Saturday, August 29, 2009

sembang-sembang dengan bos gemok.

pulang dari mesjid.

bg : ko tak balek kg?
aku : tak..mggu lepas da balek..
bg : sementara bleh balek tu balek la..

aku : (mmg ar nk balek..kalo ade kete da lame suke2 ati nk balek bile..meh la bg pinjam kete tuh) tgk ar dulu bang..mggu dpn kot.tumpang member..

bg : nih sewa ar kete aku..

aku : (mcm tau2 lak..) hahaha..raye cuti berape ari bang?

bg : seminggu kot..tp ko rabu kene masok opis..
aku : ehh..ape plak..

bg : abes keje byk..

aku : ahahah sy cuti tanpe gaji ar..
bg : ok..lagi bagus..ko cuti la 2 bulan teros..

aku : bos tak balek kg ke?
bg : den dokat jo..tiap2 minggu balek..
aku : sy pon nk cari pompuan tadek kg la sng..raye balek kg sendiri..
bg : ade..
aku : sape?
bg : anak yatim piatu..

rumah terbakar semua orang nampak.

laptop aku mengalami sindrom blu-skrin sejak mggu lepas..dan baru smlm aku gi anta kedai..ekceli aku mls sbb biase aku pakai laptop si padi main game ke lyn muvi ke..tapi disebabkan padi balek kampong berjumpe awek (ckp kat aku konon2 ade mkn ramai2 ngan famili tp mcm die tak cakap kat aku die nk jupe mak awek die..konon2 mesra..) lalu aku terpakse membetolkan laptop utk mengelakkan aku kesunyian di pagi petang siang dan malam hari..inilah wajah laptop yg aku bukak..koman punye ar..hp compact..aku nk format tp die ckp hd tak detect..setelah buntu bertanyakan pada si semy yg merupakan tokoh komputer semasa aku blajar dulu, aku membuat keputusan drastik meredah hujan renyai2 ke alam sentral..ia tlah mgorbankan 30 hengget yg sebenarnye aku bleh format sendiri...dan nyaris2 melayangkan aku lagi 180 hengget, aku teruja nk tukar dvd-ram..lalu bln dpan ar kot tukau2 lain..pantang gaji masyukk mule ar meragam satu2..




brader pc : da keje ke student bro?
gua : keje bang..
brader pc : oo..tak sambung blaja ke?
gua : rilek2 dulu bang..kumpol duit dulu..
brade pc : da ade degree?
gua : dah..
brader pc : abes nk sambung ape?
gua : tgk ar dulu bang..mane rezeki ditolak..
brader pc : isyy..lu mude lagi kan?

tua sgt ke wajah gua?

selepas7 hari.


dah seminggu berpuase..first time pose+keje..dan seperti yg tlah diberitahu oleh bos2 aku, time pose opis nih jadi slow..mmg sgt slow..hahahha..

ari isnin aku tido sejam, selase aku dtg kul 10.30, rabu aku tak tido,khamis aku tido sejam juge stat kul 1, dan tadi aku tido dari kul 3.00 smpai 4.30..agak2 la wehh aahahha..seminggu nih jugak sangat sejuk jika dibandingkan hari2 tak ramadhan..pagi2 dah ujan..nak tanak main ujan la seminggu nih..kalo tak pagi2, ptg2 time aku nk beli makan pulakk ujan..

selepas 7 hari, aku rase cam lg byk duit terbang beli mkn bukak pose dari mkn time tak pose..ari isnin, aku lyn nasi kerabu..selase aku lyn mi rebus..rabu aku mkn ape tah..khamis aku terjumpe plak ikan terubuk bakar..lantas ari ni juge aku tlah mengabiskan rm7 utk terubuk..tu tak kire nasik lagik..huishh..agak tercabar gak duit aku bulan nih..even gaji da masok smlm, tapi still ade byk bende nk pakai duit kan..sewa umah..bil umah aku kompem 2 bulan..hahah saje gatei kumpul 2 bulan punye bil, skang rase la byr byk..just sewa umah je aku mls nk postpon berbulan2...sbb ade owner kan..lagipon die pon nk raye..anak2 lagik..gile prihatin..kalo takat bil api, air tuh..lantak la 2 3 bulan postpon..paling2 kejam die tutup api pon still kite tak kaco kebajikan umah tangge org..mane la tau satu ari bila duit da ade, ade umah sewa sndiri, org mls bayau sewa, kene jugak kat kite balek kot..

selepas 7 hari..pose actually tak heran sgt..sahor pon mkn roti sudeyy..itu pon jam aku alarm kul 4.45, si padi bgn, ready2 kan sahur, da siap baru aku bgn ahahahhaa..gile kejam aku..ah dulik hape aku..weh padi..mggu dpn bwk duit sewa umah..hah ko kire la duit api tu aku da gitau..ckp la kat diorg, 2 bulan punye..baek punyee...

selepas 7 hari..maybe mggu depan baru lik parit..2 mggu skali kire ok kot balek kg..lgpon ade jugak kawan budak parit yg berkenderaan untuk ditumpangi pulang ke tanah air...okeh pit?mggu depan kompemm..tp jgn la akak ko nk ikot..aku segan gak ngn akak ang..kalo adik ang takpe la jugak..hahahah

perkara2 yang tlah aku lakukan berkenaan ramadan sepanjang 7 hari di shah alam..

1.bazar kat stadium(13)
ape aku beli..pk2..nk bli ayam golek tak kesampaian..aku beli..ahh lupe..mungkin kerana daya ingatan aku terpahat wajah2 dan bentuk kaki aweks2 yg berkeliaran di bulan ramadan..juge aweks2 kelemahan aku..berbaju kurung..hisshhh waktu mencari jodoh..sila dtg berseorangan atau bersama rakan lelaki saje jika ingin mencuba nasib..gerai byk2..aku bli beriyani ke?ehh tu si padi belik...
2. bazar kat ss18
aku tgk pakcik mee rebus buat live dpn mate, so aku beli..ngan karipap panas..pastu angin kuat, terbang sebijik payung nasib baek tak terbang teros..jumpe si opo meniage..
3. bazar kat ss7
aritu aku beli nasik kerabu..aku da aga addicted ngan nasik kerabu die..smlm ngan tadi aku beli terubuk bakar+nasik..dan roti john brader pakai baju ala2 chef ckp loghat utara..
4. bazar blkg unisel
smlm..eh rabu..gi ngan si padi ngan si nori..usya air buah naga cam best kaler pepel..tapi melekit2 aku minom sket jek..ade dlm peti ais tuh..suke la pulak aku kat buah nage..bertuahh..gerai x byk..aweks bleh dikatakan sgt blah..
5. bazar kat pkns
aku chatting2 ngan opi, tanye mane bazar nk gi..opi listkan dan lantas aku bersetuju utk ke pkns..gerai sket2 jek..aweks juge sikit tapi marbeles...aku ok lagik usya aweks pakai tshirt2 jeans2 tapi aweks yg berbelah di belakang tu aku tatau motif die berdressup begitu di ptg syawal..cuba mencari pahala free kah?
6. tido di opis
aku tlah bjaya melaksanakan list "ape perlu di buat jika dah bekerja" iaitu tido di opis secara live di depan bos..ekceli td cam terdengar2 bos aku pggl tp aku lelapp balekk..sedar2 bos sudah bertukar ganti..hahahah
7. semayang terawih
ok..hal ko ngan tuhan..nak citer2 apasal kan?

so..hari ke 8 9 10 dan seterus nya bagaimana?

Tuesday, August 25, 2009

salam.

berkawan biar seribu. bersahabat biar seribu. berteman biar seribu. kalau ada seribu lagi seribu pon tak mengapa. asalkan kita tahu siapa kawan. siapa sahabat. siapa teman.

skarang tak susah. bila mana ada lebih byk komunikasi maya. internet. handset. facebook?

tapi seberapa ramai yg kite msg. seramai mane kite call. seramai mane kite add friends dlm facebook.

berapa ramaikah yang membalas.

terpulang pada siapa yang dicari. apa yang dicari.

Monday, August 24, 2009

salam ramadhan.


selamat berposer.

permulaan pose taun ni amat mengasyikkan..sbb aku tlah pon pulang ke kg halaman, parit, perak utk memastikan hari ketama pose ini diraikan dgn mak abah aku di kg..lgpon bkn jauh sgt nk balek..alang2 kan..lgpon takde sape kat umah..so baek aku balek..then mak ckp adik sorg lg pon balek gak..cekgu, cuti seminggu..hissh..nasib baek ade sorg kat umah bln2 pose ni..ade la mak aku teman nyembang2..teman gi bazar...teman gi bli brg2 masak..


Friday, August 14, 2009

p.u.k.*.m.a.k!

ini...memang lawak..series..serius..dan aku tak berniat nak menonjolkan "ko parti nih..ko pembela bangsa" ape2 sumer..just..nak share lawak yg buat aku tergelak..




kepade pakcik2 yg ade muke kat gamba nih..kalo anak korang tanye..

anak : abah..pukimak tuh hape?

1 word.

bodoh.

kredit utk forum cari..

Wednesday, August 12, 2009

the happening.

salam.

mcm film the happening kan?m night shaymalan..night..malam..cett..bila virus datang menyerang ramai orang..

ade jugak ideologi2 palsu (atau mungkin benar..aku pon tatau)..bila manusia sudah menjadi terlalu ramai di muka bumi, sistem ekologi dan sistem vice versa manusia tak lagi stabil..satu virus akan disebarkan oleh pihak2 yang masih tak diketahui untuk membunuh manusia2 yang dianggap sampah..yang dianggap hanya menyebabkan ketidakseimbangan bumi..betol atau tidak?ade juge rumours pasal askar2 US yang dihantar ke medan perang yg besau mcm iraq,aghanistan dan sebagainye sebenarnye adalah antara rakyat2 US yang tidak memberi sebarang kepentingan pada mereka..hidop atau mati mereka tidak penting..so hantar ke perang, kalo hidop, hidop ar.kalo mati, diorng suke..ade juge rumours anasir2 barat yg cipta virus nih..huh..

kalo diikotkan ape yg aku bace..kite agak lambat bertindak.sedangkan sejarah kan dah tertulis yang influenza nih penah menyerang dunia pada 1918..heran gak kenape selepas90 tahun, still dunia masih takde penawar..ade yg cakap virus nih baru..aku pon tatau..aku bukan doktor..tapi aku berhajat utk mencari menantu nurse kat mak aku..hahahha..cun kot tambah2 kawan2 si ana di sini dan di sini..hahhaha..ade juge di lain2 tapi terase cam biar ar korg carik..jgn lupe tekan nuffnang die..mokk..aku pomot blog ko nih..hahahha..

sayugia diingatkan kepada mereka2 yang mempunyai simptom2 itu, supaye korang lepak je dlm bilik..lantak la skolah korg cuti ke, u korang tutup ke..korg jgn ar kemane2..sebab simptom2 yg korang ade tu, bile korang balek kampong,journey nk balik ke kampong korang akan bertembung ramai manusia..dan secara tak langsung korang2 yg ade simptom dan pulang ke kampung konon2 kuarantin bagai adalah penyumbang kepade kematian2 yg baru skang nih..korang sedar tak..tak kan..sbb menteri bagi cuti, pengarah u bagi cuti korang pon cuti..balek kampong..jumpe mak,abah,atok,sedare2..pastu sedara2 yg besau2 boleh la tahan lagik..sedare2 pass plak kat anak2..tapi entah..mungkin korang tatau..aku pelikk..apsal bila ade student yg kene simptom, u suh balek kampong?nape tak tutup pagar, jgn bg org masok..sah2 virus tu berlegar2 dlm kawasan tertutop..panggil doktor satu batalion, serang la kampus yg dah ade simptom..cucuk2..seminggu dua virus pon mati..takde la terdedah kat pakcik bas,makcik jual air,anne jual kacang putih mahupon mapley2..tak ke senang?atau cakap je sng?tak gak..releven gak idea hasil perdebatan aku dan boss2..

kematian makin meningkat..sampaikan mak abah aku isau kat kampong..atau aku harus pindah ke kampong halaman..nescaya padi akan menyepak aku bila membaca stetmen yang aku nak balek ipoh..hahahhaha..

Monday, August 10, 2009

bila aku miskin.

okeh.

ini adalah perkataan bila mana aku ym ngan angah..ayat aku ubah2 sbb aku tak igt..

angah : aku busan.
aku : tulis ar blog.
angah : aku ade idea tapi tatau nk tulis camne.
aku : aku byk cite tapi kalo tulis gak cam poyo plak..

korang layan so7?sebuah kisah klasik adalah lagu yg terpaling aku layan..biase ar time skolah2..byk kisah klasik..kisah klasik aku arini adalah..aku telah pon menghabiskan wang ringgit ngan jayenye kebelakangan ini..kadang2 terpikir gak time nk beli barang2, mule otak pusing2..beli ke tak..maklum ar..nk beli baju selai pon ade sampai 20 ragok..kasut cantek2 baek tahan lame pon ade cecah serat..tak ke gile..apsal kasot2 pompuan slalu ade sales?apsal hargenye 15 inggit?apsal seorang wanita berupaya mempunyai 8 pasang kasot, tidak termasok selipar , sandal dan selipe jamban?mengapakah ini berlaku dalam masyarakat masa kini?apakah kaum lelaki lebih kaye?atau apakah kerane kaki pompuan kecik2 belake?mungkin mereka tidak tahu, inilah penyebab runtuhnye moral2 manusia khususnye lelaki..sebab inilah kaum lelaki lebih cenderung menjadi pompuan..sebab2 inilah bapok2 semakin ramai berkeliaran..kerana adenye stok2 dan bahan2 yg baek utk menukar rupa diri..perlukah aku repot pada persatuan laki2 malaysia dan membuat demonstrasi jalanan menentang permasalahan ini?

kisah klasik aku bermula pada 25 julai 2009..huhu aku tlah menjoin team ACFutsal utk kejohanan futsal antara advertising company anjuran corbis..ye..aku bermain selaku penjage gol kerane keeper yg diajak oleh issey tidak dapat bermain..dan sebab aku melobi2 issey yg aku terer hahahha...so..kitorang kalah semi final dengan Adoi Magazine yg rata2 dianggotai rakan2 seperjuangan kaum india..dan mmg diorang laju2..cam gile..dan mmg diorg terer dan patot menang..walopun team kitorang yg hadir cuma 6 orang saje, tapi secara tibe2 semase semi final ngan Adoi Magazine, ahmoi2 chantek sumer menyokong aku..ehh..kami..itulah penyebab utama kegusaran diri melanda kerana rata2 peminat yg hadir adalah ahli2 cheerleader yg turut ade pertandingan cheerleader sebelom tuh..cheerleader beb..gile..so kalah and dapat no 3..dapat la baucer adidas rm200..aku da riki2..maybe jaket adidas vespa akan menjadik pilihan hahahha...

kisah klasik kedua adalah 2 ogos 2009..minggu berikutnye dimane aku tlah pulang ke kampung halaman..ye aku masih igt akan kampung dan kepade padi...aku mmg suke perakk..hahahaha...nnti kite pindah meru sesame..kat ipoh ade reunion bainun..biase la..reunion yg ade kompem2 diketuai oleh det..dan aku still tatau kenape budak2 bainun lain cam sial perangai..reunion kot.jgn la poyo sgt bai..kalo dah bainun tu bainun gak..ye..

kisah sedih bermula pada ari sabtu..dimana aku tlah bertekad utk mencari kasut..ye..dan akhirnye, bersame2 si urie, padi dan rahmah(bukan name sebenar) kami ke sunway utk menjejak kasih kasut2 disane..dan aku tlah meminta pandangan dari sekretari aku, padi utk memilih kasut yg cun..dan akhirnye sebuah kasut everlast berwarne cokelat air laut menjadi pilihan..cam siot..tapi takpe..setahun sekali beli kot..bukan tiap2 bulan..dan pade hari ahadnye pule..aku diajak oleh syira utk ke mid..memandangkan die akan membelanjekan aku makanan, maka aku memandukan die ke mid secara rawak bersama2 si kecik..kecik skang dah cam ampes..da pandai melawan..hahha..kisah sedih aku tidak berhenti disitu..kerana ari ni boss aku ajak gi ikea..dan akhirnye..aku tlah membeli meje dan kusi..

secara langsung ingin aku menyatakan bahawa aku tlah miskin.dan kepada sesiapa yg berhajat nk menaburkan wang saku kepade aku, sile sms gua..gua teringin pizzahat..