Monday, September 07, 2009

selepas 17 hari.



dah 17 hari..kan?ke aku salah kire..datang pegi setiap ari cam takde ape if korg asik membute time cuti..or kat opis..atau mengulau..still mcm ramadan itu tak penah ada makna..diam tak diam malam-malam terakhir ramadan dah dtg..atau kalian menghitung waktu utk syawal?

selepas lebih 2 minggu..dah masok mggu ke 3..mggu lepas aku lik kampong..parit..cam bese ar kalo lik kg, mcm2 dimasak..at least mak abah sonok sket time buke..idok le asik bdua lebih baek..aku+yop+arrda balek umah..gerak jumaat ptg, minom2 kat elmina teros aku shoot tepat2 2 jam steng sampai toll gopeng..kalo ikot kiraan aku, tepat2 3 jam kitorang sampai umah dlm kul 10..mak aku da pesan2 die kate die da msk2 sbb tu kitorg shoot teros..abg aku plak kasik aku can drive, silap ar..kancil 660 stended pon aku rempit, inikan pula myvi SE..lebih tenang dan yakin menekan minyak tanpa usul periksa..

keseronokan berpose di uma kali ni ade byk cerite..salah satu sbb first time aku berpose di zaman aku bkerje..so rase cam mcm2 nk wat pon ade..cam nk contribute2 jugak la berbanding sblom2 nih asik mak abah ngan yop aku kuar duit..lagipon yop da kawen so takkan die nk kuar lebih2 kot..die pon nk pakai duit, rumah die, kak fatin lagi tgh sarat,then nk lik kg kak fatin..turun la segala jawatan2 kat aku, dan adek2 yg laen..

mak : zakat perak taun nih rm7.00 kot..
aku : ye ke..mahal tuh naek..
mak : min kene byr zakat sendiri..
aku : err..

slame nih aku slalu gi surau perati abah yg salam2 tok kadi berzakat..taun nih aku kene menzakati diri sendiri..terase bangge pon ade ahahha...

Zakat bagi negeri-negeri di Malaysia bagi tahun 2009:

Selangor, Wilayah Persekutuan, Pahang, Perak, Kedah dan Pulau Pinang – RM7
Terengganu – RM5, RM7 dan RM8
Johor – RM5 dan RM7.50
Sabah – RM6.60
Negeri Sembilan – RM6.50
Melaka – RM6.30
Sarawak dan Perlis – RM6

so korg2 member2 aku yg da keje tuh..jgn la mintak mak plak duit nk byr zakat..korg da beso..gaji beribu2 beli memacam korg reti..byr zakat malehh...ahahaha..

balek mggu lepas gak aku terajin nak pasang panjut..sbb aku pk2 kan..aku cuti maybe jumaat raye..adek aku si wan pon kamis or jumaat..arrda je balek ari rabu..tu pon sbb ade apoinment gigi/braces/mulot..so sape nk pasang panjut mggu depan?larat la plak abah nak ketok2 tiang panjut sorg2?cam tak best plak..so aku pon kumpol la tiang2 dan pelita2 yg bertebaran kat luar umah..tgk2 minyak gas tadek..aku pon bersama2 suar trek aku yg berlubang di celah2 sensed, tanpa usul periksa merempit moto buruk ex5 ke kg tengah..gi beli minyak gas..cam dem sbb minyak gas pon naek harge..sekilo rm5 abah cakap..gile naek..aku gi kat kedai si Abi..

aku : boss..ada sehat?
Abi : biasa maa..
aku : boss..minyak gas berapa?
Abi : rm5 sekilo..
aku : uishh..apasal harga suda naek?
Abi : naek loo..minyak gas bukan subsidi maa..
aku : iskk..mau main panjut apa macam minyak mahal..
Abi : berapa mau?
aku : 2 kilo..cantekkk...

tp aku tgk2 si Abi tu timbang2 cam 2 kilo steng..aku pon gelak2 tepok2 blkg die..aahhaha..lantas aku menunggang kembali moto burok pulang ke umah bersama sebotol minyak gas..selepas melakukan upacara membersih sumbu2 panjut, aku ramas2 sket kepala panjut bagi liang udara pernafasan api tidak tersumbat..pasang2 tiang..tepat 7.30 mlm, lepas mkn sket buke, aku smgt gile kuar umah, pasang sumer api..pastu aku sambung2 plug lampu liplapliplap..wahhh semangat gile raye..aku rase umah aku paling best kat kampong neh..gile bangge..hasil anak tempatan..malam pukol9, kitorang gerak pulang berbekalkan macam2 hasil masakan berbuka..ade mi goreng, roti jale, nasik putih + ayam goreng rempah daun pandan, lepat + tepek pisang..mknn sumer buat sendiri..gile sahur..sumer masak sendiri..tak kire lagik air kelapa hasil pokok kelapa depan umah..cekodok sumer pisang2 tu amik kat pokok pisang blkg umah..betik tu aku kurang yakin..ade ke pokok betik kt blkg umah aku?ade doyan,kelape,pisang,manggis,ciku cam da tebang..pokok kari..serai..daun pandan dpn umah..nnti ar aku cek..


bangge gak aku dpt balek bukak pose kat umah..selepas 2 minggu..pasni aku balek raye je kot..

ps : kpd adek aku kalo bace entri aku neh..balek umah awal..tadek sape nk psg panjot..ahahhahaha..jgn lupe beli mercun..
ps2 : kpd akak ipar..jage perot anda..
ps3 : kpd cekgu2 skolah mak abah aku..sile tolong tgk2 kan umah aku tuh..mane tau mak aku lupe psg lampu kelip2..ahaha..
ps 4 : selamat pose..

5 comments:

saya_busan said...

dah 17 hari..kan?ke aku salah kire..datang pegi setiap ari cam takde ape if korg asik membute time cuti..or kat opis..atau mengulau. ehem..ni utk diri snirik ke?

p/s : aku dah 2 tahun byr zakat snirik.. tahun ni masuk tahun ke3.. InsyaAllah.. =)

h+A>z(w)=@xN said...

patik akn pulang ari jumaat.
sedang mencari 'bedil' utk dibawak pulang...hihihi...

pilih menu berikut:
mercun bola
thunder clap

p/s: apakah bunyi2 ini bkl menggugat kemengandungan???

Anonymous said...

oiii....jauh nyer beli minyakkkk

ViNN said...

apakah itu ko apit?

Anonymous said...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]