Wednesday, July 15, 2009

bile bersembang.

tengah2 tunggu nasik goreng aku sampai tgahari semalam..

boss 1 : aku nk ajar khalish berenang ar..aku da lame tak mandi air terjun nih..air terjun bleh lompat2 pusing2..
aku : uish..berani plak lompat2..
boss 1 : aku dulu kecik2 ramai2 mandi lombong..mandi lombong syarat nye takleh jejak tanah..sbb kalo jejak, air keroh, kene halau balek umah..
aku : mmg la..sungai pon kdg2 gitu gak..
boss 1 : ko reti berenang tak?

serius aku tak reti..aku da try..ade byk sebab apasal aku tak terdedah sgt akan aktiviti merenang..sebab ke satu, aku kecik2 dulu mane main sungai..mase bile aku nak main sungai pon ntah..aku main sawah..tali air..terlepas la jugak dari kandang mak bapak aku..tapi balek2 mmg kene rotan la..sbb pagi2 skolah, kul 2 ptg da gi ngaji,petang2 b4 balik ade geng ajak terjun ban, terjun je la..ala setakat ban tu tak la besar sgt..dah la aku pon time kecik2 besau, nk berenang pon tak lepas..balek umah, matahari terik, baju basah..dan kene rotan..

sebab ke dua..ok..kecik2 dulu aku lagi besa dari skang nih..aku hampir2 menjadi bob ku2..bila badan ko besa, dan ko masih kecik..mase tuh pemikiran aku hanya taksub pada peribahasa untung sabut timbul, untung batu tenggelam sbb batu berat..aku berat..dan bersandarkan fahaman fizik aku tuh, aku mensasarkan aku akan teross tengelam jika bermain sungai atau menyelam..berenang?mampu ke?

sebab ke 3..bila ko da besa pjg camni, kaki otot2 da keras..nak ke blaja berenang?walopun sebenarnye spt kate si boss 1 itu, terjun pusing2 dari atas batu air terjun adalah mengujakan, tapi apakan daya..itu juge termasok dalam fahaman fizik aku dari kecik..ko tu besar..nak pusing hape nye..

eh..mase kat skolah pernah gak mandi kolah blok a..ade skali aku try pusing2 kepale, skali terhentak kat dasar kolah, pening gak..nasib baek aku cepat naekkan kepale..gigi aku sompih..sompih tau tak?sompih..ala..google arr..

tapi aku penah mandi2 sungai perak..mase camping pengakap..itu je pon peluang aku ade nak mandi sungai dan tak kene rotan..sungai kat besut pon penah mandi..laut?mmm...aku ske main air terjun..lata kinjang dah 2 kali pegi..lata iskandar pegi..lata kekabu..

laut2 kat sabah cantekk..sape nak sapot gua?

7 comments:

saya_busan said...

haha.. bleh blaja lg la weh.. malu la laki x reti berenang.. haha..

k.e.r.i. said...

ko takleh jadi bomba dan penyelamat la majinn.
haha

-KepangDoea- said...

haloo^^ blogwalking =D

ViNN said...

cett..malu hape..aku rase cam bukan aku sorg jek..huhu

Anonymous said...

wei...badak pon leh berenang la...
ni kan ko plak.aper da...
meh aku ajor kamu berenang nak?
aku ajor free jer...
masuk pusat akuatik uitm...
2 henget jer...
senang jer....
(teringat penyengat sengat ko kat umah aku kat parit)-apit

BalkisMR said...

kalau i lemas mcm ne? wahahha! gile

ViNN said...

aram apit da stat masok pot aku meluah perasaan..ye..penyengat..wahahahaha...