Sunday, September 27, 2009

Weblog Popular 1Malaysia.


Denaihati ingin mencari Weblog Popular 1Malaysia dalam jutaan weblog di Malaysia. Hadiah yang ditawarkan adalah lumayan! Kontes hebat ini disponsor oleh sponsor2 yang hebat juga: SAUDACARE, ANISHA ONLINE MALL dan One Malaysia Blogshops (Directory Blogshop Malaysia)

Pilih satu blog yang paling ANDA sukai dan tuliskan apa bestnya weblog tersebut.
Saya suka http://puisitepijalan.blogspot.com/ kerana unik, bahasa, cerita yg cukop sifat dan dekat..cara penulisan fynn membuatkan rasa menjadi lebih dekat dgn jalan hidup beliau..fynn jugak merupakan penulis yg rilek2 sempoi2 takde nk kaver2 lagik..ape die rase, ko rase la..kalo agak2 die terlebih jiwang mase menulis, korang rase la jiwang2 die..

saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog ...

Saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog http://lili-precious.blogspot.com/


Contest ini tamat jam 12.00 am pada 30/9/2009.

Thursday, September 17, 2009

maaf.


kita sudah hampir di hujung.

dah hampir untuk meraikan syawal..selepas sebulan same2 menahan diri dari lapar dan dahage pd waktu siang, dan kembali ke arah syaitan pd waktu mlm..membazir sane sini membeli makan2..tapi bak kate pepatah..puasa setahun skali kan?cuma pepandai la korg balancekan kurang dan lebih didunia..semoga di sana esok korang akan still ade something utk memudahkan perjalanan..

kerjaya aku di bulan pose lebih kepade aktiviti sihat..tidor..mengulau..men game..ending2 je ade keje sket..web pinewater..tp sejak smlm bos aku cam majok plak..iskk..bulan pose kot..otak jd slow..biase ar..aku pon tak brani nk janji2 bile keje nih siap..dah ar tadek sape aku nk tanye kat opis..buat pon cam hape jek..

smlm mase kuar ngan bos issey, tepon aku berbunyik..

henpon : helo..hazimin?
aku : yek..
henpon : nih..akak tuuttt dari pr resources(btol ke tak aku tatau..)..
aku : ooo..akak..
henpon : skang keje katne?camne?gaji bape?nih..akak ade job kat damansara kalo minat..blahblahblah...
aku : aa..akak..sy tgh drive nih..nnti call balek..
henpon : ok..


aku da usya2 bos issey..abes aku..ekceli akak nih da 3 kali tepon..ni kali ke 3 aku rase..aku pon tatau mane dpt no aku, name aku..die kate kwn aku, mohd faiz abu bakar..penin aku pk sape..die kate kwn aku ni kasi no..aku pon ye kan je ar..first time tepon, aku kt opis sorg2..so tadek mslh ar..akak nih kate job kat mane tah aku tak igt..kl kot..kat dpn klcc ade job..ape tah name opis tuh..IT Exec..aku pon bagi je ar resume..kalo lekat, lekat ar...walopon dlm jiwe aku, aku tanak keje yg memakai kemeje dan slack..pls ar..punch kad tu kire ok lagi ar..

boss : patot bz..keje x siap..ade inteview..
aku : iskk..takde la bos..
boss : kalo dpt ape slhnye..blahblahblah...

aku mendapat nasihat pasal pekerjaan dari boss..cam bese, aku mmg ske mndengar..yg baek kite amik jd perhatian kan..

oh..da ari khamis..mm..mlm khamis insyaAllah aku dan padi akan gerak ke perak..ipoh lebih spesifik dan parit lebih tepat utk aku..

abah.
mak.
yop.
kak fatin.
aku.
wan.
arda.

sempatkah?
lemang?
kuih raye?
langsir?
shopping baju last minute?
rendang?
ketupat segera nona?
kuah kacang?
panjut?
mercun?
pelita?
lampu kelip2 berbentuk ketupat?

selamat hari raya.

maaf zahir batin.

hazimin hamdan.
012-4144321.
no 28 jalan siputeh, parit, perak.
sape nk duit raye, dtg umah, salam, mintak maap..tadek online transfer..

sebelom raye.

korang da shopping raye?

smlm aku ikot si padi gi sunway..gile ngajuk dah cam pompuan msg2 aku time keje ajak gi sunway..rempit..aku da la penat2 sket sbb tak tido kat opis..kalo la gaji aku 2rib, loan kete aku buat, aku da angkat sebijik..tp skang aku tgh cari 2nd GTI..sape2 ade kaki, gitau aku..ahhaha...aku balek opis awal sket, tido jap..6.30 gerak gi sunway..smpai dlm kul 7, minom pokka nescafe dan mule menggerak dlm pyramid berkepala singa firaun..aku musykil nape tadek sape nk bising psl singa tuh..kan ke mnyerupai berhala zaman lampau?kenape org bising psl tugu negara diraikan di hari pahlawan?kenape bising kuil batu caves ade patong emas?kenape bising time gamba najib besau2?atau permainan politik ini terlalu dewasa utk aku menidakkan yg betol atau salah..ah kalo diajak padi berdebat,pasti aura pemuda umno dlm diri die menebal, menjatuhkan sinopsis2 cerita bangkang dari aku..aku mmg ske bangkang die hahaha..name pon debat kan?takkan ade satu pihak?kan?

aku tatau apsal baju2 kat sini cam agak tak masok ngan jiwa naluri aku..apakah kerane aku tak muat lalu aku membenci baju2 yg berkeliaran di pyramid ini?atau kerane baju itu kecik?atau kerane baju itu...(sume ini slh baju..bukan slh aku...)..pastuh..gerak lak mkn mlm..tak mkn kot..sempat la beli kebab kat atas tuh..kebab kan asal dr tanah arab ke?tp kenape bangla yg buat?sbb gaji bangla murah?so kenape still cari amah indon?sbb indon serumpun?tp indon mintak bagai2..msia penakot..slalu takot tekanan org2 luar..atau melayu yg diatas?takot atau masyuk?politik lagi..

gerak ke makan nasik lemak di sebelah SSF, seksyen 13..bertentangan ngan komuter shah alam..rajin korg pegi ar..ade kedai nasik lemak ayam goreng madu..issey yg gitau port nih..aku kenal pon beberapa minggu sblom pose..tgh2 mkn bersembang2, padi ajak gi uptown plak..gile jalan aku..pas mkn kitorang gerak ar..agak ramai gak uptown..sgt ramai..aku gi usya2 tshirt2 yg cun2..ternyata tshirt2 disitu juge bermasalah..kecik plak..iskkk..tp aku pikir2 balek, kewangan aku terhad raye nih..cam ade mcm2 nk beli..so aku dok diam dan beranggapan positif, baju2 kat umah byk lagikk...uhhuhu..

aku tak kisah sgt shopping raye nih..sbb kdg2 tak raye pon, aku pantang sket tgk sale..tmbh2 kalo die tulis besau2 70%..lantak la tak raye pon..kalo da less melampau, barang cantek, aku beli gak..da lame gak tak cari t shirt..tp biase aku cari bundle..ntah..tshirt purple aku bundle, itam tu pon bundle, pastu tshirt itam Melaka, tshirt putih langkawi,tshirt ijau bundle siam..sbb tu tak kisah sgt..lgipon aku pikir cam mlm jumaat pon aku leh runner gi ipoh lg kot..tgk ar camne..port biase aku shopping raye adalah the store..kalo tak kat ipoh, aku gi jln kampar..best ape rebut2 mlm raye hahaha..abah aku penah ajak shopping malam raye, tp dulu2 ar tuh..aku rase die mude2 pon dulu berebut2 gak ngan org ramai..amik kesempatan less mlm last..lagik satu dulu abah slalu bwk kitorang kuar mlm kalo ade raye2 nih..even krismes pon dulu2..bwk kitorang ramai2 tgk lampu kat ipoh..wahhahhaah..aku rase budak2 ipoh sure bosan dah lyn lampu jalan..biase ar..budak kampong sesekali tgk lampu meriah2 mesti jakun...

ade beberape bende aku nk beli b4 balek raye nih..tgk ar kalo berkesempatan esok..dan berduitan esok..dan sebelom raye ini..

Wednesday, September 09, 2009

menjadi kanak-kanak.


ini tag dari semy..semy dapat dari ana..ana dapat dari awin..semy..aku takde byk rahasia..haha..

Nama penuh:-Hazimin bin Hamdan
Tarikh Lahir:- 25 Mei
Tempat Lahir:-Hospital Daerah Tapah..masih wujud dan semakin membesar.
Tempat dibesarkan:- Tapah untuk setahun dua.Parit untuk selepas itu.Ipoh untuk bersekolah.Melaka selama 6 tahun.skang Shah Alam mencari jodoh rezeki.


1. Siapakah nama kawan rapat anda sewaktu kecil?
oh.
am..
aa..
mungkin Raja, Zamani, budak2 pdg bola.
cuma lepas aku masok sekolah ipoh, aku tertinggal.
maaf kawan.

2. Apakah permainan masa kecil yang anda ingat?
aku ada kwn utk bermain bola di padang.
aku ada kwn utk berkubang di bendang.
aku ada kwn lain jika diajak bermain pingpong di perpustakaan skolah.
aku ada kwn lain utk menyambut batu seremban, guli, layang2 dan tutop botol.
masih ada kwn lain utk bermain basikal mendaki bukit kecil di blakang skolah.
aku ada kwn perempuan.saksi permainan tali getah.
segala aci2 nyorok duduk, dan eh aku da pernah tulis tentang ini.

3. Kalau anda gaduh dengan kawan anda, apakah yang akan anda cakap kpd mereka?
aku ketua pengawas yg berbadan besar.
apa korang nk cakap td?

4. Di kawasan manakah tempat feveret anda bermain?
sekolah.
padang bola.ban.sawah.Kg Padang Bola.bukit kecil blkg skolah, memandang bandar pekan parit dari atas.ada rumah Amiruddin kat situ.ada mcm2 tempat.

5. Apakah cita-cita anda semasa kecil?
ape eh.
bukan cikgu.bukan pensyarah.bukan pengajar.
oh..pelukis.arkitek.penulis.
warisan bakat seni abah dan mak.

6. Apakah rancangan katun yg anda gemari dan masih ingat sampai skrg?
haha..kartun eh..Kelab Kanak-Kanak Angkasapuri diterima tak?arwah pengacara tuh cun time tuh..budak2 laki..salah ke aku minat..:P
kartun2 kat Kelab Disney Malaysia.
masa kecik, abah selalu tape kan kartun2 Tom & Jerry, Mickey Mouse, aku rase cam still ade VHS tape tuh..kdg2 bertindan2 dgn cerita2 lama.
kartun2 kat tv..mighty mouse..skubidubidu..si jepun doraemon,gaban, suria baja hitam, maskman, flashman..si itik duck tales..kucing sylvester dan tweety..

7. Makanan ringan apakah yg anda akan borong di kedai?
haha..tikam..tikam..dapat hadiah kot..

8. Nyatakan seorang rakan zaman kanak-kanak anda yg anda teringin jumpa skrg?
hanis solehah..budak MGS ipoh..aku jumpe mase form 3 mase kursus kat GPMS..ehh kanak2 ke?
laki2 sume masih aku nampak kat parit.
perempuan2..raya nnti ade kot..

9. Apakah gelaran anda semasa kecik?
Hazimin.cikgu2 akan memanggil.ye cikgu besar.
Min.hanya family dan mereka yg merasakan penting utk aku.
Abg Ngah.sape pggl aku camtu?adik2 aku kah?

10. Siapa yg mahu ditag?
seberapa rakan2 yang pernah singgah.
- Syahza atau cttoin2..
- pu3balqiss
- hanim..kwn BITM..awek sarawak..
- miszsensei
- liyaanaaa..
- dilla burn..kwn BITM..budak campo2..
- yuyeen..yuzreen..wishing star..konon aku tak mengenali topeng itu..

Monday, September 07, 2009

selepas 17 hari.



dah 17 hari..kan?ke aku salah kire..datang pegi setiap ari cam takde ape if korg asik membute time cuti..or kat opis..atau mengulau..still mcm ramadan itu tak penah ada makna..diam tak diam malam-malam terakhir ramadan dah dtg..atau kalian menghitung waktu utk syawal?

selepas lebih 2 minggu..dah masok mggu ke 3..mggu lepas aku lik kampong..parit..cam bese ar kalo lik kg, mcm2 dimasak..at least mak abah sonok sket time buke..idok le asik bdua lebih baek..aku+yop+arrda balek umah..gerak jumaat ptg, minom2 kat elmina teros aku shoot tepat2 2 jam steng sampai toll gopeng..kalo ikot kiraan aku, tepat2 3 jam kitorang sampai umah dlm kul 10..mak aku da pesan2 die kate die da msk2 sbb tu kitorg shoot teros..abg aku plak kasik aku can drive, silap ar..kancil 660 stended pon aku rempit, inikan pula myvi SE..lebih tenang dan yakin menekan minyak tanpa usul periksa..

keseronokan berpose di uma kali ni ade byk cerite..salah satu sbb first time aku berpose di zaman aku bkerje..so rase cam mcm2 nk wat pon ade..cam nk contribute2 jugak la berbanding sblom2 nih asik mak abah ngan yop aku kuar duit..lagipon yop da kawen so takkan die nk kuar lebih2 kot..die pon nk pakai duit, rumah die, kak fatin lagi tgh sarat,then nk lik kg kak fatin..turun la segala jawatan2 kat aku, dan adek2 yg laen..

mak : zakat perak taun nih rm7.00 kot..
aku : ye ke..mahal tuh naek..
mak : min kene byr zakat sendiri..
aku : err..

slame nih aku slalu gi surau perati abah yg salam2 tok kadi berzakat..taun nih aku kene menzakati diri sendiri..terase bangge pon ade ahahha...

Zakat bagi negeri-negeri di Malaysia bagi tahun 2009:

Selangor, Wilayah Persekutuan, Pahang, Perak, Kedah dan Pulau Pinang – RM7
Terengganu – RM5, RM7 dan RM8
Johor – RM5 dan RM7.50
Sabah – RM6.60
Negeri Sembilan – RM6.50
Melaka – RM6.30
Sarawak dan Perlis – RM6

so korg2 member2 aku yg da keje tuh..jgn la mintak mak plak duit nk byr zakat..korg da beso..gaji beribu2 beli memacam korg reti..byr zakat malehh...ahahaha..

balek mggu lepas gak aku terajin nak pasang panjut..sbb aku pk2 kan..aku cuti maybe jumaat raye..adek aku si wan pon kamis or jumaat..arrda je balek ari rabu..tu pon sbb ade apoinment gigi/braces/mulot..so sape nk pasang panjut mggu depan?larat la plak abah nak ketok2 tiang panjut sorg2?cam tak best plak..so aku pon kumpol la tiang2 dan pelita2 yg bertebaran kat luar umah..tgk2 minyak gas tadek..aku pon bersama2 suar trek aku yg berlubang di celah2 sensed, tanpa usul periksa merempit moto buruk ex5 ke kg tengah..gi beli minyak gas..cam dem sbb minyak gas pon naek harge..sekilo rm5 abah cakap..gile naek..aku gi kat kedai si Abi..

aku : boss..ada sehat?
Abi : biasa maa..
aku : boss..minyak gas berapa?
Abi : rm5 sekilo..
aku : uishh..apasal harga suda naek?
Abi : naek loo..minyak gas bukan subsidi maa..
aku : iskk..mau main panjut apa macam minyak mahal..
Abi : berapa mau?
aku : 2 kilo..cantekkk...

tp aku tgk2 si Abi tu timbang2 cam 2 kilo steng..aku pon gelak2 tepok2 blkg die..aahhaha..lantas aku menunggang kembali moto burok pulang ke umah bersama sebotol minyak gas..selepas melakukan upacara membersih sumbu2 panjut, aku ramas2 sket kepala panjut bagi liang udara pernafasan api tidak tersumbat..pasang2 tiang..tepat 7.30 mlm, lepas mkn sket buke, aku smgt gile kuar umah, pasang sumer api..pastu aku sambung2 plug lampu liplapliplap..wahhh semangat gile raye..aku rase umah aku paling best kat kampong neh..gile bangge..hasil anak tempatan..malam pukol9, kitorang gerak pulang berbekalkan macam2 hasil masakan berbuka..ade mi goreng, roti jale, nasik putih + ayam goreng rempah daun pandan, lepat + tepek pisang..mknn sumer buat sendiri..gile sahur..sumer masak sendiri..tak kire lagik air kelapa hasil pokok kelapa depan umah..cekodok sumer pisang2 tu amik kat pokok pisang blkg umah..betik tu aku kurang yakin..ade ke pokok betik kt blkg umah aku?ade doyan,kelape,pisang,manggis,ciku cam da tebang..pokok kari..serai..daun pandan dpn umah..nnti ar aku cek..


bangge gak aku dpt balek bukak pose kat umah..selepas 2 minggu..pasni aku balek raye je kot..

ps : kpd adek aku kalo bace entri aku neh..balek umah awal..tadek sape nk psg panjot..ahahhahaha..jgn lupe beli mercun..
ps2 : kpd akak ipar..jage perot anda..
ps3 : kpd cekgu2 skolah mak abah aku..sile tolong tgk2 kan umah aku tuh..mane tau mak aku lupe psg lampu kelip2..ahaha..
ps 4 : selamat pose..

tempat aku tuju.

ada sebilangan tempat utk aku tuju..bila bosan utk menulis atau melukis atau bermain dengan idea yg selalu tiada..utk tenangkan otak..utk memahami pemikiran semua pihak..melompat dari satu blog ke satu blog ke satu blog..membuka tab demi tab..selain membaca blog ryehanna, ade juga beberapa tmpt lain yg slalu aku tuju..

1.zalehakhairanie - Confessions of a serial job hopper
awek ni adalah salah sorg journalist/pembaca berita/wargakerja tv3..atau akak?makcik?muda lagi kot kan..berdasarkan pmbacaan aku, die sgt simple...nama unik..ekceli aku pon baru2 je jumpe blog die nih tapi da cam best je aku bace tiap2 ari...org kate, bahasa omputeh die sgt bagus kat berita..tp aku tggu gak bile die nk kuar tv..cam tak jumpe jek..layannn..

2.busan - hyperbosan
aku tak pasti kalo korg dpt bukak..aku rase tak..tp aku listkan jugak sbb aku pelanggan tetap blog nih..walopun jrg edit dan hanye byk berym je ngan aku, tapi still aku tgk gak ari2 mane tau ade citer baru yg best..die ske mepek..aku mmg ske tgk org mepek..

3.wana - wanasweet
ryehanna yg pomot blog nih kat aku..dan sebenarnye awek nih sgt gile2..suke wat mende tak betol dan mengikut otak die sendiri..dulu die pasan cam nora danish tapi skang aku rase die da gemok, so maybe die akan menjadikan adibah noor as idola..

4.fynnjamal - ini fynnjamal cakap
tgk link die..puisitepijalan..dan mmg aku ske cara die menulis..cara die berpuisi..ttg diri die..even puitis tp still aku paham ape yg die sampaikan..dan maksud2 yg sampai ke otak aku..

5.semy - semyotai
ini blog mmber aku..semenjak beli d70s, die da mule mengepos gamba2 cun dan pelik seperti gamba makan nasik sambil memakai helmet, gamba awek berspek itam, dan lain2..sape2 berminat nk menjadikan die fotografer kawen secara bajet, leh calling2 die..

6.balkis - virtualbalkis
balkis?tak kenal?tak kenal sudeyy...kwn aku dari dip..

ade jugak blog2 lain..ladynoe - jomblo..aa..angah yg pomot blog nih..aku pon layann kan..pastu blog si haniszalika..awek nih cun..angah ckp la..mane la aku tau..aku bace je..apsal sumer pompuan nehh..aram..jap aku cari blog laki2 yg aku gi terjah..

zahiriladzim..kalo korg pasan, mamat nih pelakon ar..die jadi pusher kat kami the movie..tp aku ske blog die same reason aku ske blog fynnjamal..puitis..lagipon mamat nih budak teater..tak heran bahasa die cantek..lame dah jugak aku tak menulis puitis2 neh..ahaahhaha...ohh blog yuna
pon aku singgah gak..betol ke ko tulis yuna..nak je aku tampo2 kalo bukan ko tulis..
ade lagik, kdg2 si padi ajak bace blog kahuna..mamat nih stadi kat luar..so mcm2 cite die ade..dan bahase die agak slambe..layann..ataupon pegi la blog lawak nih..lawak2 biase jek..cam penah bace pon ade..

mane lagi aku slalu pegi?

Wednesday, September 02, 2009

sebelom tido.


are you want durian???

yeahhhh!!

tapi aku tetap musykil kenape orang utare panggil hammer tu martunn..serius aku musykil cam tadek kene mgene..