Wednesday, July 22, 2009

ape korang main?

tadi..before issey dtg amik aku kat umah sbb nk gi sunway..aku turun bwh umah dlm kul 6.30 petang..lepak2 kat bwh flat, budak2 tengah berjemaah bermain gasing..kenapakah?sejak bila gasing kembali menjadi idola kanak2?bukankah mereka sepatotnye bergelumang dengan digimon,tetris,anset atau psp?atau bermain skate mahupon kasut bertayar?apakah mak bapak mereka cuba mewujudkan kembali suasana kampong?atau mak bapak diorg teringat mase kecik2 dulu diorg main gasing dan cuba memperkenalkan permainan tradisi itu kepade generasi muda?

bila budak2 dulu, mase time skolah rendah la kan..kalo time rehat,ramai2 akan berada di court badminton bermain sepak2..ya..itu adalah permainan bola sepak tahap kanak2..level groundfloor..mase time darjah 2 ke 3, main bola tenis sepak kat court badminton..berebut la budak2 pasal bola tenis sebijik..sepak sane sepak sini..yg baju putih,kelabu,baju biru bertali leher juge turut serta merasai kemeriahan nye..seperti pesta anak2 semut yg memburu seketul gula pasir..yg pompuan2 pulak, main tali getah..eh bai..gua pon penah main lompat2 tali getah tu..1 point,2 point,ape2 tah point..aku penah sampai tahap pinggang jek..dan aku rase cam tak caye camne ade yg bleh lepas takat kepale..tp bila time sukan,sekor2 tanak masok acara lompat tinggi..eh byk lagik game2 mase rehat..main tutop botol?hebat..batu semban?hebat jugak..hahahah..congkak?layang2?iskk..buat sendiri bai...main guli?da lame tak main..

korang penah main polis sentri?

polis sentri..one two jaga..polis mati pencuri jaga..fuhhh...kejar2..kejar2..aci nyorok?aci duduk?sume game ade nyanyian kiraan masing2 kan..

a ci calewa duku daka..apolo polo apa..aci nya ke dok..ko geng sini..ko geng sane..ko lari dulu..ko nyorok dulu..atau...oooooo som!!!one two jus!!!ehh..aku lupe lagu nak kire sape jadi tu..letak kaki,ade lagu die..kire2 die keluar..cam siot lupe..aram..

nenek nenek si bongkok tige..siang mengantok malam berjage..mencari cucu dimane ade..nenek ku kawen dgn anak raje?cucu cucu tadapat lari..nenek tua byk sakti..skrg nenek nk cari ganti..sape yg kene die yg jadik...uhuk2..uhuk..lari2..chopp...chopp..tak aci..

oh..korg igt lagu assalamualaikom?kom ape..kom bet..bet ape bet men..sampai gile tak abes2..

ade lagi..

jan jan jale jale itik jale ayam..berape lubang kancil?seratus lime puloh..blablabla aku lupe lirik...hahahah..

budak2..

8 comments:

qyla said...

kombat,bat apa..
batmana ..,man apa..
mantol,tol apa..
tolak,lak apa..
laksa,sa apa..
satu,dua ,tiga..kejar2.

hahahaha.

best2 kenangan zaman sekolah dulu ..

;))

BalkisMR said...

ko lupe la mainan ibu jari tu. lagu mcm ni aku nyanyi --
lai lai si lai sofamisakola...lai lai tep tep tep.. lai lai tep tep tep. 1,2,3,4,5,6,7,8,10!! picit la ibu jari kwn tu sampe mati.

ViNN said...

aku lupe..ade lagi 2 3 lagu pasal kire2 kat kaki..

Mrs. Izwan said...

peh flash back giler entry ko ni majin. aku ms kengkecit dulu suka main baling slipa or bling tin. ala bg jatuh pas2 bina smula.. kalu kene bling slipa 2 kat bdn. punyala sakit. tp sronok giler.kan?kan?

em game lompat getah 2..kalu ko nak pcaya la kan, aku sejengkal atas pale pon leh lepas.tp dulu la, kini ku xtahu..hahahaha

Ryehanna said...

aku dulu suke main lompat getah, main rounders guna bola tenis (jauh tu melambung! jenuh nk kejor. homerun sesaje. haha), lubang tikus, bola beracun guna bola tenis (kena sedas kat blakang leh lebam ohhh), nyorok2, dan berbasikal keliling kampung. huahua

tahukah anda nama permainan polis sentri itu berasal dari POLICE AND THIEF?

hihihi

Anonymous said...

konda kondi ko tak letak plak min
ala permainan yg gune kayu....
korek lubang pastu cungkil kayu tu...

yer aku mula amik pot kat blog ang - apit

BalkisMR said...

jgn lupe main sepsepsep tomtomtom dgn main cop tiang ms rehat. permainan awek2 lg adelah batu sremban n tenteng.

DaliaLiyana said...

kak dalia dulu suka main lompat getah & batu seremban..hikhik..