Tuesday, October 13, 2009

maaf.zahir.batin.2009 episod 1




selamat hari raya.still boleh wish ke?or da lambat sgt?aku terlupe nk tulis pasal raya kat sini..tapi camne pon raye still raye kan?


24 jam sebelom raye.


aku bgn lmbt sket..tido pas sahur..bila bangun dlm kul 10, kat lua umah, abah,yop ngan wan tgh angkat2 tiang..nk wat pondok2 utk masak lemang..cam bese ar aku amik napas dulu..amik angin byk2 sbb aku tau last skali nanti tang nak jage api mesti gua jugakk..
kat dapor plak, mak, kak fatin tgh isi lemang..lemang raye kitorang kali ni adalah made in terengganu..org perak tlg bakar jek..membakar lemang ke term die?or memasak lemang?or mengapi2kan lemang?entah..cam bese jugak lemang yg disediakan adalah lemang biase dan lemang jagung..
siap pondok dlm tgahari, teros amik kayu2 daun2 ape2 yg patot nk pasang api..cam bese ar, api awal2 mmg kene kuat2..yg penting nk kene menggelegak first tuh..biar kat dalam buluh tu masak same rate same rase..cuaca cam ok jek tp angin kuat..terok skit nk jage api nih..and api pon tak semerbak dulu2..maybe kayu2 basah..trivia memasak lemang no 1, jgn g bakar daun kelape kering  or surat khabar byk sgt, sbb kalo angin kuat, die melayang2 masok dlm lemang..no 2, api first kene kuat, tp tak bermakne korg kene gune getah tayar dsb sbb bende2 gitu kalo dibakar, asap itam gile dan busuk dan memberi masalah kat alam..
tibe2 dlm kul 2 lebih, ujan renyai2..tpakse aku cari zink2 lain nk tambah atap sbb bocor..huhu pondok nk masak lemang, takkan korg nk gune zink baru..gegas2 la jugak aku cari nk tutop2 air ujan..abah plak dah tersengguk2 kat sblah..penat kot main api tgahari petang panas pastu ujan..huhu last2 aku pon gagal menahan panas..lepas da reda ujan, aku masok umah, tido jap..tggl abah sorg2 tgk api..kejap2 aku bgn, kuar balek tgh lemang, abah pon terlelap2 gak..
dalam hal yg berkaitan, kat dapur yg kecik cenonit itu ade 3 pihak perempuan sedang bermaharajalela..mak, kak fatin ngan arrda..diorg masak ape ek..masak ketupat segere nona,kuah kacang,rendang ayam dan daging, daging masak kicap,apetah lagi aku lupe..
dlm kul 6 lebih, aku meneruskan acara memasang panjut..gi kedai Abi, beli minyak gas..gile..korg penah bace entri aku mase 2nd pose aku kat umah, aku psg panjut gak..pastu tak pasang2 panjut..mak cakap, sape nk gi pasang mlm2?takott..so aku pon ready2kan la..ujan petang tadi memudahkan kerje aku menanam batang panjut..gile ayat..cam tak berape best..menanam kayu pemanjut..menanam..ahh ape2 jek..abis keliling umah kitorang beradik pasang..isi2 minyak gas yg semakin mahal..then membetul2kan sumbu yg semakin pendek dan dimakan usia..jam dah pukul dekat nk waktu berbuka..
lemang sempat gak masak time berbuke..tertunai jugak utk mkn lemang mase berbuke..
pas mkn buka. aku gi psg panjut..pastu dtg plak anak2 sedare aku yg cam hape mulot masing2 menjerit2 nk main mercun..layannkan diorg main mercun..cantekk..pastu aku teringat lampu ketupat aku beli kat giant..ahahha aku pasang kat depan umah..gile smgat raye taun nih..tetibe aku lupe yg aku blom bayar fitrah..


aku : abah..sape amil?fitrah tak bayo lagi nih.
abah : ade..kat batu 7..kang kite gi..abah pon tak bayo lagi..


aku ngan abah, lepas isya teros shoot ke surau kat seri ara..kalo dulu, kat surau merah dpn umah aku nih pon ade..terawih,moreh,zakat,semayang raye, tapi kali ni semenjak surau itu diambil alih orang2 sekolah agama kat sebelah surau tuh, takde dah smyg2 nih..iskk..name je asrama skolah agame..pompuan lak tuh..perangai sume tak semenggah..bertenggek jugak kat pagar2 tepi jalan..konon2 aku nk ngorat korang la..iskkk..baek aku cari kat parade ke yik foong ke, jusco ke, bertenggek jugak,budak skolah jugak..same je ayat nye nk pakai..err...abaikan..


pakcik amil (bukan name die amil..amil tu tukang kutip zakat) : ye berape ramai nih..
aku : sorg je pakcik amil..
pakcik amil : okeh..bace ape yg tulis kat resit tuh, letak name sendiri..
aku : aku terime nikahnye anak pakcik..

4 comments:

saya_busan said...

apehal byr zahat tp niat trima nikah? sengal..

saya_busan said...

*zakat ..typo

Hami Asraff said...

ok lagi.. bln syawal lg nih..hehe~

dilla said...

birunye jin~