Wednesday, July 22, 2009

ape korang main?

tadi..before issey dtg amik aku kat umah sbb nk gi sunway..aku turun bwh umah dlm kul 6.30 petang..lepak2 kat bwh flat, budak2 tengah berjemaah bermain gasing..kenapakah?sejak bila gasing kembali menjadi idola kanak2?bukankah mereka sepatotnye bergelumang dengan digimon,tetris,anset atau psp?atau bermain skate mahupon kasut bertayar?apakah mak bapak mereka cuba mewujudkan kembali suasana kampong?atau mak bapak diorg teringat mase kecik2 dulu diorg main gasing dan cuba memperkenalkan permainan tradisi itu kepade generasi muda?

bila budak2 dulu, mase time skolah rendah la kan..kalo time rehat,ramai2 akan berada di court badminton bermain sepak2..ya..itu adalah permainan bola sepak tahap kanak2..level groundfloor..mase time darjah 2 ke 3, main bola tenis sepak kat court badminton..berebut la budak2 pasal bola tenis sebijik..sepak sane sepak sini..yg baju putih,kelabu,baju biru bertali leher juge turut serta merasai kemeriahan nye..seperti pesta anak2 semut yg memburu seketul gula pasir..yg pompuan2 pulak, main tali getah..eh bai..gua pon penah main lompat2 tali getah tu..1 point,2 point,ape2 tah point..aku penah sampai tahap pinggang jek..dan aku rase cam tak caye camne ade yg bleh lepas takat kepale..tp bila time sukan,sekor2 tanak masok acara lompat tinggi..eh byk lagik game2 mase rehat..main tutop botol?hebat..batu semban?hebat jugak..hahahah..congkak?layang2?iskk..buat sendiri bai...main guli?da lame tak main..

korang penah main polis sentri?

polis sentri..one two jaga..polis mati pencuri jaga..fuhhh...kejar2..kejar2..aci nyorok?aci duduk?sume game ade nyanyian kiraan masing2 kan..

a ci calewa duku daka..apolo polo apa..aci nya ke dok..ko geng sini..ko geng sane..ko lari dulu..ko nyorok dulu..atau...oooooo som!!!one two jus!!!ehh..aku lupe lagu nak kire sape jadi tu..letak kaki,ade lagu die..kire2 die keluar..cam siot lupe..aram..

nenek nenek si bongkok tige..siang mengantok malam berjage..mencari cucu dimane ade..nenek ku kawen dgn anak raje?cucu cucu tadapat lari..nenek tua byk sakti..skrg nenek nk cari ganti..sape yg kene die yg jadik...uhuk2..uhuk..lari2..chopp...chopp..tak aci..

oh..korg igt lagu assalamualaikom?kom ape..kom bet..bet ape bet men..sampai gile tak abes2..

ade lagi..

jan jan jale jale itik jale ayam..berape lubang kancil?seratus lime puloh..blablabla aku lupe lirik...hahahah..

budak2..

Wednesday, July 15, 2009

bile bersembang.

tengah2 tunggu nasik goreng aku sampai tgahari semalam..

boss 1 : aku nk ajar khalish berenang ar..aku da lame tak mandi air terjun nih..air terjun bleh lompat2 pusing2..
aku : uish..berani plak lompat2..
boss 1 : aku dulu kecik2 ramai2 mandi lombong..mandi lombong syarat nye takleh jejak tanah..sbb kalo jejak, air keroh, kene halau balek umah..
aku : mmg la..sungai pon kdg2 gitu gak..
boss 1 : ko reti berenang tak?

serius aku tak reti..aku da try..ade byk sebab apasal aku tak terdedah sgt akan aktiviti merenang..sebab ke satu, aku kecik2 dulu mane main sungai..mase bile aku nak main sungai pon ntah..aku main sawah..tali air..terlepas la jugak dari kandang mak bapak aku..tapi balek2 mmg kene rotan la..sbb pagi2 skolah, kul 2 ptg da gi ngaji,petang2 b4 balik ade geng ajak terjun ban, terjun je la..ala setakat ban tu tak la besar sgt..dah la aku pon time kecik2 besau, nk berenang pon tak lepas..balek umah, matahari terik, baju basah..dan kene rotan..

sebab ke dua..ok..kecik2 dulu aku lagi besa dari skang nih..aku hampir2 menjadi bob ku2..bila badan ko besa, dan ko masih kecik..mase tuh pemikiran aku hanya taksub pada peribahasa untung sabut timbul, untung batu tenggelam sbb batu berat..aku berat..dan bersandarkan fahaman fizik aku tuh, aku mensasarkan aku akan teross tengelam jika bermain sungai atau menyelam..berenang?mampu ke?

sebab ke 3..bila ko da besa pjg camni, kaki otot2 da keras..nak ke blaja berenang?walopun sebenarnye spt kate si boss 1 itu, terjun pusing2 dari atas batu air terjun adalah mengujakan, tapi apakan daya..itu juge termasok dalam fahaman fizik aku dari kecik..ko tu besar..nak pusing hape nye..

eh..mase kat skolah pernah gak mandi kolah blok a..ade skali aku try pusing2 kepale, skali terhentak kat dasar kolah, pening gak..nasib baek aku cepat naekkan kepale..gigi aku sompih..sompih tau tak?sompih..ala..google arr..

tapi aku penah mandi2 sungai perak..mase camping pengakap..itu je pon peluang aku ade nak mandi sungai dan tak kene rotan..sungai kat besut pon penah mandi..laut?mmm...aku ske main air terjun..lata kinjang dah 2 kali pegi..lata iskandar pegi..lata kekabu..

laut2 kat sabah cantekk..sape nak sapot gua?

Thursday, July 02, 2009

jumpe bob dan mamat.

ari selasa..mase aku tgh pusing2 giant ss13..tetibe aku ternampak si mamat tgh beli ape tah kat gerai2 kat medan selera..pastu sorg lagik..

"oi gemok!!"

ces..mentang2 ko da kurus bob..secara first time aku menyaksikan secara live akan kekurangan berat badan si bob..hampir2 nak jadi cam si aizat..kalo jd cam si aizat af tu kompem aku bunuh diri tadapat menerimanye apatah lagik si semi pon da mengemok, niza pon mengemok so tak heran la aku juge meningkatkan berat badan..tapi si bob?camne ko kurus aku mls nk tanye2..mesti ko minom jusmate5 kan?

pastu kitorang lepak2 minom kat medan selera..aku baru beli popiah, igt nk lyn tv sambil mkn popia giant..tapi takpe la..member lame..si mamat pon tengkok da berisi tapi dua2 pakai smart la..lepak2 sembang2 sambil mamat makan sizzling..si bob pon terikot la..ala diorg kayo..budak2 netwek mmg kayo..lupo la den kek sini hah..takpo la..