pelan2 ye..
akak ipa : ye mak..
mak tunang : carefree..

tapi pasni gua rase kalo gua nk balek perak, gua tanak tumpang abg gua kalo akak ipa gua ade..gua tatahan melihat mereka bermesra2..gua bukan jeles..tp bygkan abg korang adalah sorg yg sgt serius kat umah, kalo die cakap korg mmg kompem takleh lawan,abg yg pembuat keputusan..tegas2 sket..tapi begurau sende gelak ketawa hikihikhik...iskkk..iskk..lagipon baru kawen ar..gua rase gua tanak ar folo diorg pasnih..bertepok tampa depan gua tatkala tersalah lorong...adehhh..

ehh tadi pagi2 gadis hamster telepon..bangge plak aku..pes time weh ko tepon aku semenjak kite bersame2 di melake wahahahha..hape lagik..kitorang tag team kalo mengumpat..15 minit pon byk cite tuh..haishh..

esok nak gi PD..seminggu dok sano..den dah blaja cakap nogori neh..sape2 rajin dtg ar PD, melawat gua..kompem gua bosan nih..mintak2 awek PD masyukk..haishhh..kepade ryehanna rajin2 klik ads aku..ajak la lain2 skali..eh urie da nk fly..gi china teman pakcik die treatment..ape best nk kim kat china ek?

samat malam..

Thursday, June 04, 2009

Tag dari ryehanna comel bermata bulat dan suke kat panda yang sedang prektikel sambil online di lumut, perak..

1.Ape perasaan anda sekarang?
- gigih berusaha mencapai impian..

2.Saya nak makan?
- minom bleh?coffee bean..ultimate rm15..sape nk blanje aku meh..

3.Saya tak suka?
- hah..ape eh..aku tak ske mak aku soh masok gomen..sabar ar mak..

4.Impian saya?
- ade pojek besau...busan kat opis..

5.Haiwan yg saya tak suka?
- oh..kasihkan binatang..nyamok kot..bleh ke?

6.Saya harapkan?
- harapan jadik kenyataan..

7.Jika boleh putarkan mase?
- masok dip, tak amik ptptn..

8.Saya pada 10 tahun akan datang?
- akan berumur 34 tahun..dan kaye..dan kurus..dan kawen..

9.Handphone saya adalah sebuah?
- sebuah handphone?

10.Saya pernah bercinta sebanyak?
- uishh..amm..err...next!

11.Saya suke pada?
- awek klinik kat shah alam..

12.Kawan2 saya?
- adalah lelaki dan wanita..mereka sudah bekerja dan kaye..demm..

13.Pernah dikhianati?
- aku berkhatan pade umo 12 tahun...

14.Ape yg anda hendak lakukan terhadap org yg mengkhianati anda?
- doktor tu da meninggal dah..

15.Senaraikan 6 org untuk di'tag:

- semyotai..aku teringin nk curi d70 die..

- awek semyotai..aku tak tau ko budak dip dulu..

- akubosan..blog die private..

- balkis rosli..blog die juge private..pdn muke..

- keri..aku tau ko malas keje..

- ynn..aku baru mentweet beliau..

ps:aku kene tukau tajok..ade org ngamok..

Wednesday, June 03, 2009

laskar pelangi.

tadi aku layan citer laskar pelangi..walaupon sini sane kate support la filem tempatan, lagu tempatan, barang tempatan, tapi masalahnye barang tempatan cam langit ngan bumi even dibandingkan dengan indon yg rata2 mempunyai ramai penduduknye di malaysia samada halal or haram, mempunyai ekonomi berjuta2 rupiah dlm poket sehari, dan indonesia itu terbentuk dari pulau2 yg bergelimpangan di seluruh selat melaka dan laut china selatan..

laskar pelangi adalah cerita berlatar belakangkan tahun 1974 dimana bahase belanda masih terdapat pade papan tanda skolah..menceritakan kenangan budak2 sekolah zaman itu..budak2 yg bersekolah di skolah anak2 miskin berbanding skolah anak2 lebih berkemampuan..perbezaan jurang keluarga..dan yang penting bermotifkan bagaimana pendidikan itu adalah untuk semua warga..

tanak cakap byk..cuma filem ini keseluruhan budak2 berlakon..budak2 berjoget..budak2 bernyanyi..kat malaysia nih gamaknye filem budak2 ape la sangat..tentang bulan si ahmad idham buat tuh?cite cinta bai..budak2 bercinte nak ngorat awek baru masok skolah..brainscan topi ajaib?oh ahmad idham jugak..takpe...cite yasmin ahmad tu ape eh..mukhsin ek..hurmm..

kenape org msia nak berguling2 marah kalo kite tgk dan banggakan filem luar?

Tuesday, June 02, 2009

kawen lagik ke?


disebabkan faktor2 tadek keje..mungkin aku boleh membuat keje2 mengedit gamba seperti ini..sape2 nk kawen, nk wat photo album gitau aku..pomot nih..

kenape?kenape?

aku nak masok bab politikus jap..

kenape pm bagi jawapan gitu?kenape tpm pon cakap camtu kat tv3..kenape berita2 hanye besarkan isu yg negatif..tak ramai pegi mengundi?itu jek?tak cite plak majoriti bertambah ke..propa kak min adun bebas tuh tak menjadi ke..

jangan la bangga sangat ngan kemenangan itu..itu bukan kemenangan mutlak

aku nk tulis suke ati aku..bila hanya ade sorg calon PR, budak2 PR gua rase tak sumer nk balek ngundi..nak wat ape kan..sah2 menang..calon bebas pon tahpehape..bila isunye adalah kurang 50% kuar mengundi, yg patot difikirkan adalah kenapa rakyat msia taknak pegi mengundi..ade pulak yg bg pendapat, bila hanya 46.15% je yg pegi mengundi, diorg cakap lagi53.85% tuh puak BN..haishh..sempit sunggoh pemikiran itu..yang patot dipikirkan kenape pilihanraya kecil nih berbeza ngan pilihanraya permatang pauh dulu?nape tadek berita heboh2?nape tak dicanang2 bagai?diskriminasi ke?perkauman ke?kenape prk bukit gantang heboh satu malaya?bukan ke korg yg tanak bertanding?kenape pm kate kemenangan bukan kemenangan mutlak sbb lawan calon bebas sedangkan korg tak bertanding?kenape korg nk wat stetmen memalukan PR tapi aku rase ramai org leh pikir yg stetmen tuh malukan korg balek?kenape ramai tak pegi mengundi?apakah sbb menyambut hari tembakau sedunia?atau pegi tgk suarasa tv9?atau pegi jom heboh tv3?atau dok umah tgk melodi?kenape tak buat ari sabtu sbb hari ahad bukan ke org berehat2 kat umah?atau kat kelate ganu kedah org bekerje?iskk..mungkinkah..atau ini petande pasnih mmg tak ramai org msia minat nk gi mengundi?atau tak daftar lagik?atau remaje2 student2 yg asik dean list tak penah amik tau pasal politik?atau ramai student ade kat oversea?atau ade rombongan bwk org kampong pegi jalan2 ke hatyai atau pasir gudang?isskk...kesian malaysia..

dahh..sekian dari tv9..dekat dihati..awek bace berita tv9 skang nih cun2 plak aku tgk..kenape aku tgk tv9?apakah aku nk tgk liyana jasmay selepas itu?hahahhaa...

Monday, June 01, 2009

errr..

Macam-Macam: Wanita berusia 103 tahun guna Twitter

LONDON: Ivy Bean, 103, menjadi wanita tertua di Britain menggunakan laman web Twitter selepas bosan dengan Facebook.

Ivy yang tinggal di sebuah pusat jagaan orang tua di Bradfordsudah mempunyai 4,800 'sahabat' di Facebook tetapi kini memilih Twitteryang dikatakannya lebih menceriakannya, lapor The Sun.

Minat Ivy itu mempengaruhi orang lain di pusat jagaan berkenaan, kata pengurus Pat Wright.

"Semua penghuni di sini mencontohinya. Empat orang menyertai kursus komputer. Orang lain memilih Facebook, atau bersukan.”

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Dunia/20090517072558/Article/indexworld_html

serius aku taknah bukak twitter walopun ade kat blog si rye..err..nnti aku tgk2 kalo bkenan..
30 Mei, 2009

Lobi Hotel Akan Dicadang Zon Larangan Merokok

KUALA LUMPUR, 30 Mei (Bernama) -- Setelah mewartakan 20 kawasan sebagai zon larangan merokok, Kementerian Kesihatan hari ini bercadang memperluaskan larangan itu ke dua lagi kawasan iaitu lobi hotel dan ruang pejabat yang berhawa dingin secara berpusat.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata cadangan itu selaras dengan perhatian serius kerajaan terhadap kesihatan warga kerja, terutama pekerja wanita dan pekerja yang tidak merokok.

"Mereka perlu dilindungi daripada asap rokok basi di tempat kerja. Justeru, tempat kerja tertutup juga akan dijadikan kawasan larangan merokok," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Hari Tanpa Tembakau Sedunia 2009 peringkat kebangsaan di Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim) di sini hari ini.

Zon larangan merokok kini dikuatkuasa di pusat hiburan, hospital atau klinik, lif awam, kenderaan awam, tempat makan berhawa dingin, bangunan pejabat Island dan Peninsular Kuala Lumpur, bangunan Menara Esso Kuala Lumpur, lapangan terbang (kecuali kawasan yang dikhaskan), premis kerajaan, dewan dan institusi pendidikan tinggi.

Turut menjadi kawasan larangan merokok ialah tadika, taman asuhan kanak-kanak, hentian pengangkutan awam, sekolah, kaunter perkhidmatan bank dan institusi kewangan, Telekom Malaysia Berhad, Tenaga Nasional Bhd dan Pos Malaysia Bhd, kompleks membeli belah, kompleks sukan, stadium dan stesen minyak.

Sementara itu Liow berkata hasil Tinjauan Kesihatan dan Mobiditi Ketiga 2006, prevalen merokok di negara ini secara keseluruhan ialah 21.5 peratus, merangkumi 2.73 juta orang dewasa.

"Sejumlah mereka ini menghisap sebanyak 33 juta batang rokok sehari dan membelanjakan sejumlah RM8.6 juta sehari," katanya.

Liow berkata sejak akhir tahun lepas, kementerian telah mempromosikan 'Amaran Kesihatan Bergambar' melalui media cetak dan elektronik dan akan memperhebatkan lagi promosi itu mulai minggu depan hingga September ini.

Sejak akhir tahun lepas juga, rakyat Malaysia mula melihat kotak dan bungkusan rokok yang mempamerkan amaran bergambar pada rak-rak jualan rokok di seluruh negara.

"Daripada tinjauan yang dijalankan, maklumbalas yang diterima menunjukkan gambar beramaran ini memberi kesan kepada perokok dan bukan perokok.

"Saya mengharapkan di akhir kempen media nanti, sesuatu maklumat yang amat berguna akan kita peroleh daripada kumpulan sasar. Setiap maklumbalas akan dinilai dan dihalusi bagi membolehkan kita membuat perancangan dan strategi seterusnya," katanya.

Sementara itu, sepanjang tahun lepas 4,500 orang disaman kerana merokok di kawasan larangan merokok dan dikenakan saman antara RM3,000 hingga RM5,000.

-- BERNAMA

ye..ini berita yg tlah keluar smlm..

lobi hotel secara amnye adalah tempat melepak sebelom naek hotel pada dasarnye..nape korg nk gi otel2 nih?ngan sape?iskk2..

masalahnye..korang tak kesian ke ngan perokok2 tegar contohnye macam si padi tuh?mesti la die nak isap okok..die da lah lemah matematik..kasik la can smokers nak hidop bebas..daripade sumer tempat nk diwartakan no smoking, baek la lagik korang stopkan impot okok or tutop kilang2 rokok..nih tak tegas pong..apakah nanti ade dato'2 or menteri2 yg smoking akan naek angin?atau ade pakcik2 menteri yg saham besa dlm kilang rokok?atau kotak rokok pasni akan tukar drpd gamba baby mati kepade list2 tempat yg diharamkan mensmoke?kenape rokok yg disalahkan kalo hari tak ujan?kenape rokok disalahkan kalo bau asap?ehh..asap shisha lagik byk la berkepol2...korang haramkan je bende2 berasap kan senang..

eh lagipon aku rase smokers la org2 paling prihatin kalo nk smoking...cam arituh, kat tgh2 konset..kalo tgh2 ramai, ade baby ke budak kecik ke, aku padam..buang..kalo ade org tua batok2, aku padam..kalo ade pakcik2 bertongkat dtg sambil tutup idung, aku suh die balek umah..dah tua2 nk tgk stacy berjoget apasal?

kepade menteri..sila tutup kilang rokok teros..tadek korang menyusahkan smokers, nyusakan diri..susahkan smokers sbb nk kene cari tempat yg bleh smoking..susahkan diri sbb nk kene wat list la ape la..eh apsal tadek rokok halal?beer halal korang bagi masok..dah la packing sebijik same..dlm gamba kat paper tu air siap ade buih2 ala2 mabok..aku tatau la, org laen la cakap..mane la aku tau camne rupe nye..